Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Isnin, 26 Ogos 2013

D.I.Y ~ Pasang Kabel Plug 3 Pin Ke Lampu Kalimantang (Jenis Bulatan)


Hari nie 22/8/2013 baru pasang lampu nieh, mau hidop, dah lebih 5 tahun kot lampu nieh terperuk dalam almari. Disebabkan GB selongkar almari untuk tujuan kemas kini bilik, terjumpa ler balik lampu nieh.

25/8/2013 barulah terlekat kat dinding, nak jadikan lampu tidor, sebab lampu nieh saiz kecik jer, warna pun malap, so nak jadikan lampu tido ajer lah.

Siapa nak pasang sendiri lampu nieh??? 

Jom tengok langkah2x bergambar yang simple.

Mula2x test & error dulu, kot2x barang dah tak boleh guna.
Nyaler Nyaler Nyaler <<< baca macam upin & ipin...



Senang jer... sambung jer ikut gambar dekat bawah nieh, kebiasaanya dekat plug 3 pin ada dah tulis live & neutral nya...

Seperti biasa sambungan wayar GB guna solotep jer. Kalau nak grand & lebih selamat cari ler penyambung wayar (bongkah penyambung/black tape) kat hardware atau di pasar2raya yang berdekatan.



Chewah... macam ler boleh tutup...



Tanda untuk drill lubang lepas tue tampal ler apa yang patut dulu kat dinding, macam GB, GB tengah cat warna baru... tukar selera mater... kenalah tunggu cat kering baru boleh pasang lampu... tak semenggah betul kerja drill kali nieh... tue namanya... wa letih.. wa buat kerja ala kadar asal cepat siap... yang penting gantung tak tercabut punya...



Dua kali pandang, baru perasan jadi segitiga besar...



Cun sikit color hijau nie... luas sikit pandangan mata, sebelum nieh coklat slow... macam warna pasir pantai beram... ekekeke... tadaaa!!! dah sangkut dah kat dinding...



Dah siap boleh tutup cover!!! Buat lampu tidur... Slamat Tidur...



Kalau ada hacking drill... mau ada jugak berlubang dinding nieh, ader pulak yang jadi rajin tanam wayar dalam dinding nanti... ngeh3x...

Lepas setahun dua lagi... tukar pulak tempat lain lagi lampu2x nieh... errr... errrr...errrrr...

27/8/2013
Pagi nieh tegok lampu tutup tak nyala, padahal malam tadi biarkan tak tutup... hmmm... pepagi tengok... on off, on off suis... tak jugak nyala2x... haaa... tak tau apa punca... tapi mesti ada problem dekat part part starter atau ballast atau mentol dah terbakar... ceihhh... tak sampai sehari on dari jam 12 malam... dah mati dah pepagi kul 5.30pagi...

27/8/2013
Malam2x godek2x pusing2x jer kat part penyambung ke mentol tue, dah nyala balik... hmmm... lampu lama lah katakan... kesian... uzur dah dia...

Link bergambar lain yang boleh dijadikan sumber rujukan



***P/S ***
untuk 1st time trial... yang nak cuba2x pasang, sila berhati2x semasa pemasangan, sila jangan on suis masa proses pemasangan wayar dijalankan. sila dapatkan nasihat2x dari orang yang berpengalaman.


***Perasan Sendiri***
Ehhh... kalau amek upah drill atau pasang point lampu... boleh buat duit poket nieh...





Tiada ulasan:

Catat Ulasan