Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Rabu, 28 Disember 2016

Penting Bila Diet - Nutrien


Jangan diet sebarangan. Ambil tahu dulu nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan.

Contoh Nutrisi yang diperlukan dalam diet kalori range 2000 boleh refer dari page nie. Setiap orang adalah berbeza kiraan dia ikut tinggi umur berat dan jantina. Anggaran Nutrisi Per Day Bila tahu apa yang perlu baru boleh kira anggaran apa dalam makanan yang kita makan.

Contoh:- Greek Yogurt

1 tablespoon yogurt 13.31gram
Link refer :- measure yogurt converter

Contoh ambil Greek Yogurt sebagai snack bersama fresh fruits. 
3 table spoon.
13.31 x 3 = 39.93 gram. 

Carbo contoh yang biasa orang elak makan masa diet atau kurangkan supaya cepat proses penurunan berat badan. Part nie kena refer kandungan nutrisi kat label bekas Greek Yogurt pulak.

100g Greek Yogurt = 10.5g Carbo
1g = 0.105g

Dah makan 
3tblsp = 39.93g
39.93 x 0.105 = 4.19265 Carbo 

Dalam link 1st tadi nilai Carbo per day 300gm. Jangan suka sangat tengok eee.. banyak lagi boleh makan Carbo.

Ini baru kiraan Greek Yogurt belum buah yang dicampur masa makan. 

Belum kira BF, Lunch, Dinner & Snack dll.

>_<

Label Nutrisi Greek Yogurt



*** Selain tengok Nilai Carbo jangan lupa kandungan lemak dan garam, penting nie. Garam dan lemak paling penting sbb glemer penyakit darah tinggi & kolestrol tinggi sekarang nie. 





Selasa, 27 Disember 2016

Apple with Greek Yogurt


Bahan-Bahan:-

3 tblspn Greek Yogurt
1/4 Red Apple
2 Strawberries & Slices for topping

Cara-Cara:-
Mix Greek Yogurt dengan Apple
Letak dlm glass @ bowl
Topping dengan Strawberries 

Freeze dalam peti beku waktu petang @ malam dan esok boleh bawak pergi office untuk snack 10.00am.






Anggaran Kalori Boleh Survey dekat sini Calories King





*** Buah-buahan tue u can change with your favourite fruits.
*** Resepi & Rupa tak la glamour, bukan glamour di cari, sharing menu untuk sesiapa yang berdiet.
*** Boleh refer link nie Kebaikan Greek Yogurt. Benefits of Greek Yogurt



Isnin, 26 Disember 2016

Frozen Red Chillies and Red Onions


Haaa.. stok banyak tak habis guna minggu lepas. Takut busuk habis, sayang... Dengan tahap kerajinan yang sikit hari krimas pagi tadi... terpaksalah menghiris2x bawang merah & cili merah tue.

Secara tak langsung memudahkan kerja2x memasak. Kalau diet masak sendiri senang control makanan.






Ahad, 25 Disember 2016

Sup Ayam / Chicken Soup for Baby


Jom buat stok chicken soup untuk baby 8 bulan ke atas... senang je tulang-tulang lebih dari penggunaan ayam yang buat makanan baby jangan dibazirkan. Simpan sikit-sikit dah banyak sikit masuk periuk buat sup ayam, masa makan porridge aka nasi lembik boleh suap sup sekali.

Dah nama nak bagi baby makan so tak perlu menggoreng aka menumis awas-awas. Semua awas-awas just rebus je, yang berdiet pun boleh tumpang sekaki makan sekali.

Bahan-bahan:-
Halia sebesar ibu jari 2 hiris nipis
Serai 2 dititik
Bawang merah yg kecik
  @ shallot 2 biji di belah 4
Bawang Putih 3 ulas just ketuk pecah je
Tulang-tulang ayam & Isi
Sup bunjut
Lada Hitam
Garam
Gula
Air asam jawa
Air 1 jug

GB tak masukkan yang bawah ni X ada stok
Kentang
Carrot
Kacang tumbuk
Lengkuas
Daun sup

Cara-cara:-
Masukkan 1 jug air 1.5 litre air
Masukkan semua awas-awas biar mendidih dulu, bila naik bau baru masukkan tulang dan isi ayam. Kalau masak campur kentang dan carrot, masukkan bersama-sama dengan awas-awas supaya kentang lembut dan keluarkan rasa lemak-lemak kat sup nanti.


Dah siap tapiskan sup dan boleh bekukan dalam ice cube tray. Senang bila nak makan nanti. Macam gambar dibawah ni.


Bila dah sejuk beku pindahkan dalam bag plastik berzip.



Bila nak guna ambil beberapa cube yang diperlukan dan panaskan. GB just masukan dalam mangkuk kaca dan rendam mangkuk kaca tu dalam bekas lain yang di isi air panas. Macam gambar di bawah ni. Kacau-kacau tak sampai seminit dah cair dah 1 cube chicken soup. 




Hari nie baby makan laju sebab hari nie dia dapat makan porridge dengan telur rebus dan sup ayam. Kenyang lama sikit sebab ada telur rebus.

Nak buat chicken porridge for baby???
Resepi???

Terus letak link susah sikit update guna HP.



Selasa, 20 Disember 2016

Re-stok Bawang Putih


Hari Ahad sememangnya hari yang memenatkan. Hari tu la nak mengemas, membasuh dan sebagainya.

Stok bawang putih bakar dah habis, so kali nie buat stok lebih sikit. 1 botol isi yang bawang putih bakar dan 1 lagi just blend bawang putih bersama minyak masak simpan dalam bag plastic zip.

Pada yang nak buat stok macam nie, kuantiti minyak yang diperlukan tue tak perlu banyak sikit je asal boleh putarkan blender. Bila masuk peti ais memang lambat beku, keluar dari peti ais cepat je dier cair. Kondisi macam ice cream.

Hasil dari bekukan dalam ice cube boleh tengok gambar di bawah. Bila dah keras keluarkan dari acuan dan potong mengikut kuantiti saiz yang kia selalu guna masa memasak.





Senang kerja memasak.

Selamat mencuba !!!



*** Info:- tak perlu masukkan air.
*** Roasted Garlic @ Bawang Putih Bakar



Ahad, 18 Disember 2016

Serbuk Lada Hitam & Serbuk Lada Putih Homemade

17/12/2016

Hari Sabtu siapkan bahan2x supaya senang nak memasak nanti.

Akhirnya siap juga honemade serbuk lada hitam dan serbuk lada putih GB. Kebiasaan bila nak guna baru tumbuk, walaupun ada pengisar kecik yang pusing2x dengan tangan tue (tak fresh) lada senang berbau lain macam.

Mak GB kalau memasak haaa.. santan beku, cili beku, durian beku, kacang hijau beku, habis dibekukan semua supaya tahan lama dan senang nak memasak nanti. Dah siap awas2x simpan dalam peti ais.

Nak senang kerja beli je yang dah siap jadi serbuk. Untuk GB hmmm tak best la serbuk lada yang dah siap halus tue. Tak kawww... sebab tak kaw makanya setiap kali nak guna serbuk lada hitam setiap kali tu la tumbuk. Dan dengan itu terpaksa merajinkan diri buat Homemade   Serbuk Lada Hitam & Serbuk Lada Putih.

Lada Hitam




Lada Putih








Sabtu, 17 Disember 2016

Pati Limau Kasturi Homemade

17/12/2016

Jom buat Pati Limau Kasturi pulak jom. Hahaha nie gara2x GB kemaruk baru nak blaja buat sos cili nasi ayam tue... 1st time buat jadi rasa tue ada... tapi tengah dok nak try macam mana nak buat rasa. halia tue jadi sedap.

OK bila buat pati limau make sure tapis buang biji.  Nak bagi rasa lemak2x campur garam sikit. Macam biasa bila dah siap masuk peti beku. Guna bekas ice cube, nanti dah freeze transfer dalam zip plastic bag.







Selasa, 13 Disember 2016

KENAPA AKU DIUJI?



***masih tersimpan rapi apa yang seorang tenaga pengajar edarkan kepada GB.

Sabtu, 10 Disember 2016

Demam Campak Halus


Lama gambar yang satu nie tersimpan dalam draft.....

Pernah alami demam campak halus masa dewasa??? Tahu macam mana rasa dia tak??? Meh nak cerita sikit ... rasa dia rasa tak pasti, tak pasti sakit apa nie???

Bila malam terasa sejuk nak demam, tapi badan terasa pedih panas kulit... rasa yang membuat kita rasa terbakar dan asyik rasa nak mandi. Kalau tak mandi terpaksa spray air kat kaki dan lengan... kalau tak spray air kena berselimutkan tuala basah.Yang nie rasa badan kat kuat dekat betis dan tangan...

Tambah pulak bila malam jer terasa pening kepala... kalau demam biasa pening biasa je rasa tapi bila demam campak halus pening dia lain macam rasa berpusing rasa. 

Badan pulak bila malam bila dah rasa seram sejuk memang rasa sendi semua sakit2x tak lalu je rasa badan rasa nak mengeram jer atas katil ke atas sofa ke atas lantai. Tiada perasaan nak buat apa2x kerja pun selain dari nak baring dan mengeram.

Bila siang rasa semua tu hilang tapi badan rasa lemau muka sembab gelap gulita. Tangan kaki muka kepala badan semua naik bintik2x halus macam ruam. Bila buat kerja yang cepat dan laju kepala cepat jadi pening dan pusing2x. 

Bila pergi klinik swasta Doktor sukat suhu katanya  tak demam nadi je tinggi.

15/4/2016 MC HBP naik klinik swasta...
20/4/2016 MC HBP  naik klinik swasta...

05/05/2016 MC HBP naik klinik swasta

06/05/2016 EL kepala dan badan sakit2x tapi tak g klinik
07/05/2016 EL kepala dan badan sakit2x tapi tak g klinik


09/5/2016 - 14/5/2016 MC
Hospital Serdang 12 jam jugak la duduk situ dari malam ke pagi... aka setengah hari masuk air. selebihnya terlantar kat rumah, tak dapat detect demam dengue ke apa. Yang dapat detect kurang air dalam badan. HBP tak turun2x walau dalam pantauan makan panadol untuk turunkan HBP. Last2x Doktor suruh balik bila air dalam badan dah ok. Tapi suhu badan turun takat 37.9 je. Nanti follow up dekat klinik kesihatan yang berdekatan untuk test dengue lagi.

11/5/2016 ke klinik kesihatan test dengue.. tetap tak de apa2x... masa pergi test nie bahagian kulit tengkuk belakang telinga mengelupas kulit... kulit kering mati tertanggal2x. Doktor pun confuse. Hmmm... masih sama katanya demam virus... 

Tapi masa nie dah dapat tahu dah demam campak halus. Makcik2x yang bagi tahu lepas diaorang tengok bintik2x tue katanya nie demam campak nie.

Segala pantang larang kena ikut.
1. Tak boleh kena hujan
2. Tak boleh ada orang menggoreng/menumis dalam rumah.
3. Tak boleh makan tumbuhan yang menjalar - labu, tembikai nanti bila ingat GB update 
4. Tak boleh makan ayam & seafood katanya takut menggatal kulit.


Segala dalam gambar tue haaa... 
Ubat dari klinik kesihatan
Renew tu kawan office bagi
Skin MD klinik swasta (best yang  nie)
Botol hitam klinik swasta
Pinetarsol beli kat Caring
Calamine losyen beli dekat

Siap buat test darah apa entah kat klinik swasta. Amount RM 300 lebih jugak lah. Punya la risau. Nasib baik tak de apa2x.

Alhamdullillah dua minggu lepas tue semua baik. Kulit muka 3 kali mengelupas. Badan bintik2x lama2x hilang dan surut. Parut ada la jugak halus bintik2x. Paling teruk muka sebab bintik bukan sikit... menyeluruh!!!!! muka jadi gelap... huhuhu...



Roasted Garlic @ Bawang Putih Bakar

Jom buat Roasted Garlic banyak2!!!

Senang nak simpan lama boleh tahan dan mempercepatkan masa memasak.


Senang je ^_^

Peel Garlic, mix with olive oil and put in the oven and bake about 30-45 minutes. Preheat oven 200 degree. After bake about 30 minutes, down the heat to 150 degree and bake till it soft and brown. 


DONE !!!

Hasilnya....




Storage kena kedap udara baru fresh. Buat banyak nie dapat stok untuk seminggu sahaja 2 orang makan. GB buat 3 labu bawang putih masa nie.

Ramai yang tak suka rasa bawang putih tapi GB suka bila ada rasa lemak2x dia tue bila kena cara masaknya sedaplah rasa bawang putih tue, bila tak kena memang rasa bawang putih lah !!!



Recycle botol mayonnaise untuk simpan Roasted Garlic. Pastikan tutupnya dari plastik bukan besi, sebabnya besi cepat karat.

Bila nak memasak amek je masuk kuali ke sapu terus atas roti ke. Lenyek je sebab dah lembut dan rasanya lemak berkrim...





Jumaat, 9 Disember 2016

How to freeze Ginger @ Pati Halia Frozen

Macam mana nak bagi halia tahan lama ??? Entah???

Cara dia bekukan halia tue.

Jom Freeze Ginger!!! Step by Step.

1. Peel it and grounded/grind/grated.

2. Mix with water / without.

3. Freeze untill solid and transfer to air tight container or zip bag plastic.

DONE !!!








Bila nak masak just grab it mudah kan. Nak masuk masa masak sambal ke nak buat teh halia ke... senang dan tahan lama... kejap je boleh habis bagi yang memang selalu masak, sesuai bagi wanita2 yang tidak punya banyak waktu aka wanita bekerja...


😍😍😍


Isnin, 28 November 2016

Duit tak keluar dari ATM tapi tolak baki

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Pengalaman tukar ATM card baru RHB, dah lebih 10 tahun guna, kalau tak kerana arahan dari bank suruh tukar kad sebelum 2017, tak kuasa nak tukar kad baru... sebab???

Asyik baca post orang, tukar je kad baru ade je masalah timbul macam macam cerita ada.

Masalah tak terlepas dari melanda GB baru je tukar kad minggu lepas. Hari Jumaat 18/11/2016 dgn berat hati 2nd time nak guna card... 1st guna tukar password & semak baki je... tu hari tukar card baru tu la... tak keluar duit pun... 2nd guna errror... slip keluar card keluar duit tak keluar... dalam hati sakitnya jiwa... baru nak shopping... dengan hati yg membara apa pun tak jadi... tak de mood cuci mata... 

try kat ATM sebelah huhuhu tak mahu jugak, kemudian semak baki... baki tak mencukupi... tutttt.... dalam perjalanan nak try semak guna ATM RHB singgah jap cosway nak collect weight scale yg ditinggalkan seminggu kerana suspect rosak... rasanya tak rosak outlet tu tak tahu kot pasal spec weight scale tu... GB rasa maybe sbb body mass lebih dari maximum tue yang weight scale tu tak boleh baca... aisshhh.... penat makcik...

Jeng Jeng Jeng melangkah ke ATM RHB pulak... huhuhu... sama juga baki tak sepatutnya. terus semak online kot ada terbuat apa2 transaction ke pun entah... bila da semak NO ONLINE transaction. Putus asa dah nie...

GB cari adik entah mana sakan dia shopping kat dlm AEON tue... past jumpa cerita kat dia apa yang terjadi... dia dah siap shopping dah... tinggal nak bayorrr huhuhu... sementara dia bayar bil GB ke mesin ATM ambank tu lagi sekali kebetulan situ ada office money changer GB buat muka tak malu. Encik boleh tumpang tanya, perasan tak mesin ATM ni memang ada problem ke hari nie? dia jawap biasala mesin tu selalu macam tue. huhuhu hampa dengar jawapan tue... lain kali tak nak guna mesin yg ada kat situ lagi, itu yang 1st dan itu yg last...

Huawaaa... hari tue call punya call tak berjawap susah benar nak dpt cakap dgn RHB... jadi dengan itu hari Isnin 21/11/2016 la buat report kat RHB by call. No report dah dapat katanya dalam masa 7 hari bekerja... hari Jumaat 25/11/2016 buat follow up.. operator kata Cik kena sabar dalam masa 7 hari bekerja Cik boleh semak. GB tanya 7 hari bekerja maknanya saya kena call semula hari apa ??? dia pun berkira2 utk menjawab dan jawapan dia dalam hari Isnin depan aka hari nie lah 28/11/2016.

Dan 28/11/2016 malam2 gigih semak baki... hummmppp tak de pun???

Gigih malam2 call RHB line 24/7 untuk semak report. Operator inform hari Selasa 22/11/2016 dah hantar report ke Ambank tapi belum ada feedback. GB tanya perlu tak buat report di AMBANK dan dia kata untuk keselamatan duit, perlu buat laporan di AMBANK juga.

Selesai je dengan RHB, terus log call ke AMBANK dan dia tanya la macam2...

Bank apa
No kad Bank
IC No
Jumlah pengeluaran
ID ATM
Tempat pengeluaran
Jam berapa
Ammount pengeluaran

Lepas tu katanya tak ada no report, next nak semak baca no IC je. Masa AMBANK lagi lama 7-14 hari bekerja. Operator nak sedapkan hati GB, sebab Cik dah buat report kat RHB maybe cepat sikit masalah selesai... katanya lah.... Apapun kena tunggu 7-14hari... Nasib la call caj FREE TELEKOM to TELEKOM... call jangan tak call... 

huhuhu... machine dia yang problem kita pulak jadi mangsa menunggu...  past nie memang tak nak guna machine tue... kita bako kita bako je kata cerita awie tue...

Noted: Pesan seorang kawan yang kerja kat bank "ko jangan senyap je... sentiasa follow up dengan bank". OK...  tunggu tau bank GB akan call lagi... kalau lebih dari tempoh... aisshhh GB kena melawat bank terus nieh...

Dari hari kejadian sampai ke hari nie tak guna card baru tue sebab dok menanti bank pulang duit...

aishhhhhhhh..........



UPDATED 21/12/2016

RHB credit balik duit pada hari  Rabu 14/12/2016. Kalau di lihat dari bilangan hari ia mengambil masa yang agak lama lah jugak.

Lamanyaaa... macam menunggu buah tak jatuh2x ke riba... >_<

Akhirnya... Alhamdullillah....




Jumaat, 25 November 2016

Mimpi Rumah Kena Rompak & Mimpi Tembak Orang

Mimpi Rumah Kena Rompak
Mimpi Tembak Orang

mimpi lagi !!!

Kali nie mimpi ngeri, tido dah basuh kaki pun masih mimpi. tak suka bermimpi   sebab kalau mimpi ngeri mesti takut sampai terjaga dari tidur.

Antara yang ingat masa terjaga dari tidur, balik berjalan dari mana tak tahu sbb dlm mimpi tunjuk berhentikan kereta depan rumah. Mata pulak tengok pintu rumah terbuka.

Dalam mimpi ada mak sekali, turun dari kereta GB ngendap ke dalam rumah di ikuti mak kat belakang. Ngendap sbb ada motor tak dikenali parking depan tepi rumah. Kononnya suspect masih ada perompak dalam rumah. Ngendap sampai ke dapur & nampak pintu dapur terbuka dan nampak mcm ada kelibat orang melarikan diri.

Sepantas kilat mak GB berlari ke depan di ikuti GB konon kononnya nak g tangkap perompak. 

Ha... detik cemas dalam mimpi memang rasa cemas gila. Mana tak nya berlaku pergelutan mak & perompak dekat depan luar rumah. GB pulak dalam nak selamatkan emak bergaduh dengan perompak tup2 GB tembak mati perompak. Entah mana dapat pistol entah.

Time nie memang cemas cemas gila. Jantung nak gugur suka2 hati je tembak orang... aduh huh mimpi!!! tapi nie sbb dalam mimpi perompak cuba simbah asid kat emak. Mimpi pun pelik - perompak x dpt simbah kat mak GB dia g simbah kat kereta GB. adesss...

Hmmm.. ending dia perompak mati... barang yg dia curi duit la.. hp la... selalu mimpi suspen mesti terjaga sebelum dpt ending, kali ni dapat pulak habis mimpinya.

ok biasalah bila mimpi pelik2 mesti GB suka cari kat internet bagi maksud mimpi tersebut, walaupun mimpi itu mainan tidur.




Dia punya tafsir akan mendapat untung yang besar........ besar punya!!! dua keadaan dalam satu mimpi... 

hahaha teringat mimpi GB masak dua ekor anak harimau dalam periuk kat atas dapur gas... siap kena intai dengan ibu harimau dari pintu bilik air...  keadaan cemas tapi bila terjaga dari tidur rasa kelakar pulak GB sayang dgn kucing tak kan la sampai hati bunuh aka masak baby rimau yg comel tue....

GB jarang mimpi tapi sekali mimpi, suka sangat keluar mimpi pelik2...

Itu je nak cerita

Mimpi Pagi Nie 25/11/2016



Sabtu, 19 November 2016

Halangan

huh... hari nie stress... pagi ok je... balik kerja singgah ioi nak ke cosway untuk tanya weight scale kenapa tak boleh detect body mass.

sampai situ nk keluar duit. guna ambank ATM machine, sekali keluar resit tapi duitnya tak keluar. semak baki dia deduct la pulak. dah la hari sabtu kejadiannya bertambah stress mak nakkk oiiii...

g cosway test la 2 biji scale yg ada kat situ pun sama jugak. wife dia naik timbang tu screen jadi kosong sama jugak tak boleh baca body mass. setting untuk lelaki tak bermasalah nampaknya... bertambah sakit hati. kalau tak sebab nak tengok body mass tak ada kuasa nak beli penimbang kat cosway tu. kalau nak tengok berapa kg je baik beli penimbang biasa je...

maka dengan hati yang stress tinggalkan aja mesin timbang untuk cosway tu check dengan HQ dia sama ada mesin tu ada ke hal apa.


Rabu, 24 Ogos 2016

Jom Menabung


1ST PECAH TABUNG ADIK - RM 200.00
- TABUNG RM 5.00
- Start Nov 2016 End Jan 2017
- Khamis - 2/2/2017

Jalan2 terpandang First Step Baby Walker dekat AEON, hati berkata2x kesian adik asyik jatuh je sebab sibuk nak  panjat untuk berdiri sana sini. Mak ngah nak beli nie, tapi tak ada bajet.

Sekali ibu adik cakap tabung adik ada... ngeee... tabung nak beli gajet untuk adik... tabung RM 5.00...

Jeng jeng jeng... maka dengan rasminya 1st korek tabung adik. Licin sapu... beli baju sepasang (pride n joy), blanket satu (tenderly) & 1st step baby walker satu.

Perasaan tue tak tahu macam mana nak diluahkan. Tapi seronok tue yang amat. 

Nov-Dec-Jan-3bln-dapat-RM200

CNY hari tue ada pakai RM5 2 keping terdesak tak de duit dalam beg... lepas dari tue sekejap je dapat balik 5 keping duit RM5 dalam masa tiga hari... haaa... tudia derhaka lagi pegi guna duit hijau...

Jom menabung... ingat nak menabung duit biru RM 1... hati tak kuat, sebab duit tue paling senang datang masuk beg... wahaha...





~~~~~~~~



JOM MENABUNG
Rabu - 24/8/2016






***
Nak beli ape erhhh dgn duit tabung???
Simpan belum lagi... da berangan...

***

Siapa yang masih bersekolah angkat tangan!!!
Kalau masih sekolah menengah cepat2x lah menabung.

Terasa ada penyesalan kerana tidak menabung dari zaman sekolah, dah zaman bekerja pun masih tak menabung, boros yang amat, tapi sejak dah bertambah-tambah umur nie, dok memikir macam mana umur selepas 55 tahun nanti??? masih nak bekerja kah? cukupkah kwsp tampung di hari tua? tak kerja goverment tak do pencen!!! haaaaaaaa... jeng jeng jeng... dah mengelabah....

Maka dengan itu GB pun start dengan menabung secara paksa dengan join Tokio Marine. Nie link dia sila lah  membaca  dan menambah ilmu. http://www.tokiomarine.com/my/en/personal/discover.life.html

GB ambil terus je, tak fikir panjang. Sebab terpaksa. Tapi bagi yang jenis hati kental, silalah menabung di ASB @ Tabung Haji. (GB jenis pantang aka pantang ada mesti nak keluar duit).

Terpengaruh dengan share whatsapp dari wife cousin. Nak taip panjang nieh, jom baca.


10 Perkara Jangan Buat Dengan Duit KWSP

Statistik KWSP menyatakan duit hanya mampu bertahan antara 3 hingga 5 tahun saja, jangan lakukan in jika nak duit lama bertahan:

1. Jangan buat kenduri kahwin anak ala ala anak menteri besar.
2. Jangan renovasi rumah hingga lupa kita itu dulu kerani biasa sahaja.
3. Jangan beri duit pada anak untuk bercuti atau beli kereta terkini.
4. Jangan lupa bayar zakat simpanan dari KWSP.
5. Jangan masuk skim yang berbunga-bunga.
6. Jangan percaya pada ungkapan "Bila Nak merasa lagi". Jika sanggup kembali silakan sahaja.
7. Jangan samakan perbelanjaan kita dengan orang lain, mereka bersara sebagai hakim. Kita hanya pemandu lori.
8. Jangan mulakan perniagaan dengan modal KWSP yang diterima.
9. Jangan buat pembedahan plastik do Korea nak bagi nampak muda dan tawan hati Fazura.
10. Jangan kawin lagi, memang banyak anak gadis bergetah menanti. Berilah peluang orang bujang yang belum beristeri.

Jangan sibuk habiskan duit persaraan kita secepat mungkin.
Tip: Bahagikan jumlah perbelanjaan dan duit yang diteriam, kita akan tahu bila duit kita habis segera. Beli rumah dari sekarang sebagai tabung persaraan.

PENGURUSAN KEWANGAN

Jadi kalau nak bersara dan dapat fixed RM2000 sebulan kena ada saraan terkumpul pada umur 55 sebanyak (2000x12)/0.05= 480 000 (assume duit masuk tabung haji dapat dividen 5%)

Maknanya kena ada dalam 480 000 untuk dapat dividen 24 000... haaa... mcm tu sekali...
480 000 darab dengan dividen 0.05 kot kalau dividen Tabung Haji @ ASB masa tahun tue.
bahagikan 24 000 kepada 12 bulan jadi dapat la 2 000 sebulan.

Jadi macam mana tue...
Tepuk dada tanya selera...

Bila la nak penuh niehhh...... botol madu pun ado... >_<