Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Khamis, 29 Mac 2012

Resepi Kari Asam Laksa

20hb hari tu teringin nak makan curry asam laksa... jadinya... masak lah... egegege...


curry asam laksa...

Resepi

Bahan A
2 biji bawang merah (blend)
2 ruas halia (blend)
3 sudu cili kering yang sudah di blend
2 sudu serbuk kari (bancuh + gula & garam)
3 genggam daun kesum yang telah dibuang tangkai
2 kuntum bungan kantan
secukup rasa garam dan gula

Bahan B
3 fish kek
1 1/2 cawan air

Bahan C
5 ekor ikan sardin atau apa2x yg lagi sedap...
3 1/2 cawan air

Bahan D
Santan

Bahan E
Laksa
Salad
Timun
Bawang
Cili merah @ hijau

Cara2x
Tumis bahan A sehingga naik bau dan garing. Kemudian masukkan bahan B masak sehingga mendidih.

Bahan C rebus ikan bersama air. Kemudian sejukkan air rebusan air tapis masuk dlm blender. Ikan pisahkan isi dan tulang. Mula2 blend isi ikan dan asingkan. Tulang juga boleh di blend kemudian tapis ambil air sahaja.

Satukan bahan C ke dalam periuk dan kacau biar mendidih. Akhir sekali masukkan santan, kacau sampai masak tapi jgn pecah lemak...

Siap... celur laksa basah dan sedia di hidang dgn bahan E yang telah di potong...

p/s hidangan utk 3-5 orang...

Vege+Ayam-lunch-Yong Tau Fu-dinner ~Menu 28-3-2012 ~

Breakfast amek vege tambah ayam mcm nie...


Bahan A
air 1/4 cawan,
sos lada hitam 1/2 sudu,
sawi bak choy atau sawi daging,
bunga kobis,
brokoli
tomato
Masak Bahan A dlm pan sampai masak...

Bahan B
ayam perap ngan sos thai 1 sudu selama 1 jam kemudian bakar 1 jam...

campurkan A + B = siap....

Lunch JM5...

Dinner...errr yong tau fu la pulak.... adesss...

~Menu 27-3-2012~BF-Nasi Lemak-Luch JM5-Dinner Sayur~

breakfast nasi lemak & air masak...

lunch minum jm5... hmmm tukar da time minum jm5...

dinner... masak menda nie...


Bahan2x-
tauhu lembut 1/2 paket
sos thai 1 sudu
sayur - brokoli+bunga kobis+tomato+sawi bak choy
telur 1 biji - goreng & gulung kemudian potong...

konon nak try follow atkins diet... tgh on proses... agak susah bila nak kena kira carb... tak boleh lebih 20carb 1 hari... tgh masak2x menu yg blh diterima anak tekak... tak sure tauhu ok ke tak dlm atkien diet... tp ni kira tak lebih 20 carb tuk menu sayur nie...

Citam Manje!!!

citam: mama... citam wetih larrr... citam tumpang do selit2x kat mama leh tak mama?
mama: alololo... chian dier... meh shini meh...
citam: citam shelit kat shini ehhh mama... tak taco mama mein FB kan kan kan...
mama: penat mama niarap mcm nie... penyet kang...
citam: tak pe tak penyet pon ha...

Jumaat, 16 Mac 2012

Resepi Black Pepper Roast Chicken

Ni masak hari 4hb/3 hari tue... tak habis simpan dalam peti ais... 5hb panaskan balik je...

BAHAN2
A Ayam kecil ( dipotong setengah)
B. Bawang besar ( 3 biji)
Bawang putih (4 ulas)
Halia (1 ibu jari)
Serbuk kasar lada hitam (2 sudu)
Sos Tiram (3 sudu makan)
Kicap Manis ( 3 sudu makan)
Madu ( 2 sudu makan)
Knorr chicken stock ( 1 cube)
Gula ( 2 sudu makan)
Herba Oregano ( 2 sudu)
Herba Basil kering (2 sudu)
Garam ( 1 sudu kecil)
Mentega ( 1 sudu)
Air sikit sahaja

CARA2 MEMBUAT :
1. Blend semua bahan2 di atas.
2. Lumurkan pada ayam dan perap selama 2 jam atau semalaman.
3. Sapukan mentega di serata ayam sebelum di bakar.
4. Bakar ayam selama sejam atau sehingga ayam masak… Bakar pada suhu 180 degree..cukup2 sejam elok2 masak
5. Setelah ½ jam membakar, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis supaya ayam tidak terlalu kering.

Sos Black Pepper:
Blend Bawang Merah, Bawang Putih, Halia & Black Paper, masak atas api sederhana, bancuh 2 sudu teh tepung jagung dengan 1/2 cawan air dan campurkan sekali.Siap.

~Menu 13-3-2012~Milo & Biskut Jacobs-lunch ~ Lempeng Tepung-dinner~

Pagi n tengah hari sama macam 12/3...

Dinner je lain... nak senang... ni gara2x tak mo makan roti pulak... jadi... buat la lempeng tepung... nyummy...

Bahan:
1 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
sedikit garam

Cara2x
Campur semua kacau sampai betul2x rata... kemudian guna pan non stick... tuangkan dalam pan tu pusign2xkan rata2xkan... terbalikkan bila da masak... siap utk letak inti...

Inti- campur semua bahan nie...
1 biji tomato (dipotong dadu)
2 inci timun (dipotong dadu)
sedikit kobis (dihiris halus)
sedikit salad (dihiris halus)
1 biji cili hijau (dipotong dadu)
Cili sos thai...

Siap boleh dimakan...

Resepi Kuew Tiau Goreng

Pagi mcm biasa...
Lunch milo panas dan biskut ni gara2x malas @ telambat bangun @ bila air kat rumah tak de...

Balik rumah lapar2x... masak la nie... yummmyyy... puas makan bila masak sendiri... dari makan yang di beli di kedai2x makan atau di pasar malam...

Resepi

1 paket keuw tiau basah

Bahan A
1 biji bawang merah
sedikit ikan bilis
sedikit udang kering
1 sudu cili kering
Halia sebesar ibu jari
sedikit lada hitam

Bahan B
1/2 cekak daun kucai
1 1/2 biji tomato
ayam cincang dalam 1/2 cawan @ 1 cawan

Cara2x
Hehehe Bahan A tu blender je semua sekali dengan sedikit air, kemudian goreng sampai garing n naik bau.... masukkan ayam n biar ayam separuh masak kemudian baru masukkan kuew tiau dah lembut sikit masuk semua sayur... gaul2x... siap...

Resepi Cucur Udang ~ Menu 11-3-2012 ~

Pagi mcm biasa JM5...
Lunch Milo panas je...
Petang kelaparan... sesampai di rumah terus buat nie... sebab macam mengidam pulak dah... teringat2x yang macam mak masak dulu2x masa mak berniaga... dulu tu masa darjah 5-6... dan dengan itu... terjadilah kejadian nie...

tada...

Resepi

Bahan2x:
1 biji telur
1/2 cekak daun kucai (dipotong dalam ukuran 1 inci)
20ekor udang (dipotong 2)
1 labu bawang merah
1 1/2 cawan tepung gamdum
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
air secukupnya (ikut kita nak lembut mana)
Segenggam taugeh

Cara2x
campurkan semua bahan dan gaul. goreng dan sedia dihidangkan...

terbantut update post semalam black out...

Khamis, 15 Mac 2012

Resepi Kek Karamel

13/3/2012 ~ Selasa 

Test test test resepi... amek dari kak azlita yang glamour ngan kek2xnya...
Nyummy2x... tapi rasa mcm tak jadi... sebab extra basah keknya...
GB salah teknik baked mmmiahahaha...

Taaadaaa... nie gambar 1st trial buat kek karamel nie... nanti nak test lagi sekali hari sabtu nanti... insyaallah...

Nie masa selepas meringue proses selesai... siap terbalikkan bekas... nak tengok jatuh ke tak...


Ni masa dah penuhkan acuan... terlebey sudah patut kena bagi balance kosong dalm 3/4inci tuk dia naik ke atas... haaa... masa bakar dia dah jadi mcm kepala cendawan sikit... =)


Ni masa dah diterbalikkan dari acuan...



Bahan-Bahan
2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc
jangan yang kecik, nanti melimpah ruah macam NN punya kek.

Tabur gula dalam loyang dan masak dengan api perlahan, bila gula cair dan bertukar jadi perang, matikan api, dan ketepikan.

Bahan Karamel
1/2 susu tin cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

* untuk kurangkan manis, boleh kurangkan gula castor sebanyak 10g

Kacau susu dan gula hingga larut, di satu bekas yang lain kacau telur dan esen secara perlahan.
Satukan bahan kemudian tapis masuk ke dalam loyang berisi gula hangus tadi.

* kak Azlita cakap kalau nak dapatkan lapisan karamel yang tebal, boleh gandakan adunan karamel.

Jangan bakar @ kukus adunan lagi, tunggu campurkan dulu adunan seterusnya.

Adunan Kek A
3 biji kuning telur
135ml air
45ml minyak masak
70g gula castor

Masukkan minyak, telur dan air, pukul adunan sehingga gebu dan warnanya bertukar sedikit putih.
Kemudian masukkan gula castor, dan pukul lagi sampai adunan bertambah lagi kembang.

Adunan Kek B
140gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Campurkan adunan kek B ke dalam adunan kek A secara perlahan-lahan, menggunakan kaedah kaup balik hanya menggunakan senduk @ spatula. Ini untuk mengelakkan struktur kek tak cantik. Buih2x tak hilang lah kiranya.

Meringue
* gambar meringue ada di atas tadi, sila rujuk kat atas.
6 biji telur putih (nie dari telur kuning tadi tue)
70gm gula castor
1 sudu krim of tar tar

Nak buat nie part yang paling penting, kalau tak jadi part nieh, kek tak berapa nak menjadi. Sila pastikan alat mixer berada dalam keadaan kering sebelum melakukan proses meringue.

Mula-mula pukul telur sehingga menjadi buih-buih halus dan strukturnya ringan sekali.

Masukkan gula dan krim of tar tar, pukul lagi dengan speed yang tinggi hingga adunan menjadi kental. Terbalikkan bekas tue pun adunan tak jatuh. Orang kata pukul sampai bertanduk.

Siap meringue, 1/3 dari adunan merigue campurkan dalam adunan kek, gaul kaup alik secara perlahan. Bila dah sama rata, masukkan lebihan adunan merigue dan kacau lagi perlahan-lahan.

Kemudian sediakan 3 bahagian yang berlainan color sama banyak. Kalau nak guna 5 color, bahagikan kepada 5 bahagian.

Setelah diwarnakan dengan pewarna, tuangkan adunan secara berselang seli ke atas lapisan karamel yang sudah berada dalam loyang tadi.

Buat secara sedikit demi sedikit, sampai adunan habis. kemudian lorekkan dengn lidi untuk menghasilkan corak.

Panaskan suhu oven 150-170 gunakan api bawah. Bakar dengan menggunakan kaedah steam bath.

Sila rujuk blog Kak Azlita


Belum habis update lagi... 16/2/2013... 








Ahad, 11 Mac 2012

Makanan Basah Untuk Kucing !!!

Ha... ni ragam tuceng GB... memilih bila mamam... payah nak cari makanan dalam tin yang sesuai dengan selera dier... yang pack kecik tak de pulak jual dalam tin... ajenye... naseb at last... ada yang dalam tin yang dia suka makan...

Ni antara yang GB dah try...

Hari tu beli 2 jenis yg pro diet nie.. 1 habis... 1 lagi... nie ha... jenis yang nie... makanan laut... tuceng GB tak makan... dia makan nyet3x dia tinggal... adesss... dia rela makan biskut dia dari makan wet food yang jenis nie...


Tak habis yang atas tu... GB beli lagi 1 tin dari pet shop... bau tak kuat mana... ok la pada manusia... macam bau kita rebus ikan... haishhh... tuceng GB nyet3x 3kali... dah tinggal... adesss... tak mo makan jugak... acem ne nak bagi dia gebusss nie kalau dia tak mo makan...


Pegi lagi pet shop... yeay yeay jumpa jugak smartheart punya brand yang dalam tin... GB nya tuceng suka wet food smart heart... jadi GB try perisa yang nie... cari yang chicken with rice tu tak de la pulak dalam tin... ada yang dlm pack je... so amek je la tuna and chunky sardine... bagi dia cuba mamam... haishhh seb baik la dia makan... kalau tak makan gak... adesss terpaksa beli yang pack2x je... harga mahal... rugi beli yang pack... tin murah sikit...

Sabtu, 10 Mac 2012

~Rumput Kucing a.k.a Pet Grass~

Pet grass... nie dia rupa bila dah 11 hari...


Nie pulak tuceng GB tengah nak geget2x rumput tu...






Kenapa GB tanam pet grass?

ok, rumput sebenarnya berguna merangsang kuncing untuk muntah... kebanyakan web kata la... kedai pet pun kata macam tu... tapi muntah untuk apakan ?

Hairball / bebola bulu

Hairball ni selalu terjadi kat kucing yang berbulu panjang, bila kucing jilat bulu, kekadang bulu yang dijilat tu akan tertelan, so, terjadilah hairball dalam perut, hairball ni tak dapat dicerna oleh usus. Jadi haruslah dikeluarkan dari badan, nak keluar ikut belakang tak boleh sebab tersekat kat perut. Jadi kena keluar ikut mulut, pasal tu kucing pi gigit atau makan rumput untuk tujuan memuntahkan hairball tadi.

Kucing GB makan rumput tu... tapi tak jadi apa pun... entahlah... ^_^

*update on 1/11/2012... hahaha... dulu memang tak jadi apa pun sebab tak pandai lagi dia makan rumput tue... sekarang... jeng3x... muntah sana sinie... tapi sekali sekala la...

*update on 21/11/2012.... ok mana nak dapat rumput nie??? boleh didapati di kedai-kedai pet... antaranya... sila cari diaorang nieh ok... ada yang sediakan perkhidamatan kurier & penghantaran.

Jauzi <<< yang nie kalau tak salah pembekal
Dc MyDearcats
Dewi Petshop
Lisd SinarDzuha Petstore


28/2/2013 ~ update

Last week masa pergi klinik untuk dapatkan rawatan untuk Cik Tam sebab Cik Tam asyik batuk je... doktor cakap kemungkinan di sebabkan cik tam nak demam sebab badan tengah sakit lepas kembiri...

Me: Tapi... kenapa cik tam asyik nak makan rumput??? Bukan dia cuba nak muntahkan hairball?
Doktor: berapa kerap dia makan rumput?
Me: Kerap... sebab bila dia batuk... mesti dia cari rumput...
Doktor: Rumput tue dah jadi trend, sorok rumput tu, atau tak payah pakai langsung. Tak elok untuk kucing sebenarnya, kalau dah kerap sangat dia makan.
Me: terpinga-pinga...

Ha... entah lah... no komen... NN pun jarang2x bagi cik tam makan rumput nieh... sebab rumput nie cepat mati... ha... tu payahnya tue... NN tak kerap pun bagi dia makan... dia cari sendiri kat atas meja...

Jumaat, 9 Mac 2012

♥ ♥ LIKE vs LOVE ♥ ♥

In front of the person you LIKE, you get happy.
But in front of the person you LOVE, your heart beats faster.

In front of the person you LIKE, winter is just beautiful winter.
But in front of the person you LOVE, winter seems like spring.

If you look into the eyes of the one you LIKE, you smile.
But if you look into the eyes of the one you LOVE, you blush.

In front of the person you LIKE, you can say everything on your mind.
But in front of the person you LOVE, you can't .

In front of the person you LIKE, you can show your ownself.
But in front of the person you LOVE, you tend to get shy.

You can always smile into the eyes of the one you LIKE.
But you can't look straight into the eyes of the one you LOVE.

When the one you LIKE is crying, you end up comforting.
But when the one you LOVE is crying, you cry with them.

The feeling of LIKE starts from the ears.
But the feeling of LOVE starts from the eyes.

So if you want to stop liking a person you used to like, all you need to do is cover your ears. But if you try to close your eyes, love turn into a drop of tear and remains in your heart forever..