Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Ahad, 7 Disember 2014

Last Review all the past coz 2015 is coming


Mistakes are painful; but as time goes by, it becomes a collection of experiences called Lessons. Live life and embrace life lessons !


entah kenapa hari ni tergerak nak baca message lama dalam FB... meleleh air hingus semua... haishhh... am i still love him???

DELETED... no more...no more message or picture... no more memories...









Ahad, 2 November 2014

Dehumidier - power max

Brand cosway...

mesti orang ingat ehhh ada untung ke promote barang cosway???

untung sangat... keh3x...

untung sebab berbaloi... dah tak de kulat2x putih dekat almari baju...

bukan sbb dehumidier nie... tapi setiap almari habis kena gosok dgn minyak baby... kot rasanya  2-3 tahun lepas...

dehumidier nie extra untuk buat almari lebih nyaman dari kelembapan....

nie dh 3 kali penggunaan.. sebelum2x nie penah guna hyppo n brand tesco... tapi skrg cosway di hati... dari keluaran power max...

harga dlm 6.90 dapat 2 biji...

nie gambar yg before guna n yg dah digunakan... paras air pun dah lebih dari had..

sekian.. itu je...

Selasa, 28 Oktober 2014

Mimpi harimau

Bila terjaga dari tido akibat mimpi yg menakutkan.......... dup dap dup dap jantung... x penah lg mimpi rimau cenggini......

1st mimpi 2 anak rimau kecik je mcm anak kucing baru umur setahun... tp mcm nk mkn org... ni yg lain mcm je nie... dlm mimpi ade ke pergi tangkap anak rimau tu...... & g masak dlm periuk.... sbb nk bunuh bg mati...

2nd dlm pada tgh proses nk bungkus buang anak rimau tetiba rimau besar pulak masuk umah... masuk kejap lalu 2-3 langkah terus rimau keluar...

lepas tu mcm suspen je.. eh tetiba sekor ank rimau td belum betul mati, cepat2 masukkan dlm periuk... siap ank rimau tu sempat jerit... adui lahai mcm tu pulak dah mimpinya...

dgn suspen time tu tefikir gamaknya rimau besar tu mak anak rimau 2 ekor nie kot... cepat2 lari tutup pintu dpn n blkg...

tetiba tesedar dari mimpi sebab dh takut sangat... aduh... dup dap dup dap... takut ibu rimau tu tau anak dia ada dlm rumah... tp paling terasa apasal lah g bunuh anak rimau tu... nape tak g anta je ke zoo ke lepaskn ke....

terus je cari maksud pasal mimpi rimau pepagi nie... sbb tak penah mimpi rimau dtg cara cenggini...

dan... dapatlah cenggini...

yg 1st maksud rezeki melimpah ruah...

yg 2nd cinta x abadi...

tak suka lah yg cinta x abadi tu.. buat sakit hati je... yg rezeki tu mcm besh je...

mimpi adalah mainan tidur...

Isnin, 8 September 2014

CikTam



Rindunya kat ciktam... dah seminggu ciktam kat kg.......

Balik dari kerja... x ada main sergah2x dia... nk elak dier keluar dari rumah...

Pagi2x bangun tido dlm nk siap g keja... tak ada dh dier ikot sana sini...

Windu nk main kejar jengket2x acah2x kejar dier...

Tak ada dengar dh suara lunak dia bunyik maaaaaaaa.......

Tak ada dah dia ikot kaki mintak shushu......

Mama... windu... ektam..............

Nanti panjang umur....... raya haji kita jumpa... kalo ektam dh sihat baru leh ikot mama alik sini....

Ektam...

Jangan lupa mama yea.... jgn tak nak balik sini pulak bila dh dpt jang jang jala kat kg kuar sana sini... ma windu sangat kat ektam.....




Ahad, 18 Mei 2014

Rentetan Kes Kurap Cik Tam



Kurap cik tam dah berjangkit dengan eyang... dan mungkin kat kechik..Lukaalan penyelesaian lain dalam proses... disebabkan tak sanggup sapu minyak hitam kat cik tam... tak der tempat dalam rumah dier nak guling2x buang minyak tue nanti... rumput tak der... pasir tak der... kalau kucing outdoor senang sikit dier nak cuci minyak hitam tue...

Maka dengan itu GB beralih arah  ke klinik lain.. iaitu Jabatan Perkhidmatan Veterinar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Jalan Selar 4, Taman Pertama, Km 4, Off Jalan Cheras, 56000 Kuala Lumpur.

28/5/2014 Isnin
Bawak cik tam & eyang ke sana... terus kena cucuk je ubatnya... tak de pun doktor kata nak check dah vaksin ke belum... dah bagi ubat kutu ke belum... dah bagi ubat cacing ke belum... kalau g klinik swasta yang GB slalu pergi tue ada jer benda lain yang dia nak bagi ubat & cucuk lain... kita datang nak rawat penyakit kurap... @_@

Setelah 3 kali berulang tempat yg sama (klinik swasta)... GB kena cari tempat lain... biasalah klinik manusia pun sama jugak... tak ok kat sini.. kita g sana... tak ok kat sana, tukar ke situ pulak... sampai jumpa yg serasi... kadang2x bukan semua pakar pasal penyakit.... YE DAK???

Cuma memang tak di nafikan ada sedikit frustrated dengan klinik swasta tue bila diterangkan pasal jangkitan kulat tue... cara kulat membiak tue... hmmm... macam GB ni tak sekolah pulak... weihhh sains GB Gred A weihhh... pesanan kat orang2x yang bijak pandai... don't judge people on their looks... wokeh -_-

Setelah 2 minggu berlalu... nampak perubahan pada cik tam... ada pengurangan bintik2x pada badan cik tam... dah makin luruh kulit kurap... part yg susah nak hilang tengkuk & ekor & peha dier... 

16/5/2014 Jumaat 
Sekali lagi bawak cik tam dan eyang ke JPV WPKL... achik pun kena angkut sekali... konon2x langkah pencegahan... doktor kata achik tak leh kena inject... nanti bintik kurap nampak sapu je ubat dulu... kalau teruk baru leh kena inject macam cik tam & eyang... Doktor tambah ubat sapu kali nieh.. surolan... untuk sapu kat tengkuk cik tam & kalau ada lagi bintik2x kat badan eyang dan jugak achik kot kalau kena sekali....

Pesanan doktor (jangan mandikan kucing)... memang tak mandikan dah... sebelum nieh mandikan guna syampoo yang di beli kat klinik swasta tue... tapi dah stop sebab sebab mcm tak ok... ok lagi mandikan dengan sabun dettol... jaga diaorang macam jaga kurap manusia... tuala, sikat, besen & baldi semua basuh dengan air panas... rendam dengan air dettol...  lap lantai pun guna dettol... kepekatan dettol... mesti pekat... ikut sukatan kat botol dettol tue.... baru ada kesan penghapusan kuman kat semua tempat...

17/5/14 Sabtu
Rabe rabe rabe... habis eyang kena raber... opah nn nieh asyik raber eyang jer... ^_^ check kot ada lagi bintik2x kat celah kangkang dier... bulu lebat susah nak check... yang kat bawah perut nampaknyer bintik dah hilang... dah tak nampak... tapi kakak GB masih sapu sikit2x ubat kat perut eyang... kitaorang guna dermanol... yang kat tengkuk... raber punya raber... macam tak der... susah nak tahu kurap dah baik sepenuhnya ke tidak... kalau nyata2x ada bintik tue boleh tahulah... nie tak... bulu jer luruh mula2x... lama2x baru boleh rasa bintik2x... lama2x ada timbul2x jadi kepingan2x...

Kiter tunggu lg 2 minggu mcm mane, Sekarang masih lagi cuci2x n lap lantai guna dettol. Sapu ubat kat cik Tam n Eyang, control makanan diaorang. Susah kat part achik, mangkrap opah nn nanti macam ni. Miskot mahal tu je yg dier mkn.

Apapun tengah berpuas hati skrg nieh berbanding dgn hasil rawatan Klinik swasta yg lepas. Luka tak kering sebelum nieh, Sekarang dh nampak kering n gugur kulit rosak cik Tam.

Semoga diaorang sembuh sepenuhnya sebelum raya. Kalo tak mcm ne nak bwk balik kg nanti.

Jeng jeng jeng

Jumaat, 2 Mei 2014

Di saat ini


Di saat ini...
ada tikanya... saatnya...
kita memerlukan seseorang...


Isnin, 28 April 2014

sambungan cik ku


Selepas 2 minggu berlalu... follow up ke klinik... kata doktor... luka kering... dah ok dah nie nampaknya... dia tambah ubat alahan & sayer bertanya tak kan tak ada ubat sampingan lain contoh ubat sapu ke apa... dia kata tak der...

(tengkuk cik tam masih basah... itu pandangan saya... bawah perut, ekor, celah kelangkang masih ada bintik2x... ini pandangan sayer... haizzz entahlah saya bukan doktor...)

Kalau nak try antiseptic... sapu kat kucing atau mandikan kucing...

ok saya amek lah antiseptic & terima je la ubat alahan tue..

1 biji dah bg makan... try sapu antiseptic kat cik ku yang ada kat cik kat perut... sikit je... try kawasan seluas 20 sen... nak tau jadi apa??? merebak bintik2x jadi sebesar tapak tangan sayer...

Huh... keesokkan hari nya... terus guna je lah minyak hitam... cara lama yg dah lama tak di guna pakai... kering semua biji2x yang berair tue... lusanya... kulit2x kering gugur... sikat dengan sikat kutu untuk tanggalkan kulit yang dah mati tue... bulu2x yg dah mati pun tercabut sekali...

tapi tak sanggup tengok cik tam muntah2x kan isi perut dia... bila dah makan muntah... makan muntah... memang dia sengaja muntahkan... supaya minyak keluar dari perut dia... kalau kucing outdoor tak kisah sangat... dah sapu minyak biarlah dia bergolek atas pasir utk hilangkan minyak hitam tue dari bulu dia... esok sapu lagi... 1 minggu baiklah cik ku... tapi nie sayer dok kat rumah burung... ikot mana pulak nak lepaskan cik tam kat luar... @_@

2 minggu jugak sapu minyak hitam kat cik tam... tue pun on off... sebab tgk pada tahap kesihatan dia... itu pun sapu tak menyeluruh... sapu kat tempat yg ada effect teruk je... tapi... bila kat a baik... kat b pulak... kat b baik kat c pulak... nak sapu penuh kesian lah pulak... weng weng weng paler bila di fikirkan...

hari nieh dah masuk 3 hari tak sapu minyak hitam kat cik tam... hari sabtu... pembersihan minyak hitam... sapu minyak kelapa dara n lap sisa minyak hitam... hari ahad mandikan dengan sabun cair dettol dan jiruskan dengan air dettol, biar sekejap dan bilas... huhuhu... buat cara mandian manusia.... dah tak boleh nak ikot style penjangaan kucing style orang bandar... al maklum lah sayer orang kampung...

kurap di badan nampak dah kering... tapi kat tengkuk masih belum kering... hari nie ke vet kerajaan utk dapatkan suntikan kurap... caj hanya rm 10 sekor... tambah vitamin RM 6... jadi... RM 16...

2 minggu lagi bawak ke vet kerajaan utk rawatan susulan kalau tak baik lagi...

tak lagi ke vet swasta yg sama... rasa macam serik pun ada...

vet kerajaan cakap... jgn bagi makan berasaskan ayam langsung supaya cepat sembuh... tapi kenapa vet swasta hari tu bg yg ada ayam hydrolised??? ayam jugak kan???

jadi hari nie tawaf cari biskut yang tak ada ayam... jenuh jugak la cari...

doktor pesan... dalam tempoh 2 minggu nie jgn mandi dulu... 

yup pektam baru mandi ahad hari tue setalah tak mandi 2 minggu...

sebab dah treat dia macam ada kurap manusia...

kurap manusia tak tahan kena air... nanti lagi membiak...

kurap manusia kurang gatal bila mandi dengan dettol...

jadi...

sekarang... dah cucuk... ada vitamin baru... kita try lah dulu...







Selasa, 22 April 2014

Apa guna ngadu domba???



Ngadu domba pun apa guna... kadang2x orang pun lebih suka...

wahaha katanya dalam hati padan muka kau...


Rabu, 16 April 2014

Xcdnt



Nasib tak ada kemalangan jiwa...

1st time... rasanya dah 5 tahun kot pakai keta... 1st time xcdnt...

menda nak jadi...

break mengejut n steering lari sikit.. sempat break tak langgar keta depan... tapi... dom motor langgar pulak tepi keta...

break sebab keta depan break mengejut... tak laju pun... sebab jalan sesak.. dalam 40-60km/jam.... suasana renyai2x jalan basah...

kena lebih berhati2x bila time hujan... lepas tue kena lebih peka...

salah motor jugak sebab potong kereta dari sebelah kiri... & motor pun tak ikut jalan motor...

tapi dunia sekarang standard... motor xcdnt ngan keta... salah keta...
keta xcdnt ngan lori... salah lori...
motor xcdnt dgn basikal... salah motor...

@_@




Isnin, 31 Mac 2014

Banteras hama, kutu & kulat


26-3-2014 - Rabu

Dalam membanteras hama, kutu & kulat...

segalanya kena banteras... 

penerangan secara detail pasal hama debu rumah boleh baca dari laman nieh...

sejak cik tam kena kuwap nieh... macam2x info di cari & di baca... banyak jugak yang tak tahu boleh jadi tahu sikit2x... jadilah untuk diri sendiri...

hama rupanya ada dalam debu rumah... ingat hama ayam jer ada kat ayam... ingat hama pokok je ada kat pokok.. rupanya ada hama debu rumah...

hama yang boleh menyebabkan kita alah... seperti bersin... gatal mata... hidung gatal & berair... pada binatang peliharaan pun sama... diaorang pun boleh jadi gatal2x... tuan kucing tak usah cakaplah GB memang alah habuk... dah tahu alah lagi mau bela kucing... abah & mak memang tak setuju dari dulu...

berbalik pada kisah banteras nie.. kucing bila kerap menggaru akan mendatangkan sakit lain pulak... bila luka boleh sebabkan kurap pulak... haizzz... masalah nieh namanya...

selain dari kelembapan rumah yang yang tak terkawal boleh menyebabkan kulat tumbuh di dinding @ lantai... pada mata kasar mungkin tak ada... kan??? tapi mungkin ada... manusia boleh mandi hari2x... kucing??? seminggu sekali... shian diaorang...

banyak faktor kena jaga... bukan senang nak jadi senang...


nie cara GB sebelum nie.. 

berus... berus carpet... berus cadar kat tilam... jenuh... berus berus berus...

lepas tue berus golek2x... golek2x nie dapat buat kat carpet jer...

lepas tue berus lint... berus lint nie pulak kecik... kejap je penuh bulu & habuk... sangat bagus sebab debu yang halus tue pun habis menda nieh kutip... sesuai gosok kat baju...

haaa... lepas tue baru lap manual guna kain lembab...  tak pun mop... siap beli mop cosway supaya senang perah... tapi GB lebih suka manual lap lantai guna tangan, terasa bersihnya bila dapat kutip kotoran... 

nieh peralatan GB... yang berus lint tue... rasanya dah beli 5... 3 dah rosak... 2 dah patah... 1 kain lint tue dah tercabut dari berusnya... huhuhu... tinggallah 2...



Setelah penat lelah bekerja... tak ada daya lagi nak buat kerja rumah lak... nak jalan mudah... tak mampu lagi badan nieh... dah tua mak nenek... huhuhu...

setelah survey di buat dalam tenet... terlihatlah menatang nie... iklannya mengatakan untuk menapis udara... boleh habuk & sebagainya... kentooottt pun dia tapisss... adesss... (yg nie GB test... hahaha...) boleh lah dari tak der usaha langsung...

moga dapatlah tingkatkan kualiti udara dalam rumah nie...


air purifier - 1
air purifier - 2
air purifier - 3

Kalau kebiasaan kat pasaraya ada 2 brand nie... sharp & panasonic




Lepas tue pulak untuk sedooottt habuk... letih sangat... sesangat letih dengan kerja ngemas rumah nie... nampak mudah... tapi kalau suri rumah rasanya tak lah double penat macam nie... dan akhirnya... kata putus dah di buat... beli vacuum... survey jugak brand dyson... gulppp... mahal bebeno... kalau beli... kalau rosak... tak beli lagilah jawapnya... kalau yang murah sikit... rosak... mampu beli lain pulak... kalau brand dyson... putih mata weihhh... @_@ jadi kena lah berjimat cermat...




apa pun setakat nie... rasa berpuas hati dengan hasilnya... hasil 1st time vacuum... hasil dari carpet dalam bilik kakak GB & sikit try kat cadar GB sikit kat cadar kakak & sikit kat ruang tamu... bayangkan sapu tetap sapu sebelum nie... lap tetap lap... tapi pakai vacuum lagi banyak dapat sedut habuk nampaknya...





Isnin, 10 Mac 2014

Superwoman


teringat lak zaman sekolah2x... superwoman sebab jatuh bas... @_@ 

bas lom habis berhenti dah terjun dulu... seb baik tak kena gelek dek bas...

haaa... nie sekali lagi merasa macam diri nieh dah jadi superwoman... tapi bukan kerana terjun dari bas... tapi kerja tak habis2x 2 minggu nie.. jenuh tak dapat catch up balik supaya bagi kerja tue sedang2x jer rush nyer... haaa... pusing pusing pusing... orang kata masa itu mengejar jer... penat dah berlari...

  Jenuh nak kejar...

 Belum boleh release... tunggu yang ada atas meja bosss...

Atas meja bosss... on sunday 9/3/14... @_@


Finally siap utk meeting... jam 10.00am 10/3/14

wuhuhu...

manyak lagi nieh... 

pektam... tulunnn mama nn....

Ahad, 9 Mac 2014

Tragedi Pesawat MH340



Susahnya nak dapat tahu berita apa yang terjadi pada pesawat MH340

Baca blog & tengok berita ajelah... FB kang macam2x komen ader...

Sejarah Nahas Udara


14/3/2014
Semoga hari Jumaat nie kita di beri satu petanda... 


15/3/2014
Macam2x ramalan ada.

*** kalau kapal musnah... alhamdullilah... semoga selamat dijumpai... semoga operasi menyelamat dapat dilakukan... ayat nie memang pedih buat ahli keluarga yang menanti kepulangan keluarga masing2x... jika keluarga GB terlibat... mesti makan hati jugak...

tapi...

*** kalau kapal di tawan keadaan tak terkawal... nie paling merisaukan... apa pun boleh terjadi... kalau ini yang terjadi... semoga semua mereka selamat tidak di dera dan di biar dlm kesakitan... semoga malaysia berjaya dlm rundingan damai...


Selasa, 4 Mac 2014

Tengok! dah pandai!



Pengubat hati....... itew dah pandai manjat tangeeeerrr... besh lolek lolek tido katil atash.....  itew titow sowang2x.... kadang2x mama itew taco jer itew lolek lolek...




Ahad, 2 Mac 2014

Cuaca Panas


Musim Kemarau kot kat Selangor nieh. Panas memanjang. Kesian kat kucing2x... tuan2xnya boleh mandi untuk sejukkan badan yang kucing pulak??? 

Cuaca malam nie panas sangat, jadi dah sediakan 3 baldi air untuk kucing2x supaya diaorang senang minum. Lepas tue dapat lah sikit sejukkan kawasan yang ada baldi air tue.

Selangor pulak air kena catu... adess...



Senang bagi kucing minum puas2x... kesian panas...






Rabu, 26 Februari 2014

OMG OMG OMG


omg omg omg...

ini semua poyo...

26-2-2014 kena ingat tarikh nieh... boleh ke pun nak ingat... huh...



Selasa, 25 Februari 2014

Seekor Kucing


Hmmm... hari nie terasa sangat hati dengan anak2x kucing yang ada kat rumah. Nak jugak cari makanan untuk dierorang. Lepas beli nasi, pusing balik singgah ke speed mart, sebelum masuk, nampak sekor kucing yang tengah meow2x dekat orang yang lalu lalang dekat pintu speed mart tue... kesian tengok.

Hmmm... masa nak bayar kat kaunter... tengok lagi kucing tue... kesiannya... meow2x lagi... keluar jer dari speed mart, kucing tue mengekor sampai lah ke parking kereta... kesian sangat2x... 

haizzz... bila dah sampai rumah... kenapalah aku tak bagi sikit makanan kecik kat kucing tue... ! _ ! sobsss sobsss sobsss...

Hmmm... tadi memang teringin nak bagi kucing tue makan, tapi bila pandang sekeliling, tak berani pulak nak bagi makan kat corridor tue, takut kena sergah dengan orang yang selalu sapu corridor tue... dengan ada kereta tengah masuk parking pulak, jenuh syuhhh syuhhh kan dier supaya tak kena langgar...

Kalau kawasan kampung, ada jugaklah kucing boleh kejar anak ayam ke apa ker... kalau kat pekan nie bergantung pada peri kemanusiaan orang jer, lepas tue sampah yang di buang, lepas tue kalau ada tikus yang kucing dapat tangkap... biler di fikir2x... haizzz... sebak... meleleh... 

Hmmm... lain kali nak stand by miskot kucing dalam kereta............ senang nak bagi kucing makan, senang nak bawak g mana2x....

Haizzz... hati berdengap-dengap... 


*** kepada yang tak cintakan haiwan... jauhkanlah diri dari sikap buruk... jangan bersikap buruk pada haiwan... 



Teka-Teki Chot's???


^_^

Hmmm... betulkah macam nie cara menjawapnya???

Boleh ke jawap 3 jawapan keh3x...


1st taman kanak2x berdekatan sekolah kot??? lepak main buaian erhhh???

2nd pasaraya dok jalan2x @ cuci mata @ sopin ??? penah kantoi tak???

3rd pawagam??? layan bolywood kah kah kah...



based on pengalaman... antara tempat2x GB fly...




Isnin, 24 Februari 2014

Katil 2 Tingkat Kiter !!!



Pertengahan tahun lepas survey katil. Punyalah macam2x katil ader kat kedai perabot, tetapkan hati kuatkan iman, godaan-godaan. Masa tue target survey katil 2 tingkat, atas katil single bawah katil queen. Wahal dalam hati katil idaman ^_^ katil bertiang ngeee... tapi apakan daya belum ada rumah sendiri... huahuahua...

Antara yang macam dah berminat dalam hati masa tue...

sumber gambar katil 2 tingkat

sumber gambar katil single 2

sumber gambar katil eh eh eh mcm sama


Pattern yang tengah2x tue katil single lah tapi, tapi sebab simple & cantik di pandang tue yang termasuk dalam list berkenan di hati.

Dan akhirnya setelah berfikir 2-3 kali, katil pattern no 3 jadi pilihan. Tapi katil GB warna hitam pekat. Katil atas untuk katil CT aka CIK TAM ekekeke... GB, katil bawah ana yang punya... ^_^

Dah  beli katil, mesti ada tilam kan? nasib tilam lama akak ader... jadi sebat ajelah dier punya.... jimat2x... lepas tue, kalau ada tilam, mesti nak sarung tilam kan? hmmm... GB nasihatkan... beli aja lah... kalau buat nanti kos kadang2x tue lebih dari harga beli. Cuma beza kat kualiti kain ajelah nanti.








*** nak kena buat sarung bantal 1 set dengan sarung tilam... abaikan kain selimut jadi langsir... temporary sebab otak tengah sedikit confuse nak buat langsir apa... ingat nak buat langsir cantik tapi nak buat langsir kosong.... mana satu nak buat entah...


























Selasa, 18 Februari 2014

Meow oh Meow


Siapa yang tak seronok? biasanya yang tak seronok >>> bukan pencinta kucing lah kan....

Seronok bila kucing teman bila kita tido malam2x... itu je teman yang ada buat masa sekarang nie. dulu masa tido katil bujang shian ciktam... asyik kena kuis2x ngan mama dier... ngeh3x... mana taknya dia merajai katil tue kat tengah2x hala... tiba2x jer ada shandar kat belakang... tak bergerak2x... bila kena kuis2x dier mmm...ngeowww... lama2x kuis2x tak gerak2x.... tarik peluk... tarik peluk terus dier larik tido bawah katil... sampai sudah macam tue... 

sekarang seronok tengok dier ada tido sama2x... tue belum katil masuk lagi... baru bawak masuk tilam queen jer hari tue... kalau katil dah masuk.... mesti dioarang lagi bersuka ria main terjun tambam atas bawah... atas bawah... hmmm... hari nieh rasa nak terdemam2x pening kepala... mana tak nya... jumaat punggah almari... sabtu punggah katil.... ahad kemas serba sedikit... tak ingatlah asyik bersin... habuk....

jumaat mandikan perang...
ahad mandikan kecik ngan ciktam...
opah NN mengshan cenggini...

kechik seriau... menggeletar first time kena keringkan bulu dengan hair dryer... wahahaha.... takut dengan bunyi hair dryer satu... takut dengan tiupan angin hair dryer pun satu... kena tiup dengan mulut pun cabut lari... sekali kena hala dengan hair dryer... mencanak lari keh3x... alih2x kurung dalam carrier... shian dier ketakutan...

ciktam mula2x jer takot2x... tapi lama2x dier buat tak peduli... tapi masih berhati2x.. kalau hair dyer tue dekat dengan dier... dier mula pusing2x badan... takut2x gak tue... 

keh3x... cepat sikit kering bulu diaorang... eyang jer yang terselamat minggu nieh dari hair dryer... haahaha... tunggu la next kena mandi... jeng3x...

bila la ciktam nak baik dari cik kurap... mana lah datangnya... kesian dier tergaru2x.... hari jumaat dah ke klinik... doktor bekalkan ubat untuk 14hari... doktor kata jangan tinggal makan ubat selama 14 hari... hmmm... terpaksa lah habiskan ubat nieh... nak ciktam sembuh sepenuhnya... tak larat nak sapu minyak ikan atau minyak hitam... kesian tengok dier... dah macam kucing jalanan jer comot basah sana sini kena minyak... dier pulak asyik menjilat jer kerjanya... asyik makan minyak jer... tengok pun kadang2x buat hati gundah gulana... semalam dah jadikan 2 hari cik tam makan ubat... tinggal 12 hari lagi untuk habiskan ubat....

orang kata lumur jer minyak goreng ikan atau minyak goreng kunyit.... betul tue memang berkesan... GB dah try memang kering kurap yang ada kat kat perut ciktam... susah sikit nak sapu banyak2x... sebab kena lah kurung kucing tue, supaya rumah tak penuh sana sini minyak... haaa... part yang sinie yang payah tue... kalau dulu bela kucing outdoor kat kampung... lumur jer minyak hitam terpakai... haaa... memang sembuh la kucing tue.. tapi memang akan comot lah kucing tue... lepas seminggu kasi mandi mangi2x... ^_^








Sabtu, 15 Februari 2014

Cuti2x Malaysia Bersama Insan2x Tersayang


2009 Cameron Highlands
- 1 family tapi kakak tak pergi, ganti dengan tunang adik, time nie dulu2x adik belum tunang lagi. Kenangan  manis ada 2 budak mabok bila naik keta, kalau kakak ader, ader 3 budak mabok bila naik keta.... ^_^

2010 Melaka
- 1 family complete, kakak tak cuti panjang, kalaulah cuti kakak tak dibekukan, memang dah ke langkawi la jawapnya.

2011 
- entah macam tak pegi mana2x jer... tak ingat...

2012 
- Rezeki lebih bagi kat mak & abah utk perbelanjaan semasa menunaikan umrah.
- Oct - Tanjung Harapan
- 3 beradik je. Tengok matahari terbenam mencari ilham. wuhuhuhu...
- Nov - Bukit Tinggi 
- 3 beradik jugak. Tengok keindahan hutan di Bukit Tinggi. Balik2x kena gatal2x badan. Maybe ketegur. Sebab pakai ubat tak berkesan. Terpaksa berubat cara kampung.

2013
- entah jugak... rasa mcm tak ke mana2x jugak... pun tak ingat...

2014
- Rezeki lebih bagi kat mak & abah lagi.
- tengah plan family trip... semoga semua berjalan dengan lancar hendaknya.

Genting Highlands
- 2 beradik jer tambah dengan kawan2x 2 org lagi. game best. release pale otak. terbang di awang-awangan. Cuti yang nie pun tak pasti jatuh dalam tahun bila. 

Pulau Pangkor
- 1 family jalan2x cuci mata. 1st time pergi itu je la pun sekali. saje nak tengok apa yg ada. Cuti yang nie pun sama, dah tak ingat tahun bila. Gambar semua tak der... habissshhh hilang... hampeh tol pendrive problem...

Putrajaya
- 1 family... haaa... time nieh memang sejarah... balik dari kenduri doa selamat (pak saudara pulang ke rahmatullah). Bermalam di N9, dan bila semua selesai dalam perjalanan balik  ke rumah, singgah dulu ke Nilai dan Putrajaya. Orang lain comel jer... GB jer comot... haaa... muntah & pening... baju selekeh sbb kena salin baju apa semua masa tue... kena pakai t-shirt & seluar tido... kuang2x... huahuahuaaa... angin 1 badan... tak tahu effect dari makan ape menda...

*** Moral of the story, lain kali g cuti.... kena cuci gambar & masuk dalam album... @_@


Plan 2014 (LANGKAWI)

Dah lama sangat nak ke langkawi cuti2x jngjalan bawak family bersama2x... bukan senang yooo... kena ada rezeki dari segi kewangan dan rezeki masa... rezeki masa diri sendiri... rezeki masa ahli2x family... a.k.a waktu kerja dan waktu belajar tak selari... 

Bila tidak lagi tinggal bersama family tersayang, timbulnya rasa rindu. Time berkumpul cuti2x lah masa yang paling seronok. Bila dapat bawak bercuti rasa seronok hati tue rasa entah tak tahu macam mana. Seronok bila buat insan2x tersayang gembira, dapat merasakan satu kepuasan... masing2x ada perasaan masing2x kan... dan cara masing2x... Apapun bersyukur dengan apa yang ada....... Alhamdulillah... Rezeki anak2x GB... ehhhh... ^_^ Rezeki anak2x kucing GB.... yooo.... ^_^

Cuti2x family besar, kebiasaannya keluarga GB tak ikot, sebab??? sebab susah-susah... susah nak kena time tue sama2x... sbb faktor kerja... dan tak lupa jugak... keluarga GB jauh dari orang lain... orang lain keluarga tinggal dekat jer memasing... senanglah bagi diaorang... huhuhuhuhu... @_@

16/2/2014
haizzz... bulan lepas... mak & abah kata tak mau g langkawi... katanya dunia akhir zaman... macam2x jadi sekarang nieh... huaaawaa... 

Sabtu, 8 Februari 2014

Cik Tam Kena Kurap


8-2-2014 Sabtu

Rasa macam dah sebulan masa berlalu dalam membanteras kurap cik tam... cik tam pulak tak tahulah sejak bila dier menderita gatal sebab kurap, dulu tak nampak. Sekarang nampak dan boleh rasa. Bulu kat peha dier makin botak, tengkuk dan ekor pulak ada biji2x kesan dari darah dan air yang kering akibat luka kesan kuku menggaru2x.

Sebelum nieh dah bawak ke klinik, doktor bagi ubat makan untuk 14 hari. GB bagi makan sampai hari ke 5 jer, GB nampak dah baik jadi GB stop bagi makan ubat... hmmm... seminggu lepas dari tue, naik teruk biji2x merata2x tengkuk, peha dan ekor cik tam.

Dah try sapu minyak hitam... susah sebab kucing in door jadi sapu 2-3x kali je, mungkin tak berkesan sebab guna minyak hitam yang belum di pakai lagi. Kalau nak guna kena minyak hitam terpakai. Yang nie terpaksa tak buat sebab nanti habis katil dan lantai rumah.

Dah try minyak goreng kunyit... yang nieh cik tam jadi macam terdemam2x... sekali jer sapu, lepas tue tak sapu lagi.

Dah try minyak goreng ikan.... memang ada kurang... tapi tak hilang2x jugak... mungkin sapuan tue tak menyeluruh kot... dah mungkin sebab tak sapu hari2x.

Lagi sekali ke klinik dekat 3 minggu lepas dan doktor kata, kalau bagi ubat kurap, kena bagi kucing makan selama 14hari tanpa berhenti. Lagi sekali doktor bagi ubat, dan kali nieh terpaksa bagi cik tam makan ubat sampai habis. GB dah bagi cik tam makan ubat selama 14 hari. Malangnya masih ada lagi cik ku dekat badan cik tam. Tengah dok fikir nak bawak ke klinik lagi ke??? Nanti doktor suruh bagi kucing makan ubat lagi tak??? tak larat nak sumbat ubat dah kat cik tam, kesian sangat. Takut jugak jadi benda lain pulak kat organ2x dalaman cik tam.

Dah habis akal... tak tahu lagi dah macam mana. Terkadang tue rasa macam putus asa. Tapi bila tengok kucing2x orang lain yang boleh baik dari kurap dan jugak ada lagi serius dari nie dan penyakit2x lain. Tak kan sesekali mama nn mengalah dan putus asa. Mama akan tetap terus cuba dan cuba untuk ubati cik tam.

Tadi dah mandikan cik tam guna syampoo yang GB  beli dari klinik, syampoo anti kurap. dan dah keringkan guna towel microfiber, sekarang GB beralih arah ke arah tuala microfiber tak lagi guna tuala cotton untuk keringkan anak2x bulus GB. Sebabnya gunakan tuala microfibre lebih kering dan bersih. Start dari cosway beli. Bukan nak promote cosway. Tuala nie ada jer jual kat carefour, giant, tesco n daiso. GB siap beli yang RM 5.oo kat daiso tue senang nak keringkan rambut GB.

Lepas tue keringkan guna hair dryer. Kurung cik tam dalam carrier. Tak de cage kecik nak guna. Tue la ingat nak bawak dari kg jer hari tue cage kecik. Tapi macam rasa malas. Nanti mak mesti tanya kenapa.?Gulppp... jadi ingat nanti nak beli cage kecik, nie untuk mempermudahkan kerja2x mengeringkan anak bulus.

Berbalik pada cerita cik ku, lepas dah keringkan bulu cik tam, GB dok gosok2x belakang tengkuk dier melawan arus bulus2x... sekali ternampak serbuk2x putih halus2x... nampaknya seperti kulit kering yang tercabut dari kulit dier... macam kelemumur kat kepala... macam tue lah... tapi kulit dier kering jer halus2x... GB gosok2x... banyak jugak lah terbang2x... hmmm... agaknya itu hasil dari kurap2x yang dah mati kot... 

Kulit2x tue ada dekat bahagian belakang tengkuk jer, mungkin hasil dari GB sapu minyak gamat 2 hari lepas kot. Dekat bawah tengkuk, kat celah kaki, kat ekor cik tam, GB tak sapu. Tue GB saje try hari tue. Sebelum ada yang nak test, GB bagi tau dulu kesan buruknya pada kucing, apa yang GB nampak cik tam muntah2x. Itu yang GB nampak... yang tak nampak a.k.a dalaman cik tam GB tak tahu.

Hari nie plan mandikan cik tam dengan syampoo anti kulat dari klinik settle, lepas tue nak sapu minyak gamat kat semua part yang cik tam gatal2x yang nieh belum lagi. Tengah malam sikit bila nak tido baru sapu kat cik tam. Biar dulu cik tam berehat. Penat dier kena mandi. Kena tunggu pulak sebelum bilas. Sebab nak bagi syampoo tue berkesan, kenalah tunggu jap bagi syampoo tue serap ke kulit cik tam, kot dapat bantu bunuh itu cik ku.

Haizzz... penat... tak tahulah... kalau semua nie tak jugak ok... nampaknya kena lah cari minyak hitam terpakai... dan kenalah cari cage untuk kurungkan dier... entahlah...


@_@

_______________


23-3-14 Ahad

18-3-14 Isnin
Bawak pergi klinik yang sama. Doktor yang berlainan, kali pertama dan kedua adalah Doktor ganti. Kali ketiga tuan punya klinik. OK. Dari pandangan dia, kata alahan makanan kerana dari sikap cik tam menjilat2x bulu. Saya minta untuk cukur bulu, tapi Doktor sarankan cuba untuk jaga pemakanan cik tam tanpa cukur bulu. Saya kurang menerima pandangan Doktor, sebab ini kali ketiga saya datang untuk cukur bulu. So... faham2x sajalah.

19-3-14 Selasa
Ambil cik tam, sebab bila cukur bulu, kena tinggalkan kucing 1 hari di klinik. Selepas di cukur Doktor tunjuk kat badan cik tam sana sini ada ringworm... saya dah syak dari dulu ada yang tak kena a.k.a sejak cik tam terima rawatan pemandulan, sebab bulu celah kaki cik tam menipis tapi masa tue tak der lagi aktiviti menggaru2x di tengkuk cik tam. Masa nie Doktor kata biasa... perubahan hormon katanya... ?_?

Past is past... saya bukan Doktor, saya cuma seorang pencinta kucing yang biasa, tak guna berbalah... saya mencuba apa yang terdaya untuk kucing saya...

Next...

Doktor bagi ubat untuk alahan & kurap & vitamin bulu. Muka saya??? maybe ada yang perasan air muka saya ketika tue yang berubah... dalam hati... what??? cucuk lagi??? ubat lagi???

Kata Doktor, sepatutnya 2 minggu selepas habis ubat, ada perubahan iaitu pulih dari ringworm. Doktor kata, mungkin bulan Feb, cik tam dah baik tapi berulang balik ring worm.

OK di sini saya yang hari2x dok tengok cik tam, setiap hari saya akan tengok bahagian ekor, tengkuk & perut cik tam. Sehari pun tak pernah baik dari luka. Lagi sekali saya cakap dalam hati tak guna saya berbalah.

Doktor punya cadangan, kurungkan cik tam asingkan dari 2 ekor kucing yang ada dalam rumah. OK. sebab dia kata untuk elakkan jangkitan. Im wondering... kalau tak salah, 18-3-14 katanya bila dah makan ubat dalam tempoh tue, kurap tak boleh berjangkit. (45 hari) (ermmm... kurap manusia berjangkit jer???) macam mana pulak kurap kucing tak berjangkit. jeng3x kali nie katanya utk elakkan jangkitan. saya??? stop thinking what ever.

Doktor kata awak sapu minyak gamat yea??? dengan selamba saya berkata ya saya sapu, then dia kata "kantoi". (kalo tak mo kantoi mestilah mandikan sebelum ke klinik, dalam hati saya tak terdetik saya nak sorok dari pengetahuan Doktor) Dengan selamba saya bertanya sebab kenapa tak boleh??? ok, jawapan simple - (kulit kucing & manusia tak sama. memang minyak gamat tue healing kan luka. tapi lagi memudaratkan kulit kucing. kucing tak selesa) ok ini apa yang Doktor kata.

Pada saya, kita tak boleh nak menolak kuasa Tuhan satu tika dulu tompok luka di bahagian kaki, akibat langgar di motor (orang kampung bg tahu) luka mereduk2x dalam dan mananah-neneh. Isi nampak dan boleh nampak tulang. Dengan minyak gamat dan minyak hitam disertakan berkat kesabaran saya sapu minyak hitam kat luka tompok selama 2 minggu dia bertarung melawan kesakitan. Isi busuk luruh dan luka makin mengering dan start sapu minyak gamat. Luka sembuh dan tompok boleh berlari macam biasa.

Cik tam, dulu... cik tam yang dulu jantan, ada kurap, guna minyak hitam terpakai, sembuh kurapnya. Kenapa saya tak guna minyak hitam terpakai untuk cik tam yang nieh??? sebab dulu cik tam yang jantan, saya jaga out door, senang jer... sapu2x... lepaskan jer dia kat luar... apa jadi kat dia mana saya tahu... tahu2x kurap baik... tak sampai 1 minggu dah jang jang jala boleh masuk rumah... ada kurap abah n mak tak bagi dia masuk rumah...

Belum yang kucing lain yang dulu2x pernah bela, belum kucing kawan2x yang pernah try. Haa... kadang2x bergantung pada... kuasa yang Maha ESA...

Cik tam yang nieh... saya jaga indoor... setiap yang berlaku di depan mata.... contoh seperti di atas, saya cuba tip petua dari orang2 lama... bila sapu minyak masak yang di goreng dengan kunyit sahaja, cik tam sampai terdemam2x dah muntah amat teruk... bila sapu miyak goreng ikan... ciktam muntah jugak tapi kurang sikit... terseksa dier muntah2x... Paling teruk muntah bila di sapu air gamat... saya try jugak apa yang orang kata, bukan sebarang try, saya try bila saya dah jumpa siapa yang pernah try dan dah pun sembuh kucing diaorang. Belum ada rezeki cik tam pulih dari ringworm.

Dan inilah kenapa saya tak sapu minyak hitam terpakai kat cik tam. Tapi dalam kepala dok berlegar2x benda nieh... bila nak sapu minyak hitam terpakai pada cik tam nieh???

Pada saya...
Orang kata kuasa Tuhan... kalau baik & pulih katanya... sihatlah kucing...
Tapi kalau Tuhan tak bagi baik & tak pulih, apa cara pun tak sihatlah kucing....

Next...

Dengan berat hati saya bawak balik cik tam dalam kepala memikirkan kesian cik tam kena makan ubat lagi. Kita yang manusia nieh pun kena ada rawatan luar dan dalam bila dapat kurap, ubat makan dan ubat sapu. Saya fikir lagi kenapa tidak ada ubat sapu diberikan pada cik tam??? Kenapa hanya ubat makan sahaja???

Dalam hati dah mula terdetik, kalau rawatan yang nie tak baik dan pulih, saya perlu dapatkan rawatan untuk cik tam di klinik yang lain. (ini juga merupakan nasihat dari kawan yang memang dah lama jaga kucing in door)

22-3-14 Sabtu, mandikan cik tam dengan shampoo kurap, belian di buat di klinik yang sama tapi semasa cik tam terima rawatan kedua. Semalam hari ke 4 cik tam makan ubat, maknanya ada lagi 10 hari untuk sesi makan ubat setiap malam.

Makanan dah kena sekat segala makanan yang berasaskan ayam dan seafood (udang/ketam dsb) dan dah stop bagi makan biskut smart heart & purina. Just bagi ikan tuna beli dari kedai & biskut dari klinik khas untuk kulit sensitif.

Ikutkan sahaja step yang dicadangkan Doktor nieh dulu. Tengok last try nieh macam mana.  Lepas tue follow up balik kat doktor selepas cukup 14 hari.

Huhhh... panjang nya ngomel.. sebab ada rasa ketidak puas hatian di sini... grrr...








Isnin, 20 Januari 2014

Berat Naik



gulp... berat naik tak hengat... jadi 87.2kg pagi nieh... 2 kali naik penimbang... erkkk.. sama jer... 87.2kg... errrr... kelu lidah... adesss.... hari ahad lupa nak timbang...

tengah dok fikir biar betul 1 minggu naik 2kg nieh...




Rabu, 8 Januari 2014

Cross Trainer dah bunyik click clock


belum apa2x lagi... baru je test hari ahad baru nieh... dah ada bunyik2x... bila bukak & adjust part kaki dia... tak ada bunyik dah... senam la setengah jam... 5 minit stop... 10 minit stop... 5 minit stop... 5 minit stop... sampai la ngam 1 jam selang seli dengan weight training... ok jer... 

hari isnin memang rest tak senam.... 

semalam dah warm up... naik & start kayuh.... cest nut betul... ada bunyik2x... memang teruk... tiap kali 1 pusing 2 kali bunyi... try lagi... try lagi... tengok atas bawah... tengok atas bawah... try lagi... try lagi... masih jugak bunyik click clock kat bahagian kanan machine.... hampeh tol... belum seminggu guna... tettttttt....

terus telefon kedai yang jual... dia kata tunggu esok nanti hq akan telefon untuk buat appointment dengan technician... tengok bila technician boleh pergi rumah untuk service machine.... haizzz... semangat baru nak ada sikit... frustrated semalam malam...

ikot kat hati nak je GB spanarkan... tapi kang tak under warranty pulak kang... jadi... besabarlah... >_<

lagi satu... jam pun dah tunjuk battery low... saje jer... saje jer...

dugaan dugaan...


9/1/14 khamis

semalam petang customer services FC tel... katanya tchnician boleh datang hari jumaat tapi tak confirm lagi jam berapa, esok aka hari nie dia akan telefon balik confirm jam berapa. bila tanya hari sabtu boleh tak? dia jawap... boleh.. tapi 18hb... pergh... lambat gile sabtunya.... jadi terpaksa akur la... jumaat pun jumaat la...

10//14 jumaat
tak puas hati selagi machine tak repair... semalam katanya hari nie katanya datang dlm jam 11.00-11.30pg... jap lagi 10.15-.10.30pg gerak balik...

10/1/14 sabtu
dah repair dah. malam semalam senam 35 minit... minit ke 20 dah start balik ada bunyik sikit2x... tp tak sekuat sebelum nie lah... maybe masih ada ruang lagi kot.... kena letak washer lagi kot... tunggu sampai dier bunyik kuat mcm hari tue baru telefon lagi sekali... 



Selasa, 7 Januari 2014

"Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper!"


"Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper!"


"Makan sarapan seperti seorang raja, makan tengah hari seperti satu putera dan makan malam seperti seorang yang sangat miskin!"

haaa.. tue dier... di translate guna cit cat translate....

memandangkan dah try pakai jam sehari suntuk untuk tengok perjalanan calorie burn dan dengan itu nak buat perubahan dalam jadual pemakanan.... pagi breakfast biar berat sikit... tengah hari ringan sikit.. .malam... lagi lah ringan jer...

1500 calorie burn before jam 12 tgh hari... jadi lebih elok GB makan lebih di waktu pagi... maknanya tukarkan tengah hari ke pagi, pagi ke tengah hari....

wahaha... hari nie test buat untuk tengah hari... amek nasi sikit kat kedai... sayur & lauk banyak... tapi kawan cakap "sikit nya GB makan nieh" awal2x dah ada yang tegur la pulak.... adesss... tak per... slow2x... uat tak tau jer... tengok la nanti.. pepagi GB melantak banyak2x... >_<

nak tetapkan target loss every week tapi tak seconpiden dulu ler... kalau mula2x diet yang memang turun jer berat time tue... semangat kuat... sekarang dah lemau... kena kasi bakar balik bagi garing... mau ker pun???

target target target... target loss 1kg per week... gulppp...


9/1/14 khamis

wuhhh... makan breakfast secara sihat 8hb & 9hb... @_@
tak lalu nak habiskan... perghhh... kalau makan nasi lemak ke... sandwich ker...  ok jer... haaa... bila kena tang makanan sihat... howaaa... apsal rasa macam kenyang jer... macam penuh jer... adesss...