Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Rabu, 20 Disember 2017

Lampu Enjin Menyala - Perodua Viva


Merah Menyala Si Bunga Raya,
Biarkan ia Mekar di Sana,
Izinkan Saya Mula Bicara,
Agar Manfaat Diperoleh Bersama....


Nak dijadikan cerita dalam perjalanan pulang dari kampung halaman di jalan highway yang lurus tiba-tiba lampu enjin menyala... menyala yang tak berkelip tak padam2×... nyalaan berwarna oren... suspen sebab tak pernah jadi macam nie lagi... nasib ada adik ipar & adik masa tue... 

Tengok minyak hitam... macam ada... macam tinggal sikit.. kurang pasti... so standby isi minyak hitam sebab takut minyak hitam kering... jalan sampai rumah dan keesokkannya baru hantar ke perodua yang berdekatan... 

Dan... dan... target kerosakan adalah wire engine... kata orang perodua tue masalah utama perodua viva yang selalunya terjadi bila lambang enjin menyala adalah disebabkan wire engine... katanya... setelah tinggalkan kereta..... jam dekat nak jam 5petang dah... tak telefon jugak... nak tunggu dia telefon tue tak telefon telefon... alih-alih kita pulak yang kena telefon dia nak tanya kereta rosak apa... huhuhu...

Nak minta harga sahih pun agak susah... tunggu jugak dia telefon sampai la kita telefon semula untuk tahu harga barang, harga upah dan harga GST... aje nya membunuh... 19/12/2017 Rabu bila dah dapat harga, minta dia repair... hmmm... hari nie 20/12/2017 belum lagi terima sebarang call... minta2x paling lambat siap pun esok... katanya siap nanti dia call... wuhuhu...

Masalah wire engine dah tahu dah sebelum nie pergi service yang sebelum nie orang perodua lagi satu tempat dah bagi tahu... kena tukar wire engine... huhuhu tapi tak tahu pulak harga dia cenggini... hari tue tak tukar wire engine lagi sebab tukar barang lain dah cecah 2k... gulppp...


Untuk tukar wayar engine yang terbaru nie katanya harga dalam anggaran RM463.00

Harga barang RM 316.40
Harga upah    RM 120.00
GST               RM 26.184
Total              RM 462.60


Hmmm... hati dah tak sabar nak ke perodua... sebab sebab sebab ???

Ada lagi yang rosak kat kereta nie...

Paling parah... belum repair...

Air-cond...


Air-Cond macam2x nak kena ganti barang katanya... perodua yang satu lagi tempat kata... quotation yang pernah dia buat sebelum nie... kereta viva jugak katanya... kos dalam 3k... wahaahaa... aje membunuh.... haaa.. tue dia akibat langsung tak pernah service air-cond selama hayatnya viva tue.. hayatnya sudah 9 tahun....  perodua yang ganti wire engine pulak katanya kos untuk repair air-cond dalam 1k... tue yang nak tahu tue ganti apa... apa dan apa... kot boleh ganti sikit2x... sabar... kena tunggu tukar wire engine siap dulu baru pergi tanya harga untuk repair air-cond...


Siapa ada pengalaman lampu engine menyala?

Siapa ada pengalaman masalah dengan air-cond?

Share la pengalaman anda di blog... senang orang nak refer...

__________


23/12/2017

semalam ambik kereta dan bilnya... slalu ada pulang barang gantian... tapi semalam tak de pulak dia pulang barang gantian...  kalau telefon tanya pun susah... tak tanya makan hati... set wayar banyak... wayar  mana entah yang rosak... sekarang orang repair nak senang diaorang je... full set nak di tukar... kita owner kereta la yang merana bayar kos repair...




Hmmm mintak tolong keluarkan minyak hitam pun tak dikeluarkan... dia kata minyak ok ngam... hmm habis tu wire engine yang rosak tue ke makan minyak hitam 2.5 liter??? asap dah la keluar berkepul2x pagi tadi... adoiii... nak kena cari bengkel lain untuk check apa masalah asap berkepul... tapi yang pasti bila dah tuang 1.5 liter 2nd isi masa kat highway yang jadi asap berkepul2x... bau hangit kat depan bila press minyak... baca kat google boleh jadi disebabkan lebih minyak hitam... kalau tak keluarkan takut leaking & rosak benda2x lain...

Tak sampai sebulan service aka tukar minyak hitam... mula ingat minyak hitam ada leaking ke apa...

Bila lampu engine nyala top up 1 liter... lampu ok sekejap dari slim river ke sg buloh... kemudian lampu nyala lagi... top up lagi 1.5liter... tak berkesan dah... lampu terus je menyala sampai la sampai ke rumah...

Isi minyak hitam sbb ingat lampu engine nyala sbb minyak hitam kurang... so dalam kereta tue macam jadi banyak je... apsal dia kata level minyak hitam ok... adoiii otak lemas... something wrong here...

kalau kata level minyak ok... maknanya engine makan minyak? ke ada leaking? asap kepul2x tue dah kenapa pulak? tak terjawap persoalan nie...


Jumaat, 10 November 2017

Promosi Cuti Di Sabah 2018 - Kundasang Touring

PAKEJ : Kundasang Touring


Assalammualaikum...

Wow ada promosi hebat untuk cuti-cuti di sabah !!!

Ada yang berminat ???

Laju-laju wasap ok...

017-668 7303



*** Complete ground arrangement... air ticket je tak masuk

*** Harga Kanak2
          - 2 tahun ke bawah free
          - 3-8 tahun half price
          - 9 tahun ke atas full




Time Table 2018 under group boleh choose kat sini...
Bila dah choose tarikh nanti wasap laju laju k... 
017-668 7303










Promosi Cuti Di Sabah 2018 - X Island

PAKEJ : X Island Trip


Assalammualaikum...

Wow ada promosi hebat untuk cuti-cuti di sabah !!!

Ada yang berminat ???

Laju-laju wasap ok...

017-668 7303



*** Complete ground arrangement... air ticket je tak masuk

*** Harga Kanak2
          - 2 tahun ke bawah free
          - 3-8 tahun half price
          - 9 tahun ke atas full




Time Table 2018 under group boleh choose kat sini...
Bila dah choose tarikh nanti wasap laju laju k... 
017-668 7303











Promosi Cuti di Sabah 2018 - Beyond Rafting

PAKEJ : Beyond Rafting Borneo


Assalammualaikum...

Wow ada promosi hebat untuk cuti-cuti di sabah !!!

Ada yang berminat ???

Laju-laju wasap ok...

017-668 7303



*** Complete ground arrangement... air ticket je tak masuk

*** Harga Kanak2
          - 2 tahun ke bawah free
          - 3-8 tahun half price
          - 9 tahun ke atas full




Time Table 2018 under group boleh choose kat sini...
Bila dah choose tarikh nanti wasap laju laju k... 
017-668 7303
















Selasa, 3 Oktober 2017

Dapur Kecil


Tak de idea nak guna apa... nak pasang jubin nanti silap2 10 tahun akan datang rebah lagi jubin...

Nak pasang cermin risau gak pecah retak seribu... 

Last sekali paling senang kalau rosak next time boleh tukar sendiri... zink & sticker je...


Tools yang diperlukan...

Zink GB 2nd hand je, kalau nak baru belilah dari hardware...

Keadaan dinding kosong... sebelum nie dapur kat dinding sebelah lagi tu yang berjubin... nie dinding baru naik... tak pasang jubin sebab buntu nak pasang apa...

Marking mana nak letak zink...

Tampal sticker.. yang tengah2 aluminium foil, kalau dah rosak tarik je tampal baru..

Testing gantung & marking others tempat nak di drill..

Cat warna kelabu sebab kat dapur kan minyak banyak... warna cepat beram...

Atas kabinet dah pakai baju baru... part dinding kabinet belum jumpa wall paper warna kelabu yg bersesuaian...

ok la nampak la kemas sikit... bahagian sebelah lagi otak tengah fikir nak re-arrange apa kat situ... terutama part tong gas...

Ahad, 24 September 2017

DIY Busy Board for Toddler


Jom buat sendiri aka DIY busy board untuk anak & anak saudara @ adik...

Kenapa buat??? sebab nak bagi budak2 nieh busy tak kacau orang buat kerja Dan tak main2 dengan plug/suis yang betul... ada elektrik.....

Anak buah sedang sibuk...


Tak siap 100% belum buat tempat gantung lagi... tak plan lagi nak gantung macam mana...

Tools yang diperlukan untuk buat busy board.

Barang yang diperlukan terpulang nak bagi anak2 blaja buat apa...
1- suis-kedai RM2
2- plug-kipas rosak
3-calculator-masa tempat kja lama
4-kunci 2-3 jenis-Mr DIY
5- lampu-Mr DIY
6-loceng basikal-Mr DIY
7-horn basikal-Mr DIY
8-kanta pembesar-Mr DIY
9-cermin-Mr DIY
10-mangga & anak kunci-Tesco
11-penutup botol-sabun top
12-batang pipe-hardware
13-plywood-2ply-hardware
14-kayu pine-geng tukang kayu
15-jeans-seluar lama

Barang boleh didapati di Mr DIY, Tesco dan hardware, GB plywood lebih dari buat para kucing, kayu pine lebih dari buat tempat kepala langsir, paip lebih dari repair paip bilik air, kain jeans dari seluar lama yang dah rosak... (Post blog bukan di taja, tapi senang orang nak refer cari barang di mana)

Nak buat sukat2 potong2 sagat2 lekat2 & skru2 kan aja... hahaha nampak tak... nampak sangat malas nak taip explain... harap gambar2 yang disertakan dapat membantu...