Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Rabu, 27 Jun 2012

~Aktiviti Hari Sabtu & Ahad~

23-6-2012 sabtu
malam... makan char kuew tiow...
tak senam... adesss...

24-6-2012 ahad
6.00am - JM30DS - day 10
8.30am - berjalan & jogging slow2x di kawasan bukit bukau kawasan bukit cerakah...
ha... siap pegi makan nasi arab... tapi nasi tak makan banyak... in control...
lepas tu melepak di tasek cyberjaya...
tiba malam... pengshan terus...

yeshhh dah ada stamina be-jogging... walaupun jogging tak seberapa... tapi ada perkembangan la jugak... ekekeekee....

~scale scale scale meter reading~

16-6-2012 - 80.0kg...
23-6-2012 - 79.7kg.... -0.3kg je...

sikit je penurunan... tapi... weee... da masuk 70an... sekarang target no 2... 75kg before raya... haizzz... mampukah....

~Agar-Agar Coklat a.k.a Dark Choc Jelly~

Tadaaa....


Ta da da da...

Bahan2...
20gm agar2 kering
59gm coklat
2liter air
5packet sugar (5gm ever sweet) kalau pakai gula biasa 8-10sudu besar gula

Topping
cream blend dengan choklat rice...

Panaskan air, bila dah mendidih masukkan agar-agar kering. 

Setelah agar2x sebati dengan air masukkan gula dan coklat dan kacau.

Sejukkan sedikit dan tapis agar2x sebelum masukkan ke dalam acuan.

* Sesetengah coklat tak sedap bila buat agar2x. Ada yang coklat dia  bakal timbul kat permukaan agar2x dan berminyak. Coklat Tudor Gold nie sedap untuk buat agar2x.

* sudu besar tue, sudu yang orang guna makan sup2x tue tau...

* resepi guna ever sweet tue, resepi untuk orang yang ada kencing manis... atau tengah diet...


~Dark Choc & Ice Cream Magnum~

Suke yang nie... GB serapkan dalam menu seminggu sekali...


Isnin, 18 Jun 2012

~ Aktiviti 18-6-2012 ~ 22-6-2012 ~

minggu nie... tak de senam naik tangga & skipping... rehatkan kaki dulu...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

18/6/2012 - Isnin

BF - tortilla + cheese + chicken slice + lettuce + 1bj telur <<< over gila pg nie...
Lunch - ayam + kobis masak kicap
Dinner - Epal hijau 1 biji + satey RM5.00 + timun cina 1...
+ senam JM30DS day 6 + cardio + 10 minit senam tambahan...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

19/6/2012 - Selasa

BF - telur dadar + chicken slice + sup daging sikit
Lunch - Sup daging + salad (timun+lettuce+tomato+carrot)
Jam 4.50ptg - 1 biji pisang
Dinner - 1/2 biji epal merah + (cendawan+timun+1/2bj tomato+tauhu < goreng lada hitam) + tortilla sapu dgn mayo je... errr terasa nak makan kulit tortilla tu je....
+ senam JM30DS day 7 + cardio + 10 minit senam tambahan...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
20/6/2012 - Rabu

BF - Telur Mayo
Lunch - udang + sayur
Dinner - Epal 2 bj + kerepek belinjau (sebelum bekam) - selepas balik dari bekam makan tortilla.
- tak senam sebab bila bepeluh tapak bekam gatal...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

21/6/2012 - Khamis
BF - Ayam sambal 2 ketul kecik + sayur kobis masak kicap
Lunch - Ayam penyet + ais krim coklat
Dinner - Ayam sambal + sayur kobis masak kicap ( makan yg pg punya)
+ senam JM30DS day 8 <<< ni je yg mampu...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

22/6/2012 - Jumaat
BF - tortilla
Lunch - telur mayo + sayur
Dinner - 3 ketul kecik ayam + lettuce
+ senam JM30DS day 9  + cardio + 10 minit senam tambahan...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

22/6/2012 - haizzz pg td timbang berat naik... 80.5kg... tapi tu sebelum membuang... sbb pg dah jarang membuang.... selalu membuang jam 10.00pg... kena tunggu esok... kalau kg naik tp % fat turun... selamat... kalau tak... adesss... kes nayer...

balik nie nak jalan kaki seround dua...  amek udara luar kat tasek... bg panas sikit badan... ahad bercadang utk ke bukit cerakah... jeng3x... mampukah mendaki part bukit itu... lama jugak tak pigi itu bukit...

~16/6/2012 - Timbang~

09/06/2012 - 81.1kg
16/06/2012 - 80.0kg -1.1kg

Turun 1.1 kg tp kalau ikut fat n muscle lost... sayang lah...
Muscle turun 0.3% Fat turun 0.2%

Sabtu
makan adesss tak ingat... tp under control...
+ senam JM30DS - day 5

Ahad
BF - 1bj pisang + 1 biji epal merah + susu dutch lady 1 gelas
Lunch - Ayam penyet beserta tauhu + tempe
Dinner - 1bj pisang + 1 biji epal hijau + susu dutch lady 1 gelas
+ senam jam 7pg di tasek... briskwalk 4km...
+ senam kat gym... 30 + 15 + 5... 50minit...
malam tak buat JM30DS... kaki bawah pelipat sakit balik... hahaha... tak blh senam kaki bnyk2x... penyakit lama datang kembali... 2 tahun lepas penah jatuh...

Jumaat, 15 Jun 2012

Tiada Lagi ~ Amy


Sia-sia sudah
Kita jalin cinta
Bila hati selalu berbeda


Sampai kapan lagi
Ku harus menahan
Rasa kecewa di dalam dada

Seandainya kita masih bersatu
Tak mungkinkan menyatu
Walau masih ada sisa cinta
Biarkan saja berakhir sampai
Di sini...

Tiada lagi yang ku harapkan...
Tiada lagi yang ku impikan... 
Biar aku sendiri tanpa diri mu...

Tiada lagi kata cintaku
Takkan lagi ku bersama mu
Biar ku simpan semua
Kenanganku bersamamu...




Radja - Jujur

Duhai kekasih pujaan hatiku
Apakah kau memeberiku satu arti
Sedikit rasa yang bisa ku mengerti
Bukan sumpah atau janji

Buktikanlah bila ada cinta
Setulus hatimu bisa menerima
Sebatas kejujuran yang kau miliki
Bukan sekadar bersama

Jujurlah padaku bila kau tak lagi cinta
Tinggalkan aku
Bila tak mungkin bersama
Jauhi diriku lupakanlah aku...
O... Ho... O... Ho....

Jujurlah padaku bila kau tak lagi cinta
Tinggalkan aku
Bila tak mungkin bersama
Jauhi dirku lupakanlah aku
Selamanya....



Selasa, 12 Jun 2012

Senam Naik Tangga ~ Timer 11-12-13-14-15 June 2012


timer naik tangga~~~

11/6/2012 - isnin - petang
1st 5 level - 1mnt 04scd
2nd 5 level - 1mnt 17scd
3rd 3 level - 39scd
+ workout jm30ds - level 1 - day 1
+ skipping 100 + 100 + 100

Makan
BF - telur 2 biji + 1/4 bwg merah + garam <<< masak sendiri
Lunch - ikan sambal + tomato + timun <<< ikan suh kawan tolong tapau. sayur bawak dari rumah.
Dinner - air oren (cosway)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

12/6/2012 - selasa - petang

1st 5 level - 59scd
2nd 5 level - 1mnt 14scd
3rd 3 level - 40scd

1 - 59scd
lap - 30scd
2 - 1mnt 14sscd
lap - 30scd
3 - 40scd
234 total anak tangga - 3mnt 54scd....

lap a.k.a regang otot & amek nafas...
+ tak senam.........

Makan
BF- 2 biji telur + mayo 1 sudu + 1/4 bwg merah + garam
Lunch - ayam goreng 2 ketul + sambal nasi lemak <<< terpaksa beli sebab tak sempat masak
Dinner - keropok belinjau + sayur sawi bunga + telur 1 biji (makan separuh je sayur)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

13/6/2012 - rabu - petang

1st 5 level - x
2nd 5 level - x
3rd 3 level - x
(tak naik tangga da lewat... senja2x tak berani... balik kerja singgah beli ikan... siang ikan goreng ikan n makan bedua ngan cik citam tomey2x)... tettt dah 7.30mlm...
+ 200 je skip (10minit) slow2x sangkut2x...
+ workout jm30ds - level 1 - day 2

Makan
BF - telur 2 biji + mayo + garam <<< sama je bf... senang nak masak
Lunch - udang goreng butter + sayur (broc + kobis + tomato)
Dinner - ikan kembung 2 ekor (share ngan cik citam)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

14/6/2012 - khamis - petang

1st 5 level - 1mnt 8scd
2nd 5 level - 1mnt 32scd - naik slow2x kaki kejang!
3rd 3 level - x neik dah...
+ workout jm30ds - level 1 - day 3

Makan
BF - telur mayo goreng
Lunch - udang + tomato
Dinner - meehoon tom yum (1/2 peket) + udang + broccoli + tomato 1/2

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

15/6/2012 - jumaat - petang

1st 5 level - 58scd
2nd 5 level - 1mnt 2scd
3rd 3 level - neik 1 level je - tak berapa syiok naik tangga bnyk sampah lak hari nie.
+ workout jm30ds - level 1 - day 4
+ cardio hohoho campur dua2x + 10minit sama ngan 1 jam senam.

Makan
BF - telur mayo goreng lagi
Lunch - Ayam goreng dulu past tu kobis + tomato masak kicap, kemudian masukkan ayam.
Dinner - tak tau apa nama... (4bj telur putih < wisk sampai kembang + 1tsp cuka + 1tsp esen + 2tbs tepung jagung) <<< bakar + yogurt.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

12/6/2012 ~ pagi td timbang b4 mandi 80.5kg... hmmm mcm memberi harapan je... adoiii...

13/6/2012 ~ semalam malam tak senam... sbb lepas lunch uk uk... hmmm kecacingan... jam 1.30pm terus zarsss ke klinik... mc half day... malam dinner pun makan half... makan ubat... lain mcm je rasa perut.... tido tak ingat apa dah... jam 4 pg citam dok pijak2x kejut ajak mein kejor2x.... dok agah2x dia kejap... lelap... tesedo jam 8.30am... im late.... adesss... timbang pg td 80.6kg... cantik lah... bacaan maintain kat 80 point sumting... hari ni wajib senam day 2 - jm30ds...
~ nak beli ikan kembung 1kg = RM10.00... ikan tak de... dpt 6 ekor je RM8.00...

14/6/2012 ~ haizzz timbang pg tadi 80.5kg... apekah apekah bacaan pg esok agaknya...

Rabu, 6 Jun 2012

Senam Naik Tangga ~ Timer 4-5-6-7-8 June 2012





kalau tak salah bilangan anak tangga keseluruhan 180 anak tangga... keseluruhan tu membawa maksud 10 level bersamaan 180 anak tangga... 5 level 90 anak tangga...

4/6/2012 - isnin - petang
1st 5 level ~ 1mnt 16scd 1 
2nd 5 level ~ 1mnt 16scd 0 

+ work out cardio


5/6/2012 - selasa - petang
1st 5 level ~ 1mnt 06scd 1
2nd 5 level ~ 1mnt 06scd  12
+ tido lena ekekeke


6/6/2012 - rabu - petang
1st 5 level ~ 1mnt 08scd 1
2nd 5 level ~ 1mnt 13scd 1
+ work out cardio 


7/6/2012 - khamis - petang
1st 5 level ~ 1mnt 13scd 1 
2nd 5 level ~ 1mnt 18scd 7
+ tido lena ekekeke 


8/6/2012 - jumaat - petang
1st 5 level ~ 1mnt 09scd  8
2nd 5 level ~ 1mnt 19scd 7 
+ work out weight training + abs
+ skipping 50/35/30 per minunte <- jam tali kualiti tali skipping tak memuaskan... nak kena cari yg jenis berat n tak mudah bengkok masa hayun tali...


KUIL BATU CAVES 
Kuil Batu Caves mengandungi sebanyak 364 mata tangga iaitu dari paras bawah hingga ke dalam gua. Jumlah itu akan menjadi sepanjang kira-kira 170 meter jika mata tangga itu diluruskan menjadi satu garisan. 



* kira sekarang nie GB dah berjaya melangkah separuh dari jumlah anak tangga itu... 184 lagi...





Isnin, 4 Jun 2012

Timer - Senam Naik Tangga Laju2x... stamina2x..


        2/6/2012

morning
1st 5 level ~ x amek
2nd 7 level ~ 1mnt 51scd

evening
1st 5 level ~ 1mnt 07scd
2nd 7 level ~ 1 mnt 49scd


3/6/2012

morning

1st 5 level ~ 1mnt 12scd 1
2nd 5 level ~ 1mnt 14scd  9

~Kejang Perut~

cubaan buat push up style yg guna lutut... tak larat buat yg guna kaki meniarap...

knee push up... masih try n error... sampai kejang rasa otot kat dalam perut...


yg ni beginner push up...

yg nie pun dia kata beginner jugak...


yg nie betul2x push up...


How to do push up properly....


Push-up Technique. Assume the Push-up starting position with your elbows locked. Lower yourself by bending your elbows until your chest almost touches the floor. Come back up by pushing through the floor.
  • Hand Position. Don’t take your hands out to wide. Put your hands slightly wider than shoulder-width. Hands turned out 45°.
  • Tuck Your Elbows. Easier on your shoulders. Keep your elbows at a 45° angle to your body during Push-ups.
  • Brace your core. Straight line from shoulders to ankles. Push your abs out as if someone was going to punch you in the stomach.
  • Squeeze Your Glutes. Push your abs out while squeezing your glutes hard. Both will avoid any hyper-extension of your lower back.
  • Tuck Your Chin. Lead with your chest, not with your head. Your neck must stay inline with the rest of your spine. Don’t look forward.

Jumaat, 1 Jun 2012

Clenx Tea

Akhirnya... tergoda gak membeli tea nie. Alhamdulillah tak la sengsara mcm ada sesetengah tea pelangsing tue. Yang nie sakit dia tiba2x  je. Membuang lepas tue lega. Badan tak la rasa kepenatan lepas membuang. Perjalanan memang terbaik lancar je mmmiahahaha... Nie beli kat farmasi je... 1 kotak ada 20 pack kecik... RM 29 ke RM26 pun sudah lupa...



1 pack kecik nie blh diguna berulang dalam 1 hari. ^_^


* up to date 25/10/2012... nn dah tak pakai tea nieh dah... nn try behenti guna 1 minggu... jeng3x perut susah nak membuang pulak... agaknya sistem terganggu... sebelum pakai tea nie... nn membuang tiap2x hari sekali... masa pakai tea nie jadi 2x sehari atau 3x sehari... sekarang nn tak pakai dah... jadi sekali sehari macam sebelum2x nieh... ngeee... ada dekat 2 bulan dah benti pakai tea nieh...

Equal & Pal Sweet

baru test guna 1 biji dgn 1 mug Nescafe... 1 biji je pakai dah ok dah...
dah macam orang kencing manis pulak... padahal tak pun...
tapi nak jaga pengambilan punya pasal... hentam sajalah...
kalau amek 1 biji 1 hari blh tahan 100hari tu... bawah RM9 harga dia...
kalau amek 2 biji 1 hari blh tahan 50hari... hmmm bukan hari2x pun buat air manis...
time ngantuk je mau minum Nescafe....



yang nie belum try lagi... tak tau lagi rasa macam mana...