Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Isnin, 31 Mac 2014

Banteras hama, kutu & kulat


26-3-2014 - Rabu

Dalam membanteras hama, kutu & kulat...

segalanya kena banteras... 

penerangan secara detail pasal hama debu rumah boleh baca dari laman nieh...

sejak cik tam kena kuwap nieh... macam2x info di cari & di baca... banyak jugak yang tak tahu boleh jadi tahu sikit2x... jadilah untuk diri sendiri...

hama rupanya ada dalam debu rumah... ingat hama ayam jer ada kat ayam... ingat hama pokok je ada kat pokok.. rupanya ada hama debu rumah...

hama yang boleh menyebabkan kita alah... seperti bersin... gatal mata... hidung gatal & berair... pada binatang peliharaan pun sama... diaorang pun boleh jadi gatal2x... tuan kucing tak usah cakaplah GB memang alah habuk... dah tahu alah lagi mau bela kucing... abah & mak memang tak setuju dari dulu...

berbalik pada kisah banteras nie.. kucing bila kerap menggaru akan mendatangkan sakit lain pulak... bila luka boleh sebabkan kurap pulak... haizzz... masalah nieh namanya...

selain dari kelembapan rumah yang yang tak terkawal boleh menyebabkan kulat tumbuh di dinding @ lantai... pada mata kasar mungkin tak ada... kan??? tapi mungkin ada... manusia boleh mandi hari2x... kucing??? seminggu sekali... shian diaorang...

banyak faktor kena jaga... bukan senang nak jadi senang...


nie cara GB sebelum nie.. 

berus... berus carpet... berus cadar kat tilam... jenuh... berus berus berus...

lepas tue berus golek2x... golek2x nie dapat buat kat carpet jer...

lepas tue berus lint... berus lint nie pulak kecik... kejap je penuh bulu & habuk... sangat bagus sebab debu yang halus tue pun habis menda nieh kutip... sesuai gosok kat baju...

haaa... lepas tue baru lap manual guna kain lembab...  tak pun mop... siap beli mop cosway supaya senang perah... tapi GB lebih suka manual lap lantai guna tangan, terasa bersihnya bila dapat kutip kotoran... 

nieh peralatan GB... yang berus lint tue... rasanya dah beli 5... 3 dah rosak... 2 dah patah... 1 kain lint tue dah tercabut dari berusnya... huhuhu... tinggallah 2...



Setelah penat lelah bekerja... tak ada daya lagi nak buat kerja rumah lak... nak jalan mudah... tak mampu lagi badan nieh... dah tua mak nenek... huhuhu...

setelah survey di buat dalam tenet... terlihatlah menatang nie... iklannya mengatakan untuk menapis udara... boleh habuk & sebagainya... kentooottt pun dia tapisss... adesss... (yg nie GB test... hahaha...) boleh lah dari tak der usaha langsung...

moga dapatlah tingkatkan kualiti udara dalam rumah nie...


air purifier - 1
air purifier - 2
air purifier - 3

Kalau kebiasaan kat pasaraya ada 2 brand nie... sharp & panasonic




Lepas tue pulak untuk sedooottt habuk... letih sangat... sesangat letih dengan kerja ngemas rumah nie... nampak mudah... tapi kalau suri rumah rasanya tak lah double penat macam nie... dan akhirnya... kata putus dah di buat... beli vacuum... survey jugak brand dyson... gulppp... mahal bebeno... kalau beli... kalau rosak... tak beli lagilah jawapnya... kalau yang murah sikit... rosak... mampu beli lain pulak... kalau brand dyson... putih mata weihhh... @_@ jadi kena lah berjimat cermat...




apa pun setakat nie... rasa berpuas hati dengan hasilnya... hasil 1st time vacuum... hasil dari carpet dalam bilik kakak GB & sikit try kat cadar GB sikit kat cadar kakak & sikit kat ruang tamu... bayangkan sapu tetap sapu sebelum nie... lap tetap lap... tapi pakai vacuum lagi banyak dapat sedut habuk nampaknya...





Isnin, 10 Mac 2014

Superwoman


teringat lak zaman sekolah2x... superwoman sebab jatuh bas... @_@ 

bas lom habis berhenti dah terjun dulu... seb baik tak kena gelek dek bas...

haaa... nie sekali lagi merasa macam diri nieh dah jadi superwoman... tapi bukan kerana terjun dari bas... tapi kerja tak habis2x 2 minggu nie.. jenuh tak dapat catch up balik supaya bagi kerja tue sedang2x jer rush nyer... haaa... pusing pusing pusing... orang kata masa itu mengejar jer... penat dah berlari...

  Jenuh nak kejar...

 Belum boleh release... tunggu yang ada atas meja bosss...

Atas meja bosss... on sunday 9/3/14... @_@


Finally siap utk meeting... jam 10.00am 10/3/14

wuhuhu...

manyak lagi nieh... 

pektam... tulunnn mama nn....

Ahad, 9 Mac 2014

Tragedi Pesawat MH340



Susahnya nak dapat tahu berita apa yang terjadi pada pesawat MH340

Baca blog & tengok berita ajelah... FB kang macam2x komen ader...

Sejarah Nahas Udara


14/3/2014
Semoga hari Jumaat nie kita di beri satu petanda... 


15/3/2014
Macam2x ramalan ada.

*** kalau kapal musnah... alhamdullilah... semoga selamat dijumpai... semoga operasi menyelamat dapat dilakukan... ayat nie memang pedih buat ahli keluarga yang menanti kepulangan keluarga masing2x... jika keluarga GB terlibat... mesti makan hati jugak...

tapi...

*** kalau kapal di tawan keadaan tak terkawal... nie paling merisaukan... apa pun boleh terjadi... kalau ini yang terjadi... semoga semua mereka selamat tidak di dera dan di biar dlm kesakitan... semoga malaysia berjaya dlm rundingan damai...


Selasa, 4 Mac 2014

Tengok! dah pandai!



Pengubat hati....... itew dah pandai manjat tangeeeerrr... besh lolek lolek tido katil atash.....  itew titow sowang2x.... kadang2x mama itew taco jer itew lolek lolek...




Ahad, 2 Mac 2014

Cuaca Panas


Musim Kemarau kot kat Selangor nieh. Panas memanjang. Kesian kat kucing2x... tuan2xnya boleh mandi untuk sejukkan badan yang kucing pulak??? 

Cuaca malam nie panas sangat, jadi dah sediakan 3 baldi air untuk kucing2x supaya diaorang senang minum. Lepas tue dapat lah sikit sejukkan kawasan yang ada baldi air tue.

Selangor pulak air kena catu... adess...



Senang bagi kucing minum puas2x... kesian panas...