Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Isnin, 3 Jun 2013

Jalan2x cari ubat jerawat


Last tuesday jalan2x cari obat.

1. Melashine - Y.S.P Insdustries
2. Retin A - Brand Janssen - Keluaran Jubilant HolisterStier
3. Clydamycin - Brand Axcel - Keluaran Kotra Pharma


1. Melashine memang tak jumpa ler... satu tempat pun tak ade... yang ader Melaquin.

2. Retin A - empat tempat cari... 1 tempat jer ada.

3. Clydamycin - 1 tempat pun tak ada, yang seangkatan dengan dier ada la iaitu Dalacin T.


Pergi farmasi A tanya pasal melashine, retin a & clydamycin..  dier kata dia tak ada Melashine nie. Lepas tue tanya pasal Clydamycin pulak, dier kata tak ada tapi ada Dalacin T. Mula2x tak tanya pasal Retin A.

Pergi farmasi B nak tanya lagi pasal melashine, retin a & clydamycin... adesss... dia punya Pharmacist cuti pulak, jadi tak dapat nak tanya mengenai produk barang terkawal.

Pergi farmasi C... nak tanya lagi pasal melashine, retin a & clydamycin... dier explain, melashine dier tak ada, tapi ada dalam list buku dier sebagai ubat terkawal. kemudian dier explain pasal clydamycin pulak, yang brand axcel hanya boleh didapati kat klinik sahaja, keluaran malaysia di kilang melaka. kalau nak yang original punya beli Dalacin T keluaran USA. Hehehe... ooo.. baru NN faham... keh3x... jadi NN belilah 1 botol Dalacin T, walaupun NN baru jer dapat Clydamycin dari clinic. Tanya pasal retin a kat dier, dier kata dier tak jual kat sini, sebab produk merbahaya jika terdedah kat sunlight.

NN patah balik ke farmasi A untuk tanya Retin A... weeehuuu... ader jual... tanpa ragu2x terus sebat satu...

OK Dalacin T NN pernah pakai waktu NN sekolah dulu2x masa form 5 (tahun 1999)... tapi jerawat tak sembuh, kemungkinan cara penjagaan kulit NN salah... masa dulu NN cuba guna sabun seba med & simple... dan sapu dalacin T..... masa form 5 memang jerawat merah2x dan banyak giler, lebih banyak dari contoh gambar kat bawah nieh... dalacin T & sabun seba med & sabun simple tue, pakcik NN yang suggest pakai, sebab dier pakai berkesan jer kat kulit, dier kata, memang nanti dier akan keluarkan semua jerawat dulu, lepas tue baru baik...



tapi dulu NN pakai jadi pedih dan bertambah buruk keadaan kulit... NN stop pakai... tak sanggup giler time jerawat keluar macam cendawan tumbuh... 2 kali ganda dari gambar kat atas nieh.

Jerawat NN berkurang pada tahun 2000... masa tue NN try produk Tea Tree dalam seminggu, kulit NN tak tahan... pedih mengelupas di tepi2x hidung. Stop pakai product Tea Treea.

Kemudian tukar ke Product Eversoft Avocado. Start dari sini jerawat NN yang merah2x semakin kurang tumbuh. Tapi meninggalkan parut2x kawah dan parut2x hitam. Sekali ada keluar Product Pemutihan kulit dari Eversoft dulu packaging dier warna putih, sekarang dah tak ada lagi, tak tahu lah kenapa. Dari situlah jerawat merah2x NN sembuh. Tapi kesan jerawat masih ada di muka.

Product OXY pun NN pernah try... tapi tak bersesuaian dengan kulit NN...

Haaa... product apa yang NN tak pernah try masa di serang jerawat masa zaman sekolah dulu2x... macam2x dah try... zaman sekolah, apalah yang NN tahu... orang kata elok pakai nie... pakai tue... semua lah NN try cuba2x...

Bertahun NN setia dengan Eversoft Avocado.... tahun 2003-2005 NN ada try pakai clean & clear punya pencuci muka, dan ubat jerawat dia... ok jugak...

Lepas tue pernah cuba eversoft yang ada gamat tue... ok jugak pencuci muka nie...

Lepas tue pernah cuba nuetrogena... lepas tue pernah guna biore... ha... yang nie tak serasi dengan kulit NN...

Jangan tak tahu... pernah jugak guna produk pengelupasan kulit RDL tue...

Lepas tue product sabun tawas lah... sabun LIKAS betik lah... 

Produk Natasya lah... Produk BML lah...

Semua tak serasi... yang masih ok dengan NN eversoft dan safi... NN tukar2x guna yang nie jer...

Start tahun 2007 ke 2008 NN dah start stick dengan pencuci muka safi...

Banyak produk dari pasaraya yang NN pernah guna... sejak dari tahun 1999-2012...

Dan start dari Feb 2012... NN dah start produk dari klinik... dan slow2x study baca info pasal ubat dari klinik dan farmasi... dan NN lebih serasi dengan product clinic dan farmasi... mungkin disebabkan kulit NN jenis kulit sensitif... (tapi NN masih guna pencuci muka safi)

Segalanya bermula Feb 2012 bila jerawat merah2x mula naik nak tumbuh semula kat bawah pipi... start dari situ, NN terus ke clinic...

Product yang doktor kenalkan pada Feb 2012.

1. Pencuci muka Neo Strata
2. Antibiotic Clyndamycin
3. Melashine.

Mahal tak usah nak katalah... contoh Clydamycin tue NN amek kat klinik baru2x nieh harga dier RM 40.00. Melashine pulak RM 54.00... Neo Strata tue dulu tak ingat berapa... sekarang tak pernah amek dah.

Tahun nieh target nak try product dari farmasi dan clinic pulak. Nak tengok macam mana... boleh tak hilangkan parut jerawat dan kurangkan masalah jerawat.

Haaa... panjangnya membebel malam nieh...






Tiada ulasan:

Catat Ulasan