Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Isnin, 26 Ogos 2013

D.I.Y ~ Pasang Kabel Plug 3 Pin Ke Lampu Kalimantang (Jenis Bulatan)


Hari nie 22/8/2013 baru pasang lampu nieh, mau hidop, dah lebih 5 tahun kot lampu nieh terperuk dalam almari. Disebabkan GB selongkar almari untuk tujuan kemas kini bilik, terjumpa ler balik lampu nieh.

25/8/2013 barulah terlekat kat dinding, nak jadikan lampu tidor, sebab lampu nieh saiz kecik jer, warna pun malap, so nak jadikan lampu tido ajer lah.

Siapa nak pasang sendiri lampu nieh??? 

Jom tengok langkah2x bergambar yang simple.

Mula2x test & error dulu, kot2x barang dah tak boleh guna.
Nyaler Nyaler Nyaler <<< baca macam upin & ipin...



Senang jer... sambung jer ikut gambar dekat bawah nieh, kebiasaanya dekat plug 3 pin ada dah tulis live & neutral nya...

Seperti biasa sambungan wayar GB guna solotep jer. Kalau nak grand & lebih selamat cari ler penyambung wayar (bongkah penyambung/black tape) kat hardware atau di pasar2raya yang berdekatan.



Chewah... macam ler boleh tutup...



Tanda untuk drill lubang lepas tue tampal ler apa yang patut dulu kat dinding, macam GB, GB tengah cat warna baru... tukar selera mater... kenalah tunggu cat kering baru boleh pasang lampu... tak semenggah betul kerja drill kali nieh... tue namanya... wa letih.. wa buat kerja ala kadar asal cepat siap... yang penting gantung tak tercabut punya...



Dua kali pandang, baru perasan jadi segitiga besar...



Cun sikit color hijau nie... luas sikit pandangan mata, sebelum nieh coklat slow... macam warna pasir pantai beram... ekekeke... tadaaa!!! dah sangkut dah kat dinding...



Dah siap boleh tutup cover!!! Buat lampu tidur... Slamat Tidur...



Kalau ada hacking drill... mau ada jugak berlubang dinding nieh, ader pulak yang jadi rajin tanam wayar dalam dinding nanti... ngeh3x...

Lepas setahun dua lagi... tukar pulak tempat lain lagi lampu2x nieh... errr... errrr...errrrr...

27/8/2013
Pagi nieh tegok lampu tutup tak nyala, padahal malam tadi biarkan tak tutup... hmmm... pepagi tengok... on off, on off suis... tak jugak nyala2x... haaa... tak tau apa punca... tapi mesti ada problem dekat part part starter atau ballast atau mentol dah terbakar... ceihhh... tak sampai sehari on dari jam 12 malam... dah mati dah pepagi kul 5.30pagi...

27/8/2013
Malam2x godek2x pusing2x jer kat part penyambung ke mentol tue, dah nyala balik... hmmm... lampu lama lah katakan... kesian... uzur dah dia...

Link bergambar lain yang boleh dijadikan sumber rujukan



***P/S ***
untuk 1st time trial... yang nak cuba2x pasang, sila berhati2x semasa pemasangan, sila jangan on suis masa proses pemasangan wayar dijalankan. sila dapatkan nasihat2x dari orang yang berpengalaman.


***Perasan Sendiri***
Ehhh... kalau amek upah drill atau pasang point lampu... boleh buat duit poket nieh...





Selasa, 20 Ogos 2013

Hitler Didi


Sakit jiwa giler 2 hari nie... tengok cerita nieh... semalam bertarik2x baju nak tengok perut...

Bongok betul... susah sangat ke nak buktikan sape peknent...

Jalan cerita yang buang masa...

Hari nie pun cerita bersambung lagi ke esok...

Huh... apa nya yang susah... sekarang nieh scan 3D pun dah ada...
Haaaaaaaa... benci betul bila jalan cerita sengal sampai amek masa 2 episode...
Bila nak langkau cerita part lain cenggini...




Khamis, 15 Ogos 2013

Eyang Hilang !!!




Eyang kena kidnap!!!

Tapi orang tue kata Eyang masuk rumah dia...

Huhuhu... Eyang yang penakut tue, bukan senang nak dapat kena tangkap dan pegang... silap2x boleh dapat cop kuku kaki dia yang tajam tue...

Wahaha... masa dia nak lepaskan eyang dari pegangan dia, eyang tolak tangan dia guna kaki dia... kan dah kena cakar... nampak sangat eyang kena kidnap... 

Berlari ligat si eyang terus bedesup masuk rumah mak bila orang tue lepaskan eyang kat pintu dia...

Bahyer sungguh... sebab si eyang nie cun!!! badan mantap!!!

Pantang lepas jer... ada pulak yang berkenan...


Rabu, 14 Ogos 2013

DIGI - Promosi Prepaid Mobile Internet


Khas buat pengguna DIGI !!!

Jom tengok apa PROMOSI yang ada. Click perkataan nieh untuk lihat apa PROMOSI DIGI yang ada.

Ada 2 promosi yang untung... 
Biasa harga RM48 untuk 1GB, tapi dia bagi 2GB.
Biasa harga RM68 untuk 3GB, tapi dia  bagi 5GB.



Hmmm... untung ke rugi ??? 

Ada yang kata mahal... ada yang kata murah... tapi semuanya bergantung kepada penggunaan seseorang. Contohnya kalau selalu berhubung dengan nombor DIGI jer banyak untunglah pakai DIGI. Kalau banyak berhubung dengan nombor MAXIS, untunglah pakai MAXIS.

Haaa.... kalau bab internet... errr... tak tahulah... ikot penggunaan dan kemampuan orang tue jugaklah, pada GB dah memadai pakai Streamyx tue jer, yang paling low. Sebab internet guna untuk online gitu2x jer. ok lah tue. Tapi untuk pendownload moview tegar, kena lah amek UNIFI ye tak??? huahuahua...

Lagi satu, kalau handphone tak canggih, tak jugak boleh pakai apa yang diaorang bagi free-free tue... huawaaaa.... contoh macam hp GB.... adesss... (-.-")

Macam best... rasa macam nak pakai no DIGI semula.... no lama hari tue dah tak aktif... tak perasan dah habis mati... huhuhu... lupa top up... sebab asyik off jer nombor DIGI tue...



Isnin, 5 Ogos 2013

Tutorial Letak You Tube Player Dekat Blog


Nak letak lagu dari you tube kat blog???

Sempena nak menyambut Aidilfitri 2013 nie, jom tukar lagu kat Blog!!!


Step by Step

Mula2x cari dulu lagu dekat you tube, lagu apa  yang berkenan di hati.

Next click Share

Next click Embed

Tick Use old embed code

Untuk show suggested videos when the video finishes nieh tick & tak tick pun boleh.

Next copy link.



Paste Link
<object width="420" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/t02iGuBetU4?version=3&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/t02iGuBetU4?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Next Step
Tukarkan apa yang dah di bold kan tue.

420 tukar kepada 200
315 tukar kepada 25
Version=3 tukar kepada color1=0xffffff&color2=0xfffffffs=1&autoplay=1

Nanti jadi macam nieh, next copy link nieh.
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/t02iGuBetU4?version=3&amp;hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="//www.youtube.com/v/t02iGuBetU4?color1=0xffffff&color2=0xfffffffs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


Next
Dekat Blogger
Click Layout >>> Click Add a Gadget



Kemudian Bila Tab Add a Gadget Muncul....
Click HTML/Java Script
Tab Configure HTML/Java Script Muncul...
Paste url yang dah siap tadi tue kat dalam ruang content tue...


Lepas tue save.... lepas tue ce cuba try tengok jadi ke tidak lagunya...


yang bawah nie, boleh copy paste terus guna ^_^

Satu Hari Di Hari Raya
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/t02iGuBetU4?version=3&amp;hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="//www.youtube.com/v/t02iGuBetU4?color1=0xffffff&color2=0xfffffffs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Balik Kampung
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/nzZaU_oKiEQ?version=3&amp;hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="//www.youtube.com/v/nzZaU_oKiEQ?color1=0xffffff&color2=0xfffffffs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Suasana Hari Raya
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/QI95_vimfpo?hl=en_US&amp;color1=0xffffff&amp;color2=0xfffffffs=1&amp;autoplay=1" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="//www.youtube.com/v/QI95_vimfpo?hl=en_US&amp;color1=0xffffff&color2=0xfffffffs=1&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>




Ahad, 4 Ogos 2013

Bedak Sejuk Rose Thanakha




Orang sebok buat kuih raya... GB???

Kalaulah ada oven besar... nak jugak buat kueh raya!!!

Tak ada kelengkapan nak buat kueh raya!!!

Jadi...

Jom tengok Bedak Sejuk Rose Thanakha, rasanya ramai yang dah tahu kot pasal bedak nieh, orang ramai dok kata bedak nie Nora Danish ada pakai.

Keh3x... GB baru try 3 kali a.k.a 3 malam berturut2x. Yang warna pink. Hmmm... test pakai bedak adik... >_< 

Hmmm... hmmm... perasaan bila gosokkan kat muka... rasa masa serbuk soda bikarbonat + air pewangi rose tue jer... kan orang2x dulu suka pakai air bunga mawar, haaa.. bau macam tue lah yang Bedak Rose Thanakha yang warna pink tue.

Tak percaya pasal Soda Bikarbonat??? cuba try nanti... soda bikarbonat sesuai untuk kecutkan jerawat... tapi kalau tak bersesuaian dengan kulit, kulit akan jadi kering kontang... wahaha... jadi kering dan mengelupaslah...

Berbalik pada Bedak Rose Thanakha... setakat nieh penggunaannya memuaskan hati, sebab dapat kecutkan jerawat2x... tapi tak tahu jugaklahkan... sebab pada siang hari GB guna Garden of Eden punya produk... so tak boleh nak komen lebih2x...

Untuk keterangan2x lanjut... bolehlah lawat blog2x yang memang sedia ada menjual bedak2x nieh... macam2x lah orang nak lakukan produk nieh... ada je idea memasing...


Pepandai sendirilah, GB pun tak tahu mana yang original atau tak original.

Produk thailand ke product myanmar??? yang mana yang original??? wahaha... entah... tak tahu...

Adik GB dia beli kat  kengkawan dia by hand, so tak tahu lah apa no nak contact. Sebab tak tanya adik dengan lebih lanjut.

Harga paling rendah dalam hasil survey internet... RM 15.00... Harga paling tinggi RM30.00... haaa... kot kalau terjumpa harga lebih tinggi lagi tue... adoi... melampaunyalah harga... untung nak pergi haji kot gamaknya diaorang bebisnes online...


Pesanan:-

* jangan terlalu ghairah dengan iklan, kiranya test je lah dulu, kalau kena produk yang bersesuai kemungkinan kulit akan ok. kalau kena produk yang tidak bersesuai, kemungkinan kulit akan bertambah teruk atau memang tak jadi apa2x pun.

* kesimpulan jangan terlalu berharap.... tapi jangan mengalaha untuk cuba dan terus mencuba cari apa yang bersesuaian dengan kulit masing2x...

* kalaulah dapat kayu thanakha tue... alangkah bahagianya... sebab boleh dapat merasa penggunaan yang pure punya... gosok jer kayu tue kat batu, bagi dapatkan bedak sejuk...


Sabtu, 3 Ogos 2013

Kek Lapis Sarawak



Untuk tempahan Hari Raya Aidilfitri 2013 nieh, rasanya dah tutup kot.

Untuk sesiapa yang berminat, boleh lah cuba order.

Sedap, sebab kek dia nieh basah, tak macam yang jual pek2x yang ada kat pasar raya tue.

GB suka Kek Lapis Blueberry & Kek Lapis Strawberry Coklat !!!

Dia nie memang pure orang Sarawak yang menetap di Semenanjung.

Mana tahu??? sebab dia nieh wife member office GB.

Nak order???

Telefon jer no hp yang tertera kat atas tue.


Khamis, 1 Ogos 2013

Tutorial Letak Logo Selamat Hari Raya Dekat Blog


Logo Selamat Hari Raya untuk blog... comel... comel... comel...
Sila click link untuk pilih2x logo yang nak diletakkan dalam blog memasing.

Senang jer cara nak letakkan kat sidebar blog, tak perlu pening2x.

Secara ringkasnya.

1. Save gambar yang berkenan dek hati.
2. Click Layout.
3. Click Add a Gadget.
4. Click Image.
5. Click Choose File - From your computer.
6. Save.





Hotlink Internet Hot Ticket - Promosi Aidilfitri 2013



Siapa pengguna tegar Hotlink???

Jom lawat Hotlink punya web, jenguk2x apa yang ada time perayaan nieh.

HOTLINK HOT TICKET

Comel jer Hot Ticket nie, tapi warna dia kenapa merah? Apalah salah sesekali tukar lah warna hijau ke biru ke masa tengah perayaan Hari Raya Aidil Fitri nie.

Sekarang nie tengah ada HOT OFFERS dari Hotlink.

Hot Ticket Internet
Harga RM 15.00
Untuk 15 hari
500MB

Tak Percaya??? Click link kat atas tue, pergi baca sendiri!!!

Kebiasaanya harga lebih dari nieh, masa pun lama jugak 15 hari... 500MB, ok la tue kalau setakat nak layan FB... kalau layan game memanglah tak cukup... haaa... cepat2x sebelum habis di pasaran... wahaha... yoyoo jer habis di pasaran... boleh habis ke... entahlah... tapi memang susah jugak nak cari kedai yang ada jual hot tiket.


Harga kadang2x
2 Hari, 500MB, RM 10.00.

Iklah khas untuk pengguna Maxis yang tidak menggunakan talian tetap.

*** chop!!! siap ada boleh redeem 2 ketul ayam KFC dengan pembelian 2 kad top up nie... adesss... macam nie punya promosi pun ada... cuba la bagi 1 kad 3 ketul... 2 kad 6 ketul... barulah promosi gempak namanya... ^_^ wink wink wink...