Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Isnin, 30 September 2013

D.I.Y Batang Bantal - Kusyen Empat Segi


Hasil dari tangkapan a.k.a hasil dari mengemas bilik, habis bantal buruk yang lama2x kena bukak balik... GB kerjakan span2x yang ada dalam tue... bantal lama dah penyet... peta dunia pun dah banyak... ^_^

Jadi recycle balik semua span2x yang ada untuk dijadikan batang bantal lain pulak.

Batang bantal tue tahu apa kan kan kan...

Senang jer nak buatnya. Jom try.


Sukatan 15 inch x 15 inch.

Kiri & Kanan + Basi 1/2 inch

1 meter kain bidang 45 inch dah boleh dapat 2 batang bantal kusyen empat segi.

Jenis kain yang nak guna, terpulang pada diri masing2x. Tapi sebaiknya dari kain cotton kalau nak buat jadi bantal tidur.




Kain lipat dua. Lepas tue tanda. Pastikan yang nak ditanda tue kain sebelah dalam.



Senang 2 keping potong sekali. Kalau yakin, 6 keping sekali pun boleh, yang penting gunting mesti tajam. Lepas tue nanti jahit jer ikut line yang dah ditandakan tadi.



Masa jahit, pastikan tinggalkan sikit ruang untuk masukkan kekabu/span. Yang tue nanti jahit guna tangan jer la. Boleh jugak kalau nak guna mesin. Tapi kalau span dah padat memang payah nak jahit guna mesin.



Siap 3 biji batang bantal baru. ^_^

Batang bantal pun nak cantik2x... wahaha... sebab nanti kalau basuh sarung bantal, bantal batang togel jer. Tu la kenapa kali nie buat batang bantal guna kain bercorak.



Pelekat Bunga Sakura


Dari terbuang... dengan penuh kesabaran... lekat lah satu persatu pelekat bunga nie dekat carboard hitam... untuk dijadikan dinding cage tuceng2x.

Tak sesuai untuk dinding rumah. Reason??? sebab nanti kalau nak tukar warna dinding. Hmmm... sendiri fikir-fikirkan lah yer...

Sambil buat semua nie... ada jer yang mengacau...




***
Pelekat yang dijumpai dalam laci dalam sesi kemas bilik. Punya la lama simpan. Akhirnya... ^_^


Khamis, 19 September 2013

Untuk Bermimpi - Misha Omar


Mahunya ku menyentuh
Hujung bayangmu
Mahunya ku berlindung
Bawah redupmu

Selalu khayalkan mu
Engkau yang umpama
Tak punya cela dan sempurna

Mengapa tidak kasih hadir
Dan menyentuh jejariku
Mengapa tidak kasih hadir
Walau cuma dalam mimpi

Putuskan resahku
Payungi hatiku
Jerit kerinduan
Terik pedihnya kadang tak tertahan

Mengapa tidak kasih hadir
Dan menyentuh jejariku
Mengapa tidak kasih hadir
Walau cuma sekali

Engkau hadir naungi diriku
Yang terdera
Engkau hadir cukuplah sekali
Cuma dalam mimpi
Walau untuk ku bermimpi


Untuk Bermimpi


Selasa, 17 September 2013

Renew Lesen Memandu


Jom Renew Lesen !!!

Lesen baru... hmmm... tak cantik lar gambar... sebab scan gambar kat lesen lama tue jer.

Gambar jadi kabur, lepas tue muka jadi lonjong... suker2x jer dia p tarik gambar tue jadi lonjong.

Jadi saper nak gambar tue comey cute mute, bawak ler gambar spare erh.

Julai 2013 perasmiannyer kot... Keterangan lanjut boleh lawak LINK nie.

Untuk dapatkan kad baru, MESTI renew lesen kat JPJ yang berdekatan. Harga sama jer, RM30.00 untuk setahun.

Renew 2 tahun jer, nanti kalau renew 5 tahun, nanti jadi macam dulu... ehehehe... sampai terlupa tarikh renew...

Nikmati nilai percuma untuk bulan Oct-Dec 2013. GB bayar RM 60.00 untuk 2 tahun. Nie silalah baca keterangan kat LINK di atas yer.

Dah sama keras macam IC dah.

Kata staff JPJ tue, nanti kalau next renew, boleh renew kat Pejabat Pos. Haaa... nie GB tak pasti erh... soklan2x yang GB tanya tadi, GB tanya, GB jawab. Tak mesra pelanggan yang jaga kaunter tue.

Orang tanya, Nanti next renew ada dapat slip macam biasa tue ke?

Dia jawap apa tau???

Dia kata "sekarang dah lain, tak macam tue, sekarang dah canggih"

Hmmm agak2x jawapan nie jawab tak soalan GB???

Aku tanya, aku jawap balik.

O...ooo... kira macam touch & go lah erhhh bila renew tue???

Dia tak jawap apa2x weihhh...

Dalam kepala otak... kot nya Staff nieh pun blur2x gamaknya...

Tue lah serba sedikit kelemahan bahagian service pelanggan...

Kebanyakan tempat mesti ada jer buat peel macam tue...

Nak kena telefon tanya nanti nieh... Sebab dalam kepala otak masih ada tanda soal ???

Errr lupa hide tarikh lahir... lesen mati sama dengan tarikh lahir... sebab JPJ buat macam nie, supaya tuan punya kad tak lupa tarikh mati lesen memandu...



Isnin, 16 September 2013

D.I.Y - Penyangkut Serbaguna



Hari tue beli penyangkut nieh dengan harga RM25.00 secara online. Kena tambah RM 6.00 kos penghantaran. Search jer... pasti jumpa ramai je yang menjual hanger macam nieh. Sebab beli??? runsing tengok tudung kakak sana sini, semua tudung dia... ada jer tempat gantung, di situlah ada tudung dier... adesss...

Sebelum tue, memang ada terfikir nak buat sendiri jer. Tapi sebelum nie pun memang dah guna pakai yang letak jer sepit2x tue kat hanger. Guna untuk ampai segala pakaian kecik2x. ^_^ 

Tapi tak la buat macam yang kat bawah nieh. Yang kat bawah nie, memang sepit tue memang tergantung kat besi tue terus.



Senang jer, cari jer hanger yang boleh bukak2x macam yang kat atas nieh, bukak jer besi tue, kemudian masukkan sepit2x a.k.a penyepit kain. Berapa nak masuk sepit tue, ikut suka hati. hehehe... kan senang, tak la hilang sepit2x tue. 

Nak sangkut apa pun boleh, anak tudung, tudung, selendang, underware a.k.a kain baju kecik2x pun boleh... senang kerja nak ampai kain baju yang kecik2x... ^_^

Harga 2 hanger yang dah siap macam kat atas nie tak sampai RM 15.00.

Kalau nak nampak cantik dan kemas di pandangan mata, carilah penyepit baju yang bersesuaian dengan hanger.

Hmmm... tak tunjuk step by step... sebab... sebab... sebab GB tak amek gambar masa pasang benda nieh... kusyuk pasang benda nieh, sambil tengok cerita Hitler Didi masa tue... ^_^

Senang jer nak buat benda nieh... bukan nak kena buat apa pun... bukak dan tambah dan pasang balik jer..

Kemas Bilik - Part 3


Kemas Bilik - Part 1

Kemas Bilik - Part 2

Asyik kemas bilik jer, yang duduk dalam bilik sorang jer. Tapi tak terkemas2x.

Hari tue, tukar kedudukan almari & katil. Entah yang keberapa kali pun tak tahulah.

Lepas tue kemaskini buku2x lama. Haaa... yang nie memang clear betul bawah katil, habis nota2x lama, buku2x lama jual kat kedai recycle.

Kali nieh, kemas bilik part 3 pulak, Cat Bilik!!!

Pilih warna hijau lagi!!!


SEBELUM



SELEPAS


Bersepah2x... teddy bear main selit2x jer untuk sementara waktu. Tangga, kayu apa semua pun ada dalam bilik nieh. Carrier untuk kucing atas almari, bakul sayur atas almari a.k.a bakul sayur tue untuk kucing jugak... (^_^) aternya 3 ekor kucing.... kesian berimpit2x... ingat nak beli lagi 1 carrier, sekali kakak dah bawak balik 1 carrier yang canggih... hehehe...

SEBELUM

Cabut dulu tempat lepak anak NN... cik citam punya tempat tido... tinggi tak hengat...


SELEPAS

Lepas dah siap cat, pasang balik semua seperti sediakala...



Sambil update entry sambil dengar lagu dari Youtube Qaseh NurNilam lagu2x yang menghiris kalbu.... huawa...huawa...huawa... suke semua video yang dia buat... feeling habis, gambar pun cantik jer mata layan...




Peneman di kala bz melakukan kerja cat mengecat & pemasangan lampu, orang suruh tolong... tapi dia tolong tengok... dan paling sakit jiwa... dia tolong tido jer kerja dia... orang tutup pintu cage, dia sebok nyeow nyeow nyeow... mintak nak masuk dalam cage... 

Aktiviti cat amek masa 3 minggu kalau tak salah hari tue... lamanya???

Minggu yang pertama, 1 hari dapat settle 2 dinding.

Minggu kedua, kalau tak salah pindahkan adik dari asrama A ke asrama B. Tak ada aktiviti cat ngecat...

Minggu ketiga, 2 hari 2 dinding... hooowaaa... penatnyerlah... bukan penat ngecat... penat kalih barang yang ada dalam bilik...

Dapatlah beraya dengan bilik baru cat hari tue... tapi bilik sepah macam tongkang pecah...



Agak2x perempuan semua macam nie ker??? suka simpan barang???

Barang di atas nieh berusia 10-12 tahun... percaya tak??? Dalam kotak, ada kotak... dalam kotak lagi ada barang.... barang apa pun tak tahulah... tapi inilah hakikat... 

DVD burner yang dah rosak sampai 2... speaker lama yang dah kena petir pun ada lagi simpan... kotak camera yang dah rosak pun masih elok tersimpan dalam kotak, entah apa yang di simpan pun tak tahulah. Dalam kotak ada plastik, dalam plastik ada plastik... adesss...

Hari nieh dah settle part yang nieh... dah buat pengasingan untuk memudahkan proses nak jual kat kedai recycle.

Hmmm... ada lagi yang masih belum di kemas...


Ahad, 15 September 2013

Lampu Kalimantang Lagi


Hari nie hari Ahad... hari ngemas rumah sedunia...

Lampu dapur keluar warna merah cenggini...

Dari hari selasa bertahan... bertahan duduk dalam dapur yang kegelapan diterangi lampu yard sahaja... kerana pabila lampu dapur di buka, keluar asap... 



Selepas operasi lap lantai selesai... dengan mood malas tarik tangga ke dapur... seyesli malas... sebab lampu nie nak kena bukak... tingginya kat siling... 

Hmmm... nak bukak yang nie kena tutup yang kat main switch board... yang kat sini... tue yang bertambah malas tue... yang sambung2x sebelum nie tak libatkan main switch nie...




tak ingatlah tulisan yang lawa tue... wahahaha... tulisan mula2x masuk rumah akak nieh dulu... memula pasang lampu dalam rumah... haaa... yang nie kena la tulis... kalau tak, tak kan semendang asyik nak check yang nie untuk mana... yang tue untuk mana... ajer jenuh... nak hafal??? haaaaa.....

lepas jer bukak... dah bukak, dapat detect problem... satu wayar putus... sambungkan balik, tak nyala pulak, tukar ball lampu tak nyala lagi... gerenti ballast nyer dah terbakor... sebab dah berasap hari tue...

nak kena tukar ballast... nak beli ballast??? baik cari jer lampu spare yang ada dalam rumah... haizzz... dah lah mood malas... sekali perumah punya lubang skru tatak sama lor... cari perumah lain pulak... skru tak boleh bukak la pulak... ketat... nguji kesabaran betullah...

at the end... ku amek drill... ku drill kan jer lubang... habesss cerita... buat pening kepala jer nak cari perumah yang sama lubang skru...

akhirnya... weehuuu.. nyala... maka bercahayalah kembali dapur rumah nieh...

bolehlah masak & membasuh pinggan mangkuk dengan bersemangat... kalau tak lemau jer rasa nak pergi dapur...

cara nak sambung??? haaa.. tengoklah entry yang lama... sama dengan jer 2 kali lima... cari wayar hidup dengan wayar mati jer... keh3x... wayar mati ader ker???