Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Isnin, 5 Ogos 2013

Tutorial Letak You Tube Player Dekat Blog


Nak letak lagu dari you tube kat blog???

Sempena nak menyambut Aidilfitri 2013 nie, jom tukar lagu kat Blog!!!


Step by Step

Mula2x cari dulu lagu dekat you tube, lagu apa  yang berkenan di hati.

Next click Share

Next click Embed

Tick Use old embed code

Untuk show suggested videos when the video finishes nieh tick & tak tick pun boleh.

Next copy link.



Paste Link
<object width="420" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/t02iGuBetU4?version=3&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/t02iGuBetU4?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Next Step
Tukarkan apa yang dah di bold kan tue.

420 tukar kepada 200
315 tukar kepada 25
Version=3 tukar kepada color1=0xffffff&color2=0xfffffffs=1&autoplay=1

Nanti jadi macam nieh, next copy link nieh.
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/t02iGuBetU4?version=3&amp;hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="//www.youtube.com/v/t02iGuBetU4?color1=0xffffff&color2=0xfffffffs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


Next
Dekat Blogger
Click Layout >>> Click Add a Gadget



Kemudian Bila Tab Add a Gadget Muncul....
Click HTML/Java Script
Tab Configure HTML/Java Script Muncul...
Paste url yang dah siap tadi tue kat dalam ruang content tue...


Lepas tue save.... lepas tue ce cuba try tengok jadi ke tidak lagunya...


yang bawah nie, boleh copy paste terus guna ^_^

Satu Hari Di Hari Raya
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/t02iGuBetU4?version=3&amp;hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="//www.youtube.com/v/t02iGuBetU4?color1=0xffffff&color2=0xfffffffs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Balik Kampung
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/nzZaU_oKiEQ?version=3&amp;hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="//www.youtube.com/v/nzZaU_oKiEQ?color1=0xffffff&color2=0xfffffffs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Suasana Hari Raya
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/QI95_vimfpo?hl=en_US&amp;color1=0xffffff&amp;color2=0xfffffffs=1&amp;autoplay=1" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="//www.youtube.com/v/QI95_vimfpo?hl=en_US&amp;color1=0xffffff&color2=0xfffffffs=1&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>




Tiada ulasan:

Catat Ulasan