Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Ahad, 30 Jun 2013

Tafsir Mimpi Naik Kereta


mimpi minggu lepas2x...

tak pernah2x mimpi macam nie... kelakar giler...

bangun dari tido... tersipu2x senyummm...

wahaha... tajuk tak habis tue...

naik kereta idaman... keh keh keh... mengong...

naik2x time nak tutup kereta... erh erh erh...

tak berapa nak moat la nak tutup pintu kereta nie...

apsal besar sangat kaki nieh...

apapun kereta berjalan dengan lancar...

dalam mimpi tue malu tak hengat lah...

wahaha...

macam tue pun boleh...

maksud???


mimpi naik keta nieh... siap ada hero ensem... mana la datangnya... adesss... apsal lah naik nak kena lunjur kaki... kaki tak moat sempit kereta dalam mimpi tue... tersipu2x malu dalam mimpi...

macam nak kena naik kereta lumba pulak nak lunjur2x kaki... apa da...

cun tak keta lumba???



yang nie setakat mimpi naik mobil ja ya...

tafsir mimpi naik mobil

nie mimpi naik kereta lepas tue brek ler pulak


dalam buku tak der la pulak tafsir mimpi naik kereta... dalam buku ada naik kuda... naik motosikal... pelik.. naik keta tak ada la pulak....

jadi kat atas tu hasil survey internet aje lah...

ke telepas pandang baca buku tafsir mimpi tadi...


*** rasanya terbawak2x sampai ke dalam mimpi... berat badan dah naik... biasalah... kaki kan beso... semuanya beso... emo -.-"



kenapa susah perempuan nak terima lelaki jadi kawan biasa selepas putus cinta



sebab2x dia boleh baca kat blog nieh...

kenapa susah perempuan nak terima lelaki jadi kawan biasa selepas putus cinta

selepas putus cinta berkawan/bermusuh/diam?

kita masih boleh berkawan

sebab die tulis tue semua betul betul betul...

kata upin dan ipin...




Sabtu, 29 Jun 2013

Terlanjur Mencintamu



Dari dahulu mendengarkan suara mu
Siapakah itu intan atau permata
Lalu ku tulis kata-kata pujangga
Menghiasi isi hati ku hanya untuk mu

Luas lautan usah cuba diduga
Jadi ingatan teman sebagai pedoman
Namun ku terus cuba mendekati mu
Tetapi aku tertewas
Kita tak serupa

Kau bandingkan ku dengan kekayaan
Ternyata aku ketinggalan
Walau ikhlas menyintai mu
Kau hina tanpa rasa simpati
Masih kedengaran
Nista yang ku cari

Baru kini aku sedari
Bukan mudah untuk melewati
Sememangnya aku bersalah tidak mengerti
Ku antara berjuta yang meminati mu
Terlanjur menyinta dengan tulus suci
Tanpa jawapan pasti
Dengan tulus suci tanpa jawapan pasti...


Jumaat, 21 Jun 2013

Hanya Aku - Hyper Act


Hanya Aku - Hyper Act

Bersama janji kau sentuh rasa percaya
Hangat dinginmu mengundang rindu kecewa
Hanya aku dihuni sepi rasa kasihmu

Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku

Apakah mungkin berulang janji setia
Apa kan kekal ataupun menyambut duka
Dan dirimu di janji Sang Sempurna
Dan kecewa kini dipulih rasa kasihmu
Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku

Dihuni rasa rindu
Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku

Dingin rasa kasihmu
Bagai bintang bersemi
Rindu janji bicara
Kekal selamanya
Walau sekadar mimpi
Tak pernah ku peduli
Selamanya kan ku pasti menrindui dirimu
Hanya aku





Rabu, 19 Jun 2013

Five Minutes Galau - Lirik


Katakan saja, jangan kau sembunyikan
Bila diriku tak lagi di hati
Kenanglah aku pernah singgah di hatimu
Mesti sekadar mengukir hatimu

Sepi hatiku, galau jiwaku
Saat kau katakan putus dengan aku
Sepi hariku tanpa dirimu
Menemani aku galau

Jangan katakan kisahmu saat ini
Karena bisa sakiti hatiku
Kenanglah aku pernah menjaga hatimu
Meski hanya kau dan aku yang tahu

Sepi hatiku, galau jiwaku
Saat kau katakan putus dengan aku
Sepi hariku tanpa dirimu
Menemani aku galau

Sepi hatiku, galau jiwaku
Saat kau katakan putus dengan aku
Sepi hariku tanpa dirimu
Menemani aku galau

(sepi hatiku, galau jiwaku) (saat kau katakan) putus dengan aku
(sepi hariku tanpa dirimu menemani aku) galau


Five Minutes ~ Galau

pagi nie tadi terdengar lagu nie...
boleh tahan lagu jiwa jiwa...
huahuahua...


Ahad, 16 Jun 2013

Pewangi Untuk Hapuskan Bau Kurang Menyenangkan



Freshens, Disinfects & Deodorises Bathroom

Menyegar, Menyahjangkit & Menyahbau Bilik Mandi !

Terdapat 2 jenis bau

Green Tea
Citrus Fresh

Member Price
RM 10.50 / RM 11.50 E

Kalau ada promosi RM 8.50 / RM 9.50 E

Any 2nd at RM 7.50 / RM 8.50 E

Dispenser 
Only RM 1.50 / RM 1.60 E


haizzz... tak dak promosi ler pulak bulan nie... stok last dah nie... tinggal sebotoi ja...


NN pakai nie dekat depan pintu bilik air di ruang laluan... wahaha... bukan dalam bilik air... kenapa??? sebab toilet kucing NN kat luar bilik air... sob sob sob... nie kerana si perang yang jaat tak mo masuk bilik air NN untuk guna toilet box dier... mencikkk betul... 

kadang2x tue memang tak boleh lari lah dari bau tencing atau yayik dieorang... kadang2x ada berbau bila diaorang kencing banyak giler... atau dieorang gilir2x uk uk...

NN akan tekan spray nie biasanya time pepagi... lepas cuci toilet dieorang... lepas tue time malam lepas cuci toilet diaorang... wajib 2 kali sehari cuci toiler diaorang... kalau tak... huh... semerbak bau yayik... kuang kuang kuang...

kalaulah... kalaulah... si perang tak buat hal... alangkah bahagianya NN... tak ada lah kerja banyak sangat... kalau toilet box dieorang dalam bilik air NN, sekali sehari je lah cuci toilet dierorang... 

setakat nie pernah pakai citrus fresh jer... tak pernah test green tea... dah setahun lebih guna... tak pun dah 2 tahun... sebab citam pun dah umur 2 tahun...

ngeh ngeh ngeh... nak tukar lah nanti... bila ada promosi nak borong green tea pulak...


Sabtu, 8 Jun 2013

Harus Terpisah - Cakra Khan




sedisssnya dengar lagu nie tadi dalam kereterrr...

boleh dengar kat SINI...


Jambatan Pulau Pinang Ke 2 Runtuh

Lagi berita structure runtuh...

Dulu lama sikit Stadium di Terengganu runtuh... kegagalan apa agaknya?

Structure @ Architecture?

Siapa yang terlibat dalam Kerja Pembinaan mesti ada berbagai2x andaian kan... ???

Kejadian yang baru sikit... fly over di Putrajaya collapse pulak...

Apa yang berlaku...??? otomen taro datang malaysia ker???

Nie pulak Jambatan ke 2 Pulau Pinang pulak...

Semakin banyak pulak kegagalan pembinaan dalam 3-5 tahun nie.

Ingat tak dulu... ada jambatan collapse jugak... dalam pembinaan jugak... dah lupa kawasan mana... nak cari link... tajuk tak ingat lah pulak...

Tue belum masuk MRR2 yang retak... confirm ke hairline crack je kat MRR2 tue???

Dah berpuluh kali lalu... tapi tetap ada kerisauan bila melalui jambatan MRR2...

Hmmm... apa pun...

Nielah namanya malang tidak berbau...

Tapi kadang2x ada jugak disebabkan kesalahan manusia yang tak nampak di mata...

Tapi kadang2x nampak di mata tapi tak dapat di lahirkan...


scaffolding je ke yang tampung besi & concrete tue?

sangat ngeri kalau lalu bawah jalan yang masih dalam pembinaan, terutama bila structure tersebut di sokong dengan scaffolding...

buat kiraan simple je... lidi di bawah... menampung batu dan papan kat atas.... memang lidi tue banyak... tapi... kalau silap kiraan... macam mana... tue belum amek kira lidi tue punya keadaan...

berhati2x walau di mana berada... ajal tak kita tahu bila dan bagaimana dia datang...


Isnin, 3 Jun 2013

Jalan2x cari ubat jerawat


Last tuesday jalan2x cari obat.

1. Melashine - Y.S.P Insdustries
2. Retin A - Brand Janssen - Keluaran Jubilant HolisterStier
3. Clydamycin - Brand Axcel - Keluaran Kotra Pharma


1. Melashine memang tak jumpa ler... satu tempat pun tak ade... yang ader Melaquin.

2. Retin A - empat tempat cari... 1 tempat jer ada.

3. Clydamycin - 1 tempat pun tak ada, yang seangkatan dengan dier ada la iaitu Dalacin T.


Pergi farmasi A tanya pasal melashine, retin a & clydamycin..  dier kata dia tak ada Melashine nie. Lepas tue tanya pasal Clydamycin pulak, dier kata tak ada tapi ada Dalacin T. Mula2x tak tanya pasal Retin A.

Pergi farmasi B nak tanya lagi pasal melashine, retin a & clydamycin... adesss... dia punya Pharmacist cuti pulak, jadi tak dapat nak tanya mengenai produk barang terkawal.

Pergi farmasi C... nak tanya lagi pasal melashine, retin a & clydamycin... dier explain, melashine dier tak ada, tapi ada dalam list buku dier sebagai ubat terkawal. kemudian dier explain pasal clydamycin pulak, yang brand axcel hanya boleh didapati kat klinik sahaja, keluaran malaysia di kilang melaka. kalau nak yang original punya beli Dalacin T keluaran USA. Hehehe... ooo.. baru NN faham... keh3x... jadi NN belilah 1 botol Dalacin T, walaupun NN baru jer dapat Clydamycin dari clinic. Tanya pasal retin a kat dier, dier kata dier tak jual kat sini, sebab produk merbahaya jika terdedah kat sunlight.

NN patah balik ke farmasi A untuk tanya Retin A... weeehuuu... ader jual... tanpa ragu2x terus sebat satu...

OK Dalacin T NN pernah pakai waktu NN sekolah dulu2x masa form 5 (tahun 1999)... tapi jerawat tak sembuh, kemungkinan cara penjagaan kulit NN salah... masa dulu NN cuba guna sabun seba med & simple... dan sapu dalacin T..... masa form 5 memang jerawat merah2x dan banyak giler, lebih banyak dari contoh gambar kat bawah nieh... dalacin T & sabun seba med & sabun simple tue, pakcik NN yang suggest pakai, sebab dier pakai berkesan jer kat kulit, dier kata, memang nanti dier akan keluarkan semua jerawat dulu, lepas tue baru baik...



tapi dulu NN pakai jadi pedih dan bertambah buruk keadaan kulit... NN stop pakai... tak sanggup giler time jerawat keluar macam cendawan tumbuh... 2 kali ganda dari gambar kat atas nieh.

Jerawat NN berkurang pada tahun 2000... masa tue NN try produk Tea Tree dalam seminggu, kulit NN tak tahan... pedih mengelupas di tepi2x hidung. Stop pakai product Tea Treea.

Kemudian tukar ke Product Eversoft Avocado. Start dari sini jerawat NN yang merah2x semakin kurang tumbuh. Tapi meninggalkan parut2x kawah dan parut2x hitam. Sekali ada keluar Product Pemutihan kulit dari Eversoft dulu packaging dier warna putih, sekarang dah tak ada lagi, tak tahu lah kenapa. Dari situlah jerawat merah2x NN sembuh. Tapi kesan jerawat masih ada di muka.

Product OXY pun NN pernah try... tapi tak bersesuaian dengan kulit NN...

Haaa... product apa yang NN tak pernah try masa di serang jerawat masa zaman sekolah dulu2x... macam2x dah try... zaman sekolah, apalah yang NN tahu... orang kata elok pakai nie... pakai tue... semua lah NN try cuba2x...

Bertahun NN setia dengan Eversoft Avocado.... tahun 2003-2005 NN ada try pakai clean & clear punya pencuci muka, dan ubat jerawat dia... ok jugak...

Lepas tue pernah cuba eversoft yang ada gamat tue... ok jugak pencuci muka nie...

Lepas tue pernah cuba nuetrogena... lepas tue pernah guna biore... ha... yang nie tak serasi dengan kulit NN...

Jangan tak tahu... pernah jugak guna produk pengelupasan kulit RDL tue...

Lepas tue product sabun tawas lah... sabun LIKAS betik lah... 

Produk Natasya lah... Produk BML lah...

Semua tak serasi... yang masih ok dengan NN eversoft dan safi... NN tukar2x guna yang nie jer...

Start tahun 2007 ke 2008 NN dah start stick dengan pencuci muka safi...

Banyak produk dari pasaraya yang NN pernah guna... sejak dari tahun 1999-2012...

Dan start dari Feb 2012... NN dah start produk dari klinik... dan slow2x study baca info pasal ubat dari klinik dan farmasi... dan NN lebih serasi dengan product clinic dan farmasi... mungkin disebabkan kulit NN jenis kulit sensitif... (tapi NN masih guna pencuci muka safi)

Segalanya bermula Feb 2012 bila jerawat merah2x mula naik nak tumbuh semula kat bawah pipi... start dari situ, NN terus ke clinic...

Product yang doktor kenalkan pada Feb 2012.

1. Pencuci muka Neo Strata
2. Antibiotic Clyndamycin
3. Melashine.

Mahal tak usah nak katalah... contoh Clydamycin tue NN amek kat klinik baru2x nieh harga dier RM 40.00. Melashine pulak RM 54.00... Neo Strata tue dulu tak ingat berapa... sekarang tak pernah amek dah.

Tahun nieh target nak try product dari farmasi dan clinic pulak. Nak tengok macam mana... boleh tak hilangkan parut jerawat dan kurangkan masalah jerawat.

Haaa... panjangnya membebel malam nieh...






Ahad, 2 Jun 2013

Kecik Sakit........

Hmmm... tak tahu nak mula dari mana...

Kenapalah kecik boleh jadi macam tue... entah mana silapnya... entah apa puncanya...

Kecik mengalami sakit saraf... kemungkinan tulang belakang atau tulang pinggang dia terhentak atau sebagainya... NN hanya sadar pada jam 2 pagi setelah dikejutkan adik dari tidur...

Kak!!! bangunlah tengok kecik jalan ngesot!!!

Masa nie tuhan sahaja yang tahu perasan di ketika tue... tak tahu nak cakap macam mana, walaupun kecik hanya seekor kucing peliharaan NN tapi dia bagaikan permata hati NN.

Entah sejak jam berapa dia merana macam tue pun NN tak pasti... patutlah waktu NN balik dari kerja, dia hanya duduk bawah katil dan tak keluar2x masa NN panggil. Rupanya dia tak larat jalan.

Keesokkan harinya NN bawak ke klinik veterinar. Doktor buat test sikit2x kat badan kecik... kesian sangat... terketar2x kecik menahan sakit... tuhan sahaja yang tahu kesakitan yang dia alami...

Hari nie dah 2/6/2013.. kecik sakit sejak 24/5/2013... semalam ada menunjukkan perubahan yang positif... dia dah boleh jalan, walau terketar2x kaki kanannya.

25hb dia lemah dan longlai. NN asingkan dia dari perang dan cik tam, sebab takut diaorang main2x terlanggar kecik. Selera masih ada. Kencing dan berak ada. 

26hb selera makan kurang, berak tak... tapi ada kencing.

27hb selera makan lagi berkurang... berak tak... tapi ada kencing.

28hb selera makan kurang... berak dan kencing ada.

29hb selera makan kurang sangat2x... kencing sikit je.

30hb selera makan kurang.... kencing sikit jugak.

31hb selera makan kurang... kencing sikit jugak.

1hb selera makan dah ok... ada berak dan kencing.
dan dah mula menunjukkan dia sihat sikit, bila dia da start jalan2x walaupun slow dan menggeletar.

kalau tak sebelum2x nie asyik duduk ngeram dalam kurungan dan ngesot bila nak bergerak.

NN kurungkan dia untuk dia rehatkan badan supaya tak banyak ngesot sana sini. bilik air dia pun NN sediakan dalam kurungan. sekali jer dia guna, maybe tak biasa. Setiap hari NN akan angkat dia pergi bilik air dia yang guna box plastic tue dan NN tunggu dia kencing dan berak. Lepas tue NN angkat dia balik masuk dalam kurungan.

Makan dan minum, setiap pagi NN akan suapkan kecik dulu supaya dia makan. Tapi kadang2x memang dia tak makan sampai dia ngeow kuat marahkan NN... kecik cakap kecik tak nak makan la grandma NN... mungkin itu yang dia jeritkan... atau dia jerit.. kecik sakitlah grandma NN...

Bila tengah hari NN mesti telefon kakak NN... tanyakan dah bagi kecik makan?

Petang atau malam NN balik kerja NN mesti jenguk kecik dulu... bagi dia makan dan minum... dan tak lupa jugak bawak dia pergi toilet dia lagi...

Ubat doktor NN masih teruskan, supaya dapat membantu kurangkan rasa kesakitan kecik.

Semoga NN kuat dan tabah untuk jaga kecik sampai dia sembuh. Walaupun dah berbaldi2x air mata NN mengenangkan kesakitan yang dia tanggung.

Semalam dan hari nie kecik dah start mula bersuara semula. Masa sakit dia kurang bersuara. Kecik dah start jerit2x bila dier kena kurung... wahaha... time betul2x dier sakit, dier senyap je biler kena kurung. Start semalam dia dah start membebel2x nak keluar dari kurungan.... >_<

Alhamdullillah ada jugak perubahan, semoga segalanya berjalan dengan baik dan semoga kecik dapat sihat dan berlari seperti sediakala.

Doakan kecik NN supaya cepat sembuh.

Gambar semasa kecik sihat.

Kecik dengan ibu dier Cik Tam...