Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Isnin, 19 Jun 2017

Ramadan 2017


Ramadan hampir sebulan... tahun makin bertambah begitu juga umur meningkat...

Semakin terasa sepi dan kosong... terasa diri semakin dekat dengan waktunya... 

Terasa dah tua yang amat...



Rabu, 12 April 2017

Tukar Weatherstrip utk Tingkap Pintu Perodua Viva


Siapa kereta dia umur dah tua.......???

Biasa kalau kereta yang parking tak berbumbung macam kereta GB mesti akan ada masalah weatherstrip mereput... usia dah 8 tahun... berjemur berhujan... cat pun dah start buruk.... 

Bagi yang expert biasa lelaki la kan... benda nie kacang je untuk diaorang, bagi GB yang perempuan.... wehuhu... >_<

Risau nak g kedai kereta nie sebab??? arghhh... apa pun tak tahu pasal kereta...

Tukar di Perodua mahalnya... kalau survey online harga macam2 ada... murah2... ori dengan tak ori je yang susahnya tue...

Nah nie harga di Perodua... March 2017
Satu je yang...
front door glass, outer RM34.66 x 2
rear door glass, outer RM36.78 x 2
Belum termasuk upah pasang... 

haaa... menda tu je dah lebih dari RM100........

Next entry cerita pasal engine pulak... kereta dah nak naik 9 tahun tue kena la standby... aternyer nak pakai 10 tahun lagi tue.....




Floor Car Mat untuk Perodua Viva


Siapa pakai jenis coil???
Siapa pakai jenis flat???

Sekarang rata-rata orang pakai floor car mat jenis coil... kalau g Perodua, diaorang kata dah tak jual dah yang flat floor carmat... sebab berbau... errr... entah dulu beli tak pulak berbau......

GB tak suka jenis coil sebab tak rajin nak cuci lapik kaki tue. Kelemahan dia pasir jatuh bawah dalam tue, nak basuh lambat kering... paling tak suka... geli2 rasa bila di pijak tanpa pakai selipar...

GB punya carmat dah masuk tahun ke lapan; patah dan haus getahnya. Lama jugak hayat lapik dari Perodua... setelah sekian lama usha line jumpa juga yang berkenan di hati carmat dari Brand Trapo, nak tengok macam mana taip je Trapo Carmat dekat Google....

Harga RM 159.00 GB beli di Lazada.... nak g kedai kereta??? entah bila...

Kalau yang jual di Tesco/Aeon Big/Giant/ACE/DIY... tak de yang berkenan di hati... kat kedai kereta ada tengok juga, tapi berat & keras...

Trapo nie tahan tak tahan kena tunggu la 2-3 tahun dulu sebab warranty dia setahun... dalam masa setahun mesti la dia cantik kan kan kan...





Sabtu, 4 Februari 2017

Alat Permainan

Bila mak ngah jalan-jalan dan nampak barang mainan harga murah-murah. Tangan nie tetiba kutip je masuk bakul. Ibu adik bebel, dia kecik lagi... mana tahu blaja dan main lagi... 

Sejak ada adik, pasaraya bahagian alat permainan lah tempat utama mak ngah akan jeling2 sampai juling.

~~~~~~~~~

2/2/2017 - yang nie konon-konon nak ajar berjalan... tapi dia lebih minat duduk & main kat depan tue... dia suka part lembu bunyi mooooo, lepas tu buka tutup pintu sebab ada bunyi bukak pintu, ganggang telefon abis di ketuk-ketuk, yang bawah tu ada bunyi-bunyi bila dipusing-pusing, yang shape tu dia bukakan... mak ngah pasang dia bukak... matahari dia tekan-tekan tak sure dia suka bunyi @ lampu @ shape... part bulat-bulat tue warna oren/kuning/merah dia pantang tengok mak ngah main... mesti nak main jugak, tak pandai pegang button & pusing lagi, ditampar-tamparnya benda tue... part piano nampaknya tak minat... kalau duduk tempat berjalan... bukan main lagi sebelah tangan... kena pegang benda nie sebab mudah terbalik... bila dia tolak ke depan ke belakang dia gelak... kaki tak pandai melangkah lagi... Boleh didapati di AEON. Harga kena g baca post GB yang satu lagi... >>> 1st Step Baby Walker 

1/2/2017 tambah lagi lapik lantai nie. Mula-mula beli RM15.00 ada 10 keping so beli 2set. Untuk tempat meniarap golek-golek. Bila adik dah start asyik nak berdiri jatuh berdentum-dentum tambah lagi 20keping. Nak cover ruang tamu bahagian yang ada sofa & meja kopi. Suka sangat dia meniti... mula-mula berdiri suka hati dia je lepaskan tangan... jatuh bedentum kepalanya... dah masuk minggu kedua dah pandai berpaut untuk duduk slow-slow supaya tak jatuh... silap gaya jatuh jugak pinggang lembik lagi tak pandai imbang... jadi mak ngah pun menyusun la menda nie... RM39.00 ada 20 keping lain brand dari yang awal, so tak dapat cantum sekali dengan yang mula-mula beli.

*** Nota Kaki:- kalau beli sekadar untuk lapik, lebih elok beli yang tak ada pecah-pecahan kecik, tak pun terus beli style tikar. Senang kerja nak vacuum & lap lantai.... Kalau untuk mainan kanak-kanak cukup beli satu set jer... mmmmmuuuahahaha.. penat mak mah nak kemas benda nie time vacuum rumah....


~~~~~~~~~~

Yang ke-10. Yang nie letak dalam kereta, tujuan senang alih perhatian dia. Dia suka  tengok biji-biji dalam tue. Hmmm... kalau tengah pening kepala boleh sakit jiwa bawak kereta... bila budak main goncang-goncang perghh... bunyi benda nie teramatlah kuat.,. Boleh didapati di Daiso RM5.30.


Yang ke-9 sama jugak beli masa umur dia 2-3 bulan. Boleh didapati di Mr.DIY. Orang susun tegak-tegakkan dia kasi tumbang dan selerak-selerakkan. Orang gabung-gabungkan dia tolong leraikan. Layankan aja lah... Harga tak sampai RM15.00.

Yang ke-8 nie awal lagi dah beli masa adik umur 2-3 bulan, kalau tak salah RM7.00 dekat TESCO. Dah umur 7-9bulan dia main pegang-pegang je, masih tak pandai masukkan dalam tiang tue. Jenuh nak ajar, dah dia pegang kuat sangat tak lepas-lepas.

Yang ke-6... lagi mainan bunyi-bunyi. Kalau tak salah TESCO tak pun AEON Big. RM25.00 kalau yang RM20.00 set warna kurang menarik dan alat tak banyak macam nie. Adik suka main drum  dua lagi tue apa la namanya... adik suka jugak... tak rugi beli...

Yang ke-5 hahaha nie ibu adik bising bebel-bebel. Dia kata nanti habis adik bising ketuk merata-rata. Tapi mainan nie la ada satu ibu letak dalam bilik. Adik suka. Bila ketuk keluar bunyi. Boleh ditiup jugak ada wisel kat hujung pemegang. Adik umur 9bulan da tiup tak reti lagi, tapi buat bubble dalam cawan bukan main lagi. Boleh didapati di Daiso RM5.30 dapat dua.

Yang ke-4, senang dia nak pegang lembut, ada bunyi-bunyi loceng, bunyi gelang-gelang berlaga, bila picit hidung ada bunyi, tapak kaki ada bunyi plastik bila pegang. Yang nie dia suka sangat gigit-gigit kat hidung tue. Eee... penuh air liur... Kalau mak long dia main, dia buat bunyi gedegak gedeguk... macam kuda.. nie kat dpulze cyber, RM 45.00.

3rd mainan nie mak ngah suka sangat sebab murah sangat tak sampai RM 15.00 boleh bergerak lagi selain bunyi & ada lampu-lampu. Bila pusingkan kepala Bee ada bunyi klik3x. Adik suka satu lagu, lagu yang time Ber ni berjalan. Boleh didapati di Mr. DIY.

2nd beli mainan yang ada mengeluarkan bunyi, habis ditampar2 guna tapak tangannya... tak pandai tekan guna jari lagi. Tak ingat beli kat mana sama ada Tesco@Aeon Big. Harga tak lebih RM25.00.

1st mainan bunyi2 masa dia umur berapa bulan entah. Ibu dia beli kan.

~~~~~~~~~~

Semua kat bawah ni tersimpan rapi dalam almari ngeee... 









Sabtu, 7 Januari 2017

Breakfast 8.00-8.30am - Sandwich


Menu breakfast Nov 2016 nie malas bawak bekal untuk breakfast.... jadi makan je la sandwich yang di beli dari Petronas dan Food Court... Meehoon Petronas dan Nasi Lemak dari Food Court....

Tapi lama-lama bosan dengan sandwich yang di beli sebab tak menepati selera dan tak menepati kekenyangan perut. Sering menerima ngomelan tak kenyang sampai jam 12.00 tengah hari la... maka bawak bekal la GB ke office.

Jom layan sandwich GB tapi tak banyak gambar sebab selalu bila dah makan baru ingat "Lupa nak amek gambar". Nanti bila ada lagi gambar GB upload kat sini lagi.









Salah satu resepi yang selalu ulang kali buat untuk breakfast adalah yang nie.










*** 17/1/2017 - bila da bosan dengan telur, tukar ke daging burger pulak tapi adik GB telur masih menjadi pujaan hatinya.



19/1/2017 bawak sandwiches ke office...    nasib baik habis... lama tak bawak makanan g office untuk dimakan ramai2.








Greek Yogurt - snack 10.00am


The best combined setakat nie.

Pisang Kaki with Greek Yogurt (GY)
Red Apple with GY
Grape is ok with GY
Cashew Nuts is ok with GY
Sweet Sstrawberry is ok with GY

Banana worse with GY
Candies worse with GY
Cashew Nuts Powder worse with GY
Sour Strawberry worse with GY












*** candies (please control ur portion)

>_< saja try nak bg meriah... rasa dgn GY huh memang kelaut...