Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Rabu, 24 Ogos 2016

Jom Menabung


1ST PECAH TABUNG ADIK - RM 200.00
- TABUNG RM 5.00
- Start Nov 2016 End Jan 2017
- Khamis - 2/2/2017

Jalan2 terpandang First Step Baby Walker dekat AEON, hati berkata2x kesian adik asyik jatuh je sebab sibuk nak  panjat untuk berdiri sana sini. Mak ngah nak beli nie, tapi tak ada bajet.

Sekali ibu adik cakap tabung adik ada... ngeee... tabung nak beli gajet untuk adik... tabung RM 5.00...

Jeng jeng jeng... maka dengan rasminya 1st korek tabung adik. Licin sapu... beli baju sepasang (pride n joy), blanket satu (tenderly) & 1st step baby walker satu.

Perasaan tue tak tahu macam mana nak diluahkan. Tapi seronok tue yang amat. 

Nov-Dec-Jan-3bln-dapat-RM200

CNY hari tue ada pakai RM5 2 keping terdesak tak de duit dalam beg... lepas dari tue sekejap je dapat balik 5 keping duit RM5 dalam masa tiga hari... haaa... tudia derhaka lagi pegi guna duit hijau...

Jom menabung... ingat nak menabung duit biru RM 1... hati tak kuat, sebab duit tue paling senang datang masuk beg... wahaha...





~~~~~~~~



JOM MENABUNG
Rabu - 24/8/2016






***
Nak beli ape erhhh dgn duit tabung???
Simpan belum lagi... da berangan...

***

Siapa yang masih bersekolah angkat tangan!!!
Kalau masih sekolah menengah cepat2x lah menabung.

Terasa ada penyesalan kerana tidak menabung dari zaman sekolah, dah zaman bekerja pun masih tak menabung, boros yang amat, tapi sejak dah bertambah-tambah umur nie, dok memikir macam mana umur selepas 55 tahun nanti??? masih nak bekerja kah? cukupkah kwsp tampung di hari tua? tak kerja goverment tak do pencen!!! haaaaaaaa... jeng jeng jeng... dah mengelabah....

Maka dengan itu GB pun start dengan menabung secara paksa dengan join Tokio Marine. Nie link dia sila lah  membaca  dan menambah ilmu. http://www.tokiomarine.com/my/en/personal/discover.life.html

GB ambil terus je, tak fikir panjang. Sebab terpaksa. Tapi bagi yang jenis hati kental, silalah menabung di ASB @ Tabung Haji. (GB jenis pantang aka pantang ada mesti nak keluar duit).

Terpengaruh dengan share whatsapp dari wife cousin. Nak taip panjang nieh, jom baca.


10 Perkara Jangan Buat Dengan Duit KWSP

Statistik KWSP menyatakan duit hanya mampu bertahan antara 3 hingga 5 tahun saja, jangan lakukan in jika nak duit lama bertahan:

1. Jangan buat kenduri kahwin anak ala ala anak menteri besar.
2. Jangan renovasi rumah hingga lupa kita itu dulu kerani biasa sahaja.
3. Jangan beri duit pada anak untuk bercuti atau beli kereta terkini.
4. Jangan lupa bayar zakat simpanan dari KWSP.
5. Jangan masuk skim yang berbunga-bunga.
6. Jangan percaya pada ungkapan "Bila Nak merasa lagi". Jika sanggup kembali silakan sahaja.
7. Jangan samakan perbelanjaan kita dengan orang lain, mereka bersara sebagai hakim. Kita hanya pemandu lori.
8. Jangan mulakan perniagaan dengan modal KWSP yang diterima.
9. Jangan buat pembedahan plastik do Korea nak bagi nampak muda dan tawan hati Fazura.
10. Jangan kawin lagi, memang banyak anak gadis bergetah menanti. Berilah peluang orang bujang yang belum beristeri.

Jangan sibuk habiskan duit persaraan kita secepat mungkin.
Tip: Bahagikan jumlah perbelanjaan dan duit yang diteriam, kita akan tahu bila duit kita habis segera. Beli rumah dari sekarang sebagai tabung persaraan.

PENGURUSAN KEWANGAN

Jadi kalau nak bersara dan dapat fixed RM2000 sebulan kena ada saraan terkumpul pada umur 55 sebanyak (2000x12)/0.05= 480 000 (assume duit masuk tabung haji dapat dividen 5%)

Maknanya kena ada dalam 480 000 untuk dapat dividen 24 000... haaa... mcm tu sekali...
480 000 darab dengan dividen 0.05 kot kalau dividen Tabung Haji @ ASB masa tahun tue.
bahagikan 24 000 kepada 12 bulan jadi dapat la 2 000 sebulan.

Jadi macam mana tue...
Tepuk dada tanya selera...

Bila la nak penuh niehhh...... botol madu pun ado... >_<