Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Rabu, 31 Julai 2013

Tutorial Clock for Blog a.k.a Jam untuk Blog


Antara web yang menyediakan code html. Boleh pilih dan ubahsuai ikot suka hati.
Islamic Web Clock Widgets
Cuteki Clock Widgets
Widgetbox Clocks Widget
Cute Clock Widgets

Penerangan ringkas.
1. Click Layout.
2. Choose tempat nak letak jam, Click Add Gadget.
3. Paste pada New Tab tue. Dah tue tak reti2x nak save?



Lepas tue nanti try tengok, jadi ke tidak???

Kalau tak jadi... maka pergilah jengjalan cari info lagi... keh3x...

* nie untuk rujukan GB, bila tukar background, mesti ada nak kena tukar2x apa yang patot kan kan kan...

Contoh










Sabtu, 13 Julai 2013

Hapus Aku Dari Hidupmu


BAD is ME

I fall in love with wrong person

"Kita rasa kita dah cukup yakin dengan pilihan kita. Dengan cinta dalam hati kita. Namun bukan kita penentu segala. Tapi Dia. Allah"

"Bila tak ada jodoh, bukan kerana dia tidak baik untuk kamu atau sebaliknya. Tapi memang sebab dia tidak tertulis untuk kamu di Lauh Mahfuz sejak azali lagi. Atau mungkin kerana makin dekat kamu dengan si dia, makin kamu menjauh dengan DIA"



Rabu, 10 Julai 2013

NN - Blood Test Result


yang nie test yang pertama 9-8-2007 lama punya masa nie... 1st time blood test masa dolu2x... sebab asyik rasa letih jer  badan... pening kepala je semedang...



yang nie pulak test kedua 28-3-2012, 1st test sebelum cuba mendietkan diri melalui pemakanan dan senaman. akhir tahun 2011 ada diet dengan JM5. entah kenapa naik bacaannya entah...

3 bulan selepas yang kedua...25-7-2012... ada penurunan...

sepatutnya ada test 3 bulan selepas test yang ke 3, tapi NN tak buat... hanyut layan perasahaan yang frust... diet entah kemana... senam entah kemana...

jadi hari tue badan rasa letih2x sengal sana sini... dah la berat dah naik balik... jadi buat balik blood test...
test yang ke empat... 5-7-2013... dengan harapan nak jaga balik kesihatan...



Naik yang tak bagus
1. Total Cholesterol naik dari 5.1 ke 5.4... adesss... ( < 5.2 )

Naik yang tak bagus
2. Triglyceride naik dari 1.70 ke 1.86... adesss... ( < 1.68 )

Naik yang bagus
3. HDL Cholestrol naik dari 0.80 ke 1.22... ( > 1.03 )

Turun yang bagus
4. LDL Cholestrol turun dari 3.52 ke 3.33... ( <2.58 )

Turun yang bagus
5. Total Cholestrol/HDL ratio turun dari 6.4 ke 4.4... ( < 5.0 )


Dekat sini ada 3 lagi yang tak ok
No 1
No 2
No 4

Nie kalau tak makan OAT mesti lagi melarat balik lagi teruk bacaannya nie...

Walaupun berat naik balik ke angka 80... errrrrrr..... tettttttt.....................

Mintak2x bulan puasa nie... berat ke angka 76 semula....

dan... cholesterol pun turunlah hendaknya...

 Nak buat cabaran OAT lah... hari2x nak amek OAT selama 3 bulan... lepas tue buat blood test semula...



*   Bawah nie yang full saje nak tunjuk full size... keh3x...








Ahad, 7 Julai 2013

Pencuci Drum Mesin Basuh


Wash Drum Cleaner - Cosway



Siapa tak pernah cuci mesin basuh punya drum???

Apa kata try Power Max - Wash Drum Cleaner.


Cara2x...

Penuhkan mesin basuh dengan air, kemudian masukkan 1 pack wash drum cleaner. Pusingkan mesin basuh selama 30 minit. Kemudian biarkan air dalam mesin basuh tue selama 2-3 jam. Lepas tue pusingkan lagi mesin basuh selama 30minit.

Haaa... nanti tengoklah segala kotoran timbul keluar, air jadi keruh... bila dah siap sesi basuh... buangkan air a.k.a kasi mesin basuh spin sampai air kering habis dan hasilnya dapat lah habuk berkepok2x nanti dari penapis habuk kat dalam mesin tue.

Haaa... lepas tue nanti... kena cuci 2-3 kali mesin basuh dengan air, supaya habuk2x tue hilang dari mesin basuh... NN lap dengan kain, sebab membazir air jer jalan 2-3kali.

Lepas tue nanti bila cuci baju2x... cucian lebih bersih... tak ada lagi habuk2x kat baju...

Weee suker suker...


Mana nak dapat?

Kat cosway lah.

Member Price RM 12.50
2 packs x 300g


Tutorial Letak Lagu Kat Blog - Harapan



Lama sudah blog empty tiada lagu bising2x...

Hari nieh letak lagu hyper act biar dia melalak2x kat blog...

Nak link???

Pergi amek SINI

Lagu lain2x pun ada... pergi jer search kat SINI

Pun boleh search lagu kat SINI


Tak susah letak lagu dalam blog.

Senang jer.

Copy Link Code Lagu yang dikehendaki.



Lepas tu cari layout kat blog.


Lepas tue tekan add gadget.



Pilih gadget HTML/JavaScript. Tekan yang tue, nanti dia keluar satu lagi pop up macam nie. Kemudian paste link yang dah copy tu kat ruangan content. Bagi title lepas tue boleh save.



Dah save, nanti dekat layout, tekan save arrangement.

Dah boleh preview blog. Try test ada lagu ke tidak.........

Sedap lagi lagu dalam MP3 dari 4shared.

Hanya Aku - Hyper Act


-.-"


First Time Tekanan Darah Naik


11/7/2013 - Khamis

pagi2x bangun tido je kepala dah pusing2x. haaa... tak larat nak bangun pergi kerja. tepat jam 10.30am terus mandi, walaupun tak larat nak bangun... terpaksa pergi klinik nak kan MC kalau tak nanti cuti kena potong... doktor pam tekanan darah penyukat tue... "ermmm... tekanan darah awak tinggi sikit hari nie... dah 140.. tapi yang belakang tue ok... masih 80". 1st time... tak pernah2x tekanan darah naik sampai 140/80...

biasa kalau time demam pun naik dalam 130 jer... hmmm... mungkin sebab stress tak pun sebab pemakanan? nak kata kuat garam... tak kuat masin... haizzz entahlah...


12/7/2013 - Jumaat

haaa... pergi klinik untuk blood test... lama jugak tak buat blood test untuk cholesterol.... mesti naik banyak... sebab diet dah tunggang terbalik... senam pun dah stop... berat pun dah naik... kalau ikut hati malas nak buat blood test... sebab memang tahu mesti naik punya... hmmm... tapi kalau tak buat, macam mana nak tahu berapa bacaan cholesterol sekarang nie...