Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Selasa, 3 Oktober 2017

Dapur Kecil


Tak de idea nak guna apa... nak pasang jubin nanti silap2 10 tahun akan datang rebah lagi jubin...

Nak pasang cermin risau gak pecah retak seribu... 

Last sekali paling senang kalau rosak next time boleh tukar sendiri... zink & sticker je...


Tools yang diperlukan...

Zink GB 2nd hand je, kalau nak baru belilah dari hardware...

Keadaan dinding kosong... sebelum nie dapur kat dinding sebelah lagi tu yang berjubin... nie dinding baru naik... tak pasang jubin sebab buntu nak pasang apa...

Marking mana nak letak zink...

Tampal sticker.. yang tengah2 aluminium foil, kalau dah rosak tarik je tampal baru..

Testing gantung & marking others tempat nak di drill..

Cat warna kelabu sebab kat dapur kan minyak banyak... warna cepat beram...

Atas kabinet dah pakai baju baru... part dinding kabinet belum jumpa wall paper warna kelabu yg bersesuaian...

ok la nampak la kemas sikit... bahagian sebelah lagi otak tengah fikir nak re-arrange apa kat situ... terutama part tong gas...

Ahad, 24 September 2017

Busy Board


Jom buat sendiri aka DIY busy board untuk anak & anak saudara @ adik...

Kenapa buat??? sebab nak bagi budak2 nieh busy tak kacau orang buat kerja Dan tak main2 dengan plug/suis yang betul... ada elektrik.....

Anak buah sedang sibuk...


Tak siap 100% belum buat tempat gantung lagi... tak plan lagi nak gantung macam mana...

Tools yang diperlukan untuk buat busy board.

Barang yang diperlukan terpulang nak bagi anak2 blaja buat apa...
1- suis-kedai RM2
2- plug-kipas rosak
3-calculator-masa tempat kja lama
4-kunci 2-3 jenis-Mr DIY
5- lampu-Mr DIY
6-loceng basikal-Mr DIY
7-horn basikal-Mr DIY
8-kanta pembesar-Mr DIY
9-cermin-Mr DIY
10-mangga & anak kunci-Tesco
11-penutup botol-sabun top
12-batang pipe-hardware
13-plywood-2ply-hardware
14-kayu pine-geng tukang kayu
15-jeans-seluar lama

Barang boleh didapati di Mr DIY, Tesco dan hardware, GB plywood lebih dari buat para kucing, kayu pine lebih dari buat tempat kepala langsir, paip lebih dari repair paip bilik air, kain jeans dari seluar lama yang dah rosak... (Post blog bukan di taja, tapi senang orang nak refer cari barang di mana)

Nak buat sukat2 potong2 sagat2 lekat2 & skru2 kan aja... hahaha nampak tak... nampak sangat malas nak taip explain... harap gambar2 yang disertakan dapat membantu...














Selasa, 19 September 2017

Tukar Bingkai Pintu Bilik Air


Rumah siapa masih menggunakan timber door frame??? Sekarang kebanyakan rumah dah guna yang besi... Susah kalau dah kayu di makan anai2x, takut anai2x membiak satu rumah...

Sebelah bingkai kayu pintu bilik air GB dah di makan anai2... Tahun lepas ingat reput biasa je, tampal je lah dengan simen. Tahun nie makin naik pulak reput...


Punca nak cat ruang laluan je sebab kerja cat terbengkalai dekat setahun 1/2... tapi tengok bahagian pintu tak cantik ingat nak repair tampal kayu je...


Di potong sikit nampak ada lagi reput, di potong lagi... ehhh jumpa anai2... titakkkkk... di potong hampir separuh sebab nak tengok had mana dah kena makan anai2x... adessssss...


Dah cuci dah nie tapi dalam dinding ada sikit anai2 lagi, lama jugak nak bagi tak nampak laluan anai2.. dalam kayu ada lagi tue.. tak boleh potong nanti tak boleh kunci pintu... siap tampal supaya anai2x konon2x tak dapat keluar...  nak raya haji... lepas raya haji... haaa dekat 3inch dia buat terowong dia atas batu simen tue dari arah kayu... getah latek tu pun dia boleh gigit makan...

Potong kayu sebelum raya haji, lepas raya haji barulah jalan project tukar frame pintu... disebabkan nak pakai pintu standard size terpaksa la cari hardware yang ada jual frame & pintu... Padahal baru je tukar daun pintu tahun lepas.. kayu ke plastik... pintu plastik tempah... leceh nak kena tempah2... datang sukat & datang pasang... siap pilih color pink... RM180 barang/upah/transport... kalau standard size katanya RM150...


Fikir nak senang masa akan datang... banyak kerja sikit la... Kerja nie yang lecehnya ada anak buah umur setahun lebih... haaa budak2x kan suka air... tapi....... Alhamdulillah... berjaya elakkan dia masuk bilik air... cakap eeeeeeee yek yek... eeeee... yek... tunjuk lantai simen hitam & pasir2 sepah... bila dia lalu je dia sebut eeeeeeeeee.... eeeeee... pandai tapi... aktif yang amat.....

Esoknya baru potong jubin sikit & pasang daun pintu..... satu rumah penuh debu... dengan koridor luar rumah pun berdebu macam kabus...





Nie semua upah orang tolong buatkan... kos tukar nie lebih kurang kos tukar pintu yang jenis slide tue... yang slide ada 2 jenis satu aluminium & satu GI... kos dia RM450-RM600....

Frame besi & pintu kayu je dah RM190 termasuk GST & transport.... belum simen/pasir/cat/upah... Orang kata bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian inilah dianya...

Nanti kalau pintu reput lagi tukar je daun pintu standard size... kalau bingkai reput... bingkai besi insyaallah tak de anai2..... tue jer sebab nak pintu standard size... tak leceh sangat di kemudian hari...



Sebelah dalam dah dipasangkan zink, wahaha GB tak puas hati tak kemas... GB bukak balik, GB potong yang lain tampal balik yang lain.... kenapa pasang zink??? konon2 nak elak daun pintu cepat reput... 


Pintu yang dah siap undercoat... itu je sempat amek gambar... undercoat frame tak dan nak amek gambar... terus cat jer... tak de masa nak ngirakan... gambar anai2x lagi la tak sempat nak amek... nampak je anai2x laju je spray bagi mati...

Belum sempat cat 2nd layer... nampak undercoat frame color hijau nampak lagi, belum touch up touch up lagi... cat pun senget benget... 2nd layer letak soletape nanti lurus la nanti... 




Nie pulak bahagian dalam yang tampal zink... bolehlah... boleh lah boleh... pun sama baru cat 1st layer... nampak sangat  cat tak rata di bahagian pintu kayu... silau masa cat nampak macam rata... bila kering cat tue dierrr...


Hasil kali ke-2 cat... malas nak sagat kertas pasir & cat lagi... boleh lah dah kilat cukup la...

Gambar dah siap belum lagi sebab belum siap... dah g cuci mata pulak hari ahad... mana nak siap kerja...


Masalah yang dihadapi...

*** silap dapat frame, kena tukar balik...

*** simen gam cair & lambat kering, tukar guna simen biasa...

*** pintu kecik jadi lock tak sampai, kena beli lock yang dalam tue yang panjang sikit... bukak sendiri & pasang sendiri... 

*** susah time nak cat... basah la cat sebab guna bilik air...


Time cuti2x la dapat kirakan hal rumah:-

Ahad - 10am-3pm - buka frame kayu & pasang frame besi...
Isnin - lepas waktu kerja - potong jubin & pasang daun pintu, skim & trim dinding...

Sabtu - undercoat 2x & 1st layer...
Ahad - pagi buka zink & pasang zink lain... lepas tu g mydin cuci mata... kerja tak siap lagi... 




Isnin, 21 Ogos 2017

Tukar Radiator Fan Motor Perodua Viva 800cc


Lagi pasal kereta yang dah berumur... 

Kali nie kena kena tukar Radiator Fan Motor pulak dah...


17 August 2017 - Khamis - Time Balik Kerja

Nasib lah dah dekat sampai dengan kawasan rumah. Nasib perasan dekat traffic light. Nasib dekat dengan Petron. Temperature Naik maka barulah nampak lampu temperature tue bernyala merah. Umur kereta lagi 1/2 bulan nak genap 9 tahun. Nie 1st time dia nyala.

Parking terus dekat kawasan pump tayar yang ada pili air. Terus matikan enjin buka bonet depan, panas haba boleh rasa kuat. Biar enjin sejuk dulu dalam 15 minit jugak, lepas tue baru siram air paip banyak kali jugak lah dekat tangki radiator tue. Lepas tue check tank air plastic tue ada je air. Nie mesti kipas tak jalan.

Dah agak2x boleh buka penutup tangki radiator,  pegang penutup radiator dengan kain nak buka takut air masih panas.... buka slow2x lepas slow2x.... haaa... lega cepat2x siram masuk tangki dengan air lagi... start enjin balik dah tak nyala dah lampu temperature tue.... jenuh intai kipas jalan ke tak... tak nampak gelap.

Nasib nak ke rumah tak sampai 10 minit. Jalan balik rumah & parking, ambik HP suluh, sah kipas tak jalan... huhuhu.. 

Hmmm... teringat dulu2x zaman sekolah dulu, abah GB ajar kalau terjadinya high temperature dekat kereta apa nak buat... dah di praktikkan semalam... alhamdulillah ilmu..

18/08/2017 - Jumaat - Pagi - Terus bawak g masuk bengkel Perodua.

Kena tinggal dia check dulu... dan.... sebabnya betul la kipas tak jalan sebab motornya udah kong... sudah sampai masanya...


boleh tahan harga perodua.... wuhuhu nak pergi bengkel biasa risau...... terpaksa rela namanya nieh...

lepas nie apa pulak... ???

>_<"








Isnin, 19 Jun 2017

Ramadan 2017


Ramadan hampir sebulan... tahun makin bertambah begitu juga umur meningkat...

Semakin terasa sepi dan kosong... terasa diri semakin dekat dengan waktunya... 

Terasa dah tua yang amat...



Rabu, 12 April 2017

Tukar Weatherstrip utk Tingkap Pintu Perodua Viva 800cc


Siapa kereta dia umur dah tua.......???

Biasa kalau kereta yang parking tak berbumbung macam kereta GB mesti akan ada masalah weatherstrip mereput... usia dah 8 tahun... berjemur berhujan... cat pun dah start buruk.... 

Bagi yang expert biasa lelaki la kan... benda nie kacang je untuk diaorang, bagi GB yang perempuan.... wehuhu... >_<

Risau nak g kedai kereta nie sebab??? arghhh... apa pun tak tahu pasal kereta...

Tukar di Perodua mahalnya... kalau survey online harga macam2 ada... murah2... ori dengan tak ori je yang susahnya tue...

Nah nie harga di Perodua... March 2017
Satu je yang...
front door glass, outer RM34.66 x 2
rear door glass, outer RM36.78 x 2
Belum termasuk upah pasang... 

haaa... menda tu je dah lebih dari RM100........

Next entry cerita pasal engine pulak... kereta dah nak naik 9 tahun tue kena la standby... aternyer nak pakai 10 tahun lagi tue.....




Floor Car Mat untuk Perodua Viva


Siapa pakai jenis coil???
Siapa pakai jenis flat???

Sekarang rata-rata orang pakai floor car mat jenis coil... kalau g Perodua, diaorang kata dah tak jual dah yang flat floor carmat... sebab berbau... errr... entah dulu beli tak pulak berbau......

GB tak suka jenis coil sebab tak rajin nak cuci lapik kaki tue. Kelemahan dia pasir jatuh bawah dalam tue, nak basuh lambat kering... paling tak suka... geli2 rasa bila di pijak tanpa pakai selipar...

GB punya carmat dah masuk tahun ke lapan; patah dan haus getahnya. Lama jugak hayat lapik dari Perodua... setelah sekian lama usha line jumpa juga yang berkenan di hati carmat dari Brand Trapo, nak tengok macam mana taip je Trapo Carmat dekat Google....

Harga RM 159.00 GB beli di Lazada.... nak g kedai kereta??? entah bila...

Kalau yang jual di Tesco/Aeon Big/Giant/ACE/DIY... tak de yang berkenan di hati... kat kedai kereta ada tengok juga, tapi berat & keras...

Trapo nie tahan tak tahan kena tunggu la 2-3 tahun dulu sebab warranty dia setahun... dalam masa setahun mesti la dia cantik kan kan kan...





Sabtu, 4 Februari 2017

Alat Permainan

Bila mak ngah jalan-jalan dan nampak barang mainan harga murah-murah. Tangan nie tetiba kutip je masuk bakul. Ibu adik bebel, dia kecik lagi... mana tahu blaja dan main lagi... 

Sejak ada adik, pasaraya bahagian alat permainan lah tempat utama mak ngah akan jeling2 sampai juling.

~~~~~~~~~

2/2/2017 - yang nie konon-konon nak ajar berjalan... tapi dia lebih minat duduk & main kat depan tue... dia suka part lembu bunyi mooooo, lepas tu buka tutup pintu sebab ada bunyi bukak pintu, ganggang telefon abis di ketuk-ketuk, yang bawah tu ada bunyi-bunyi bila dipusing-pusing, yang shape tu dia bukakan... mak ngah pasang dia bukak... matahari dia tekan-tekan tak sure dia suka bunyi @ lampu @ shape... part bulat-bulat tue warna oren/kuning/merah dia pantang tengok mak ngah main... mesti nak main jugak, tak pandai pegang button & pusing lagi, ditampar-tamparnya benda tue... part piano nampaknya tak minat... kalau duduk tempat berjalan... bukan main lagi sebelah tangan... kena pegang benda nie sebab mudah terbalik... bila dia tolak ke depan ke belakang dia gelak... kaki tak pandai melangkah lagi... Boleh didapati di AEON. Harga kena g baca post GB yang satu lagi... >>> 1st Step Baby Walker 

1/2/2017 tambah lagi lapik lantai nie. Mula-mula beli RM15.00 ada 10 keping so beli 2set. Untuk tempat meniarap golek-golek. Bila adik dah start asyik nak berdiri jatuh berdentum-dentum tambah lagi 20keping. Nak cover ruang tamu bahagian yang ada sofa & meja kopi. Suka sangat dia meniti... mula-mula berdiri suka hati dia je lepaskan tangan... jatuh bedentum kepalanya... dah masuk minggu kedua dah pandai berpaut untuk duduk slow-slow supaya tak jatuh... silap gaya jatuh jugak pinggang lembik lagi tak pandai imbang... jadi mak ngah pun menyusun la menda nie... RM39.00 ada 20 keping lain brand dari yang awal, so tak dapat cantum sekali dengan yang mula-mula beli.

*** Nota Kaki:- kalau beli sekadar untuk lapik, lebih elok beli yang tak ada pecah-pecahan kecik, tak pun terus beli style tikar. Senang kerja nak vacuum & lap lantai.... Kalau untuk mainan kanak-kanak cukup beli satu set jer... mmmmmuuuahahaha.. penat mak mah nak kemas benda nie time vacuum rumah....


~~~~~~~~~~

Yang ke-10. Yang nie letak dalam kereta, tujuan senang alih perhatian dia. Dia suka  tengok biji-biji dalam tue. Hmmm... kalau tengah pening kepala boleh sakit jiwa bawak kereta... bila budak main goncang-goncang perghh... bunyi benda nie teramatlah kuat.,. Boleh didapati di Daiso RM5.30.


Yang ke-9 sama jugak beli masa umur dia 2-3 bulan. Boleh didapati di Mr.DIY. Orang susun tegak-tegakkan dia kasi tumbang dan selerak-selerakkan. Orang gabung-gabungkan dia tolong leraikan. Layankan aja lah... Harga tak sampai RM15.00.

Yang ke-8 nie awal lagi dah beli masa adik umur 2-3 bulan, kalau tak salah RM7.00 dekat TESCO. Dah umur 7-9bulan dia main pegang-pegang je, masih tak pandai masukkan dalam tiang tue. Jenuh nak ajar, dah dia pegang kuat sangat tak lepas-lepas.

Yang ke-6... lagi mainan bunyi-bunyi. Kalau tak salah TESCO tak pun AEON Big. RM25.00 kalau yang RM20.00 set warna kurang menarik dan alat tak banyak macam nie. Adik suka main drum  dua lagi tue apa la namanya... adik suka jugak... tak rugi beli...

Yang ke-5 hahaha nie ibu adik bising bebel-bebel. Dia kata nanti habis adik bising ketuk merata-rata. Tapi mainan nie la ada satu ibu letak dalam bilik. Adik suka. Bila ketuk keluar bunyi. Boleh ditiup jugak ada wisel kat hujung pemegang. Adik umur 9bulan da tiup tak reti lagi, tapi buat bubble dalam cawan bukan main lagi. Boleh didapati di Daiso RM5.30 dapat dua.

Yang ke-4, senang dia nak pegang lembut, ada bunyi-bunyi loceng, bunyi gelang-gelang berlaga, bila picit hidung ada bunyi, tapak kaki ada bunyi plastik bila pegang. Yang nie dia suka sangat gigit-gigit kat hidung tue. Eee... penuh air liur... Kalau mak long dia main, dia buat bunyi gedegak gedeguk... macam kuda.. nie kat dpulze cyber, RM 45.00.

3rd mainan nie mak ngah suka sangat sebab murah sangat tak sampai RM 15.00 boleh bergerak lagi selain bunyi & ada lampu-lampu. Bila pusingkan kepala Bee ada bunyi klik3x. Adik suka satu lagu, lagu yang time Ber ni berjalan. Boleh didapati di Mr. DIY.

2nd beli mainan yang ada mengeluarkan bunyi, habis ditampar2 guna tapak tangannya... tak pandai tekan guna jari lagi. Tak ingat beli kat mana sama ada Tesco@Aeon Big. Harga tak lebih RM25.00.

1st mainan bunyi2 masa dia umur berapa bulan entah. Ibu dia beli kan.

~~~~~~~~~~

Semua kat bawah ni tersimpan rapi dalam almari ngeee...