Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Ahad, 28 April 2013

Resepi Kimchi

1st nak bagi tau dulu... bukan resepi dari NN... dan juga NN tak try pun resepi nie...
Nieh hasil goggle NN sahaja...

Resepi Kimchi dari Teratak Kasih Blog
Resepi Kimchi dari My Resepi
Resepi Kimchi Beauty@Healthy
Resepi Kimchi Anggerik Berduri
Resepi Kimchi Dapur Azli

Ha... nie yang NN beli dari Sifu lor... sifu jahit baju... RM 5.00 sebekas... teringin nak merasa kimchi... dier kata tak pedas... wahaha... pada NN pedashhh wooo... sebab NN tak kuat pedas... sila menjamu mata ajelah yea...


Kata diet??? errr... sifu bagi mee... ngeeee... rezeki jangan di tolak, musuh jangan di cari... apa ada hal... makan aje lah... selagi boleh tolak tambah kalori & carb... pandai2x lah senam kan kan kan... nie la BF & Lunch NN... (a.k.a BF tak makan pagi nieh, terus lunch jer... jam 3petang pulak tue...)

Nak buat? entah bila tak tahulah bila ada kerajinan entah??? tak tekejar semua benda dalam satu masa. Kot kalau teringin nak makan banyak2x lain kali makan ramai2x bolehlah buat, kalau semata2x sorang2x jer makan.... baik beli order yang dah siap ajalah.

Rasa? rasa masam2 masin pedas... 
Sedap? pada NN sedap sebab NN suka masam...

* kemungkinan besar penghidap penyakit darah tinggi tak boleh makan... sebab cara pembuatan dier melibatkan penggunaan garam yang sangat banyak, tidak lupa jugak kepada yang berdiet, tak elok makan garam banyak2x nanti badan tampong air, dan tak lupa lagi... kalau tak ada sakit pun... risau jugak... dah kata garam.. mesti boleh dapat sakit darah tinggi pulak nanti...



Sabtu, 27 April 2013

Entry Parut Jerawat & Entry Berat Badan



Macam mana nak hilangkan parut jerawat?

Parut yang berlubang2x tue yang orang panggil tapak kawah...

Hmmm... kesan parut dari tingkatan 4-5... serangan jerawat dulu, banyak berangan kot...

Dalam gambar jarak jauh dalam 3-5 meter memang la tak nampak kawah & parut lama2x tue...

Cuba dalam jarak dekat kurang 3 meter... tambah focus... tambah set ISO...

Ni gambar lama... masa berat 98kg... Bulan 8 2011... dagu bolat... badan pun bolat... sekarang pun masih bolat lagi... >_<


August 2012 gambar nie masa berat bawah 75kg... tak pasti dah 72kg ke belum masa nieh entah... tapi gambar nie pakai naturactor & dian pixy compact powder... dan lagi satu gambar jarak jauh... mana nak nampak bekas jerawat kawah & pigmentasi yang ada tue... gambar bawah nie kena edit sikit kat part tengkuk & lengan baju... boleh nampak part bulat hitam gelap yang edit tue... ngeee...


Yang bawah nie pulak gambar September 2012, ok tanpa make up apa pun dan tidak lupa jugak hari berpeluh. Hari membakar lemak kalori, gambar snap masa dah dekat 1 jam berjalan jogging riadah... Haaa... kulit muka sebenar sebelum pakai Hiruscar & Rose E. Nampak tak perbezaan dengan gambar di atas. Gambar di atas yang berbaju hitam nie bila dah touch up dengan Naturactor dengan Dian Pixy, nampak kemas sikit kulit... tapi tak original... wuwuwu... nak tengok jelas... click gambar yang bawah berbaju putih biru... click zoom... maka akan terlihat jelas kesan parut & pigmentasi & kawah... wuwuwu...


Start pakai Rosa E 3 minggu sebelum 7/11/2012 (awal bulan 10).
Entry Pasal Rosa E
Hiruscar start pakai 7/11/2012.
Entry Pasal Hiruscar

Gambar selepas pakai Hiruscar 20gram 1 tube & Rose E 2 botol???
apa yang diharapkan? perubahan? tak jauh beza... lebih kurang jer... ada sikit je la perubahan... my sis cakap ada perubahan... entahlah... hmmm.. NN pandang sama jer.... si...kittt... jer perbezaan... yelah... baru je pakai... itu pun tak teratur... 

Ada gambar baru... tapi tak sampai 5 keping... tapi semua tak pakai tudung... perbezaan tak la beza sangat kalau tengok face to face... nampak sama jer...

Hmmm... lama tak amek gambar untuk simpanan before & after sejak stop diet & senam bulan 10 tahun 2012... aka selepas raya... sebab tukar area tempat kerja... dan sekarang baru nak start semula... sebab dah tukar balik area yang lama.... haaa.. penat mak cik asyik nak sesuaikan time table... stress memikior kata orang perak...

Kalau tak salah dah dekat 2 bulan tak pakai Hiruscar dengan Rosa E. Stop diet & senam pulak rasanya dah dekat 5-6 bulan jugak stop, menyebabkan kenaikan sebanyak 5-6kg... dari 72kg ke 77-78kg. kenaikan disebabkan makan malam dan jugak over eating... adesss... yelah dah lunch tak makan... makan malam macam selera naga lah!!

* NN baru nak berjinak2x makan pil Vitamin C & Gluta Mix. Baru renew vitamin C, 2nd botol. NN makan selang sehari... kadang2 selang 2 hari... kadang2x selang 3 hari... haaa... ikut suka aku jer.











Touch n Go - PLUS miles




PRICE a.k.a HARGA

~ Harga untuk 1 kad RM 10.00.

~ Caj untuk tukar dari standard Touch n Go ke Touch n Go Plusmiles RM 10.00. (di tolak dari kad Touch n Go yang lama)


BENEFIT a.k.a FAEDAH

1. 5 % Toll Rebate
~ dapat claim apabila dah menggunakan card dengan penggunaan RM 100.00 ke atas.
~ dengan syarat penggunaan di highway PLUS, ELITE, BIKE, LINKKEDUA. (tidak termasuk Bukit Kayu Hitam, Bangunan Sultan Iskandar, Tanjung Kupang & Jambatan Pulau Pinang)

2. Point Rewards
~ penggunaan kurang dari RM100.00 dapat claim point reward.
~ RM 1.00 bersamaan 1 point rewards PLUSmiles.
~ dengan syarat penggunaan di highway PLUS, ELITE, BIKE, LINKKEDUA
~ point rewards terkumpul boleh ditebus semula (dimasukkan dalam kad - no no no bukan cash ok)

3. Discount Privileges
~ dapat nikmati sehingga 30% discount, hanya dengan pihak yang terlibat sahaja.
~ antara yang terlibat, AAM, A&W, Lake Town Resort, Petrosains, Kuala Lumpur Butterfly Park, KL Bird Park, Kaya Kopitiam, Golden Oven, Forest's Secret, Facial First, Equatorial Cameron Highlands dan ada lagi kot.

4. E-statement
~ boleh semak penyata penggunaan kad Touch n Go secara online.
~ dengan syarat register dulu di laman PLUSmiles Account

5. Kemudahan Touch n Go
~ nie semua la pengguna Touch n Go dapat, melalui lane Touch n Go asalkan ada nilai dalam kad tue.
~ boleh juga menggunakan bersama dengan Smart Tag dan lalu lorong smart tag.
~ boleh jugak guna kat lane bayar cash untuk dapatkan resit, asalkan lalu lah kat lane yang ada tempat Touch n Go, kalau tak mana nak touch touch ^_^


* Touch n Go PLUSmiles nie sesuai untuk mereka yang gunakan kemudahan tol kurang dari 80 kali yang diperuntukkan oleh goverment. (itu pun kalau guna RM 100.00 ke atas) kalau penggunaan dah lebih 80 kali dah tentu boleh claim yang rebate 20% tue pulak.

* Touch n Go PLUSmiles sesuai untuk pengguna PLUS, ELITE, BIKE, LINKKEDUA.

* Touch n Go PLUSmiles tak sesuai untuk pengguna tegar LDP, KESAS, NKVE.

* Bila ada musim perayaan - ada discount.


Jumaat, 26 April 2013

Touch n Go - rebate 20% - (LDP Highway promosi)

Bagi pengguna yang kerap menggunakan LDP sebagai jalan utama, jom sertai Program Pengguna Kerap LDP.

Nikmati 20 % tambah nilai percuma bagi minima penggunaan 100 transaksi sebulan.

Lebih kurang macam Touch n Go yang promosi lagi satu tue, 20 % untuk penggunaan 80 kali penggunaan.

Boleh baca secara detail di litrak.com
Penggunaan Kerap LDP
Link untuk semak rebate

Lebih 100 kali penggunaan di LDP boleh claim 20%.

* tengah confuse.. tadi orang kat tol tue cakap. kalau lebih 80kali penggunaan pun boleh claim rebate 20% tue... hmmm... jadi nya... promosi nie lebih kurang sama jer kan dengan yang lagi satu tue.










Selasa, 23 April 2013

3 Hero 1 Heroin


Haaa... setelah di beritahu oleh kekanda ku sayang...

"weihhh si perang kamu kerjakan si kecik... kesian aku tengok si kecik"

Maka timbullah keraguan di hati... kecik nie jantan ke betina???

Yup... kalau dulu NN rasa semua HERO... sekarang dah timbul keraguan... tambah pulak keadaan fizikal si kecik yang lain dari yang lain... dah la kecik... lepas tue bunyikk kecik je merengek-rengek...

Hari nieh dah buat penelitian melaluli gambar2x dan keterangan dari hasil sumber goggle... maka NN mendapati si kecik adalah betina... untuk lagi kukuh... masa vaksin yang ke-3 nanti... akan NN ajukan soalan keraguan NN nie pada VET nanti... suruh diaorang tolong sahihkan betul2x jantina si kecik nieh...

Yang nieh confirm jantan... sebab nampak testicle diaorang...

Si kelawar... tak ada gambar terbarulah... dia nieh tinggal kat kampung dah... jadi hero kampung... paling licik... paling berani... paling aktif tak terkata... tak tahulah kat kampung dier nieh dah matang ke belum...



Si lincah no 2... a.k.a si perang... yang memang sahih jantan... dan sekarang dah start on heat... pelik baru berapa bulan dah on heat... rasa belum 7 bulan lagi diaorang nieh...



Dua kucing yang atas nie... badan pattern tuff dan panjang macam ibu dier jugak...... sama dengan cik tam...



ha... nie pulak si bab... pattern badan jenis bulat... perut bolattt... makan banyak... tahap kecergasan... agak malas... kalau main kejar2x malas nak kejar... malas nak angkat bontot... asyik duduk jer kat satu tempat...
haaa.. nie sah jantan sebab dah ada testicle yang boleh nampak...



Haaa... yang nieh... yang buat NN pening KAPLA... SI KECHIK... dah la kecik dari semua yang di atas... lepas tu paling manja... paling lembik... paling mengada2x...


Dengan itu... terjawaplah persoalan... kenapa lah kecik nie paling kecik... beza giler saiz diorang... macam bukan adik beradik sekali lahir...

Hmmm... kalau lah betul si kechik nie betina (tunggu nak bawak pegi vet utk kepastian) NN terpaksa la bawak dia nieh pulak untuk pembedahan... hmmm... nak kena harungi hari2x susah penjagaan kucing betina selepas kena zarsss... kalau tak buat macam tue... mana mampu nak kendalikan anak2x kucing yang banyak... tak kan nak buang kucing merata-rata pulak...

Terpaksa jadi keras hati untuk kurung diaorang dalam cage... terpaksa layan karenah diaorang bila tak kenal antara satu sama lain.. ha... dan macam2x lagi masalah akan timbul... sama macam masa selepas pembedahan cik tam hari tue...

Haaa... kena tunggu hari vaksinasi yang last untuk kitten nieh... dalam 1 minggu lagi nak bawak pergi VET... boleh dapatkan kepastian.. dan kena fikirkan tindakan lanjutan... haaa... silap2x kang... jadi onyang NN... bukan lagi opah NN...


1 Male @ Female
2 Male @ Female
3 Male @ Female






Ahad, 21 April 2013

Bukan Kata Cinta

Telah ku aturkan cinta
Yang ku ambil dari hati
Tanpa ku berikan tawa
Yang bisa menghiburmu

Harusnya ku sadari sejak dulu
Bukan kata cinta
Yang telah tertutup ego ku yang ku beri
Hooo...

Rasa yang kini terpendam
Sayang yang dalam tersiksa
Terpenjara dan menua
Tanpa disentuhnya

Yang tercinta
Yang terkasih
Yang tertunda
Selamanya
Hoooo...

Harusnya ku sadari sejak dulu
Bukan kata cinta
Yang telah tertutup ego ku yang ku beri
Hoooo....

Harusnya ku sadari sejak dulu
Bukan kata cinta
Yang telah tertutup egoku
Yang ku beri tanpa sadar
Hooooo...

Masihkah ada aku di hatimu?
Meski sedikit saja
Walau ku tahu tiada kesempatan
Untukku yang akan terbuka
Darimu...

Yang tercinta
Yang terkasih
Yang tersayang
Yang terindah
Yang mengunci
Hatiku....

Bukan Kata Cinta






Nak Kucing??? Siapa Nak Kucing???

Di cadangkan hanya yang betul2x berminat sahaja.
Jika hanya untuk pelihara hangat2x taik ayam, sila jangan libatkan diri.

Sekiranya berminat untuk bersama dengan si comel, bolehlah cari si comel anda di group nie...
KTAJ Online Adoption


Khamis, 18 April 2013

Baby Cabbage a.k.a Bayi Kobis ekekeke...

Dah jadi sayur feveret la pulak.

Nie gara2x masa kerja kat jalan raja chulan dulu, makan di kedai vege... di saat itulah saya jatuh cinta dengan baby cabbage... ^_^

Di saat pertama kali, tertanya-tanya jugak apa nama sayur nie... haaa.. nak tanya kat kedai tue malu... haaa... memang tak tau la sampai bila2... di takdirkan satu masa di pasar malam, teringin pulak nak try sayur bulat2x kecik nie... belilah 2 ikat... goreng2x... wah... rasa sama macam yang kat kedai raja chulan tue... waaa... dah tahu rupa... dah boleh beli selalu dah...

Ke pasar lain pulak, ternampak sayur yang sama... dan nama dier... baby kobis... jeng3x... lor... sayur kobis rupanya... tapi rasa dier tak macam kobis... baby kobis nie manis dan liat2x sikit ranggup2x sikit... hmmm... sedap hingga menjilat jari...

Dulu tertanya2x... apa la benda bulat2x nieh... rupanya2x... adoi la hai... jakun jap...

Link nie tunjuk thailand baby kobis... NN pernah makan, tapi kat kedai makan la tapi... memang sangat manish... Thailand Baby Cabbage

Yang ada NN beli nie tak sama dengan Thailand Baby Cabbage... Malaysia punya kot... ekekeke... tapi apa pun... rasa lebih kurang jugaklah... kena gaya masak... for sure lebih sedap... tapi disebabkan NN diet... tak kan nak guna sos tiram dan pelbagai perasa lain kot... kata diet... mestilah kena berpantang... haaa... nasib lah NN memang bukan masak sayur2x dengan sos tiram...

NN tak beli yang nieh tau, yang nie tak tahulah rasa dier macam mana pulak. Baby Cabbage

Yang NN beli & masak... nanti akan di update bila dah amek gambar...


Timbang Kati Ke Timbang Kg?

Teringat dulu2x selalu orang beli barang timbang kati. Kalo lah NN nie di timbang secara kati, berapa kati erhhh??? 

Petang nieh timbang... 77.3kg... obses naik penimbang sejak Jumaat lepas... ekekeke... baru jogging 2-3 kali dah naik penimbang 10-20 kali... wahahaha...

Planning macam biasa, hari sabtu nanti naik penimbang... hari sabtu nanti baru mulakan rekod baru untuk diet & senam tahun nie.

>_< blink blink blink  mata nieh... berat turun tue... dari 78 point sumting... sumting tu rasanya kalau tak salah hari tu 78.3kg... tadi timbang dah ke 77.3kg <<< tak boleh amek kira sebab nie hasil timbangan jam 8.00malam... pemakanan??? errr... masih belum cut on diet... breakfast @ lunch masih ada terselit nasi lemak & kuih manis... huhuhu... masih dalam timbang tara menu... nak elak makan malam... bukan tak makan, kira makan sebelum jam 9malam... kalau boleh sebelum jam 7malam... adesss... 

Bila tak sempat lunch @ breakfast nie... mulalah pemakanan akan ke laut dalam... bila tak makan pagi @ lunch... selera makan jadi macam naga untuk waktu makan malam... kebulor... ekekeke... tapi bila makan ikot time... pemakanan pun cantik....

Dalam pertimbangan, sama ada nak jogging isnin-jumaat atau selang seli dengan angkat dumbbell... sekarang nie selang seli dengan rileks... ekekeke... isnin jogging... selasa a.k.a semalam meroloh... rabu a.k.a hari nie jogg... esok khamis meroloh... meroloh tue tau apa dok??? meroloh tue mentidokan diri...

Hari nie jogging lambat lor... keluar office lambat lor... boss masuk dah sipi2x time balik...adoiii... kena siapkan apa yang dier nak dulu... jadi start jogging lambat... habis jogging pun lambat hari nie... hari nie keadaan macam tak mengizinkan... kaki rasa cepat sakit la pulak... tak pasti sama ada tak ada tenaga atau memang kaki letih... tapi alhamdulillah kalori burn capai target 500kal dalam masa 1 jam...

15 minit yang pertama 140kal... 45 minit yang kemudian 439 kal... jadi total 579kal... haaa... tue dia... semakin kurang pembakaran nampaknya... hmmm... hari nie tak de tenaga nak bakar lemak... letih sebab tak lunch... breakfast je hari nie... lunch tak amek, sebab malas keluar... dinner baru makan... sila jangan tiru... kalau badan tak larat... mau pengshan tak cukup energy nak lari... sayang... sebab calorie burn sikit... bila tak cukup makan...

Perancangan banyak, tapi tak mampu nak buat... masalah untuk masak pagi2x... haaa... boleh melambatkan masa masuk kerja... haaa... kena cari jalan untuk singkatkan masa main masak2x... kena cari bahan masak yang perlu sekejap je masa masak dan sedap di makan... errr... bukan mee maggie tau... ^_^

Hari nie cerita tunggang langgang sebab kepala fikir... oh my hangpun...

* badan rasa panas jer bila start jogging semula... kalau tak... sejuk je... dia simpan lemak bagi lemak beku... ekekeke....

* kelam kabut punya pasal... handphone tinggal kat office... haizzz... semoga tak hilang harapnya..... -.-"




Ahad, 7 April 2013

Macam Mana Nak Jauhkan Kucing

Hari nie survey macam mana nak jauhkan kucing dari satu2x kawasan.

Gara-gara si perang suka poo & pee kat depan pintu utama dan penjuru ruang tamu. 

(-.-") pening grandma NN...

Kalau dia start buat perangai... pening... pening...

Kejap OK... Kejap Tak OK...

Penat dah cuci mencuci... sembur dengan semburan 'NO SCRATCH SPRAY' pun tak jalan... guna spray nie dapat jauhkan kejap je... kot dalam tempoh 12 jam... lepas tue bau dah kurang... mulalah perang membau dan mengais2x nak poo ke pee... haizzz... geram je ngan cucu yang sekoi nieh... tak pandai-pandai ke apa ke tak tahulah... saje je nak buat grandma dier pening kepala...


Lepas habis waktu kerja, gerak terus ke Daiso... huh... tak ada pilihan lain... kena jugak buat secara manual untuk jauhkan kucing dari kawasan spot diaorang tue... 




NN beli nieh untuk diletakkan kat penjuru lantai ruang tamu... kebetulan kat situ ada meja bulat kecik, kena potong dulu jadi segi tiga 2 kecik untuk letak kat situ.

dulu letak kotak2x lah... bagi kawasan penuh... tapi bila ubah kotak2x tue... dia balik buat onar kat situ... perang perang... ish ish ish...


NN beli nieh pulak... stray cats repellent unique odor keeps stray cats away. ok yang nie tak pasti lagi ke nak pakai atau tak. Ingat nak test kat luar rumah dulu. Nak letak depan pintu utama. Sebab NN kan bela kucing dalam rumah. Nanti mana pulak anak & cucu NN nak lari. 


yang nie pulak beli kot-kot kalau nak guna untuk letakkan repellent tue lah. supaya kucing tak kutip makan pulak kang. hahhh... kan dah kes nayer... tak pasal2x kucing mati keracunan. sila berhati-hati yea. utamakan keselamatan anak2x comel anda. ^_^


Selain tue, ada cara lain jugak. haaa... banyak jugak untuk di try nie nanti...

1- bau-bauan lavender <<< NN pun tak suka bau nieh >_<
2- bawang putih <<< uikkk... baru NN tahu... nak kena try nieh...
3- bunga pokok pine <<< hah yg nie susah... mana pulak nak cari...

1- bunga lavender kering + kulit kayu manis + bunga rosemarie.
2- lemon + daun eucalyptus <<< tak tahu la pokok apa.
3- lada hitam fresh. <<< kalo yang beli yang biasa2x tue tak boleh ker???

Boleh baca kat sini pasal pokok eucalyptus / pokok eucalyptus nieh.

Limau pun boleh jugak... haizzz tak kan nak beli limau semata-mata nak guna kulit dier kan... dah beli limau... kena la pulak makan limaunya pulak... kikiki...

Cayenne pepper... aka cili pedas tue.. nieh agak merbahaya la jugak sebab kalo masuk mata pedih kucing2x tue... kena pulak kalau diaorang pijak... dier jilat2x mandi... sakit perut pulak nanti...

Sama jugak dengan lada hitam kat atas tue... merbahaya jugak untuk kesihatan kucing...

Kalau rajin goggle dan rajin membaca, banyak jugak cara2x home made nak buat bahan untuk jauhkan kucing dari tempat2x yang kita tak mau dia bermaharajalela... kikiki...

inilah budak jahat tue... budak jahat... a.k.a perang...


nak cerita apa lagi beli kat daiso pulak... wahaha... dah alang2x ke daiso...


beli nie sebab geram kepit janggut kat dagu tak mau cabut2x... ada janggut la katakan... kikiki...


yang nie pulak untuk senang nak organize barang2 kecik....

ada lagi satu barang... apa nama pun tak tahu... tapi bekas untuk letak lada hitam... lama dah nak beli... tapi baru mendapat... RM 5.00 jugak... kat Daiso jugak... nanti senang la nak guna... kenapa beli??? benda nie boleh kisar lada hitam kasar2x... kalau beli serbuk lada hitam yang siap... tak freshhh la bila makan masakan berlada hitam... selalu NN manual je tumbuk dengan lesung batu... wahaha... nanti senanglah ada dah benda nie... tak payah dah setiap kali nak guna lada hitam nak kena keluar lesung batu... wahaha...


tada... wahahaha... pe hal entah tetiba amek warna pink...



~~~~~~~~~~~~
8/4/2012  update

cat repellent tue tak menjadikan apa2 pun... ceittt... anak & cucu NN elok je membungkang depan pintu... tak takottt pun dengan bau benda tue... misi failed... nasib baik RM 5.00 punya barang... adoiiilahai...

kena guna taktik lain... haizzz...

yang menggunakan plastik ada tajam2x tue pulak... memang cucu2x NN tak suka pijak benda tue... dah tu... dia nak buat onar kat kawasan berdekatan pulak... nasib sempat grab terus campak kurung dalam bilik air... grrrr... perang2x... susah betul lah dengan perangai si perang nieh...

* macam manalah orang boleh bela sampai 5-10 ekor dalam rumah... kucing diaorang tak buat onar ke??? kalau buat onar... diaorang buat apa erhhh... dok menung fikir... >_<''


Harus Berpisah - Cakra Khan

Sendiri
Sendiri ku diam
Diam dan merenung
Merenungkan jalan yang kan memabawaku pergi
Pergi 'tuk menjauh
Menjauh darimu
Darimu yang mulai berhenti
Berhenti mencoba
Mencoba bertahan
Bertahan untuk terus bersamaku

Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali

Ku coba meraih mimpi
Kau coba 'tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu

Bayangkan
Bayangkan ku hilang
Hilang tak kembali
Kembali untuk mempertanyakan lagi cinta
Cintamu yang mungkin
Mungkun tak berarti
Berarti untuk ku rindukan

Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali

Ku coba meraih mimpi
Kau coba 'tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu

Ini harusnya kita coba saling melupakan
Lupakan
Lupakan kita pernah saling bersama

Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali

Ku coba meraih mimpi
Kau coba 'tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu.....


Harus Berpisah


Bahagiamu Deritaku

Ku dengar kau cinta sangat padanya
Ku dengar hatimu kini miliknya
Dia kan menjadi teman sehidup dan semati
Aku menjadi sahabatmu

Siksanya mengakui kau teman biasa
Terpaksa ku terima itu hakikatnya
Yang pasti aku tak mahu lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama

Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan

Tinggalkanku perlahan-lahan ku terima
Semakin ku sakit semakin kau bahgia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu

Yang pasti aku tak mahu lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama
Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan

Tinggalkan perlahan-lahan ku trima
Semakin ku sakit semakan kau bahgia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu
Bersamamu

Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu....

Bahagiamu Deritaku

Sabtu, 6 April 2013

Tafsir Mimpi Kucing Mati


Mimpi 3 hari lepas kot...
Hmmm... dalam buku tak ada tulis bahagian yang nie...
Jadi hasil dari survey aje lah untuk hari nie...

Mimpi Kucing Mati
~ anda sedang di kongkong dan di kawal dalam sebahagian kecil dari kehidupan anda.

* susah nak dapat tafsir kucing mati dalam mimpi.....

hmmm... anda dikongkong... hmmm...hmmm...hmmm...


Income Tax - Friendly Reminder

Friendly Reminder From Nuffnang~
Income Tax


Rabu, 3 April 2013

Touch n Go - rebate 20% - (government offer)

siapa tahu? hmmm... mesti ramai yang dah tahu...

NN jer yang ketinggalan... dah tahu tue lama... tapi tak buat2x jugak... yelah... dulu naik motor... lepas tue naik kereta... tapi naik kereta pun jarang lalu tol... bila dah kerap lalu tol barulah terkial2x nak ambil tahu pasal rebate touch & go...

NN baru je daftar online. Senang nak semak jalan lalu lintas card touch & go nanti...

Tujuan daftar... haaa... NN pun nak jugak claim rebate 20% tue... kalo tol RM 200.00 ha... dapat jugak RM40.00 balik semula... betul tak? betul tak? tiap2x bulan jimat 20%... jadi setahun... jadi la 240% betul tak??? -.-"

Kelayakan untuk claim rebate 20%, pengguna menggunakan card melebihi 80 kali dalam masa 1 bulan... jeng3x... NN memang lebih 80 kali... sebab pergi lalu 3 tol... balik 2 tol... ha... 5 tol 1 hari... kali 26 hari anggaran... 130 jugak kot... -.-

haa... nieh nanti part paling malas ialah... singgah counter toll... untuk tambah nilai & claim rebate tue nanti... sebelum nie naik transport awam... tambah nilai kat stesyen2x komuter @ putra je... tak pun top up kat 7E...

Tarikh Untuk Claim Rebate
- 9hb tarikh untuk claim rebate...
- 10hb-14hb tak dibenarkan claim rebate...

Di Mana Nak Claim Rebat
- dekat kaunter touch & go terpilih...
List Rebate Centre

Rebate nie terus tambah nilai kad; tidak boleh claim cash.

Value rebate valid selama 6 bulan.

Sampai bila claim 20% nie akan ada?
sampai di beriitahu kelak.


Hmmm... lagi survey di buat...
yang nie start 1 Januari 2011 dulu...
yang nie pulak... minima 100 kali dalam 1 bulan...

pening kapla...

Untuk pengguna LDP sahaja pulak katanya... programme apa pun tak pasti...

Lain2 Promosi Touch & Go

* sesiapa yang masih belum lagi daftar... meh la juinnn... >_<

-.-' chop... masih ada lagi ke claim rebate 20% nie???

Pass Visitor Hilang!!!

Hari nie test jalan lagi...
Jalan lain pulak... 

Jadi!!! dengan itu saye dah lambat masuk kerja lagi!!!

nak masuk site office baru nak kena ada pass!!! 
tapi menumpang office... macam mana nak ada pass!!!
jadi kena guna pass visitor nak keluar masuk kawasan bangunan...

hari nie, hari ke dua masuk office tumpang... 
dah katanya lambat... haaa... kelam kabut amek pass visitor...
yang A4 terus letak kat dashboard...
yang kecik macam ic tu kalau tak salah masuk dalam porch bag...
terus drive masuk parking...

nak masuk office dalam bangunan nak kena id pass... adesss...
haaa... kemungkinan besar masa nak amek hp...
nak call suruh orang bukak pintu... mungkin masa tue pass visitor yang kecik tue jatuh...
haizzz... tak perasan langsung... ke hilang masa dalam office...
nasib bukan id pass yang touch tue yang hilang...
nasib pass yang diaorang buat sendiri jer yang hilang...
haaa... tapi... kata orang security tu... denda RM 50.00 yang pass buat sendiri tue... 
-.-" adesss...

haa... biar dia p tanya bos dier dulu...
esok pagi kena ngendeng bos ler nampaknyer...
haaa... bos tulun... tulun la kauteam dgn bos diaorang... 
tak pon tulun bayor... haaa... saper suruh suruh sayer tumpang office...
haaa... susah........... 

balik kerja pun same kelam kabut...
hahhh... orang dah datang nak tarik roller shutter nak tutup office tumpang dah...
cepat betul nak tutup office nyer...
selalu jam 7 baru orang sebok2x balik..
nieh jam 6 dah nak lock office...
hahhh... lagi la kelam kabut mencari pass yang hilang...
dalam kereta pun dah habis cari...
memang cicir kot...

nak kata tak biasa guna pass visitor...
ada je guna... tapi dah kelam kabut dek kerana lambat sudah...
semuanya jadi serba tak kena...

ending tadi... membebel security kat situ bla bla bla...
haa... tunggu aje lah besok ape cerita...

-.-"

>>> sayer makin lama... makin pelupa la... nak kena praktik kan balik ler apa makanan yang boleh menguatkan daya ingatan... dan kena kurangkan makanan yang boleh mengurangkan daya ingatan... ker kes usia dah meningkat ??? 


4/4/2012
haaa... pass dah jumpa... nasib ada orang pulangkan kat guard house... tak tahu lah sub-con mana... hehehe... dan selepas itu... dah tak payah pakai pass visitor dah... masuk je macam tue... >_<

alhamdulillah segalanya berjalan dengan baik...