Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Selasa, 26 Mac 2013

Minyak Hijau - Cap Delima

Mana nak cari minyak panas nieh?
sape tau... sape tau... sila tinggalkan komen...
alamat ke no telefon ke kot kot ada tempat yang jual minyak nieh...
susah dah nak dapat minyak nie kat kampung NN...
minyak nie alamat dia kat melaka ler... jauhnya...

Lot No. 20
No. AG9336 kot... tak jelas kat botol nie...
Kawasan Perindustrian Kelemak,
78000 Alor Gajah,
Melaka

Ha... nak minyak nieh...
minyak nie sangat2x elok untuk NN...
kalo senggugut boleh guna...
kalo kembong perut boleh guna...
kalo kejang kaki boleh guna...
kalo ceri beri pun boleh guna..
kalo kena gigit dengan serangga pun boleh guna...
macam-macam... sangat berkesan...
dah guna nie lama... sejak umur 16 tahun...
gulppp... sekarang dah umur 30 tahun...
ha lama tak... lama tak?

pengguna setia minyak hijau cap delima...
howaaa... mana nak cari pembekal nie...
tak kan tak ada orang jual kat selangor nie weihhh oi...

nak pesan kat sapa nie..
diaorang nie tak buat sistem jual secara poshhh ka?
haaa...

Product Detail

ha... dapat no tel dari Yellow Page tapi tak tau lah wujud ke dak nyer nombor nie... ha.. sini pulak ada tulis no fax office dier... jeng3x... nanti nak try tel @ call...

wah... jumpa email address pulak lagi kat sini nanti nak try email jugak nieh nanti... semata-mata nak tanya mana la nak dapatkan minyak dier kat area selangor nieh...

bila search search search... erhhh macam2x jugak business wahisham delima nie... entah ada lagi ke tidak entah keluaran minyak hijau diaorang nieh...

adoiii...



Isnin, 25 Mac 2013

Jawatan Kosong Dewan Bandaraya KL

Pergh... wahhh ada limit umur tue... tak sangka... tak sangka...
Kalo limit umur 18 tahun ke atas tu ok lagi...
yang nieh... 30 tahun ke bawah... terang lagi bersuluh...

Jadi pada sesiapa yang dah berumur 31 tahun ke 50 tue...
memang dah sah-sah tak berpeluang menjawat jawatan dalam sektor awam... dah la nak masuk ke sektor awam susah...

haaa... faham2x aja sudah lah...


Ahad, 24 Mac 2013

Rayuan Ujrah

Sambungan Post Kurarngkan Caj Pentadbiran PTPTN

Borang Permohonan UJRAH dah selamat di tangan salah seorang pegawai PTPTN. Hmmm... di harap segalanya dapat berjalan lancar.

Katanya permohonan nie mengambil masa 1-2 bulan untuk buat penyelarasan. Lepas tue nanti dapat 1 salinan perjanjian UJRAH tue nanti.

Kita tunggu dan lihat. Lepas tue baru dapat meneruskan step yang berikutnya.

~~~

5/5/2013 - Ahad
Rayuan ujrah approved bulan April 2013.




Rabu, 20 Mac 2013

Elaun Perjalanan, Elaun Petrol Atau Kadar Tol

Nak membebel pasal Elaun nieh.

Perhatian kepada fresh graduate... Sila ambil perhatian... Jika mahu mula bertapak di alam pekerjaan. Sila ambil perhatian. Haaa... berapa kali perhatian da...

Silalah minta Elaun Perjalanan semasa anda di temuduga. Jika kawasan anda berjauhan dari tempat kerja.

Dan!!! Jika kerja anda memerlukan pertukaran. Contohnya setahun @ 2 tahun di pejabat yang berlainan. Haaa... mintaklah Elaun yang fleksibel. Atau kena tanya kemudahan penginapan yang disediakan oleh majikan. Sama ada rumah disediakan dengan bayaran api dan air sebagainya.

Sila ambil kira Elaun Perjalanan nie ok.

Kalau boleh minta syarikat tulis dalam offer letter.

Kat bawah nie ada tulis limit Elaun. Macam mana kira tak pasti. Tapi limit RM 2,400.00 setahun kalau tak melibatkan hal kerja. Kalau melibatkan urusan office kadar tol tak melebihi RM 6,000.00 setahun.

Ta...pi... kalau kata yang tak melibatkan kerja... contohnya kena transfer ke tempat yang jauh dari rumah... kena ada budi bicara antara syarikat dan pekerja. Errr ini hanya untuk yang bekerja yang memang asyik memerlukan tukar tempat kerja... Contohnya company construction.

Ha... tue je nak membebel...



Lembaga Hasil Dalam Negeri

Kurangkan Caj Pentadbiran PTPTN

Kalau dulu caj pentadbiran PTPTN tinggi, sekarang dah ada sistem Ujrah. Di kira 1% untuk setiap tahun pinjaman.

Jadi untuk sesiapa yang belum betukar ke sistem Ujrah, lebih baik tukar serta merta bagi mengelakkan kos meningkat semasa pembayaran. a.k.a bayar bayar.. tapi kos bayar tambah caj dah jadi tinggi...

Pada yang dah dapat tawaran dulu, tapi tawaran tamat tempoh sebab lambat dapat kad. ha... boleh la buat rayuan di PTPTN. Caranya email @ telefon Pejabat PTPTN. Nanti akan ada seorang Pegawai/Penyelia yang akan menyelia para peminjam erhhh...

Hmmm... alhamdulillah setakat nie berjalan lancar. GB dalam proses nak tukarkan ke sistem Ujrah. Sebab dulu dapat kad tawaran. Tapi kad tawaran tue sampai kat Kampung. Bila dapat kat GB kad tue, GB tengok dah habis tarikh. Haa... tunda punya tunda... lama dah benda tue berlalu...

Sekarang nie tengah dok fikir macam mana nak kasi settle hutang. Di harap semua berjalan lancar. 

* Sebelum mati berharap dapat selesai segala hutang piutang. mati nie bukan kira usia kan???

Laman Utama - PTPTN
Semakan Ujrah - Ujrah
Capaian Borang - Borang


Ahad, 17 Mac 2013

Ratuku ~ Sehangat Asmara

gulppp... padan kan kan kan...
Ratuku...

Ratapan naluri memanggilkan namamu
kerana pertemuan ini
akan ku abadikan segala memori
ku lewati waktu itu
di dalam pelukanku
gugurnya pemisah diantara kita
terbinanya satu mercu tanda...
cinta yang setia...

Bisikan yang pertama
membawa erti untuk selamanya...
ku bagaikan tak percaya
apa yang telah aku rasa
engkau bagaikan oh permataku
engkau pun jua ratuku...

Engkaulah segalanya
engkaulah hanya untuk diriku
aku hanya untuk mu
itulah janjiku padamu
kita bagaikan ombak dan pantai
tidakkan terpisahkan lagi
walaupun pasangnya walaupun surutnya laut...

Ratapan naluri memanggilkan namamu
kerana pertemuan ini
akan ku abadikan segala memori
ku lewati waktu itu
di dalam pelukan mu/ku
gugurnya pemisah diantara kita
terbinanya satu mercu tanda
cinta yang setia
meredah masa meniti usia
hingga ke akhirnya
ku abadi cinta di hati ini...
dihati ini...

Lagu Awie di beri nafas baru bila dinyanyikan bersama Adira...

Besh bila dengar... sangat2x mantap dua-dua suara...

pergh mantap mantap...

Jom layan...
Ratuku


*gambar sumber dari hasil google...

Siapa pernah mimpikan ular???



Lama dah tak mimpi... yang nie mimpi terbaru...

Siapa pernah mimpikan ular???

Siapa pernah siapa pernah? mesti ada je ramai mimpikan ular kan kan kan???

Baru2x nie termimpikan ular... besar... macam cerita anaconda tue... sampai terjaga dari tidur, sebab takut sangat-sangat...

Entah permulaan macam mana tak berapa nak ingat... mula2x ular kat bawah katil ke bawah almari ke... masa tesedar tu cepat2x suruh mak & adik masak air panas banyak2x... 3 api pasang...

Bila dah masak air... siram punya siram... punya la banyak guna air panas, sebab ular tu tak mati-mati... lepas punya la lama siram... ular tu pun keras kat kayu bumbung... macam dah mati...

Mak NN pergi la dekat nak check da mati ke belum... rupanya belum lagi... tiba2x je dia hidup & hizzz hizzz dia nganga mulut dia nak gigit mak NN... cepat2x NN siram air panas lagi... ular tu menuju kat NN pulak dengan mulut dia nganga besar... makin lama makin hampir... siram punya siram air kat tangan habis... 

Punya la dah dekat ular tu kat muka NN... kot ada 1-2 kaki... time tue pulak air panas abis dalam cerek tue... masa yang last tue... ngap!!!... terkejut!!!.. hoooawaaaa... terus terjaga... ha... naseb tak tekencing-kencing atas katil... -.-'

Jom kita tengok tafsir mimpi pulak...

No 1
Kalau mimpi pasal ular, kalau masih belum ada pasangan - akan dapat pasangan.
Kalau yang dah berkahwin - rumahtangga akan sempurna.

No 2
Kalau mimpi ular membelit badan kita - akan dapat laksanakan pembayaran niat nazar.

No 3 - mimpi nie yang paling glemer ramai orang tau maksudnya kan.
Kalau mimpi dipatuk ular - katanya akan mendapat jodoh.

No 4
Jika di kejar ular - katanya kelak akan dapat jodoh lebih cantik atau lebih kacak a.k.a tampan.

Haaa.. mimpi NN jatuh kat No 4 la.......

Naper tak kat No 3....... biler la nak ada rezeki jodoh kan... hmmm... setiap kejadian tuhan ada hikmahnya yang tersendiri...

Berbalik pada pangkal jalan... mimpi hanyalah sekadar mainan tidur... jangan terlalu mempercayainya ok... sekadar suka-suka untuk sharekan ramalan mimpi jer... tak de kerja cari kerja...




Kehilangan - Firman

Ku coba buka tabir ini
kisah antara kau dan aku
terpisahkan oleh ruang dan waktu
menyudutkanmu meninggalkanku

Ku merasa telah kehilangan
cintamu yang telah lama hilang
kau pergi jauh kerana salahku
yang tak pernah menganggap kamu ada

Asmara memisahkan kita
mengingatkan ku pada diri mu
gelora mengingatkan ku bahawa
cinta mu telah merasuk jantung ku

Sejujurnya ku tak bisa
hidup tanpa ada kamu aku gila
seandainya kamu bisa
mengulang kembali lagi cinta kita
tak kan ku sia siakan kamu lagi


Asmara memisahkan kita
mengingatkan ku pada diri mu
gelora mengingatkan ku bahawa
cinta mu telah merasuk jantungku

Sejujurnya ku tak bisa
hidup tanpa ada kamu aku gila
seandainya kamu bisa
mengulang kembali lagi cinta kita
tak kan ku sia siakan kamu lagi


Kehilangan - Firman


Khamis, 7 Mac 2013

Siapa Yang Ingin Membawa - Lirik

Langit yang indah telah terhampar
Hamparan jadi Sahara
Berapa lama dapat bertahan
Musafir ini sendirian

Siapa inginku bersama terbang tinggi ke sana
Ke langit tinggi, ke awan cinta
Siapa inginku bersama berlayar di samudera
Ke laut dalam ke dasar sejuk sayang

Masihkah ada jalan bahagia
Simpati belas di jiwa
Dibuai mimpi terbakar sepi
Hancur impian berderai...

Siapa ingin bersama
Terbang tinggi ke sana
Ke langit tinggi
Ke awan cinta

Siapa ingin bersama
Belayar di samudera
Ke laut dalam
Ke dasar sejuk sayang...

Siapa ingin membawa
Aku terbang bersama
Ke langit tinggi
Ke awan cinta

Siapa ingin membawa
Aku layar bersama
Ke laut dalam
Ke dasar sejuk sayang


dari OST Rindu Bertamu Di Abu Dhabi
Siapa Ingin Membawa - Fahrin Ahmad


ke dasar ______________ <<< iyer ke sejuk???
sebutan macam lain jer... tak pasti apa yang dier sebut...
puas dengar banyak kali...
tak dapat tangkap... -.-

Brownies Cake Lagi

Resepi yang sama...

Resepi Brownies Cake

Nak buat kejutan kakak NN punya pasal... sebab memang jarang sekali buat kejutan untuk birthday... kebetulan adik NN nak blaja buat kek, jadi digunakan sepenuhnyalah masa yang ada.... lepas balik kerja jer... mula kelam kabut sediakan bahan....

Gerak sekali buat dadih... dadih yang paket tue jer... campur je air, susu & gula kemudian letak 1 bungkus dadih tue... kacau-kacau siap...

Hasil kek dari tangan adik NN...

Comot... sebab dia tuang je coklat atas kek tue... tak guna bontot kek pun... terus tuang jer... lepas tue terus tuang coklat sampai banjir pulak tue... >_<

Buat kek nie lagi sebab kek nie senang nak buat... lepas tue sedap... masuk dalam peti ais sebelum makan... pergh... mampat COKLAT!!!

Lepas tue mampat la LEMAK!!! naik kat badan... keh keh keh...