20hb hari tu teringin nak makan curry asam laksa... jadinya... masak lah... egegege...
curry asam laksa...
Resepi
Bahan A
2 biji bawang merah (blend)
2 ruas halia (blend)
3 sudu cili kering yang sudah di blend
2 sudu serbuk kari (bancuh + gula & garam)
3 genggam daun kesum yang telah dibuang tangkai
2 kuntum bungan kantan
secukup rasa garam dan gula
Bahan B
3 fish kek
1 1/2 cawan air
Bahan C
5 ekor ikan sardin atau apa2x yg lagi sedap...
3 1/2 cawan air
Bahan D
Santan
Bahan E
Laksa
Salad
Timun
Bawang
Cili merah @ hijau
Cara2x
Tumis bahan A sehingga naik bau dan garing. Kemudian masukkan bahan B masak sehingga mendidih.
Bahan C rebus ikan bersama air. Kemudian sejukkan air rebusan air tapis masuk dlm blender. Ikan pisahkan isi dan tulang. Mula2 blend isi ikan dan asingkan. Tulang juga boleh di blend kemudian tapis ambil air sahaja.
Satukan bahan C ke dalam periuk dan kacau biar mendidih. Akhir sekali masukkan santan, kacau sampai masak tapi jgn pecah lemak...
Siap... celur laksa basah dan sedia di hidang dgn bahan E yang telah di potong...
p/s hidangan utk 3-5 orang...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan