Halaman

Khamis, 17 Mei 2012

~Makanan Yang Membantu Membakar Lemak~

Bawang putih

* Mengandungi antibakteria yang membantu mengurangkan kolesterol dan lemak yang tidak sihat.
* Minyak atau jus bawang putih mempunyai kualiti sama untuk membantu mengurangkan lemak.
* Bahan berkenaan juga berfungsi membersihkan badan dari dalam.

Epal

* Mengandungi bahan kimia dipanggil ‘pectin’ yang juga boleh didapati dalam buah beri dan buahan segar lain.

Kacang soya

* Mengandungi lecitin yang mampu menghalang pembentukan lemak.


Buahan sitrus seperti oren, anggur dan lemon

* Mengandungi vitamin C serta dikenali sebagai asid ascorbik yang berfungsi untuk membakar lemak dan menghalang pembentukan lemak.


Asparagus

* Mengandungi kimia ‘asparagin’. Ia sejenis ‘alkaloid’ yang membantu kitaran dan mempertingkatkan fungsi buah pinggang.


Tauge

* Sayuran yang mengandungi banyak khasiatnya terutama vitamin C dan kaya dengan protein yang membantu mempertingkatkan sistem metabolisme.


Lobak merah

* Mengandungi karotina iaitu sejenis vitamin A yang mana membantu membersihkan sistem penghadaman dalam badan dan membuang sisa lemak dengan cepat. 


Seleri

* Mengandungi kalsium dan mempunyai tahap magnesium tinggi.


Timun

* Mengandungi sulfur dan silikon. Juga untuk kebaikan buah pinggang untuk membersihkan asid urik.


Tomato

* Tinggi vitamin C dan asid citricmalic-oxalic yang mana ia mempercepatkan proses metabolik. Untuk kebaikan buah pinggang juga, asid berkenaan membantu seseorang membuang air berlebihan.

Teh hijau

* Mengandungi kafein yang boleh mengurangkan tahap ‘plasma triglycerides’ dan membakar lemak.

Kobis

* Makanan terbaik yang membantu mengurangkan lemak.


Oat

* Membantu membersihkan organ dalam badan kerana mengandungi sulfur dan iodin. Ia juga membantu membersihkan membran dalam perut dan intestin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan