Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Isnin, 28 April 2014

sambungan cik ku


Selepas 2 minggu berlalu... follow up ke klinik... kata doktor... luka kering... dah ok dah nie nampaknya... dia tambah ubat alahan & sayer bertanya tak kan tak ada ubat sampingan lain contoh ubat sapu ke apa... dia kata tak der...

(tengkuk cik tam masih basah... itu pandangan saya... bawah perut, ekor, celah kelangkang masih ada bintik2x... ini pandangan sayer... haizzz entahlah saya bukan doktor...)

Kalau nak try antiseptic... sapu kat kucing atau mandikan kucing...

ok saya amek lah antiseptic & terima je la ubat alahan tue..

1 biji dah bg makan... try sapu antiseptic kat cik ku yang ada kat cik kat perut... sikit je... try kawasan seluas 20 sen... nak tau jadi apa??? merebak bintik2x jadi sebesar tapak tangan sayer...

Huh... keesokkan hari nya... terus guna je lah minyak hitam... cara lama yg dah lama tak di guna pakai... kering semua biji2x yang berair tue... lusanya... kulit2x kering gugur... sikat dengan sikat kutu untuk tanggalkan kulit yang dah mati tue... bulu2x yg dah mati pun tercabut sekali...

tapi tak sanggup tengok cik tam muntah2x kan isi perut dia... bila dah makan muntah... makan muntah... memang dia sengaja muntahkan... supaya minyak keluar dari perut dia... kalau kucing outdoor tak kisah sangat... dah sapu minyak biarlah dia bergolek atas pasir utk hilangkan minyak hitam tue dari bulu dia... esok sapu lagi... 1 minggu baiklah cik ku... tapi nie sayer dok kat rumah burung... ikot mana pulak nak lepaskan cik tam kat luar... @_@

2 minggu jugak sapu minyak hitam kat cik tam... tue pun on off... sebab tgk pada tahap kesihatan dia... itu pun sapu tak menyeluruh... sapu kat tempat yg ada effect teruk je... tapi... bila kat a baik... kat b pulak... kat b baik kat c pulak... nak sapu penuh kesian lah pulak... weng weng weng paler bila di fikirkan...

hari nieh dah masuk 3 hari tak sapu minyak hitam kat cik tam... hari sabtu... pembersihan minyak hitam... sapu minyak kelapa dara n lap sisa minyak hitam... hari ahad mandikan dengan sabun cair dettol dan jiruskan dengan air dettol, biar sekejap dan bilas... huhuhu... buat cara mandian manusia.... dah tak boleh nak ikot style penjangaan kucing style orang bandar... al maklum lah sayer orang kampung...

kurap di badan nampak dah kering... tapi kat tengkuk masih belum kering... hari nie ke vet kerajaan utk dapatkan suntikan kurap... caj hanya rm 10 sekor... tambah vitamin RM 6... jadi... RM 16...

2 minggu lagi bawak ke vet kerajaan utk rawatan susulan kalau tak baik lagi...

tak lagi ke vet swasta yg sama... rasa macam serik pun ada...

vet kerajaan cakap... jgn bagi makan berasaskan ayam langsung supaya cepat sembuh... tapi kenapa vet swasta hari tu bg yg ada ayam hydrolised??? ayam jugak kan???

jadi hari nie tawaf cari biskut yang tak ada ayam... jenuh jugak la cari...

doktor pesan... dalam tempoh 2 minggu nie jgn mandi dulu... 

yup pektam baru mandi ahad hari tue setalah tak mandi 2 minggu...

sebab dah treat dia macam ada kurap manusia...

kurap manusia tak tahan kena air... nanti lagi membiak...

kurap manusia kurang gatal bila mandi dengan dettol...

jadi...

sekarang... dah cucuk... ada vitamin baru... kita try lah dulu...







Tiada ulasan:

Catat Ulasan