Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Ahad, 26 Mei 2013

Papaya Mask a.k.a Masker Betik


DIY Masker Dari Buah Betik.

1st time try... terus jatuh CINTA.

Selepas pakai HoneyLemonKunyit 2 kali.

Terus try test mask yang lain pulak.

Papaya Mask.... lup lup lup...

Sangat sangat suke, lepas pakai kulit nampak bersih jer... putih... kalaulah tak ada pigmentasi kat muka... tak ada merah sana sini... comeynya... wahaha... perasan...

Malam pakai dalam 15 minit. Lepas tue cuci dan memang terus nampak perbezaannya... memang betullah betik itu memutihkan. Tak ada la orang kata memutihkan dari gelap ke putih. Macam mana nak cakap pun tak tahu. Apa pun try lah dulu, tengok macam mana.

Masa keesokkan harinya di office... suka sangat... sebab kulit dari pagi ke petang nampak putih dari hari2x biasa. aiceh aiceh... yoyoo jer ayat... sebenarnya kulit tak kelihatan kusam... tu jer sebenarnya...

Hari ke dua pemakaian... errr... besh sangat layan sejuk kat muka... tertido2x... 45minit mask kat muka... sampai mask kering dan susah nak taggal ler pulak... keh2x.... tapi wa.... comey bila muka dah kena bilas...

Dalam page nieh cakap memang mask nie sesuai sangat kepada mereka yang mempunyai kulit muka yang ada pigmentation, tompok gelap dan sun burn. Papaya & Honey Face Mask

Apa pun NN sangat berpuas hati dengan mask yang nieh berbanding dengan HoneyLemon & HoneyLemonKunyit.


Bahan2x 2-3 sudu oat yang dah siap di blend, 1 sudu madu, dan 3-5 kiub buah betik. Haaa... itu jer... senang jer, campurkan kesemua bahan kacau bagi mixed well, dan kemudian boleh sapu terus kat muka menggunakan berus comel.

Kalau tak cukup oat tambah oat... kalau tak cukup betik tambah betik. Kalau ikutkan 2 kiub betik dah cukup dapat untuk bancuhan 1 muka... biar bancuhan likat, tujuannya supaya bila sapu kat muka, ia lekat kat muka. Lepas tue boleh baring 15 minit rehatkan diri.


Honey, Lemon, Tumeric Powder Mask a.k.a Masker Madu, Lemon, Serbuk Kunyit


Dah cuba HoneyLemon Mask ?

NN dah dah dah !!!

Lepas dah try HoneyLemon Mask jom try add 1 lagi bahan dalam mask nieh.

Serbuk kunyit!!! yang selalu guna untuk goreng ikan & ayam tue.

Jadilah Mask HoneyLemonKunyit... >_<

Yang nie NN terpengaruh dengan video you tube yang nie pulak. Skin Pigmentation

Tempoh pakai mask hanya 15 minit. Bagi NN dah mencukupi sebab bila terlebih masa muka NN akan rasa pedih2x. Pedih nie lain sikit dari pedih Mask HoneyLemon, yang nie kuat sikit lagi. Mungkin sebab kunyit kot.

Sebelum dan selepas bilas guna air suam. wahaha... muka sangat cantik... cantik lah sangat kononnya... kuning habis... memang nampak jelas segala cela yang ada kat muka tue nanti... tak usah dok perasan hokey.. melainkan kulit asal memang gebu putih mulus... sob sob sob...

Kelebihan serbuk kunyit
- untuk hilangkan kegatalan akibat di gigit serangga
- untuk cuci luka2x kecil
- untuk kecutkan jerawat

Orang dulu2x selalu asahkan kunyit kat batu sungai untuk dapatkan extract kunyit tue dan terus sapukan kat muka. NN ingatkan untuk apa, rupanya untuk kesihatan kulit muka.


Bahan2x, 2 sudu serbuk kunyit, 2 sudu extract lemon di tambah 1 sudu madu. Campurkan ketiga2x bahan, kacau hingga sebati. Lepas tue kalau nak sejukkan dalam peti ais pun boleh. Bila sapu kat muka sejuk jer. Biarkan dalam 15 minit. Kalau lebih masa muka akan rasa perit. >_<


Ref:-
Turmeric Benefits


HoneyLemon Mask a.k.a Masker Madu Lemon


Secara ringkasnya.
- madu dapat menyembuhkan luka.
- lemon pulak bersifat anti bakteria.

Nie konon2xnya nak memudarkan pigmentation lah konon, jadi NN terpengaruh dengan you tube yang menunjukkan penggunaan madu & lemon sebagai mask. Skin Brightening

Siapa yang tak pernah pakai jom try. Saja nak try test kot mau pulak hilang pigmentation kat muka NN nieh.  Bahan pun senang didapati. Hanya diperlukan madu dan lemon je. Senang nak buat, senang nak pakai malam2x sebelum tidooo.

NN pakai kalau tak salah dari 8/5/2013 sampai 15/5/2013 setiap malam hanya sekali sehari selama 15 minit. Kalau lebih masa NN rasa muka gatal2x dan start pedih2x.

Apsal pakai kejap jer?
Tak serasi ke? 
Ada masalah ke?

Nope! Nope! Nope!

Sebab hari berikutnya NN buat mask lain pulak. Mask HoneyLemonKunyit. >_<





Ref:-
Benefit Honey & Lemon Juice
How Long It Will Take


Selasa, 21 Mei 2013

Pembayaran PTPTN Melalui KWSP

Rentetan dari post yang lalu, 30/4/2013. KWSP dah keluarkan check ke PTPTPU errrhhh... nama baru... ngeee... PTPTN...


Setelah selesai permohonan ujrah, dan diluluskan.

Terus bawak statement ke kwsp yang berdekatan. Isi borang dan sediakan dokumen2x yang diperlukan. 

Kena dengan orang kaunter KWSP yang malas... haizzz... memang menyakitkan hati... ada la sorang perempuan tue kat KWSP tettt... rasanya kita sebagai pengguna KWSP... tak salah nak keluarkan hak kita... memang lah belum cukup 55 tahun... tapi yang pendidikan punya kan boleh keluarkan bila2x kita nak.

Nasib masa pergi KWSP hari tue mood ok... kalau tak memang NN buat report jer nama orang tersebut. Khidmat pelanggan yang amat kurang memuaskan.

Apa pun semua urusan kwsp & ptptn dah settle.

Ada tinggal balance sikit untuk di langsaikan.

Kena bayar manual.

Hmmm... pada yang belum langsaikan hutang...

Jom lah langsaikan hutang...

Tak kira hutang apa pun...


* sehingga bulan 9 2013 jika peminjam langsaikan hutang PTPTN sekaligus sampai habis diaorang nie akan dapat discount 20%.


Kucing Tukar Gigi !!!


Hari nie dok sorang2x menung sorang2x sama jugak macam semalam...

Hari nie adik NN convo kat kampung... huhuhu... daku tinggal seorang meroyan sorang2x...

Haaa... nak update pasal kucing comel pulak...

Hari nie nak cerita pasal 2 ekoi cucu NN... si kechik dan si peyang... lagi 2 ekor kat kampung tak tahulah macam mana keadaan diaorang. 

Cerita kucing hari nie...

!!!GIGI DIAORANG CABUT!!!

Tanda2x gigi kucing cabut....

- kucing kurang beselera nak makan
- cara kunyahan dia nampak lain
- dia akan ngeow2x macam mengadu
- kadang2x tak tahulah apa dia cuba buat... macam dalam mulut terlekat benda
- muka nampak monyok

wahaha... serius siapa yang sayang kucing sangat2x memang akan dapat detect apa perubahan kat kucing masing2x...

mula2x NN tengok perubahan tue... GABRA... bukak ngangakan mulut dier... nampak gusi semua merah... 1 gigi taring kecik dah hilang... lubang gigi tue keluar darah... NN lap... intai lagi tengok gigi geraham peyang... dah longgar nampaknya... waduh waduh suspen...

bukak lap top terus goggle kucing ada tukar gigi ke?

jumpa la macam2x pos yang memang ada nyatakan kucing pun ada tukar gigi macam gigi kanak2x masa kecik dulu kan gigi susu akan tumbuh baru...

selepas 3-5hari si peyang alami proses gigi cabut sana-sini... di ikuti si kechik... huhuhu... masa taip entry nie dier tengah ngeow2x mengadu guling2x sakit gusi... gigi geraham die belum cabut lagi... tapi gusi dah merah2x... kesian tengok bila time makan... kunyah2x dok ada bunyik.

jangan risau... tak lama dalam 2-3 hari jer proses gigi diaorang nie cabut... lepas gigi dah tercabut gusi diaorang akan baik dengan sendiri. lepas tue nanti dah boleh nampak gigi baru... ngeeee...

rindu kat kuih sema tarik... tiba2x... wahaha... teringat2x terbayang2x... hoawaaa... tertinggal dalam drawer kat office... 2nd time beli... 1st time beli masa tahun 2003 dulu kot... nak nak nak... nak makan!!!





Ref:-
untuk lebih detail penerangan kucing tukar gigi boleh lawat web Kucing Utara yang sememangnya ada sediakan maklumat mengenai kucing.


Masalah Pigmentasi a.k.a Tona Kulit Tak Sekata



     Photo Credit BananaStock/BananaStock/Getty Images

Pigmentation a.k.a masalah kulit tak sekata.

Tapi ramai orang panggil JERAGAT!!! Penerangan detail yang nie sila ke post yang sebelum2x nieh. Jeragat vs Warna Kulit Tak Sekata kat post nie nak cerita pasal warna kulit tak sekata a.k.a pigmentation.

NN sendiri ada masalah kulit, antaranya parut jerawat yang jenis kawah2x tue a.k.a liang roma besar dan masalah tona kulit tak sekata. Boleh refer kat Parut Jerawat & Tona Kulit Tak Sekata keadaan kulit NN. Masalah kulit nie memang dari kecik lagi. Puncanya NN tak tahan dengan GULA. Kalau tak amek gula dalam pemakanan harian, jerawat NN memang kurang tumbuh, tapi bila lebih je pengambilan gula... waaa... macam cendawan tumbuh jerawat naik.

Ramai cakap punca jerawat dari kebersihan. Ye memang salah satu dari segi kebersihan. Tapi kalau kebersihan terjaga. Punca yang lain? kutil jerawat - jerawat merebak, sensitif pada makanan - jerawat  naik, tak sesuai dengan produk penjagaan muka - jerawat naik, perubahan hormon - jerawat pun mulalah naik, period pun faktor, tak cukup nutrisi pun faktor. Haaa... banyak faktor nak jaga kulit.

Berbalik ke Tona Kulit Tak Sekata. Ada yang kata dapat hilangkan @ dapat kurangkan. Kalau kita tengok dalam page search, search & search. Macam2x cara ada, tradisonallah... modenlah... keberkesanan siapa yang dah cuba sahajalah yang tahu.


Cara Tradisional

Lemon Juice, Cocoa Butter & Aloe Vera

Tea Tree Oil, Olive Oil, Eucalyptus Essential Oil, Jojoba Oil, Honey, Apple Cider Vinegar

Lemon Juice, Beta Carotene, Licorice Extract, Onion, Castor Oil



Cara Moden

1~ Laser Treatments dan macam2x lagi lah kat pusat rawatan kecantikan.

2~ Retinoids - Retin A

3~ Professional Microdermabrasion

4~ Chemical Peel - Glycolic Acid / Lactic Acid / TCA (Trichloroacetic) Peel


Macam2x ada... keberkesanan tidak diketahui. 


~~~~~~~~~~

First NN try scrub muka dengan gula... konon2x nak bagi kulit rasa halus lah konon... perghhh... tok sah buat lah weihhh... siapa kulit yang tak tahan memang akan naik jerawat tak hengatlah... NN pakai gula stevia... konon2x organic lah konon... haaa... organic lah sangat naik jerawat besar2x kat pipi... siap ada parut hitam besar2x... adesss... baik la amek beras & goreng & tumbuk & campur dengan pencuci muka... dari guna scrub gula... senget betul percubaan yang nieh...

~~~~~~~~~~
Lepas tue,

Ingat pakai lemon + madu matilah jerawat yang tumbuh disebabkan gula tue... (kan dalam internet selalu kata lemon tue anti bacteria) rupanya tidak lah jugak kot... lepas 3 hari tengok jerawat tak surut... huhuhu.. sapu jugaklah hiruscar... ha... hamek ko... mati da jerawat tue... parut hitam still ada... lepas tue sambung balik lemon + madu...

Setakat nieh NN dah cuba bleaching honey + lemon... hmmm... bleach ke? entah... 1 minggu pakai tak ada kesan bleach pun.... keh keh keh... yo yo o je dalam you tube orang letak before and after bleach... mungkin kena pakai setahun kot... sebab kulit NN sangat bermasalah

Jangan pakai siang hari... nanti kena terik matahari muka jadi merah & panas... kulit nampak glowing jer sikit...

Mask HoneyLemon

~~~~~~~~~

Lepas jer pakai lemon + honey 1 minggu... terus test yang satu lagi cara... tambah serbuk kunyit aka turmeric powder... errr... sila jangan pakai lebih dari masa yang ditetapkan... pedih... tapi NN suka pulak pakai macam nieh... yang nie lagi tak sesuai pakai di siang hari kerana lepas pakai kulit memang akan pedih dan kemerah-merahan di tambah kekuning-kuningan akibat color kunyit tue yea harap maklum.

Yang nie NN suka... sebab terasa dia kurangkan paras minyak kat kulit muka... tapi NN kulit macam kusam... mungkin disebabkan warna kuning kunyit... dan tak lupa jugak dapat keringkan jerawat... tapi tak sepower hiruscar yang dapat matikan jerawat...

Mask HoneyLemonKunyit

~~~~~~~~~~

Asyik pakai yang mask yang panas jer... mask yang sejuk NN try... timun... lalala... timun biasa tak ada stok sebab NN diet makan timun jepun yang baby size tue, nasiblah labu... kakak ku mare... katanya bukan ke orang guna timun biasa.. yang ko guna timun jepun tue apsal lah pulak...

Eleh... same jer aper... sejuk jer... mana taknya... timun dalam peti ais... madu dalam peti ais...

Cara dier... blend semua barang, kemudian amek tisu nipis letakkan kat seluruh muka... basahkan jari dengan extrat timun tadi dan slow2 tepek kat tisu yang ada kat muka tue Tujuan supaya tisu tue dipenuhi dengan extract timun tue dan dapat biarkan kat muka selama 15 minit. Barulah extract timun tue resap dalam kulit.

Sejuk jer bila pakai nie.. nak pulak bila kerja half day... balik tengah hari terasa panas... bila buat mask nieh dan tempek kat muka baring dan rileks kat rumah... sejuk jer muka...

Mask HoneyCucumber

~~~~~~~~~~

Lepas tue test Papaya Mask.... terus jatuh hati... ngeee... yang nie sempoi blend semua bahan, lepas tue sapu terus kat muka. Biar 15 minit kat muka... baring tenangkan minda... lepas tue bilas... lepas tue senyum sampai ke telinga...

Mask HoneyPapayaOat

~~~~~~~~~~

Sambil2x dengan cara tradisional NN jugak test dengan perubatan moden. Ubat sapu ler... apa lagi.. nak g laser mana la mampu... takut pulak tue...

Tengah dalam proses test & error pemakaian cream melashine produk yang mengandungi hydroquinone yang di anggap bahaya yang boleh mengakibatkan kanser kulit.

Tak risau pakai nieh, sebab pernah pakai habis 1 tube.

Tapi cream melashine kandungan hydroquinone nya nieh tak lebih dari yang ditetapkan oleh KKM. Jadi selamat di pakai. Dah selamat pakai 1 minggu. 19/5/2013 masa ngadap cerita TV2 tengah2x malam, sambil tangan gosok2x pipi terasa kulit2x halus ada yang dah start mengelupas... kot kot entah daki ke apa... tak sure kulit mengelupas ke apa, sebab baru lepas cuci muka dengan safi rania.

Yang pasti esoknya kulit memang nampak lain sikit, sikit jer la... putih sikit... wahaha perasan...

Nie rupa cream melashine tue yer. Tahun lepas pakai sebab nak hilangkan parut jerawat yang hitam2x tue... tak sangka pulak produk nie jugak untuk pemulihan pigmentation. Huh.. kalau tau dulu, memang terus continue pakai kat tempat2x yang ada pigmentation.

So... sekarang dalam tempoh percubaan cream nieh pulak.. penat dah NN guna Hiruscar dah... Hiruscar ok... tapi dier lebih kepada penyembuhan kesan jerawat... bukan pigmentation...

Minyak Rosa E, NN stop sementara waktu nie. Nak fokus kat Melashine Cream.

Sila perati Melashine Cream tue, nampak ada pelekat dari klinik ok. ~POISON~ tak sesuai untuk perempuan yang mengandung. OK.

Detail mengenai Melashine Cream click SINI

   MELASHINE CREAM

~~~~~~~~~~

Untuk elakkan masalah pigmentation, setiap hari kena pakai krim pelindung matahari. Di ingatkan mesti pakai untuk lindung kulit daripada matahari, kalau tidak sia-sia jer penjagaan kulit di malam hari tue. (Peringatan untuk diri sendiri jugak nieh)

Pencegahan adalah lebih baik dari merawat. Serius susah merawat !!!

Kalau dulu NN bejemur tak kira masa dan tak kisah pun kena matahari, tapi sekarang memang mengelak dari bejemur. Dah macam iklan cream Garnier dalam TV pulak. Bila matahari naik jer... berlari cari tempat berteduh... huahuahua...

Pemilihan SPF yang bersesuaian boleh refer dekat SINI.

Setelah di teliti dan di amati. NN memilih SPF 30++.
Keluaran Garden of Eden. Satin White Day Cream.

Cream warna putih. Sangat wangi sebab bau dia macam bau limau... nyum nyum nyum... setakat nie tak ada masalah jerawat yang timbul. Kulit jer kadang2x bila terlebih pakai akan nampak macam berminyak2x sikit. Hmmm... lagi tinggi SPF yang kita amek, lagi berminyak muka nanti.

Harap maaf gambar tak clear... malas mo amek gambar smula... >_<

Detail mengenai Day Cream - Garden of Eden click SINI

    DAY CREAM - Garden of Eden

~~~~~~~~~

19/5/2013 ~ Sunday

Hari nie surf pasal 1 cream untuk pigmentation. Dulu aka tahun lepas NN pernah pakai untuk hilangkan parut jerawat. Parut gelap. Memang sangat berkesan. NN amek atas saranan Doktor, jerawat naik banyak gila dan tompok hitam sangat banyak kat bahagian pipi kat rahang tue. NN guna sampai habis cream tue memang hilang kesan hitam tue.

Sekali lagi NN pakai cream nie. Tapi bukan atas saranan Doktor. NN pakai atas dasar diri sendiri nak mencuba. Dah dekat 5 hari pemakaian. Pakai atas sebab nak kurangkan atau hilangkan kesan pigmentation pada kulit muka.

Nama cream yang NN pakai Melashine. Boleh didapati di Klinik tapi tak sure semua Klinik ada atau tak. Di farmasi yang NN cari memang tak ada. Yang ada Melaquin. Tapi dia punyai bahan aktif yang sama. Hydroquinone 4%.

Nak buat post pasal pigmentation nie lah, surf punya surf terjumpa Blog yang memang ada syorkan cream yang ada kandungan Hydroquinone untuk kurangkan atau hilangkan pigmentation. Blog Doktor comel. >_< Boleh baca Blog Doktor tu kat SINI.

Dalam Blog Doktor nie jugak ada penerangan pasal Cream SPF. Kebetulan lagi... memang NN cari cream yang dia explain dalam post Blog dier. Last 2 week kat farmasi cari, tapi tak jumpa pun brand tue. Sebelum NN cari, NN surf dulu dalam google brand apa ok. Tapi tak jumpa brand apa ok, cuma NN jumpa post gambar SPF Parasol tue ok sebab dua dalam satu. Info pasal SPF Parasol tu pun dalam page Indonesia. Cream Parasol boleh di pakai as foundation sebab color dia warna coklat slow. Kotnya kan... ada ker jual kat Malaysia nie pun NN tak tahu. Sebab tak jumpa lagi. Siapa ada jumpa inform NN erhhh... erhhh... erhhh...

Alih2x NN beli Brand Garden of Eden sebab NN kan guna dia punya vitamin E. Dah cari apa yang kita nak tak jumpa. Kenalah cari sesuatu pengganti.

Nie page yang NN maksudkan. Yang dia explain pasal SPF Parasol, bila dah pakai boleh terus tempek bedak. Nah baca kat SINI.

~~~~~~~~~~


21/5/2013 ~ Tuesday

100% NN dah berhenti pakai HoneyLemon & HoneyLemonTurmeric Mask.

Tumpu perhatian 100 % pada penggunaan Melashine Cream.

Pagi sebelum keluar rumah
Day Cream ~ Garden of Eden
Two-Way Foundation ~ Miyami

Balik kerja
Pencuci muka Safi Rania
HoneyPapayaOat Mask.

Sebelum tidur Cream Melashine.


* Pencuci muka pun nak kena tukar, nak test product Garden of Eden.
* Bila NN dah test genap 1 bulan Cream Melashine akan NN update balik post kat Blog.



Ref:-
sila clik link2x kat atas tue. wahahaha... malas mo re-enter kat bawah nieh.





Ajal Kita Tak Tahu Bila & Macam Mana

Pagi nie terdetik nak bukak tengok kat you tube nak tengok kemalangan ngeri yang berlaku kat MMR2. Sebelum nie pulak pernah tengok dalam you tube yang kemalangan 3 pagi yang berlaku dekat federal highway.

Yang nie NN tak mo letak link.

Kadang2x bila kita berhati2x, ada pulak yang tak berhati2x.

Tapi bila masing2x dah berhati2x pun ada pulak kejadian yang tak di undang.

Maut tak di jangka bila dan di mana.

1 perasaan yang timbul, sudah bersediakah aku untuk tempuhi alam lain???


Melashine Cream 4 % Untuk Masalah Pigmentation


AMARAN KERAS
!!! SILA DAPATKAN NASIHAT DOKTOR SEBELUM MENGGUNAKAN PRODUK INI !!!




Melashine cream nieh boleh didapati di klinik-klinik. Tak tahu ada atau tidak kat semua klinik atau tidak. Setakat nie kat farmasi NN ronda2x tak jumpa lagi yang ada jual Melashine. Sebabnya produk nieh produk yang di control. Dah cari tapi tak dok. Diaorang cakap Melaquin ada lah. OK sama jer. Tapi lain brand. Tapi keberkesanan tak tahulah. Kandungan Hydroquinone dier sama 4%.

Fungsi cream untuk hilangkan bekas jerawat yang hitam tue dan pudarkan pigmentation kat kulit. Setakat nie NN pakai untuk hilangkan parut jerawat yang hitam2x tue, cream nie berkesan. Bab pigmentation no komen sebab baru start tempek kat kawasan2x pigmentation.

Fungsi sebenar cream nie, dier bertindak mengurangkan pertumbuhan melanin di kulit. Bersaamaan mengurangkan tompok2x hitam di kulit. Explanation bab melanin kena baca sendiri, nak explain NN pun tak reti tapi untuk faham sendiri boleh lah.

MELANIN by wikipedia

Kurang melanin pun akan ada skin problem terlebih melanin pun akan ada skin problem. huahuahua... itu kesimpulan dari apa yang NN faham. Melanin terhasil di sebabkan kulit terdedah dengan sinar UVB. Mana datangnya sinar UVB??? dier dari sinaran matahari yang panas lah, nie lah sebab orang kata jangan berjemur tengah panas... haaa... degil lagi...

Tak rugi jadi minah payung... orang kata lebih baik mencegah dari merawat.


Sebelum orang seronok baca & seronok nak try product nieh.


Meh sini!!! Meh sini!!! Baca bahayanya produk yang mengandungi Hydroquinone.

- Boleh menyebabkan penyakit ochronosis

- Risiko mendapat kanser

- Kuku jadi kuning @ coklat

- Meningkatkan terdedahnya kulit pada sinar UV

- Sensitif pada sinar matahari

- Kulit iritasi / kemerah-merahan

- Kulit menipis


Risiko dari pemakaian Hydroquinone boleh menyebabkan masalah kulit lagi bertambah teruk. 

Untuk detail mengenai bad effect sila baca kat SINI.

Produk nieh jugak dah kena banned di US, dan di Malaysia pun sama, KKM dah buat rampasan produk yang lebih dari 4% hydroquinone. Tu pasal ubat nie under control. Doktor jer dapat lepaskan Melashine nieh. sebab takut orang salah info dan salah cara pemakaian.

Jika tak ada kesan dalam masa 2 bulan, kena hentikan pemakaian product. Jika ada pengurangan masalah kulit boleh terus pakai product dalam jangka masa 6 bulan sahaja. Jangan nak lebih-lebih mengada-ngada nak pakai dari tempoh yang di tetapkan oleh Doktor. Sila risaukan kesihatan anda. OK.

Cara pemakaian cream nie. Sikit jer sapu dekat spot2x hitam tue selama 1 bulan - 2 bulan tengok kepada tahap pudar spot2x color hitam tue. Pakai cream nie waktu malam sahaja. Selepas atau semasa pemakaian cream jangan terdedah pada sinaran matahari. 

Bila dah nampak nak sekata barulah sapu cream kat seluruh kulit muka. Bila dah sekata, jangan lagi pakai cream nie.

Haaa... part sini NN belum sampai lagi.

NN pun masih dalam proses peringkat yang pertama. Jika ada perubahan selepas tempoh 2 bulan baru NN boleh continue pakai sampai 6 bulan.

Selamat pakai waktu malam sahaja. 

Siang hari WAJIB pakai SUNBLOCK. 
Ini untuk elakkan dari kulit terbakar dan menyebabkan keadaan kulit bertambah teruk.

Semasa penggunaan produk jangan sesekali campur pemakaian produk yang lain sebab Hydroquinone akan bertindak negatif dengan sesetengah bahan2x cream lain. Yang nie sangat penting, sila dapatkan nasihat dari Doktor masing2x.

Antaranya elak dari guna product yang ada kandungan benzoyl peroxide & resorcinol. Yang nie kena baca ingredient setiap product yang kita ambil pakai untuk tahu ada ke tak bahan nieh. Untuk list detail nama2x bahan boleh click link SINI. Tengok m/s 5 aka page 5.

Antara product yang ada benzoyl peroxide & resorcinol oxy, clean & clear, neutrogena, olay, clinique, sr ives, proactiv, clarin, eucerin, clearasil, loreal. (kena survey kat ingredient nie antara list brand yang ada menggunakan tapi tak semua barang ada kandungan benzoyl peroxide & resorcinol oxy)

Kebiasaannya Doktor akan syor pencuci muka natural yang Doktor jual di klinik, ini untuk elakkan pengguna dari tersalah pakai product semasa pengguna menggunakan product yang ada mengandungi hydroquinone.

~~~~~~~~~~

Produk nie selamat selagi penggunaan di bawah pengawasan Doktor.

~~~~~~~~~

Yang tak selamat, banyak sangat product kecantikan kat luar sana tue yang tawarkan set pemutihan kulit yang kita tak tahu apa kandungan product tue. Haizzz...

~~~~~~~~~~

Masa pakai product nieh, jangan gatal nak kiss baby ke... nak pelok cium kucing ker.. kesian diaorang nanti tak pasal2x sakit disebabkan cream nie.

~~~~~~~~~~

Kalau pakai bawak tido, sila ingat jangan terlupa pulak. Nanti tergaru mata pulak nanti.

~~~~~~~~~~

Kira hydroquinone nie jalan terakhir sekiranya treatment yang lain2x dah tak boleh digunakan untuk hilangkan pigmentation tersebut. (i.e skin peel, microdermabrasion, retinoids, laser, etc).

Tapi...  kan kan... treatment yang lain2x tue mahal dari segi kos, huahuahua... -.-"

Laser huhuhu... tak perlu tanya kat klinik atau pusat kecantikan dah pasal harga, dalam internet banyak detail. Paling mahal rawatan laser nieh antara dengan rawatan lain.

Microdermabrasion sekali buat rawatan RM 150.00, yang nie NN survey kat klinik. Dalam hati... akan try kemudian nanti. Insyaallah jika di izin olehNYA. Yang nie perlu buat 5-6 kali rawatan untuk dapat hasil yang dikehendaki kata Doktor.


Retinoids jer NN belum survey lagi. Ia lebih dikenali sebagai Retin A.

~~~~~~~~~~

Harga Melashine Cream dalam lingkungan RM 55.00 dan ke atas dengan isi kandungan 20gram.

~~~~~~~~~~

OK... itu jer kot pasal Melashine Cream.

~~~~~~~~~~

Lupa pasal yang di tulis dalam kertas dier.

To be con't.

Tak larat nak taip da...

~~~~~~~~~~

Ref:-
Research - Hydroquinone
User Need To Know - Hydroquinone


Isnin, 20 Mei 2013

Day Cream SPF 30++ - Garden of Eden



Day Cream SPF 30++

Yang nie NN sarankan guna. Guna yang nie lebih baik dari guna Day Cream Safi Rania. Gulppp... Nayer buat kenyataan macam nie... kang ada yang Blog kena corrupt pulak kang. Sebelum Safi Rania Day Cream habis hari tue, NN survey Day Cream yang ada sunblock tinggi sikit. Safi Rania ada SunBlock, tapi sikit jer tak sampai pun 30++. Habis jer day cream Safi Rania, terus cari yang lain.

Cream nie memang senang meresap kat kulit, lembut sangat dan sangat wangi dengan bau limau nya, sangat sesuai dengan kulit sensitif.

Kelebihan cream dapat lindung dari UVA & UVB (yang nie yang ramai orang cari). Lepas tue ada Gingko Biloba extract, Grape Seed & Vitamin E (haaa yang nie kan ada dalam Rosa E pigmentation Serum). Bagus kat ramuan dier.

Result dier, untuk NN dah nampak dalam masa 1 minggu. Memang banyak sangat perbezaan cream nie dengan Safi Rania Gold (oppsss sorry Safi Rania Gold - NN curang...)

Ok yang kat bawah nie NN taip smula dari kotak dier.


For fairer, smoother skin!

The perfect sunblock & skin brightener for a fairer, even-toned, translucent completion. Its light and silky smooth texture is enriched with powerful complex of Vitamin C Whitening Skin Protector and essential skin nutrients. Suitable for sensitive skin.

Benefits
- provides double sun protection against harm full UVA & UVB rays.
- visibly lightens skin with Vitamin C Whitening Skin Protection.
- protects skin against harsh external elements thanks to its antioxidant properties of Gingko Biloba extract, Grape Seed extract and Vitamin E.

Expected Result
- immediately, your skin is softer, smoother and protected.
- day after day, your complexion is visibly lighter and luminous.

The Garden of Eden Promise
Our promise is to bring you products using natural plant extract well known to work gently and effectively on your skin.

Enriched with Whitening Vitamin C Ester.

* Do not stay too long in the sun, even while using a sunscreen product.

Non-greasy formula
Non-allergenic

Directions
1. Apply evenly onto skin after cleansing.
2. Use daily for sun protection.

For external application only.

No added alcohol
No added animal ingredients
No added coloring or fragrance
No added Mineral Oil
No added Paraben


website:


Ahad, 19 Mei 2013

Pengambilan Vitamin E Untuk Kulit



Perghhh... banyak betul keburukan vitamin E nieh rupanya. Sila lawat SINI.

Dose pengambilan pulak sila lawat SINI.

Siap ada bukti... sila click SINI.

Sebelum guna... kaji side effect dulu, sebab nak guna dalam jangka masa panjang jugak nieh. Setiap kali pergi farmasi mesti pandang vitamin IU 400 tue... RM 12.00 jer 1 botol... dalam hati ada taman... mo beli ler...

Setelah di baca2x... makanya boleh la try... sebab limit daily IU 1200... ha... ikot umur erhhh... tapi pengambilan harian dalam dose IU 400 selama setahun memang akan ada side effect apatah lagi kalau IU 1200. Sila baca kat link yang NN dah sediakan. Sebab ada yang dah ada buat report.

Fikir fikir fikir...

~~~~~~~~~~

Lagi search... bebelit2 lidah baca... besimpul2x otak nak faham... tapi tak faham... adesss...

Vitamin E & C

~~~~~~~~~~

Yang nie pulak bila tinggi elok pulak untuk part penyakit Alzheimer

High Dose E & C

~~~~~~~~~

Yang nie pulak kajian penggunaan vitamin E & C

Long Term Effect

~~~~~~~~~

Yang nie report panjang lebar jugak.

Recent Research on Vitamin E & C

~~~~~~~~~~

Sebelum nie memang amek vitamin C 500mg, tapi gatal nak test 1000mg.

Next bottle will be back to vitamin C 500mg and add vitamin E IU 400.

Daily boleh amek 2 kali.

Dah... malas mo search lagi.

Pening kapla mak cik membaca pepagi buta nieh.

As long as tak amek melebihi dari yang ditetapkan.

~~~~~~~~~~


Sabtu, 18 Mei 2013

Maka Itulah Takdirnya



Apa ertinya cinta

cinta bagaikan ombak yang tiada permulaan dan penghabisan

cinta bagaikan air di laut yang tak pernah putus

cinta pandang pertama realiti atau fantasi...


Takdir menentukan segalanya

atau aku yang terlalu berharapkan kepada takdir

dan hari ini ialah hari aku menyerahkan semuanya kepada takdir...


Aku perlu teruskan kehidupan

dan terima kenyataan

jika sudah ditakdirkan

aku tidak berjumpa dengan dia lagi

maka itulah takdirnya...



dan tiupan angin bayu walaupun lembut

namun membuat ku semakin resah

menantikan kehadiran insan yang telah lama mencuri hatiku

dan

kaulah pencuri kaulah madu

kaulah yang buatkan malam2ku

dipenuhi dengan keresahan dan kegelisahan...


Lagi Gambar Tasik Cyberjaya



Taman Tasik Cyberjaya post lama.

Dulu titi titi reput.... sekarang tak lagi.... weee!!!

Tangkap gambar Pemandangan di saat menenangkan hati yang sedang gundah...




















Song For Your Workout Activity

Sila-sila click cari sendiri...
wahaha boleh tak macam tue???

Link web
1 ~ 50 Jogging Songs
2 ~ Most Popular Running Songs
3 ~ A Playlist For Jogging
4 ~
5 ~


Sila download dari 4shared.com atau lain2x web, tak pun dari youtube.com pun boleh atau dari web2x lain ikut suka.

Kolagen oh Kolagen

Kolagen dari rumpai laut... explanation dalam Sinar Harian & Berita Harian dan pernah keluar dalam TV Berita pun.... pada mulanya memang nak try jugak dulu... tapi apabila ada antara penjual produk pun mukanya kulit bermasalah... so... fikir-fikirlah sendiri...

Kebanyakan vitamin kena ada gabungan sesuatu untuk hasilkan sesuatu... sama seperti kes glutathione & vitamin c... glutathione akan lebih diserap dalam badan sekiranya ada pengambilan vitamin c. View post lama mengenai glutathione SINI.

Credit to UPM... tapi kalaulah dapat direct apa yang penyelidik tue punya hasil research kan best... nie bila dah sampai ke tangan wartawan... susah mau percaya 70% pun belum tentu...

~~~~~~~~~~

Rumpai Laut Tidak Mengandungi Kolagen

Sebahagian iklan dan label bungkusan produk berasaskan rumpai laut Sabah tertera istilah-istilah yang menarik seperti ‘marin kolagen’, ‘ibu kolagen’ atau ‘kolagen mentah’. Adakah benar rumpai laut Sabah mengandungi kolagen?

Jawapannya ialah rumpai laut tidak mengandungi kolagen. Setakat ini tiada sebarang kajian sains yang dilaporkan dalam jurnal-jurnal terkemuka menunjukkan rumpai laut dari mana pun asalnya didapati mengandungi kolagen.

Kolagen hanya terdapat dalam tubuh haiwan iaitu meliputi semua haiwan bertulang belakang dan haiwan tidak bertulang belakang. Ia tidak wujud dalam tumbuh-tumbuhan. Kajian-kajian terhadap komposisi rumpai laut hanya menemui protein. Kolagen adalah sejenis protein.

Protein yang memiliki sifat-sifat kimia dan fizikal yang menepati sifat kolagen barulah boleh dipanggil sebagai kolagen. Jadi, menyatakan sesuatu jenis rumpai laut mengandungi kolagen semata-mata kerana terdapat protein di dalamnya adalah tindakan yang tidak bijak.

Istilah kolagen menarik perhatian orang ramai kerana mereka mengetahui bahawa kolagen merupakan sejenis protein yang amat penting kepada tubuh. Lebih kurang tiga puluh peratus dari keseluruhan protein dalam tubuh manusia adalah terdiri dari kolagen.

Bahan penting


Ia merupakan protein berstruktur terdiri dari kabel-kabel terbina dari molekul yang menguatkan tendon serta lapisan-lapisan elastik yang menyokong kulit dan organorgan dalaman. Tulang dan gigi dibina dengan menambah kristal-kristal mineral kepada kolagen.


Jadi, secara umumnya kolagen merupakan sejenis protein yang bertanggungjawab menyumbang struktur kepada tubuh selain menjaga dan menyokong tisu-tisu lembut serta melekatkannya pada tulang. Peningkatan usia ialah faktor pembinaan kolagen semakin berkurangan dari segi paras dan kualiti.


Kadar pembinaan kolagen berkurangan pada purata 1.5 peratus setiap tahun bermula pada umur 25-30. Apabila mencapai umur 45, jumlah paras kolagen berkurangan sebanyak 30 peratus. Kekurangan berterusan ini memberi kesan kepada tisu, tulang, kesihatan kulit dan kuku.


Kolagen dibina dari asid-asid amino. Setelah rantai kolagen dibina, ia memerlukan vitamin C untuk mengubahsuai proline kepada hydroxyproline iaitu molekul yang penting untuk kestabilan kolagen. Vitamin C diperlukan bagi membantu penambahan oksigen.


Kekurangan vitamin C akan mengurangkan pembinaan hydroxyproline dan memberhentikan pembinaan kolagen baru. 100 gram rumpai laut iaitu bekalan sebulan yang biasa diambil oleh kaum wanita hanya mengandungi lebih kurang 35 miligram vitamin C.


Pengambilan 1 miligram lebih vitamin C setiap hari ini dipercayai tidak mencukupi untuk membina hydroxproline. Kekurangan vitamin C akan menyebabkan struktur kolagen tidak kukuh dan membentuk sariawan. Menurut perspektif perubatan moden sariawan ialah sejenis penyakit dengan simptom-simptom termasuk gusi berdarah, kulit/bibir merekah (dan berdarah) serta lesu

melampau.

Doktor tidak memberitahu anda (kerana mereka tidak tahu) bahawa sariawan sebenarnya berlaku pada seluruh tubuh termasuk arteri jantung, arteri karotid dan arteri (dan arteriol) dalam otak! Ketidakkukuhan kolagen dan kerosakan sel kulit akan bermanifestasi dalam bentuk kulit berkedut.


Sebab itulah sebahagian pengeluar produk kecantikan menggabungkan kolagen dengan vitamin C. Oleh sebab kolagen juga berfungsi sebagai gam kepada sel-sel endotelia arteri maka produk berasaskan kolagen bukan sahaja dibeli oleh kaum wanita malah oleh kaum lelaki.


Produk-produk yang didakwa berasaskan kolagen memang benar-benar mengandungi kolagen. Yang peliknya hari ini ialah apabila sebahagian pengeluar dan pengiklan berani mendakwa rumpai laut atau produk berasaskan rumpai laut yang mereka peragakan mengandungi kolagen!


Ramai wanita yang bersungguh-sungguh mengamalkan pengambilan gel rumpai laut semata-mata kerana percaya ia mengandungi kolagen. Pengambilan pada dos yang sesuai dan secara berterusan memang didapati menghasilkan kesan positif terutama pada kesihatan kulit. Jika tidak terdapat kolagen adakah kandungan protein dalam rumpai laut membantu mencantikkan kulit dan membantu proses awet muda?


Jawapannya ialah paras protein yang amat rendah dalam pengambilan harian gel rumpai laut dipercayai tidak memenuhi keperluan asas tubuh untuk membina dan memulihara pelbagai jenis protein.


Berdasarkan kandungan tertinggi protein yang terdapat dalam rumpai laut Sabah seperti yang didapati dari hasil kajian para penyelidik Universiti Putra Malaysia (Synthesis, 11 Jun 2011) iaitu 10.4 peratus (pada Caulerpa lentillifera, rumpai laut hijau) maka penulis andaikan hanya 11 gram terdapat dalam sediaan gel untuk dimakan selama sebulan (berdasarkan 100 gram rumpai laut kering).


Maksudnya, hanya 0.367 gram protein yang diambil melalui gel rumpai laut setiap hari! Jumlah pengambilan harian protein yang dicadangkan oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat ialah antara 0.8 - 1.1 gram (bergantung kepada umru dan keadaan) bagi seiap kilogram berat tubuh seseorang. Maksudnya, seseorang yang memiliki berat 60 kilogram maka mereka perlu ambil antara 48 - 66 gram makanan berprotein setiap hari!



Pelbagai produk protein


Dalam usus kecil setiap jenis protein termasuk kolagen dan gelatin yang sebelumnya diurai kepada peptide dalam perut akan diurai kepada asid-asid amino yang ringkas. Tubuh akan menentukan jenis protein yang akan dibina menurut keperluan. Pelbagai kajian mendapati suplemen kolagen membantu membina kolagen baru.


Melalui ekspresi gen, asid-asid amino akan digabungkan bagi membentuk jenis protein yang diperlukan contohnya antara lain untuk dijadikan enzim, protein penanda sel (terletak pada sel bagi memudahkan saintis mengenal pasti sesuatu jenis sel) pintu laluan mineral (terletak pada membran sel) dan kolagen.


Jadi, oleh sebab paras protein dari pengambilan harian rumpai laut tidak mencukupi maka sebahagian besar protein perlu diambil dari sumber-sumber makanan lain. Proses awet muda dan mencantikkan kulit dipercayai berpunca dari kombinasi beberapa aktiviti biologi pelbagai fitokimia rumpai laut. Sifat detoksifikasi rumpai laut adalah kerana kandungan polifenol, zink dan magnesium serta beberapa jenis vitamin.


Sebatian-sebatian polifenol, vitamin C, alfatocopherol, omega-3, pelbagai karotenoid, zink dan selenium menyumbang sifat antioksidan. Bahan-bahan antioksidan membantu mencegah berlakunya stres oksidatif (berpunca dari serangan radikal bebas) terhadap kolagen, pelbagai jenis enzim dan komponen sel.


Magnesium membantu mengawal hormon termasuk keseimbangan estrogen-progesterone. Zink dan magnesium yang dibantu oleh folat serta fitokimiafitokimia antisoksidan membantu ekspresi gen.


Selenium dan iodin bertanggungjawab membina hormon tiroksin yang berfungsi mengawal metabolisme. Fiber pula membantu proses pencernaan berjalan dengan lancar. Pengambilan suplemen vitamin C dos tinggi antara 2,000-3,000 miligram sehari bersama jus buah-buahan kaya bioflavonoids dipercayai membantu aktiviti-aktiviti biologi rumpai laut secara lebih sempurna

~~~~~~~~~~

Rahsia Rumpai Laut

Dipercayai sebagai ejen penuaan untuk menambah kolagen

Rumpai laut yang dianggap 'ibu kolegen' mentah kini semakin popular dan ramai khususnya wanita mengambilnya untuk dijadikan makanan tambahan bagi menjaga kesihatan serta kecantikan. 
Khazanah laut pelbagai warna seperti hijau, merah, hijau biru dan perang ini boleh dimakan secara mentah, dimasak atau dikeringkan. 

Rumpai laut mengandungi kandungan mineral, asid amino dan beta karotein serta protein yang tinggi bagi membantu mengekalkan kolagen dalam kulit," Dr Muta Harah Zakaria, Pensyarah Jabatan Akuakultur Fakulti Pertanian, UPM.

Penggunaan ibu kolegen spesis Eucheuma Cottonii dan Euchuema Kappayachus atau nama tempatannya agar-agar kini dipelbagaikan fungsinya dalam bidang kecantikan dan boleh didapati daripada rumpai mentah, sabun dan pil melalui ekstrak rumpai. 

Harga rumpai laut yang banyak tumbuh melatari laut di Sabah ini begitu murah dan mempunyai gred tersendiri. Dijual dengan harga serendah RM5 untuk seratus gram gred AA sehingga mencecah RM20 untuk kuantiti yang sama bagi gred AAA. Produk berasaskan rumpai laut ini juga banyak dipasarkan menerusi jualan langsung dengan pelbagai jenama.

Khasiatnya dikatakan lebih berkali ganda daripada menghirup sup ikan Yu atau sup sarang burung yang harganya lebih mahal membuatkan ramai wanita memilih tumbuhan dasar laut itu.

Menjamin kecantikan? 
Persoalannya adakah rumpai laut jenis itu mengandungi kolegen untuk mampu menjadi ejen anti penuaan, menambah keserian, keanjalan dan kemulusan kulit? Adakah ia selamat digunakan? Adakah ia bebas daripada keracunan dan mendatangkan kesan jangka panjang kepada kulit dan kesihatan kepada pengamalnya?

Pensyarah Jabatan Akuakultur Fakulti Pertanian, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Muta Harah Zakaria, ketika diminta mengulas mengenai fenomena pengambilan rumpai laut, menegaskan makanan atau minuman daripada rumpai laut tidak membahayakan kerana ia mengandungi kandungan mineral, asid amino dan beta-karotein dan protein tinggi yang membantu mengekalkan kolagen di dalam kulit. 

Katanya, bahan berkenaan digunakan secara meluas dalam pembuatan kosmetik dan digunakan banyak kepentingannya dalam bidang perubatan.

“Rumpai laut seperti Laminaria, Fucus, Sargassum dan Turbinaria sudah digunakan sejak berkurun dulu untuk mengubati beberapa penyakit seperti goiter, cirit-birit dan masalah usus kecil. 

“Beberapa spesies rumpai laut dilaporkan mempunyai nilai antibiotik, antibakteria, antikulat, antitumor, vermifuj dan ubat cacing. Sesetengah spesies pula diketahui boleh merendahkan tekanan darah dan aras kolesterol plasma,” katanya dihubungi, baru-baru ini.

Pelbagai khasiat

Ditanya benarkan rumpai laut mengandungi kolegen, beliau berkata sebenarnya kolagen adalah struktur protein yang berfungsi sebagai pelekat dalam badan. 

Lebih kurang satu pertiga daripada keseluruhan protein dalam badan terdiri daripada kolagen memberikan struktur kepada badan, melindungi, menyokong tisu lembut dan menyambungkannya dengan tulang badan.

“Rumpai laut mengandungi kandungan mineral, asid amino dan beta-karotein dan protein yang tinggi bagi membantu mengekalkan kolagen dalam kulit. Misalnya rumpai laut hijau Caulerpa racemosa mengandungi protein yang tinggi iaitu 11.16 peratus berbanding kubis bunga 1.8 peratus saja,” katanya.

Rumpai laut jenis merah (misalnya Kappaphycus sp) mempunyai kepentingan ekonomi kerana ia adalah sumber bahan mentah untuk pengekstrakan karagenan iaitu kandungan bahan yang ada dalam rumpai laut yang dianggap sebagai kolagen oleh orang ramai.

Secara kimia, karagenan menyerupai agar-agar tetapi mempunyai kandungan abu yang tinggi dan memerlukan kepekatan tinggi untuk membentuk gel.
Jelasnya, kandungan karagenan dalam rumpai laut yang sudah di ekstrak membantu mengekalkan keanjalan kulit dan kerana orang ramai menganggap tumbuhan itu membekalkan kolegen. 

Kajian lain

Berdasarkan pencarian hasil kajian terhadap kebaikan rumpai laut jelas menunjukkan bahan berkenaan mampu bertindak secara positif dalam membantu mencantikkan kulit, antaranya:

* Laman berita CBS New York, melaporkan kajian baru mereka menjelaskan rumpai laut mungkin benar-benar berfungsi membantu masalah kesihatan dan memperbaiki kulit. Beberapa pandangan umum diambil daripada pakar yang menyarankan pengambilan rumpai laut organik dan bukan yang sudah dituai kerana dikhuatiri tidak selamat untuk dimakan.

* Kaunselor Kesihatan Holistik New York, Andre Beaman, berkata rumpai laut mengandungi vitamin dan mineral. 

“Saya rasa ramai dan lebih ramai orang Amerika mula makan tumbuhan ini dan menemui khasiatnya. Rumpai jenis Nori antara yang tumbuhan laut paling popular dengan warna hijau dan hitam yang membalut sekeliling sushi,” katanya.

* Pemilik syarikat produk kecantikan rumpai laut New York, Lydia Sarfati, menerangkan kepada CBS rumpai laut mampu menyahtoksik dan mencantikkan kulit tanpa sebarang mudarat pada kulit.

* Pakar Dermatologi New York, Dr Jebra Jaliman, berkata rumpai laut yang melatari laut mempunyai vitamin yang sangat baik dan antioksidan yang mampu memerangi penyakit ekszema dan rosacea. Rumpai laut mempunyai banyak vitamin B, E dan C, selain mampu mengatasi masalah keradangan kulit.

* Pakar Bedah Ortopedik Pusat Perubatan Beth Israel, berkata barisan penyelidik berharap tumbuhan itu menjadi bahan berkesan menangani penyakit jantung dan arthritis.

“Kajian demi kajian dilakukan untuk melihat sama ada rumpai laut benar-benar memberi kesan yang boleh dibuktikan secara saintifik,” katanya.

INFO: Rumpai laut
* Industri rumpai laut dijangka berkembang apabila ia turut diperluaskan sebagai bahan tambahan dalam pelbagai produk kesihatan, farmaseutikal dan kosmetik.
* 150,000 tan metrik rumpai laut dikeluarkan dengan nilai RM1.45 bilion menjelang tahun 2020.
* Sabah pengeluar rumpai laut di Malaysia 

INFO: Khasiat rumpai laut untuk kecantikan dan kesihatan

Kesihatan
• Terkenal sebagai ejen kecantikan kulit semula jadi.
• Menjadikan kulit lebih putih dan tegang.
• Melancarkan kitaran darah.
• Melicin dan menegangkan kulit dan payudara ( anti penuaan)
• Melambatkan proses penuaan dan melangsingkan badan.
• Mengekalkan kelembapan dan menganjalkan kulit.
• Menaikkan tekstur kulit dan seri wajah.
• Mengurangkan pembentukkan selulit.
• Menguatkan akar rambut dan menjadikan rambut sihat dan bersinar

Kecantikan
• Menambah baik dan meningkatkan tahap kesihatan sendi tulang.
• Meningkatkan nafsu dan daya keintiman
• Iodine yang ada di dalamnya mampu memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah masalah Goiter iaitu kelenjar Thyroid membengkak.
• Membantu mengurangkan kolestorel dalam badan.
• Membantu dan merawat penyakit gastrik.

Keburukan
* Jangan mengambil terlalu berlebihan kerana rumpai laut mengandungi iodin yang boleh menyebabkan keracunan, sakit perut dan mampu menghakis perut.


~~~~~~~~~~

Lagi copy paste....

Collagen Cremes

Collagen cremes have been around for decades. Unfortunately, there is no evidence that they work. As Smart Skin Care.com notes, collagen molecules are too big to be absorbed by the skin. So collagen stays on top of the skin and is washed off. Collagen cremes may work as a moisturizer, but they won't strengthen your skin. Some companies claim they have developed transdermal techniques to deliver collagen deep into the skin, but the claims are not yet proven.


Read more: http://www.livestrong.com/article/208769-what-is-collagen-good-for/#ixzz2TfK4LuFX



Selasa, 7 Mei 2013

Info Bagus Untuk Turunkan Berat Badan

Sila baca link2x yang di bawah, dan amalkan.

Haaa... kalau baca je tapi tak try mana nak tau keberkesanan.


Yang nie makanan yang dapat tingkatkan metabolisma badan.

Food to Boost Metabolism
20 Foods To Boost Your Metabolism
11 Scientifically Proven Ways Boost Metabolism

- limau gedang
- teh hijau
- yogurt
- almond
- coffee
- ayam belanda
- epal
- bayam
- kekacang
- cili
- broccoli
- oat
- soya
- kari
- kulit kayu manis
- celery
- bawang putih
- cuka
- dark chocolate
- halia
- minyak zaitun


Yang nie makanan yang dapat membantu mengurangkan lelemak kat pewut. List lebih kurang macam kat atas, tapi ada tambah sikit2 makanan yang lain.

20 Foods to Banish Belly Fat
5 Foods That Reduce Stomach Fat

- pisang
- kacang pintar
- blueberries
- kacang macadamia
- ikan salmon
- peanut butter
- flax-seed oil


Apapun kena tambah dengan bersenam, kalau tak, tak ada macam mana nak betul2x tingkatkan metabolism badan.

dan bila masa tengah amalkan diet untuk kurangkan fat belly kena elakkan dari makan makanan nie.

Things To Not Eat When Fighting Belly Fat
- roti putih
- nasi putih
- chips kentang
- makanan segera
- pencuci mulut (kan semua manis2x)
- soda (air gas - banyak gula banyak gas)