Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Sabtu, 12 Januari 2013

D.I.Y ~ Pasang Kabel Plug 3 Pin Ke Lampu Kalimantang

Rasanya hampir 5-6 tahun aku tak buat kerja pasang lampu-lampu nieh. Hari tu masa drill lubang kat dinding ada minta budak tu tolong pasangkan cabel, tapi aku pulak tak beli cabel nyer lagi. Sebab kesuntukan masa nak ke hardware. Alih-alih aku amek keputusan pasang sendiri. Mintak dia drill kan lubang jer dulu.

Ha... nie dulu-dulu aku pasang sendiri... ngeh ngeh ngeh... agak2x rasa2x suruh bukak pasang balik... errr... mesti aku tak reti nak pasang balik... rasanya dah dekat 5-6 tahun jugak nieh...


jeng jeng jeng... senang jer biler pasang ikut gambar... kan kan kan...  gambar yang kat bawah nie kabel ke plug 3 pin...


ok yang kat bawah nie pulak, kabel ke lampu kalimantang... haaa.. wayar neutral tu aku sambung & tape jer...errr... tak pergi beli pun tempat penyambung dier...


dah gantung... weee... kalau ikut hati nak pasang dekat siling tukar ganti dengan lampu sedia ada, tapi tuan punya rumah tak bagi... ngeh2x... jadi lekat kat dinding ajer lah...


test test... nyaler... nyaler...


Disebabkan dah lama tak pasang, memang langsung tak reti nak pasanglah sekarang nie. Jadi gunalah encik goggle untuk cari info. Info dalam you tube lah yang paling senang nak ikut. Follow jer lah sampai siap...

Di sini link you tube yang menjadi sumber rujukan aku untuk hari nie... ngeh ngeh ngeh...

The 3 Pin Plug

Cara Pemasangan Lampu Pendaflour / Kalimantang







Tiada ulasan:

Catat Ulasan