Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Ahad, 30 Disember 2012

Tempat Kucing Nak Cakar - Cat Scratching Funiture


Nie aku beli sebab akak aku tak tahan tengok Citam sedap mencakar kaki meja makan dier... cantik je tempat cakar2x ni... beli kat kedai petshop harga dalam RM50 lebih... rasanya dah berusia 3-5 bulan jugak kot...

Hmmm.. dalam hati happy jer... ha.. sesampai je di rumah... anak kucing aku buat bodo jer kat tempat cakar2x nie... dekat 2 minggu jugak lah... lepas tue dia try2x mein2x... lepas tu sampai terbalik-terbalik dan bergoyang-goyanglah... tak stabil... kecik dan ringan untuk dia... sampai boleh di tumbangkan oleh dier... alih-alih becakar jugak kat kaki meja dan carpet semula... adesss...

Dekat pasaran ada macam-macam jenis tempat cakar nieh... jadi kenalah pandai buat pilihan yang terbaik untuk si kecil... kalau salah pilihan... pembaziran akan berlaku ler... tempat cakar dah ader... tapi masih si kecil mencakar-cakar kat tempat lama...

Tempat Kucing Nak Cakar2x 1
Pendapat aku yang nie sesuai untuk kucing kecik, tambah pulak kalau tak stabil, kucing tak mo nak cakar2x sangat kalau benda nieh bergoyang2x.

Tempat Kucing Nak Cakar2x 2
Yang nie pulak aku rasa jenis yang paling sesuai... sebab masa kucing cakar2x benda nieh... dia suka berdiri dan bertahan kat tempat cakar2x dier... Lepas tue pulak sambil melentik-lentikkan dia punyer pinggang... kukuh dinding nieh kata kucing nieh... (Citam selalu buat aksi macam nieh...)

*Tips Dari Kucing Utara Untuk Elakkan Kucing Mencakar
 *Tips Dari Web Lain Tips Stop Cat Scratching

19/2/2013 - update
Link untuk tempat jual yang murah!!!!!
dekat area taman desa, petaling jaya

Jumaat, 28 Disember 2012

Kemas Bilik ~ Part 2

24/12/2012 ~ Isnin ~ 10.00am

Barang-barang dah selesai di asingkan. 2nd Round susun atur belum 100% siap.

Pagi nieh hati tak sabar2x nak ke giant malam nanti sebab ada promosi dekat Giant. Aku nak beli drawer untuk simpan  kain baju aku!!!


Promosi dia less RM 20.00. Kakak aku dah survey kat Care4 , harga kat Care4 RM69.90 jugak cuma  tak ada promosi. Jadi aku kena beli dekat Giant, sebab Giant tengah ada promosi. promosi nie ada untuk 2 hari jer ~ 24/12/2012 dan 25/12/2012. Jadi hari nie aku kena ke Giant walaupun badan penat mengemas bilik dua hari berturut-turut.

Aku nak beli drawer nieh 2 biji. Bayangkan aku sorang2x malam nanti... haizzz... mana nak angkat masuk dalam troli, mana nak sorong, mana nak angkat dua2x benda nieh masuk dalam kereta? Kakak aku la nieh, sebok nak jugak drawer nieh jugak. Susah sikit la nanti sebab kena pergi sorang2x... adusss~~~

Plastic storage box pun ada promosi jugak, tapi aku tak mo yang nieh sebab tinggi tak muat nak sumbat bawah katil. Nak kena buat list nieh. Takut terlampau excited nak beli drawer sampai terlupa pulak nak survey harga barang-barang lain nanti.

27/12/2012 ~ Khamis

Drawer dah beli hari tue... mula2x pergi Giant yang dekat dulu... arrr... tak ader pun... lepas tue terus ke Giant Shah Alam... tinggal 2..dua2x warna hijau !!! nak amek 2 tapi satu tue ader orang dah pegang2x belek2x... haaa... rezeki satu jer dapat beli... 1 set drawer tue jer dah penuh 1 troli... tak pandang kiri kanan dah... lepas dah amek drawer tue... bayar dan balik... frust dapat 1 jer...

Baliknya aku bagi tau kakak aku stok kat giant shah alam habis. Aku suruh dier beli kat Giant Kelana Jaya, kat sana stok banyak dan ada 3 pilihan color. dan kakak aku pun beli warna pink.

Akhirnya dah beli juga storage box untuk bawah katil 2 box. Berapa kali pergi Giant da~~~


30/12/2012 ~ Ahad ~ 2.00am







* 21/1/2013 - up date

14/1/2013 aku p jual kertas kertas tue... harga RM 0.30 sekilo... jadi dapat lah RM 15.75... duit aku past kat kakak aku... wahahaha... duit tumpang sepahkan bilik no 2... kan aku menumpang bilik jer...





NurNilamSari




Pinjamkan sinarmu Nur Nilam Sari
Buatku merempuhi malam
Kabus berlabuh bagaikan awan
Mengaburi penglihatan
Menyekat maksud di sempadan
Redup yang ku pasangkan angan

Sekadar berhasrat
Berlindung dalam lena
Pejamkan mata untuk
Ku lupakan sengsara
Berapa kerdipan
Melaraskan jiwa
Menyusuk ke arah asalku

( korus )
Senyumanmu satu azimat
Buat diriku yang hina
Manusia terpinggir hidup melara
Tak pernah kenal erti bahagia
Namun ku masih gembira
Bagiku rahmat semuanya
Oh mungkin kalau nasib ku berbeza
Aku tak mampu
Menilaikan dikau

Aku berani
Berani aku
Katakan dirimu itu
Dewi kayangan

Isnin, 24 Disember 2012

Buatku Di Sana


Sering harungi sendiri kekurangan diri
Hanya tuhan mengerti
Tak mengharap sang cinta mahupun dicinta
Umpama tiada rahsia

Kau sinar hati ini
Biarpun hanya sesaat di sisi
Pelita kala hati berduka
Kau hulurkan oh tanganmu kala hilang arah

Masihkan hadir jua menepis gelora
Tak kala aku merasa kecewa
Duniaku berubah kelam tak bermakna
Namun semangatmu ada dijiwa

Harapan kau beri cintamu bersemi
Air mataku tak bisa menitis
Kau nafas akhirku
Kau yang dihati

Usah menangis sendiri sayang ku kan pergi
Senyumlah usah meratapi
Kala ada masa kita ditakdir yang Esa
Cukuplah buatku disana

Kau sinar hati ini
Biarpun hanya sesaat di sisi
Pelita kala hati berduka
Kau hulurkan oh tanganmu kala hilang arah

Ohhh

Aku bagai bintang menghiasi alam maya
Meninggalkan kilau tanpa sinar yang bercahya
Detik percintaan persis satu anugerah
Aku pinta hanya bercinta

Masihkan hadir jua menepis gelora
Tak kala aku merasa kecewa
Duniaku berubah kelam tak bermakna
Namun semangatmu ada dijiwa

Harapan kau beri cintamu bersemi
Air mataku tak bisa menitis
Kau nafas akhirku
Kau yang dihati

Ohhh... huuu....

Redha

Kau katakan mencintaiku cinta buta
Kau katakan merinduiku rindu gila
Kau katakan kasih sayang tak beharga
Mengapa baru kini kau luahkan

Aku redha untukmu yang aku cinta
Demi kebahagiaan kita
Mungkin kan kekhilafanku
Aku redha cinta ini terbiasa
Ujian telah huru-hara
Mencari kelemahanku

Kau katakan mencintaiku cinta buta
Kau katakan merinduiku rindu gila
Kau katakan kasih sayang tak beharga
Mengapa baru kini kau luahkan

Aku redha andai kau jauhkan diri
Membawa hati dan mimpi
Membiasa hidup sendiri
Aku redha walaupun dada terburai
Jiwa tak bisa menghurai
Betapa cinta padamu

Oh kasih jangan kau persiakan waktu
Maafkan aku tak berjaya
Mencipta bahagia ku janjikan...




Redha - Tom

Ahad, 23 Disember 2012

Kenapa Jodoh Anda Lambat Datang?

a. Jodoh itu rahsia Allah. Sejauh dan sedalam manapun anda fikirkan, ia tetap menjadi satu misteri yang tidak mudah diungkapkan. Kerana sudah ketetapan Allah yang menciptakan manusia dengan akal fikiran yang amat terbatas.

b. Namun itu tidak bermakna anda hanya perlu mendiamkan diri menanti saat hadirnya jodoh itu. Atas ikhtiar dan kudrat yang telah Allah kurniakan memandu anda dalam menemui cinta sejati. Berusahalah di samping bertawakal kepada Allah kerana sesungguhnya anda sebagai makhluk hanya mampu merancang dan Allah yang menentukan pengakhirannya.

c. Bukan Allah tidak tahu kesungguhan anda bangun di tengah malam untuk mengadu padaNya. Bukan Allah tidak tahu betapa perit dan derita yang anda tanggung. Bukan Allah tidak tahu betapa bersungguhnya anda berusaha mencari yang terbaik.

d. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. Yakinilah bahawa Allah tidak akan menguji seseorang itu melampaui kemampuan hambanya. Mungkin hari ini Allah telah menguji anda dengan merasai kekecewaan namun siapa tahu pada esok hari kebahagiaan yang kekal abadi.

e. Hanya Allah yang tahu. Bersabar dan bersolat kepada Allah kerana sesungguhnya hanya Allah yang tahu apa yang terbaik untuk sekalian hambanya. Tidak ada apa yang lebih membahagiakan selain mendapat rahmat dari Allah. Apabila tiba saat jodoh itu datang kepadamu, sambutlah dia dengan hati terbuka dan jangan sesekali melepaskan ia pergi.

f. Tidak mengapa jika sudah banyak kali anda merasai kepedihan dan kekecewaan hidup dalam mencari pasangan hidup. Namun, jangan sesekali berputus harap. Ingatlah bahawa sesungguhnya janji Allah itu benar.

Hmmm... dah berputus asa...


Sabtu, 22 Disember 2012

Kemas Bilik Tidur - Part 1

Bilik tidur tongkang pecah... sampai nak jalan pun tak ada ruang...

Jadi minggu lepas dah start dalam kepala untuk merombak bilik tidur... hmmm... ahad lepas dimulakan dengan mengalih almari make up dan meja jahit... tukarkan kedudukan... lepas tue ajer... siap ajer... terus berpusing rasa bilik nieh... terus baring dan tido... terus terdemam-demam hari ahad tu membawa ke hari isnin... gara-gara sakit gusi akibat cabut gigi hari rabu minggu lalu... aktiviti tergendala... 

Semalam start balik dengan mengubah kedudukan katil... bertambahlah bersepahnya bilik... sebab bawah katil terdapat banyak kotak yang menyimpan seribu khazanah masa belajar dulu kala... pergh berabuk tak hingat... 

Sekarang masih lagi tengah belek dan belek barang dan sampai naik bosan dah nieh... stop kejap... otak jam pilih barang untuk buang dan simpan...

Kemas Bilik Tidur ~ Part 2

Khamis, 20 Disember 2012

Nokhtah~~~


Dah lama tak ikut cerita OST TV 3...

Lagu nie mengusik jiwa... meruntun kalbu...

Nokhtah ~ OST Runtun Qalbu

Telahku lalui telahku lukai
Dibuai mimpi-mimpi
Mengasyikkan imarahku

Semua yang sempurna hanyalah dimata
Tangisanmu berbisik ku sendiri

Izinkan diriku lenyapkan segala
Namun ku tak terdaya melupakan segalanya

Kini ku sendiri hilang segala cinta
Sebuah realiti bernokhtah di sini

Semua yang sempurna hanyalah dimata
Dibuai mimpi-mimpi mengasyikkan imarahku

Izinkan diriku lenyapkan segala
Namun ku tak terdaya melupakan segalanya

Kini ku sendiri hilang segala cinta
Sebuah realiti bernokhtah di sini.....


Apa Itu DIY?

DIY - Do It Yourself

Sejak 2-3 hari nie asik fikir DIY jer... Alangkah bahagianya jika dapat DIY macam2x kan???

Errr... mesti balik-balik pasal kucing kan???

Betul-betul-betul...

Dilema Cinta - Ungu

Seberapa salahkah diriku
Hingga kau sakiti aku begitu menusukku
Inikah caramu membalas
Aku yang selalu ada saat kau terluka

Seberapa hinanya diriku
Hingga kau ludahi semua yang ku beri untukmu
Tak ada satu pun perasaan yang mampu membuatku begitu terluka
Namun ku terlanjur mencintai dirimu
Terlambat bagiku pergi darimu
Tak mudah untukku menjauh darimu

Telah ku coba segala cara
Tuk bahagiakan kamu
Merebut hatimu
Namun tak semudah yang ku bayangkan
Bila kau tak inginkan ku tuk di sisimu

Tak pernah kurasakan sebelumnya
Menginginkan dirinya hingga ku tak kuasa
Meyakini hatiku bahwa ku mampu berlalu

Namun ku terlanjur mencintai dirimu
Terlambat bagiku pergi darimu
Bagiku terlalu indah perasaan itu
Tak mudah untukku menjauh darimu

Namun ku terlanjur mencintai dirimu
Terlambat bagiku pergi darimu
Bagiku terlalu indah perasaan itu
Tak mudah untukku menjauh darimu



Isnin, 17 Disember 2012

Anak Kucing Hari ke 7

Haizzz... tak ada camera nak amek gambar...

Antara 4 ekor nieh ada sekor ngew ngew dah terbukak kelopak matanya... tapi sebelah jer bukak... wahahaha... tak sabar nak tengok semua ngew ngew terbukak matanya... kena tunggu lagi 7 hari... sebab biasanya dalam 14 hari baru mata anak kucing terbukak...

Agak-agak nanti apa lah warna mata ngew ngew cucu grandma nn nieh... nama glemer dah ada dah untuk cucu-cucu grandma nn... sanggupkah grandma nn nanti bila ngew ngew dah besar dan boleh berdikari nak lepaskan dua etoi kat mak n abah... howaaa... hati da sayang kat diaorang semua... abah dah chop yang warna kelabu... dier tengok dalam facebook aku... dier cakap yang hulur kaki tue... (smokey posing baik punya) dah siap ada nama lagi untuk dia... abah aku kata nak letak nama ciku... wahahaha... nama glemer si kelabu nieh smokey...

Melalui telefon pun mak dah berkenankan warna kelabu... sebab mak kata... wahhh cantik lah ada warna kelabu... wahaha... yang pasti mak n abah dah chop si kelabu...

Lagi sekor nanti mesti diaorang pilih si nyaunyau no 2... tue akak aku panggil... kalau aku panggil toby... kenapa aku agak mak n abah pilih yang nie... sebab dia ada corak belang-belang... wahahaha... entahlah... betul ke mak n abah nak bela kat kampung nieh... mahu diaorang kena kidnap nieh nanti... sebab masing-masing bulu panjang dan unik kat ekor nyer... gemuk kat pangkal tirus kat hujung....

Mak kata macam mana nak bela diaorang nieh... nak berkurung dan bagainyer... bagainya tue bermaksud kucing aku nieh MANJE!!! kadang-kadang makan pun nak bersuap... wahaha... berak pulak nak dalam bekas yang ada pasir kucing... tue kalau mak ngew ngew... si citam... dier memang macam tue... TERLEBIH KASIH SAYANG!!! nieh nanti pun mesti anak-anak dier pun mesti MANJE!!! sebab aku sayang diaorang... tengok muker pun dah tahu... MANJE MEMASING!!!

Photobucket yang hulur kaki tue... si smokey... a.k.a ciku... wahaha... kalau akak aku pulak panggil si perang... macam-macam nama ader...

Citam anak mama nn pulak buat perangai... tak tahulah apsal dier suker duduk dalam bekas taik dier... haizzz... seb baik bekas taik dier tak ada taik n kencing dier... dier boleh pulak ngeram duduk dalam pasir tue... hmmm... ibu kucing yang selepas beranak nieh memang kurang pergi toilet agaknya... sebab citam kadang-kadang 2 hari tak pergi wee wee atau poo poo...

Makan nasib baik makan... tapi kena bertunggu... kena letak dalam kotak yang ada anak dier... payah betul nak makan kat depan ruang tamu... dier susah nak tinggal anak dier... takoottt ader orang amek anak dier... sungguh protective betul umi nieh...

Anak-anak kucing nieh kalau dier bau lain jer... dier akan marah... hisss hisss bunyik dier... wahaha... aku amek dierorang n bagi cium baju aku... wahaha... dier punya marah... keluarkan bunyik hisss hisss dier... dier tak kenal bau... yang dier kenal bau kotak dierorang n bau ibu dierorang ajer lah...

Pada hari ke tujuh nieh... dierorang dah berjalan lebih kukuh sikit... kalau nak dibandingkan dengan hari pertama hari tue langsung ke laut... tapi masih terhuyung-hayang lagi... pergerakan berdasarkan bau nampaknya... mana ibunya duduk di situlah dierorang pergi... kalau dierorang kena tinggal... semua berkumpul ngeram satu tempat...

Suasana dalam kotak adalah sangat bersih... tak ada najis kucing... kerana ibu kucing menjilat muntot anaknyer... anaknyer berak dan kecing ketika ibunya jilat muntot diaorang... mula-mula aku tak tahu pasal nieh... tapi nieh k.sha yang bagi tahu... "jangan terkejut kalau citam makan najis anak dier..." wahaha... mau tak terkejut... terkejut jugak lah... mula-mula ingat anak dier berak rate-rate... rupanya tak... ibu kucing akan jilat montot ngew ngew bagi merangsang supaya diaorang berak dan kencing... terus dier jilat dan makan dan  telan... adesss... k.sha cakap selagi anak kucing tak makan aper-aper hanya minum susu badan... selagi tue citam akan makan najis ngew ngew...

Untuk makanan kering a.k.a biskut kucing, aku letakkan sikit dalam bekas dan letak dalam bilik aku... dan 1 bekas air... nieh untuk memudahkan citam makan dan minum... makanan basah contoh ayam/ikan aku bagi bawak dalam bilik masa nak bagi citam makan jer... kang tak pasal-pasal bilik bersemut dan berbau... bau biskut nieh pun dah cukup berbau... aku letak biskut time siang hari jer... time aku kerja... time aku ada kat rumah aku letak kat ruang tamu semua makanan citam...

Hari-hari aku dok usha kucing nieh.. mana tak nyer... dah duduk dalam kotak kat hujung kaki katil aku... dah duduk 1 bilik... itu ajerlah kerja aku... dok perati aktibiti ibu dan anak tucing...

Kepala dah start sakit... haizzz...


Bila Sakit Gusi


Bila sakit mulalah kita asyik fikirkan orang tersayang... sama ada emak kita... abah kita... atau orang yang tersayang yang lain... hmmm... meleleh air mata... untungnya orang yang tinggal dengan orang tersayang...

Sayer rindu dier... ta...pi tak ada apa yang sayer boleh buat... sebab tuhan tak jadikan dier sebagai jodoh sayer...

Tak dapat bayangkan jika hidup ini sebatang kara... macam mana lah kehidupan orang yang sebatang kara... mesti lagi banyak cabaran dalam hidup dier kan...

Tak sangka rupanya inilah sakit gigi yang orang selalu perkatakan bila sakit gigi sampai ke kepala... 1st time kena sampai terdemam-demam. Tapi bukan sakit gigi... nie sakit gusi selepas cabut gigi... hari ni ke klinik untuk dapatkan mc dan ubat... hmmm... doktor tue kata sepatutnya lepas cabut gigi sepatutnya kena continue antibiotik... tapi nak buat macam mana klinik gigi tu bagi antibiotik untuk 5 hari je sebelum cabut gigi... lepas cabut gigi dier bagi ubat tahan sakit jer...

Doktor kata awak kena sambung antibiotik sebab takut infection naik ke atas lagi... bengkak pun masih ada lagi... hmmm... sepatutnya dah baik dah nie... sebab cabut gigi hari Rabu hari tue...

Haizzz... seksanya kena sakit gusi nieh... sampai ke kepala dia rasa ngap ngap ngap... denyut dier... tak bangun hari nieh... jam 4 tadi baru kebah demam dan sakit kepala hilang sikit... bengkak pun rasa dah kurang sikit...

Mana tak nya... antibiotik sampai 2 jenis... ubat tahan sakit/ubat demam, ubat surut bengkak... semua sekali makan ada 5 biji... lepas tue pengshan tido...

Ader ubat sapu untuk gusi... tak try lagi... tadi doktor kata untuk bagi rasa sejuk-sejuk kat gusi... rasanya untuk kurangkan rasa sakit dan elakkan gusi bedarah kot... sebab gusi aku masih keluarkan darah jugak sikit-sikit...

Hmmm... malas betul nak minum air ais... hari tu doktor gigi pesan lepas cabut gigi banyakkan minum ais atau makan ais krim... supaya darah cepat beku... tapi dengan mood yang sakit nieh... selera tue bekurang... macam mana nak makan ais krim atau minum air ais bila selera tue tak ada... sakit....

Mungkin silap aku kot... pergi alih almari make up dan meja mesin jahit kot semalam... hmmm... aku perasan selepas jer tolak alih nieh semua... terus aku rasa denyut-denyut kat kepala dan terus rasa nak demam... dan terus demam jugak semalam... huhuhu...

Sudahlah masa lepas cabut gigi tue datang pulak bulan ngambang... 2 in 1 la sakit... sakit lepas ubat bius habis... tambah sakit senggugut....

Nasib la ada penyeri dalam bilik aku nieh... cucu grandma nn... kwkwkw... tapi time aku demam semalam n hari nieh aku tak boleh dekat sangat dengan diaorang... kang diaorang pulak sakit n mati... dah la cucu aku baru umur 7 hari jer...

Start mencari tips nak bagi ilang rasa sakit gusi...

Antara blog yang cakap pasal cabut gigi...

Tips Selepas Cabut Gigi
Tips Selepas Cabut Gigi
Pengalaman Bedah Gigi Bongsu
Pesanan Buat Pesakit Selepas Rawatan Cabutan Gigi


Ahad, 16 Disember 2012

Sakit Penghapus Dosa

Hmmm... lepas satu... satu... penyakit datang dan pergi... dugaan-dugaan...

Lepas balik dari bukit tinggi kena bintik-bintik merah 1 badan...

Lepas dah ok dari tu, kena kurap kat kaki???
Huhuhu... entah kurap entah tidak... sebabnya tak baik2x bila macam2x ubat sapu dan makan... akhirnya hari Jumaat 14/12/2012 aku sapu losyen... erh erh... gatal berkurang... haizzz pelik pelik... tapi belum baik lagi sepenuhnya... tapi memang berkurang kulit kering dan merekah tue dan kegatalan berkurang... haaa... aku rasa penyakit yang memang aku ada tue kot... kulit kering... mak aku kata dari kecik memang aku kalo tak cukup makan sayur, kulit kaki akan kering dan bersisik... haizzz... jadi sekarang aku sapu jer lah losyen...

Lepas tu gigi aku pulak reput dan pecah... haaa... dah tak boleh buat apa dah... sebab doktor kata dah tinggal separuh... nak tampal pun tak boleh dah... jadi tak ada jalan lain... cabut gigi tue... dengan itu cabut la gigi tu... hmmm.. MC 1 hari jugak... aku ingatkan tak sakit sangat cabut gigi nieh... rupanya Tuhan saja yang tahu perasaan ku... lepas hilang ubat kebas segala-galanya start sakit... hari nieh pun darah masih tak kering lagi kat gusi nieh... cabut gigi hari Rabu malam hari tue.. haizzz...

Lepas tue hari nie mengemas bilik sikit.. sikit jer... alihkan almari make up & meja jahit... tak habis kemas pun... sebab tak boleh habis kemas... kepala tiba-tiba pusing sakit giler tengah hari tadi... berdenyut-denyut kepala nieh... akibat dari sakit gigi... wah... rupanya tak boleh buat kerja berat masa lepas cabut gigi... haizzz... sampai sekarang nieh sakit nak terdemam-demam... baru jer bangun tido lepas makan ubat tahan sakit petang tadi... siap berselimut kesejukan ngeram macam orang demam... 

Lepas nieh apa pulak sakit atau dugaan yang datang lagi pun entahlah... orang kata sakit itu penghapus dosa... bertubi-tubi sakit datang kat aku dalam bulan lepas dan bulan nieh...

Aku menyedapkan hati dengan baca blog I love Islam part sakit antara penghapus dosa


Vitamin Untuk Kucing - Felovite II

Vitamin tambahan untuk Citam. Felovite II.

Nie disebabkan mak cik nieh baru lepas beranak, citam kurang makan biskut dier. Haizzz risau aku dier kekurangan zat makanan. Aku pun tak pasti elok ker makanan kering tue.. nama lagi makanan kering mesti macam-macam ubat nak bagi tahan lama kan... hmmmmm... entahlah yang nie no komen...

Puncanya aku rasa dier tak tahan makan wet food whiskas. Kalau dulu biskut whiskas, sekarang wet food pun aku tengok dier start ceri beri a.k.a berak dier cair. Nie cerita masa 2 minggu sebelum dier beranak. Jadi sebelum keadaan bertambah teruk aku terpaksa hentikan makanan wet food whiskas. Aku bertukar pada makanan original masak sendiri... iaitu ayam/ikan di masak secara rebus/goreng/panggang. 

Kalau ikut fevelet dier... dier suke ayam/ikan yang dipanggang... kalau masak panggang memang dier makan laju jer dan banyak... bukan mein kan selera tucing manje aku nieh??? alahai anak mama nn nieh~~~

Disebabkan dier hanya makan ayam/ikan jer... dan sikit jer biskut dier tue... aku naik risau... sebab dier nieh dah lah susah nak gemuk... ader pulak anak 4 etoi yang kuat nyusu... kerempeng dah jadi anak aku nie... jadi aku beli la vitamin untuk citam... aku tengok macam2 vitamin ada dalam Felovite II... itu yang membuatkan aku nak try bagi citam makan...

Kalau di beri direct memang dier tak  nak makan... jadi... jeng3x... ayam/ikan yang aku masak tue... bila aku nak bagi dier makan aku gaulkan sikit vitamin nieh... hehehe... alhamdulillah.. dier makan habis... dan... dan.. dan... aku rasa 2 hari nieh... dier jadi kuat makan... ha... tue yang aku suker... tapi tak tau lah disebabkan vitamin nieh ke atau pun mood dier yang baru lepas beranak... tapi masa mula-mula lepas beranak tue mood makan dier bekurang... maybe sebab sakit lepas beranak... siapa tahu kan???

Apa pun akan teruskan bagi sehari sekali Felovite II nieh untuk dier... sebab nie je lah sumber vitamin yang ada... takut ayam/ikan tue tak supply vitamin yang cukup kat citam. Sebab ibu citam dulu sampai botak badan, bulu dier gugur habis lepas beranak kan team citam. Haizzz... wisau aku dibuatnyer... doktor kata memang ada kucing yang macam tue... sama ada tak cukup vitamin... atau ada masalah kesihatan...

Nutri-plus tu simpan ajer lah jawapnyer... dier dah tak mo makan dah yang tue... tak per.. nanti anak-anak dier dah sebulan dua bulan dah boleh bagi kat anak dier pulak nanti... egegege...

Puas cari dalam internet pasal Felovite nieh... tak ada yang dalam Bahasa Melayu... a.k.a tak ada penerangan dari orang yang pernah menggunakan vitamin nieh... jadi aku pun search je lah yang omputih punyer site... hmmm yang dah aku translate kan ke Bahasa Melayu... ha.. guna translate cit cat ajer lah... kwkwkw...

Kandungan Felovite II ?

Kalsium untuk tulang-tulang dan gigi-gigi yang kuatVitamin A untuk pertumbuhan sel baru, untuk lawan jangkitan dan untuk penglihatan yang baikVitamin B1 untuk bantuan dalam metabolisme sesuai gula dan kanji untuk tenaga dan satu sistem saraf sihatVitamin B2 menyediakan tonus otot baikVitamin B6 meningkatkan penggunaan yang bagus bagi sumber proteinVitamin E ialah satu anti pengoksida; Felovite II juga mengandungi Phosphorus, Iodine, Magnesium, Manganese, Potassium, Zinc, Vitamin D, Vitamin K, Biotin, Choline and Niacinamide.

Taurine ialah satu asid amino, ia merupakan satu zat kucing yang diperlukanBadan kucing anda tidak mengeluarkan Taurine dalam kuantiti yang mencukupi bagi keperluan pembesaran kucing. Felovite II dengan Taurine ia menyediakan Taurine dengan dos yang dikehendaki oleh kucing setiap hari. Felovite II telah diperkukuhkan di satu tahap 2 ½ kali lebih besar ia disarankan oleh National Research Council.


update on 11/1/2013

selera citam macam singe... wahahaha... koat makan... tapi tak gemuk2x... sebab susunya di sedut oleh 4 ekoi hero2x enchem...




Sabtu, 15 Disember 2012

Pertandingan Kucing Sempena Ulang Tahun Matic

Copy paste dari FB Kelab Kucing Malaysia

Pertandingan Khas sempena hari ulang tahun MATIC
Ada DUA show akan diadakan
Venue : MATIC, Jalan Ampang, Kuala Lumpur

Show Pertama :
Pertandingan bagi Pilihan MATIC & Menteri Pelancongan Malaysia
15 Dec 2012, Sabtu
Bermula : Jam 1.00 petang - 9.00 malam

Show Kedua :
KKM Fun Cat Show (Seperti Biasa)
16 December 2012, Ahad
Bermula : Jam 9.30 pagi - 6.00 petang

Aku pergi tadi !!!

Semata-mata nak beli rumput kucing punya pasal... sebab aku dah janji dengan anak aku... cat grass yang lama dah mati, jadi tadi aku beli 1 yang baru siap tumbuh RM5.00 dan satu lagi tadi yang belum tanam RM10.00... katanya harga promosi.. bolehlah asalkan ader sudah... malas nak pergi cari jauh2x... dah kebetulan ader... pergi dan sebat ajer lah..

Tadi jalan kaki balik dari kerja terus melencong belok kanan... biasa belok kiri... ekekeke... pegi cuci mata sat... kat situ tadi ada aktiviti paint ball... meriah nampak aktiviti yang tue... lepas tue ada konsert aper entah kat situ... dentum dentam hati ikut drum dier... adesssss....

Booth durian pun ader... kat situ nak makan tak susah... ader 3-5 booth jual makanan... lepas tue ader 3-6 booth tentang kucing... 1 booth untuk sesaper yang nak adopt kucing stray cat... 1 booth untuk barang koleksi tuan kucing... 1 booth lagi barang-barang kucing... tiga2x booth aku beli barang... alang-alang dah sampai... 1 tue aku beli cat grass lah... sebab tu tujuan utama aku pegi situ... satu lagi aku beli magnet peti ais... yang lekat-lekat kat peti ais tue... ader gambar kucing... jeng3x... memang lamer dah mengidam... wahahaha... lepas tue beli 1 pin bulat ader gambar kucing jugak... boleh pin kat beg... adess macam perangai budak sekolah rendah dah aku nieh...

Booth Henry Cat datangnyer dari Ipoh - Henry Cats & Friends Ipoh

Booth Pet Grass Pet Grass

Booth Hospital Veterinar Kuala Lumpur Portal Rasmi Jabatan Veterinar Kuala Lumpur

Booth Makanan Kucing - Tak ingat lah brand baru

Booth Adopt Kucing - Tak ingat jugak nama dier sebab tak pernah nampak kat FB. save aper ke tadi namenyer...

Booth Batik tadi pun promote penanda buku... ada gambar kucing kat penanda buku tue...

Gambar sekitar karnival... hmmm... tak der... hp aku rosak... tu pasal gambar cucu kucing aku tak ader banyak sangat... sebab tumpang pakai camera hp kakak aku... susah weihhh... nak kena tunggu dier balik kerja baru boleh pinjam phone... hmmm.. jadi puasa amek gambar sementara waktu... alahai kesian sayer...

So sape yang berminat.. cepat-cepat la g tengok... sebab ari ni ngan esok jer ader kat sini...

Map Ke Matic Jalan Ampang
Macam Biasa Guna Google Map

Dari monorail Bukit Nanas bejalan kaki ke Pusat Pelancongan Malaysia tue ada dalam 10 minit untuk yang jalan berlenggang kangkung. Kalau laju-laju cepat lah sikit sampai...




Kucing Aku Dah Selamat Beranak

10/12/2012 ~ Isnin 

Kira-kira jam 1.00 tengah hari Citam telah selamat beranakkan 4 etoi cucu aku... wahaha... 4 etoi anak tucing yang tomey-tomey macam aku. Kecik2 jer sebesar 2 jari (mak aku kata besarlah tue 2 jari). 

Citam dah menunjukkan tanda-tanda nak beranak. Pagi-pagi jam 5.45pagi macam tue... selepas aku ke toilet aku sambung baring dan biarkan pintu bilik terbuka. Citam pun masuk dan landing atas selimut dan besandar kat kaki aku. Bedengkur pur pur pur dengan kuat. Hmmm... aku goyang kaki aku, dia pur pur pur lagi kuat... aku duduk... dia tak lari pulak kali nieh... hmmm... kebiasaan kalau aku bangun duduk, dia dah melompat terjun ke lantai dan lari tekedek-kedek ke ruang tamu... ini cara dia nak mintak makan pagi... tapi kali nie dier nak beritahu aku masa nak beranak dier dah hampir...

Hmmm... setengah jam aku gosok kepala dia... badan dier... dier senyap dan terus pur pur pur makin kuat... lepas tue dier bangun dan beredar ke depan pintu bilik air.... aku pun pergi mandi ler nak siap g kerja pe semua... citam pulak landing depan pintu bilik air sambil menjilat anu nyer... aku dapat rasa masa nak beranak dier dah hampir... tapi tak tau biler... aku perasan hari sabtu lagi perut dier dah jatuh... wahaha... aku ingat hari sabtu tue anak dier dah keluar sebab nampak kurus sikit dah biler perut dier jatuh ke bawah...

Hari Ahad Citam sempat aku bawak jalan-jalan kat corridor area luar rumah aku. Terkedek-kedek dier berlari-lari cium saner sini... lepas tue garang tak tentu pasal, orang ajak balik rumah dier tak mo balik... Aku bawak keluar dier hari ahad tue sebab aku dah janji dengan dier... "nanti hari mama cuti mama bawak jalan-jalan kat luar erhhh...". Hari ahad tue dier duduk tunggu aku kat depan pintu utama... tunggu mama dier bawak dier keluar. OK tabiat kucing... memang akan minta apa yang kita dah janji dengan dier... kalau korang janji dengan dier, baik tunaikan, sebab akan nampak perubahan perangai dan air muka dier biler korang tak tunaikan apa yang korang janji dengan diaorang. 

Berbalik cerita asal, aku pun tinggalkan Citam dengan air kosong dan biskut dier jer... dah lambat time nak pergi kerja, jadi tak ader lah ayam atau ikan untuk dier pagi tue... aku cakap kat dier "kalau nak makan nanti atau nak aper-aper nanti pergi lompat atas mamacitam kejut dier dari tido mintak mamacitam bagi makan erhhh erhhh erhhh...". Pesanan aku nieh dier memang paham... sebab kalau dier mintak makan dekat kakak aku memang dier akan lompat atas perut kakak aku... 
Photobucketwahaha...

Aku pun pergi kerja pagi tue macam biasa, dengan keadaan mengantuk sebab kurang tido malam tue (susah nak tido). Aku tengok Citam landing tepi dinding bawah meja makan. Kesian dier kena tinggal. Lepas sarapan kat opice pagi tue, aku text kakak aku, suruh perhatikan Citam tue, sebab aku dah nampak Citam tue lain macam jer. 

Jam 11 pagi akak aku text aku... dan bermulah segalanya...
Citam kejutkan kakak aku, dier ingatkan citam nak makan, akak aku pun sediakan ikan dan ayam, tapi citam marah pulak... dier jalan masuk bilik sambil ngeow ngeow panggil kakak aku masuk bilik... akak aku pun temankan dier masuk bilik... sampai dalam bilik aku, citam terus masuk dalam kotak yang akak aku dah sediakan untuk citam... hmmm kotak tue citam masuk baru 2-3 kali jer... sebelum nieh dier lebih suker lepak kat kotak kat ruang tamu dan bawah katil aku sepanjang tempoh dier peknent... tak sangka pulak dier akan pilih kotak  yang dalam bilik aku... sebab dier selalu jugak usha almari baju aku... wahaha sempit... sebab aku sengaja penuhkan port lepak dier... ader hati nak beranak dalam lemari aku... adesss...

Dier start meneran dan meneran... akak aku cakap dia tak ngeow ngeow langsung lepas masuk kotak melainkan sekali jer masa akak aku telefon aku untuk bagi tau yang dah nak keluar sekoi dah cucu kamu nieh... bunyi citam masa tue seakan-akan memanggil aku balik rumah... dier tahu kot akak aku telefon aku kot... ehehehe... yer ker???

Aku pun aper lagi... balik... ooo... balik kampung... ooo balik rumah ler... aper lagi... amek cuti half day... reason shhh... tak bagi tau apa pun... just cakap nak cuti jer..

Photobucketsob sob sob... mama lambat balik untuk temankan tam belanak... 

Sampai jer aku kat rumah terus jer aku meluru masuk bilik dan tengok dier... errr... kat ruang laluan depan bilik air aku besepah muntah citam... perghhh... citam muntah-muntah sebelum bersalin... kesian penat dier... aku pun penat... mana tak nyer... siap berlari-lari anak kejar masa nak amek train aper semua... naik tangga turun tangga... 3 jejantas tau wahaha...

Dalam bilik, keadaan citam tercungap-cungap macam kehausan... lepas tue gelisah... tapi dier bersalin tanpa perlu apa pun bantuan dari manusia... aku dengan kakak aku jadi tukang tengok jer... sebab citam nak berteman masa beranak tue... memang dier akan pandang ke luar kotak untuk pastikan ader orang teman dier... Citam selesai beranak dalam jam 1 tengah hari...

Persediaan masa bersalin? tak ada aper-aper... melainkan sediakan kotak yang berlapik dengan kain atau surat khabar. Duit dalam tangan, kalau jadi aper-aper kena bawak ke klinik haiwan. Sebab aku cukup risau kalau anak citam tersangkut, sebab dier punye boyfriend ari tue, besor 2 kali gande dari saiz citam.....

Tanda-tanda sebelum bersalin yang aku copy paste dari blog lain tue ader jugak persamaan tapi tak semua. Contohnya hilang selera makan, yang nie citam sampai hari nak beranak masih lagi makan dan minum macam biasa. Selera besor, nak makan sedap jer.

Alhamdulillah Citam sekoi kucing yang pandai melahirkan anak... setiap anak yang keluar dari rahim dier akan bersihkan lendir yang menyelaputi anak dier supaya anak dier boleh bernafas dan mengeluarkan bunyi ngewww ngewww ngeeewww... yang pertama... ngeh3x... dier sangat sayang kan anak-anak dier... sentiasa peka dengan bunyi anak-anak dier... uri yang keluar dari rahim kucing, memang kucing tu akan makan dan telan balik... masa citam beranak, aku memang tak amek gambar langsung... sebab memang aku nak tengok jer dier beranak...

Selepas beranak... hmmm.. jam 8 malam aku tinggalkan dier.. dier sedo pulak... aku kat telefon nak inform adik aku yang anak tucing aku dah beranak... tetiba dier dari belakang berlari dan ngeow-ngeow macam tak tentu arah... wahaha... dier panggil aku teman dier dalam bilik... adesss... aku cakap dengan dier... jap lagi mama teman... jap erhhh erhhh....

Dier pun masuk bilik air dan melepaskan bahan buangan... wah... semerbak baunyer... kemungkinan najis bercampur darah... sebab bau dan warna dier memang lain dari biasa... (mak aku cakap memang la macam tue kalau baru lepas beranak)... Selesai jer dier, terus datang kat aku dan duduk dan dier cuci dan mandi sendiri... lepas dier cucikan badan dier, dier minum air... banyak sangat dier minum... ha... nieh pun persediaan jugak ok... sediakan air bersih untuk di minum oleh ibu kucing yang selesai beranak...

Lepas tu aku ajak dier masuk bilik teman dulu sampai dier macam lena tetido... past tu aku pegi telefon abah aku pulak... tak lama tue dier datang balik dan panggil... haaa... nih memang berulang... sebab aku telefon abah aku, mak aku... jadi aku terpaksa keluar masuk bilik teman kan dier... kesian pulak tengok dier... dah la sakit... keluar masuk pulak berlari cari aku... adesss... last-last lepas dah selesai telefon aku masuk bilik... dengan aku aku tertido dalam bilik sebab letih teman kan dier...

Muker anak Citam semua ikut muka bapak tucing... comelnyer rimau grandma nn nieh... citam nieh dier macam faham jer... hmmm... aku tak ader boyfriend... jadi dier bagi aku 4 boyfriend yang comel-comel untuk hiburkan hati aku.... hari ke empat ari tue aku angkat satu persatu si buntal-buntal kecik tue... masing-masing aku tonggengkan nak tengok montot... weihhh... dah boleh nampak dah dier punyer anus tersembul... ader bijikkk... wahahaha.. empat-empat tantan weihhh... amek hero malaya jer semua... ha... tue dier... rezeki... nak sangat kucing jantan untuk jadi boyfriend citam... ha... citam pulak bagi aku boyfriend cute yang buntal...









Bermulanya Cerita Aku Pelihara Kucing Sendiri - Part 3

Hmmm... next... citam punya peel... lain kucing lain peel nyer... peel nie perangai... tau ker? Tak tau lah sebab aper... tapi memang citam nieh memilih bab makanan... Nak yang sedap-sedap jer... kalau tak bagi nanti kesian dier tak makan dan jadi kerempeng... tapi biler bagi mama dier yang naik pokai layan karenah dier... sayang punya pasal aku turutkan juer...

Macam-macam makanan beli untuk dier makan. Hmmm.. kalau kucing kat luar rumah tue, aper kita bagi semua dier makan. Ingat beli yang dalam tin punya, dapat la cut cost sikit, rupanya tidak. Agaknyer yang pack kecik dalam pouch tue rasa dia berbeza kot dengan yang dalam tin. Sebab citam tak mo makan yang dalam tin nieh punyer... Macam-macam dah try dah nieh dulu nieh...




Last-last sampai sekarang makan yang dalam pouch yang kecik-kecik tue... satu pack harga dalam RM1.40-RM1.50 kat kedai pet atau kat mana-mana pasaraya. 

Susu pun same, dulu nak cut cost jugak jadi aku beli yang serbuk. Susah kalau yang nie. Membazir dia tak minum habis kadang-kadang tak minum pun. Hmmm... jadi terpaksa beli yang dalam kotak. Howaaa....



Masa dier kecik dulu... dier ada satu masalah... asyik menggaru telinga dier jer... asyik-asyik garu telinga... asyik-asyik garu telinga... last-last aku pun check telinga dier... korek telinga dier dengan baby cottonbite tu lah... hmmm... basah dan coklat-coklat taik telinga dia... hari-hari aku buat dalam 3 hari... sama jugak... so kat situ aku dapat agak memang ada problem. Tak ada jalan lain terpaksa bawak g vet...

Check punya check doktor cakap telinga dier ada hama dan benanah... hmmm... doktor kata kemungkinan telinga dier pernah masuk air... tak pasti punca sebenar... sebab aku memang dapat dier jer memang dier asyik garu telinga jer... sampai aku yang tak senang duduk... adesss...

Lepas tu doktor kasi cuci dan ajar aku cara cuci dengan betul kat dalam-dalam telinga kucing tue. Doktor bagi ubat semua... tak lama tue telinga dier baik dah... mula-mula memang susah nak korek telinga citam nieh... dier tak bagi pegang... tak lalu duduk diam... aku kepit badan dier baru dier senyap kekeke... memang dalam telinga dier luka... sebab masa aku cuci telinga dia ada kulit-kulit luka yang kering tercabut... hmmm... nie cerita masa umur citam 2 bulan dulu masa 1st dier sampai kat rumah aku...

Lepas tue doktor suggest guna cecair nieh masa nak cucikan telinga kucing. Aku tuangkan kat tisu lembut sampai tisu tue sedikit lembap, lepas tu lap cuping telinga citam. Senang sikit kerja-kerja cuci telinga citam. Senang daki nak tanggal.


Lepas tue citam kena hama kat bulu dier... aku perasan masa dier di bawah sinaran matahari. Ha... nampak biji putih-putih lekat kat bulu-bulu dier... bawak ke klinik.. doktor bagi ubat dan mandikan dier... howaaaa... kena tinggalkan dier kat klinik 1 malam... itu lah kali pertama aku tinggalkan dier kat orang... rasa semacam yang tak kena... 

Doktor suggest lagi untuk mandikan citam guna herbal syampoo. Kalau tak sebelum nie aku guna yang brand Friskies @ Fido tue jer... Tapi doktor kata yang nieh lagi baik untuk kucing... jadi aku beli ajer lah... dan gunerkan ajerlah... Di samping guna syampoo, hari tue doktor letakkan ubat kutu kat belakang tengkuk citam. Elok lepas tue hama pun tak ada...



Untuk penjagaan bulu pulak. Aku survey lah kat kedai pet. Katanya kalau nak sihat bulu katanya.. bagilah kucing vitamin... hmmm... aku pun belilah vitamin untuk citam... tablet kunyah... nasib citam suka makan... nama tablet nie brewer yeast... untuk maklumat lebih lanjut silalah lawat blog nieh... Brewer Yeast

Tambahan lagi aku beli Nutri-plus gel... aku gilir-gilirkan... kadang-kadang bagi brewer yeast kadang-kadang bagi Nutri-plus gel... ikot mood citam dier nak makan yang mana satu... sejak citam dah besar nieh dier dah tak nak makan Nutri-plus gel nieh... agaknyer jemu kot... boleh tengok imej nyer dan maklumat lanjut di link nieh ehhh... Nutri-plus gel





Jumaat, 14 Disember 2012

Bermulanya Cerita Aku Pelihara Kucing Sendiri - Part 2

Memang sangat seronok dengan kehadiran rosh lish dalam kehidupan aku. Muker dier yang sangat comel membuatkan aku nak selalu ader je kat rumah. Dengan telatah dier yang sangat aktif tue buat aku seronok melayan dier. Penat pun ader, sebab citam sangat-sangat aktif, tak lalu duduk diam, tapi tak penat ngehehehe... Memang sejak kehadiran dier dalam hidup aku, aku dapat mengurangkan kadar on9 main game. Dan akhirnya aku berjaya behenti main game online 100%. Aku pun dah jarang ikut lepak dengan group game, sebab aku rasa seronok lagi bersama dengan citam.
Photobucket

Seronok biler dapat jaga kucing dalam rumah. Tapi macam-macam kena jaga sebenarnya. Tak sama dengan pelihara kucing yang kat luar rumah. Contohnya kebersihan kucing... ha... kalau dier tak mandi macam mana nak bagi dier lepak atas katil kiter selalu... kan kan kan... Passs tue... kalau ader kutu kat badan dier.. kiter pun tak selesa tengok dier tergaru-garu kan kan.. silap-silap boleh jangkit, tambah kalau kutu tu adalah kutu babi. Passs tue lagi pemakanan dier tak kan kiter nak bagi makan biskut kucing jer semata-mata... atau biskut kucing dengan makanan basah yang paket-paket2x tuer jer... ce kalau kiter yang kena makan macam tue.. jemu tak??? jemu tak??? hmmm... kalau ikut nasihat doktor haiwan... memanglah kena jaga pemakanan dier supaya bulu dier cantik kan kan kan... tapi nn nieh ader penyakit derhaka... erkkk...

Aku nie cuma bela sekor kucing jer... kadang-kadang orang yang dah biasa pelihara kucing banyak-banyak ekor kucing dan diaorang pulak pelihara kucing jenis mahal2x mesti sinis pandang aku... hmmm... aku tak kisah pun... pada aku semua kucing adalah cantik... tak ada kurangnyer diaorang nieh... kan kan kan... hanya pencinta haiwan jer yang faham...

Ok, masa mula-mula dulu.... barang pertama yang mesti ada dalam rumah ialah tempat uk uk tucing... yang nieh sesuai untuk kucing yang dah besar sikit... kalau tak nanti dier tak sampai nak masuk... sebelum yang nieh aku guna yang rendah sikit bekas dier... bentuk 4 segi biasa jer yang tak ada penutup tue... yang ada penutup macam nieh bagus sikit, sebab kucing suke kirai-kirai kaki biler dah siap uk uk... kadang-kadang diaowang suker kais pasir sampai keluar dari bekas uk uk... arrr jenuh la kalau dalam rumah... aku dah ajar dari 1st time citam uk uk bekas nieh memang aku letak dalam bilik air aku... 

Disebabkan aku amek citam nie masa umur dia dekat 2 bulan dan masih menyusu badan aku terpaksa belikan dier susu haiwan. Sebab takut dier tak cukup vitamin. Terpaksa tue sebab kalau bagi susu biasa takut dier cirit birit. Ada setengah kucing ok jer minum susu biasa. Susu biasa nieh susu lembu ler. Mahal jugak susu nieh. RM7.00 satu kotak. Kalau beli bebanyak baru dapat discount sikit. Aku biasa beli barang-barang dekat kedai Dewi Petshope sebab paling selesa aku nak pergi kot...

Lepas tue korang perlukan rumput kucing, rumput nie bertujuan untuk memudahkan proses muntah kucing. Muntah nie perlu untuk keluarkan bulu-bulu kucing. Bulu kucing tak boleh hadam dalam perut diaorang. Kadang-kadang rambut manusia pun ader. Hmmm tak tau lah macam mana boleh ader. Mungkin citam dier suker kutip barang atas lantai. Kebersihan rumah mesti di jaga. Tu pasal aku selalu lap lantai cara manual. Guna tangan lap sampai bersih. Lagipun aku kena buat setiap minggu, sebab aku alah habuk. Tu memang dah rutin aku. Kalau kucing yang out door pun same. Diaorang pun selalu muntah. Tapi diaorang pandai ler cari rumput sendiri. Kalau dalam rumah mana ader rumput!!! Nielah rumput tue... boleh refer kat post lamer aku... kat sini untuk lebih lanjut lagi... Rumput Kucing

Lepas tu kiter kena ader carrier a.k.a bekas nak bawak kucing keluar jalan-jalan pergi mana-mana. Masa mula-mula beli dulu aku rasa macam besar jer bekas nieh. Kecik jer bekas yang nieh, dulu rasa besar sebab kucing aku anak kucing lagi... Haaa... nasihat aku baik korang beli yang besar walaupun korang baru nak bela anak kucing. Sebab nanti kucing korang kan membesar. Kesian biler dah besar bekas nie ngam-ngam jer untuk dia landing. Tak selesa dia nak pusing sane sini. Gambar nie citam dalam kereta dier baru lepas kena cucuk kat klinik haiwan... egegege... tak duduk dalam carrier pun budak hitam nieh...

Haaa... citam nieh dier kalau dalam kereta memang tak suke dok dalam carrier.... tapi tak ada la dier bising-bising... kalau ikut memang kebanyakan kucing tak suker duduk dalam nieh... Tempat paling citam suker... adalah bahu mama nn dier... kalau kena dukung pun suker duduk kat bahagian depan bahu... setakat nie tak pernah dia buat gangguan masa aku bawak kereta... mak aku marah kalau bawak kereta tapi lepaskan citam dalam kereta... yup... memang bahaya kalau diaorang buat perangai... citam nieh tak buat perangai sebab aku rasa dier nieh mabuk kereta... sebab memang setiap kali dier naik kereta sini lah port dier terlentok... wahahaha... comel tak anak aku???

tip untuk tak mo dier ganggu masa korang pandu kereta.... biasakan dari diaorang kecik masa umur 2-3 bulan diaorang dah naik kereta... mula-mula start enjin dan pasang air-cond, buka sikit ruang tinggkap bagi udara luar boleh keluar masuk... penting udara luar untuk kucing... lepas tue korang jangan bawak kereta tue dulu... korang biar dier jelajah dulu kereta korang tue... biar lah dier naik kat dashboard ker... nak ke belakang ke depan... biar dier puas pusing round dalam kereta tue... korang tengok dier selesa kat mana.... 

lepas tu masa dia round-round dalam kereta korang tue, kalau korang tak mo dier duduk situ korang marah dier... sergah ker aper ker buat ler apa yang patut untuk korang rasa bagi dier beredar dari tempat tue.... biler korang selalu buat macam tue, lama-lama diaorang nie akan faham mana boleh duduk mana tempat tak boleh duduk...

haaa... nie cara aku dengan citam lah... sebab citam nieh senang di ajar dan mau pulak dier paham... kucing lain-lain aku tak pasti lah mau ke tak mau...

aku tak pernah potong kuku citam... aku ajar dier supaya pandai guna kuku... biler dier extra over main cakar-cakar sehingga mencakar kuat aku nieh... aku akan amek hanger dan ketuk-ketuk kuat sikit kat hujung jari dier.. lepas tue aku hambat dier satu rumah.. wahahaha... sergah jer... aku tak pernah pukul badan dier... ngeh3x... lepas aku pukul jari dier.. aku yang nanes balik... adesss... kesian... tapi mula-mula nak ajar memang kena macam tue... dah beso panjang nieh.. tak ader lah aku katok-katok jari dier dah... seingat aku 2 kali jer aku katok jari dier... lepas tu aku tunjuk jer hanger dalam keadaan nak katok-katok dier dah tau dah... tak payah katok dier dah faham dah... takooottt ler dier tue... =)

tujuan aku tak potong kuku, supaya dia seronok bermain dalam rumah... senang nak cakar sana sini.. senang nak tangkap lipas... wahahaha... mama nn dier penakottt dengan lipas... lagi pun itu pertahanan dier... biler gaduh dengan kucing lain ader ler dier senjata... hmmm... memang la potong kuku tue nanti dier akan panjang balik n tajam balik... tapi aku tak sampai hati nak potong kuku dier... shian dier... nanti kang macam ne nak cako mama dier nieh...

Bermulanya Cerita Aku Pelihara Kucing Sendiri - Part 1

Aku tersangat-sangat nakkan kucing!!!

Pertengahan tahun 2004 masa aku praktikal. Berdekatan tempat praktikal aku ada sebuah kedai pet shop. Memang aku selalu berulang untuk melihat kucing-kucing. Aku survey setiap barang untuk pelihara kucing in door. Dan... sikit-sikit aku mula beli barang-barang. Bermula dengan bekas makan dan minum, bekas najis dan scoop najis dan kemudian cage!!! 

Aku utarakan pada mak aku, yang aku nak bela kucing. Memang bantahan yang teramat sangat sebab masa tue aku masih belajar. Lepas tue mak aku tak setuju RM700.00 hanya untuk seekor kucing. Dier kata aku dah buang tabiat ke aper. Kucing tu aku dah book dengan bayaran RM50.00. Jadi bantahan terhebat tu terpaksa aku terima dan akur. Aku pendam perasaan biler nampak mana-mana kucing. Tak dinafikan aku suker bawak balik anak-anak kucing masuk rumah kakak aku. Kadang-kadang aku mandikan. Bagi makan dah tentu diaorang dapat ikan bilis.

Aku pendam jer perasaan sebab aku tak tinggal kat rumah sendiri lagi. Kakak aku pulak masa tue tak berapa suke dengan kucing. Sampai ada 1 hari, x-kawan aku tunjukkan gambar anak kucing kakak dier... wahaha... siap aku chop dan dier tolong belakan... konon-konon kalau ada jodoh jadi lah kucing aku... errr...

Satu tahun setengah yang lepas terjadi sesuatu yang menyebabkan aku berasa tertekan. Akibat dari perasaan kecewa yang amat sangat, kerap aku singgah kat mana-mana yang aku nampak kucing jinak. Aku akan belai dan cakap-cakap dengan kucing jinak yang terbiar di sekitar perumahan aku tue. Kadang-kadang kat tangga, kadang-kadang kat lift, maner jer ader aku mesti singgah.

Hmmm... sampai facebook aku penuh dengan group kucing... aku start semula melakukan pencarian kucing... dan cara-cara bagaimana nak bela kucing in door... memang susah nak survey... sebab orang boleh cerita sahaja, tapi yang merasa, orang yang membela dan menjaga kucing tersebut. Apabila kita memelihara haiwan peliharaan, kita akan dapat mengurangkan rasa tekanan yang kita alami.

Jadi aku tekad. Aku akan cari seekor kucing untuk aku pelihara. Aku bermula dengan kakak aku. Aku mintak kebenaran akak aku untuk pelihara seekor kucing dalam rumah dier. Dier bersetuju dengan syarat aku jaga makan berak kucing tue supaya rumah dier tak kotor. Weee.... akhirnya... dier kesian kat aku... ngeeeee... 

Mak & abah? aku tak bagi tahu... ngehehehe... masa family aku datang ke rumah akak aku atas urusan nak pergi umrah, baru diaorang tahu...diaorang tengok tetiba erhhh... ada kucing dalam rumah.

OK. Ini adalah pengalaman aku yang pertama menjaga anak kucing in door. Anak kucing yang aku ambil dari adik seorang rakan yang aku kenali di facebook semasa aku aktif dalam game Mafia Wars. 

Aku ke rumah adik kawan aku tue, dan diaorang benarkan aku pilih seekor antara 2 ekor kucing yang ada. Ruper diaorang samer jer... bewarna hitam dan pakai stokin... cumer yang berbeza seekor jantan, dan seekor lagi betina.

Yang betiner nieh... gatai nak keluar cage, jadi aku amek dan pelok letak kat bahu aku... dier suker mein cakar-cakar dengan tudung aku... jeng-jeng... dalam hati aku dah bekenan dengan perangai budak hitam nieh... aku bawak masuk dalam rumah akak tue... wah... aktif sungguh budak hitam nieh... makin memikat hati... 

Masa tue agak keberatan nak amek kucing, sebab ada sorang abang tue cakap tunggu la citam abesss nyusu badan, waktu tu citam umur baru 2 bulan. Lepas tue dier cakap ko confirm ke dik nak amek yang betine nieh? ko jangan dik, nanti dier punya perangai lain kang. Family aku tak pernah bela kucing betina... selalu bela kucing out door yang jantan jer... aku dengan beraninya mengambil keputusan untuk pelihara anak kucing betina nieh.

Masa tu pulak, aku dah tak sabar2x... tapi... ikut hati lah kan... memang ikut hati pun hari tue... malam tue jugak aku bawak balik... ekekeke... siap cari susu kotak kat 7 eleven untuk budak hitam nieh.

Alhamdulillah segalanyer berjalan dengan lancar dan mudah. Anak kucing betina yang aku namakan Citam a.k.a Rose Liz (Rosh Lish). Aku pelihara dier dari umur 2 bulan, dier merupakan seekor kucing yang pandai. Kecik-kecik lagi dah pandai bertanya tempat berak dier ker nih??? agaknyerler kot dier tanyer... =) mana tak nyer jam 3 pagi ke 5 pagi macam tue dier kejutkan aku dari tempat tido aku... macam tak tentu arah dier ngeeewww ngeeeewwww... aku gabra... membebel bebel aku tanya sakit perut ke... kenaper nieh... aku pun bawak ke bilik air dan letak dalam besen yang berisi pasir kucing tue lah... dier punyer ngeow... lantang.. terjerit2x... aku ingat bontot dier tesumbat... aku pun terbalikkan dier tengok bontot dier.. hmmm ok jer... letak dier balik dalam tue... dier jerit ngeow ngeow lagi... 6 kali dia alih tempat tinggung dier sambil jerit2x... aku pulak asyik ulang yang same... berak n tencing ler... iyer... tue tempat beyak n tencing rosh lish... wahahaha... becakap dengan kucing pepagi... dan dier akhirnya beyak n tencing siap kambus sendiri lagi... mandainyer tucing tecik nieh...

Nielah gambar rosh lish masa dier umur 2 bulan... comel tak... comel tak... comel macam mama dier... kan kan kan... 
Photobucket

 yang nie malam 1st dier kat rumah baru... tengok ler tu... manjer jer...

 yang nie biler dah kena mandi... minggu pertama kat rumah baru... tengah nakai... aktif lari sane-sini sampai letih... tengok misai dier yang melengkung tue pun dah tau...

muker kesian biler nak mintak tolong... wahaha... kena buli ngan mama dier... susah nak bangun nieh... jadi senget-senget dier sebab dier rasa berat kot...

Rabu, 12 Disember 2012

12-12-2012 Tarikh Keramat

Orang lain tarikh nieh bercerita pasal yang seronok-seronok jer... bertunanglah, berkahwinlah, bersalinlah... yang aku cabut gigi... aku tak perasan pulak temujanji cabut gigi aku tarikhnyer 12-12-2012... kejap nieh baru perasan... temujanji nieh di buat pada sabtu lepas setelah selesai menampal gigi aku yang berlubang hari tue... adesss... ngilu beb...

Sebenarnya tujuan pergi klinik tue untuk cabut gigi, tapi doktor kata tak boleh cabut lagi, kena makan antibiotik 5 hari dulu kemudian baru boleh cabut... jadi sabtu tue buat tampalan jer dulu... dan hari nie tercabutlah gigi yang dah reput dan pecah tue...

Mulanye temujanji jam 9malam... lepas tue di awalkan jam 7malam... masa menunggu dah la malam... air-cond sejuk... aku pulak memang takut kalau pasal doktor gigi... masuk dalam bilik... menggeletar... wahaha siap suh nurse slow kan air-cond... lepas tue selimut kaki sebab sejuk... wahahaha doktor kata... jangan takooottt.... maunyer tak takut... nak cabut gigi geraham nieh... gigi geraham yang tak longgar... saper yang tak takooottt... lain la gigi yang longgar... tak ler takoottt sangat....

Wahhh kena 3 cucuk kat gusi... macam semut gigit kena cucuk kat gusi... lepas tu kebas tak rasa apa dah... doktor memulakan operasi dengan tekan2x dulu gigi, sebab nak test berkesan tak ubat kebas tue...

Howaaa... sakit terasa pabila doktor goyang-goyangkan player dier tue... sampai ada bunyi krak krak krak... ha... susah tau nak cabut gigi nieh... doktor cakap... bahagian atas dah reput teruk... tapi akar dier kuat... susah jugak nak cabut... akar dier memang cantik masa doktor keluarkan tue... tapi bahagian atas memang dah tinggal sebelah jer gigi tue... yang sebelah lagi tue dah rosak... hmmm... sob sob sob...

Selamat tinggal gigi... dan selamat datang muker baru... nampak lainlah bila cabut gigi nieh.. sebab gigi tu dekat depan mulut... sipi-sipi boleh nampak tak ader gigi biler senyum...

Haaa... sakit giler nieh... walau dah makan ubat tahan sakit... tapi nak jugak update blog malam nieh jugak... sebab ketidak puasan hatian... purse aku tetinggal kat klinik... esok baru dapat amek... sebab klinik da tutup... hmmm... da sampai rumah baru aku perasan purse tak der... 

Nie akibat daripada gabra aku... AKU TAKUT DOKTOR GIGI.... tapi ari nie terpaksa jugak ke klinik gigi...

Ha... tu jer lah...

mau masuk bilik mo tido... itu pun kalo mau tido... tengah sakit macam nieh.. entahlah...

Sabtu, 8 Disember 2012

Harapan Menjadi Layu



Bicara mimpi itu
Mengheret ku ke dasar
Gelap tangannya menggapai tangan ku
Dan munculnya dirimu
Di pinggir laman itu
Hangatmu menyambut ku kembali

Dan ku mengerti
Mengapa masih berdiri
Hadirnya siang berteman mentari
Dan ku bersama
Bintang malam mu mencari kasih ku oohhh

Harapan
Harapan menjadi layu
Ingin ku bahgia bersama
Menjadi kenangan
Memburu impian masa kita selamanya

Dan angin kan memanggil
Bagai ada musafir
Hadir dan pergi tiada berjanji
Mungkin seketika
Ku merasa cintanya
Bagai dibelai mimpi sempurna

Dan taman ini
Tak bererti dan bersemi
Tiada indah tanpamu di sini
Dan ku jejaki
Walaupun hanya secebis kasihmu oohhh

Harapan
Harapan menjadi layu
Ingin ku bahgia bersama
Menjadi kenangan
Memburu impian masa kita selamanya

Harapan
Harapan menjadi layu
Ingin ku bahgia bersama
Menjadi kenangan
Memburu impian masa kita

Hati ku
Meratap setinggi gunung
Pasti ku mencari bintangnya
Menjadi cahaya
Menyinar impian hidup kita selamanya


Jumaat, 7 Disember 2012

Salad & Sosej & Telur

Hmmm... slow-slow kembali ke menu diet...

Haizzz... Sosej 2 batang + Telur 2 biji + Daun Salad Romaine 6 helai + Timun Jepun + Lada Hitam


Cara Merawat Penyakit Kurap

Penyakit kurap... 

Siapa pernah kena?

Balik dari Bukit Tinggi hari tu aku kena alahan, satu badan naik ruam-ruam merah... gatal garu... gatal garu... keesokan malam baru perasan satu badan naik bintik-bintik merah tue... badan rasa letih sangat2x.

Hmmm tak pasti kenapa... aku pun makan zyertec lepas tu bintik-bintik berkurang dan keesokkan harinya baru pergi klinik. Doktor cakap maybe aku alah dengan makanan yang aku makan... huhuhu... dia bagi aku ubat Pred... ubat eczema... aku makan sebiji sahaja badan letih terus tido, bangun dari tido, tangan menggeletar, seluruh badan jadi mengembang. Fuhhh... tak tau la... maybe ubat tak serasi... Lepas tu tak makan ubat tu dah... makan je stok zyertec yang ada dan bintik-bintik ruam baik dan terus baik.

Ubat yang nieh Doktor bagi masa 1st pergi klinik... aku tak suker bila pergi klinik nieh time doktor lain yang jaga... bila check patient macam tak check jer... hampeh betolll...

Nie ubat Pred warna dia pink, dalam gambar tak jelas lor... ubat nie lah yang buat aku jadi kembang semangkuk dan menggeletar weihhh... tak serasi dengan aku... huhuhu...

Yang nie ubat tahan gatal - Ezede... langsung aku tak sentuh... wahaha... takut nak makan... sebab bukan Dr. Zaini yang bagi... Doktor lain yang bagi memang aku tak yakin langsung nak makan ubat...

Piriton masa 1st pergi klinik dapat ubat nie aku tak makan pun... Kali ke-2 pergi klinik baru makan nieh... sebab doktor tue cakap Piriton nie bagus untuk tahan gatal.

Ubat yang aku suker... sejuk jer... nieh ubat sapu untuk melegakan keradangan... dia bagi kita tak rasa gatal nak menggaru... kering dan tak berminyak... macam deodorant roll on tue cara nak pakainyer... nieh ada 2 botol sebab 2 kali pergi klinik... ngeheheeheee... tapi sakit gatal yang berlainan...

Akan tetapi lepas je sembuh bintik-bintik merah tue,  terasa gatal-gatal kat kaki pulak. Makin hari makin gatal. Lagi garu lagi gatal pulak dan merebak rasa gatal merata-rata kaki sekitar betis. Permulaan dia dekat tulang kaki yang ada rasa sakit bila lepas lakukan senaman. Akibat dari sakit tu terasa gatal-gatal. Bila kena garu jadilah luka kecik, mungkin luka kecik tu terkena jangkitan kulat... howaaa...

Ke klinik sekali lagi untuk periksa ler... doktor kata maybe alahan makanan jugak... haizzz tak habis-habis alahan pada makanan. Yang nie mungkin tepat sebab bila makan ayam memang mengenyam-ngenyam gatalnya. Jadinya termasuk hari nieh, dah 4 hari aku tak makan benda-benda yang boleh menggatalkan kulit. 

Ok pertama sekali bila dah merasa sikit-sikit pasti yang ada kat kaki nie kurap. Aku test dulu cuci kaki ni dengan cecair Dettol + air sikit. Rasa gatal-gatal berkurang sedikit, tapi bukan untuk jangka masa lama. Lepas tu gatal balik. Haaa.. sah lah kurap a.k.a kulat!!! Sebelum sapu sebarang ubat memang tersangat-sangatlah penting untuk cuci dulu bahagian yang dijangkiti kurap dengan cecair dettol yang dicampur sedikit air.

Pilihan Ubat Kurap Ada Macam-Macam 
(ikut keserasian kulit dan jenis kurap)


Cara No 1 (Pilihan Aku)

Bahan2 Utama... minyak gas a.k.a minyak tanah campur dengan belerang. Belerang tu yang kuning-kuning yang orang guna untuk halau ular tue... Kat kedai hardware nieh dier tulih perlalang lor... Dulu aku guna ok jer... berkesan... kali nie agak kurang berkesan... tak tau la kenapa... mungkin sebelum tue aku tak pantang makan. Dia jadi lambat pulak kesannya... Kulit dah start mati dan mengelupas... Haaa.. tue lah tanda-tanda belerang dan minyak gas nie membakar kulit yang dijangkitan kurap tue. Tapi disebabkan aku ada luka sikit kat kaki kanan tue, pedihlah sikit dan susah  sikit nak baik. Kaki kiri ok je cepat baik sebab tak ada luka. Sebab luka tue jadi tak berapa ok bila kena belerang dengan minyak gas nie. Kulit yang luka kena kurap & kulit yang luka sebab memang luka bila sapu belerang dengan minyak gas nie, lain rasanya. 

Nak mempercepatkan sembuh aku tambah lagi dengan cara No 2 nieh.


Cara No 2
Berjumpa dengan Doktor. Jadi Doktor tue bagi aku ubat Piriton & Zyertec

Kali ke2 ke klinik dapat ubat zyertec weee... stok dier dah ader... hari tue stock tak der... tue yang dier bagi ubat Pred tuhhh...

Amek ko aku tapau sekali 3 papan... ngeh3x... 1 papan tu stok lama yang dah habis... memang setiap kali kalau aku pergi klinik ni doktor z akan tanya nak tak ubat zyertec... ngeh3x... tapi kali ke2 aku pergi, aku terpaksa mintak kat kauter tambah lebih sikit, sebab kali kedua pergi pun bukan doktor z yang check aku... huhhh...

Zyertec tambah dengan Piriton memang mengurangkan rasa kegatalan. Banyak stok ubat tapi da tinggal sikit. Piriton nie pun 5 biji da bagi kat mak cik aku, rupanya dia pun makan Piriton nie untuk alahan kat kulit muka dia. Dia kata susah nak cari ubat nieh kat klinik berdekatan. Semua kata susah nak dapat ubat nieh...

Ubat Piriton nie memang berkesan untuk mengelakkan rasa kegatalan. Sehari makan 1 biji jer waktu sebelum nak tido malam. Zyertec pulak aku makan masa kat office pagi2x selepas sarapan pagi. Untuk elakkan dari menggaru kaki masa kat office... hehehe...

Biasanya aku amek Zyertec sebelum melakukan operasi mengemas rumah secara besar-besaran, sebab aku alah habuk. Bila kena habuk, mata aku gatal-gatal dan merah-merah, lepas tue terjadilah bersin sambung menyambung. Tapi kali nie kegunaan Zyertec untuk menghilangkan rasa gatal-gatal kat kaki aku.

Lepas tu pakai la Calazite lotion tueh... untuk keringkan tempat-tempat di yang dijangkiti kulat... memang rasa sejuk dan kering dan selesa bila sapu nieh... tapi kena kerap sapu... Jadi dengan itu aku menukarkan dari pakai lotion nie baik aku pakai Ubat kurap dari farmasi... tu yang ada cara no 3 tue...

Ubat gatal kurap nie sama jer dengan ubat alahan aku hari tue. Sebab masing-masing ubat tahan gatal. 


Cara No 3
Kelmarin aku rasa gatal dah bekurangan. Tapi aku masih meneruskan tak makan makanan yang menyebabkan gatal, contoh ayam, udang, sotong, kerang. Kemudian aku pun beli ubat kurap kaki, nama dia Tolnaderm. Puas jugak nak memilih, sebab ada macam-macam jenis. Jadi aku pilih ubat nie, sebab dia tulis kurap kaki. Aku pilih yang nie sebab aku perasan bila kaki aku lembap memamg dia cepat rasa gatal. Jadi mungkinlah kot kurap kaki... ahahaha... pepandai aku jer... yang penting penyakit baik.

Tolnaderm nie aku guna masa kat office, sebab kalau guna belerang dan minyak gas masa kat office nanti kang berbau sana sini... huhuhu... Tolnaderm nie berkesan jugak kat kaki nie, bila gatal sapu jer kat bahagian-bahagian yang gatal tue, terus tak rasa gatal. Lagi satu ubat nie tak basah dan tak berminyak lepas dia kering. Tak perlu nak sapu banyak kali macam lotion Calazite tue. Ha... kan senang kalau kat tempat kerja.... Sesetengah ubat dia agak lembap dan buat kita lagi rasa gatal. Aku tak suka bila clinic bagi creame sapu yang warna putih yang berbau wangi tue... yang berminyak2x bila sapu kat kulit tue... lagi menambah kegatalan pada kulit... haizzz...


Cara No 4
Ada satu lagi ubat sapu diperbuat dari belerang jugak. Kandungan dalam ubat nieh Sulfur Power, Salicylic Asid, Champor Power, Benzoid Asid, Bomeol Flakes dan vaselin. Sila lihat gambar, comel je botol kecik nie.

Dia tulis nama Dia Salap Belerang Merah... Cap Dua Kacip... Nie abah aku yang bagi, dia bawak dari kampung hari tue.... >_<

Yang nie tak sekuat macam yang bancuh original belerang + minyak tanah tue. Tapi boleh lah sembuh jugak kurap tue.


Cara No 5
Mendapatkan suntikan dari klinik. Haaa... yang nie aku pernah amek. Pergh... macam kena cucuk BCG. Siap ada gelembung lagi bila dah 2-3hari lepas kena cucuk. Gatal rasa nak garu-garu je kat tempat kena cucuk tue. Wahahaha... yang nie aku kena gatal-gatal kat seluruh badan. Dia naik bintik-bintik halus macam ruam. Tapi tak merah-merah. Tapi gatal.

* Tips - semasa merawat badan dengan ubat-ubatan nie, masa tido tue alaskan dengan kain bersih. Untuk elakkan kurap merebak. Kemudian kalau boleh baju yang kita pakai, selimut, cadar dan sarung bantal di cuci dengan cecair Dettol dan tuang dengan air panas yang mendidih.

Cara yang seterusnya... tak pasti mujarab ke tak mujarab sebab tak pernah try. Semua info yang di  bawah nie aku kutip dari internet sajerrr... banyak lagi cara dan petua merawat kurap kalau tekan goggle dan search... kena try setiap cara tengok mana yang serasi yang tu la pakai...

Menggunakan daun belimbing

Menggunakan Daun Gelenggang

Menggunakan Daun Peria

Haaa... bila la nak baik sepenuhnyer nieh... masih ada rasa gatal sikit-sikit...

17/12/2012 update...
Bukan kurap rupanya... kulit kaki aku kering... wahahaha...
Letak losyen dan losyen dan losyen... da semakin baik... ngeeeeeeeeeeee...
Kurang makan sayur kebelakangan nieh... sejak  stop diet... haizzz...

Patut la makin merebak kawasan gatal... sebab bila gunakan ubat kurap kat kulit yang tak ada kurap akan menyebabkan kulit mati dan kering... memang minyak gas dan belerang tu untuk matikan kulit... gara2x ubat losyen kurap kaki dah habis... sapu losyen pelembab jer ari tue... wahaha... ceittt... rupanya kulit kaki aku kering... penyakit yang memang ader sejak baby... aku je yang tak cam... sebab kali nieh lain macam je dier punya ngelupas kulitnyer...