Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Ahad, 7 April 2013

Macam Mana Nak Jauhkan Kucing

Hari nie survey macam mana nak jauhkan kucing dari satu2x kawasan.

Gara-gara si perang suka poo & pee kat depan pintu utama dan penjuru ruang tamu. 

(-.-") pening grandma NN...

Kalau dia start buat perangai... pening... pening...

Kejap OK... Kejap Tak OK...

Penat dah cuci mencuci... sembur dengan semburan 'NO SCRATCH SPRAY' pun tak jalan... guna spray nie dapat jauhkan kejap je... kot dalam tempoh 12 jam... lepas tue bau dah kurang... mulalah perang membau dan mengais2x nak poo ke pee... haizzz... geram je ngan cucu yang sekoi nieh... tak pandai-pandai ke apa ke tak tahulah... saje je nak buat grandma dier pening kepala...


Lepas habis waktu kerja, gerak terus ke Daiso... huh... tak ada pilihan lain... kena jugak buat secara manual untuk jauhkan kucing dari kawasan spot diaorang tue... 




NN beli nieh untuk diletakkan kat penjuru lantai ruang tamu... kebetulan kat situ ada meja bulat kecik, kena potong dulu jadi segi tiga 2 kecik untuk letak kat situ.

dulu letak kotak2x lah... bagi kawasan penuh... tapi bila ubah kotak2x tue... dia balik buat onar kat situ... perang perang... ish ish ish...


NN beli nieh pulak... stray cats repellent unique odor keeps stray cats away. ok yang nie tak pasti lagi ke nak pakai atau tak. Ingat nak test kat luar rumah dulu. Nak letak depan pintu utama. Sebab NN kan bela kucing dalam rumah. Nanti mana pulak anak & cucu NN nak lari. 


yang nie pulak beli kot-kot kalau nak guna untuk letakkan repellent tue lah. supaya kucing tak kutip makan pulak kang. hahhh... kan dah kes nayer... tak pasal2x kucing mati keracunan. sila berhati-hati yea. utamakan keselamatan anak2x comel anda. ^_^


Selain tue, ada cara lain jugak. haaa... banyak jugak untuk di try nie nanti...

1- bau-bauan lavender <<< NN pun tak suka bau nieh >_<
2- bawang putih <<< uikkk... baru NN tahu... nak kena try nieh...
3- bunga pokok pine <<< hah yg nie susah... mana pulak nak cari...

1- bunga lavender kering + kulit kayu manis + bunga rosemarie.
2- lemon + daun eucalyptus <<< tak tahu la pokok apa.
3- lada hitam fresh. <<< kalo yang beli yang biasa2x tue tak boleh ker???

Boleh baca kat sini pasal pokok eucalyptus / pokok eucalyptus nieh.

Limau pun boleh jugak... haizzz tak kan nak beli limau semata-mata nak guna kulit dier kan... dah beli limau... kena la pulak makan limaunya pulak... kikiki...

Cayenne pepper... aka cili pedas tue.. nieh agak merbahaya la jugak sebab kalo masuk mata pedih kucing2x tue... kena pulak kalau diaorang pijak... dier jilat2x mandi... sakit perut pulak nanti...

Sama jugak dengan lada hitam kat atas tue... merbahaya jugak untuk kesihatan kucing...

Kalau rajin goggle dan rajin membaca, banyak jugak cara2x home made nak buat bahan untuk jauhkan kucing dari tempat2x yang kita tak mau dia bermaharajalela... kikiki...

inilah budak jahat tue... budak jahat... a.k.a perang...


nak cerita apa lagi beli kat daiso pulak... wahaha... dah alang2x ke daiso...


beli nie sebab geram kepit janggut kat dagu tak mau cabut2x... ada janggut la katakan... kikiki...


yang nie pulak untuk senang nak organize barang2 kecik....

ada lagi satu barang... apa nama pun tak tahu... tapi bekas untuk letak lada hitam... lama dah nak beli... tapi baru mendapat... RM 5.00 jugak... kat Daiso jugak... nanti senang la nak guna... kenapa beli??? benda nie boleh kisar lada hitam kasar2x... kalau beli serbuk lada hitam yang siap... tak freshhh la bila makan masakan berlada hitam... selalu NN manual je tumbuk dengan lesung batu... wahaha... nanti senanglah ada dah benda nie... tak payah dah setiap kali nak guna lada hitam nak kena keluar lesung batu... wahaha...


tada... wahahaha... pe hal entah tetiba amek warna pink...



~~~~~~~~~~~~
8/4/2012  update

cat repellent tue tak menjadikan apa2 pun... ceittt... anak & cucu NN elok je membungkang depan pintu... tak takottt pun dengan bau benda tue... misi failed... nasib baik RM 5.00 punya barang... adoiiilahai...

kena guna taktik lain... haizzz...

yang menggunakan plastik ada tajam2x tue pulak... memang cucu2x NN tak suka pijak benda tue... dah tu... dia nak buat onar kat kawasan berdekatan pulak... nasib sempat grab terus campak kurung dalam bilik air... grrrr... perang2x... susah betul lah dengan perangai si perang nieh...

* macam manalah orang boleh bela sampai 5-10 ekor dalam rumah... kucing diaorang tak buat onar ke??? kalau buat onar... diaorang buat apa erhhh... dok menung fikir... >_<''


2 ulasan:

  1. Alat Penghalau Kucing Tak Boleh Dapat .Kedai Daiso Tiada Di- Semenyih & Kajang . Susah Dapat .Tolong Call Saya 019-6795307 Atau 03-87273298 Atau 019-2933403( Puan Shima)

    BalasPadam
  2. maaf lambat reply. jika ada apa2 boleh hubungi saya di firyanti_yt@yahoo.com.

    BalasPadam