Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Ahad, 18 Disember 2016

Serbuk Lada Hitam & Serbuk Lada Putih Homemade

17/12/2016

Hari Sabtu siapkan bahan2x supaya senang nak memasak nanti.

Akhirnya siap juga honemade serbuk lada hitam dan serbuk lada putih GB. Kebiasaan bila nak guna baru tumbuk, walaupun ada pengisar kecik yang pusing2x dengan tangan tue (tak fresh) lada senang berbau lain macam.

Mak GB kalau memasak haaa.. santan beku, cili beku, durian beku, kacang hijau beku, habis dibekukan semua supaya tahan lama dan senang nak memasak nanti. Dah siap awas2x simpan dalam peti ais.

Nak senang kerja beli je yang dah siap jadi serbuk. Untuk GB hmmm tak best la serbuk lada yang dah siap halus tue. Tak kawww... sebab tak kaw makanya setiap kali nak guna serbuk lada hitam setiap kali tu la tumbuk. Dan dengan itu terpaksa merajinkan diri buat Homemade   Serbuk Lada Hitam & Serbuk Lada Putih.

Lada Hitam
Lada Putih
Tiada ulasan:

Catat Ulasan