Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Jumaat, 16 Mac 2012

Resepi Black Pepper Roast Chicken

Ni masak hari 4hb/3 hari tue... tak habis simpan dalam peti ais... 5hb panaskan balik je...

BAHAN2
A Ayam kecil ( dipotong setengah)
B. Bawang besar ( 3 biji)
Bawang putih (4 ulas)
Halia (1 ibu jari)
Serbuk kasar lada hitam (2 sudu)
Sos Tiram (3 sudu makan)
Kicap Manis ( 3 sudu makan)
Madu ( 2 sudu makan)
Knorr chicken stock ( 1 cube)
Gula ( 2 sudu makan)
Herba Oregano ( 2 sudu)
Herba Basil kering (2 sudu)
Garam ( 1 sudu kecil)
Mentega ( 1 sudu)
Air sikit sahaja

CARA2 MEMBUAT :
1. Blend semua bahan2 di atas.
2. Lumurkan pada ayam dan perap selama 2 jam atau semalaman.
3. Sapukan mentega di serata ayam sebelum di bakar.
4. Bakar ayam selama sejam atau sehingga ayam masak… Bakar pada suhu 180 degree..cukup2 sejam elok2 masak
5. Setelah ½ jam membakar, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis supaya ayam tidak terlalu kering.

Sos Black Pepper:
Blend Bawang Merah, Bawang Putih, Halia & Black Paper, masak atas api sederhana, bancuh 2 sudu teh tepung jagung dengan 1/2 cawan air dan campurkan sekali.Siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan