Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Isnin, 21 Januari 2013

Part 2 ~ Macam Mana Nak Ajar Anak Kucing Guna Litter Box

jeng jeng jeng... 

semalam dah beli tray sebiji lagi... tau tak tray aper? tray kuih tepung pelita... yang warna kuning tue...

    >>> ta daaa... tu dier... ngew ngew punya gumpalan kencing...

memulakan operasi... dimulakan dengan menyediakan makanan citam & ngew ngew, bila semua dah selesai makan, tergolek2x masing2x termasuk aku... ngeh ngeh ngeh... tunggu punya tunggu tak de sape mo pegi kencing, alih-alih semua membungkang.

aku terjaga bila ada bunyi kais2x kat board... tray tu aku letak atas board keras... haaa... dah ngew ngew melepaskan urine dier atas board... dua etoi tengah buat projek tencing... adesss tak dapat di selamatkan... sekoi kena campak dalam tray, tapi dia keluar balik & tinggung baik punya kat lantai adesss...

sampai ke tengah malam aku buat operasi ops wahaha... penat... mana tak nyer... menunggu biler la ngew ngew nak g toilet... 

lepas si perang dan si kelawar dah buat onar... si nyaunyau pulak dah start tinggung comel... jeng jeng jeng... aku angkat letak dalam tray... wah... kencing... pandai... siap kais dan tutup... betabur-tabur pasir beselerak merata... mana tak nya sambil kambus sambil main pasir... -.-

tak lama tue dalam 15 minit macam tue si perang start tinggung comel lagi... aaa... angkat kan lagi masuk dalam tray... haaa... selamat kencing dalam tray...

tengah malam pulak... nyaunyau masuk sendiri dalam tray... dia tencing... lepas tencing dier melabur pulak... pandai pulak dier... egegege...

si buntal... tak kencing??? tak tau la pulak kalo aku terlepas pandang...

jam 2 pagi aku tido... @_@

pagi nieh bangun dari tido, periksa keliling bilik kot2x ada ngew ngew kencing merata2x lagi... sebab time kiter tido diorang dok berjaga bergurau senda main sana sini. haaa... nasib tak ada... tengok tray ada 2-3 spot basah... spot kena kencing... ngeeee... erhhh separuh berjaya dah nieh...

dah siap nak p keja... aku tengah duduk di tepi katil sambil menung... tetiba si citam tinggung manish dalam litter box anak dier... adesss... aku angkat tangan ke atas... dan cakap ha!!! nak kencing kat mana tu??? wahahaha... citam terus bangun dan keluar balik dari litter box sambil ngeow2x manje mintak nak kencing kat situ... citam nieh pandai sikit budaknyer... tapi anak-anak nyer... boleh buat aku ting tong... aku pun p dukung citam bawak p bilik air dier... sambil cakap dengan citam... bilik air anak mama kat tempat biasa la... citam mana boleh guna ngew ngew punya bilik air, nanti banjir, mama letak pasir sikit je untuk ngew ngew... letak kat litter box dier, terus dier tencing.... -.-

dalam hati sekarang nieh... jangan lah citam p uk uk kat tray ngew ngew... peninglah aku @_@

for info, sekarang aku tengah follow instruction dari blog nieh Cat Toilet Training

ada keterangan jenis-jenis pasir kucing, juga ada keterangan macam mana nak ajar anak kucing guna tray litter box dier, lepas tu ada keterangan kalau anak kucing terkencing di merata-rata tempat... ha... jangan marah diaorang... nanti diaorang jadi takut dengan kita, lagi susah nak ajar guna litter box...

errr... aku penah buat... aku geram sangat... aku babab montot si perang... haaa... past tu aku aku suruh dia bau litter box secara paksa... tapi tak jugak kenal-kenal litter box tue... kemungkinan besar sebab takut la kot... lepas aku dah babab babab aku amek paper gulung2x ketuk2x lantai... semua bertempiaran lari... termasuk citam... lepas tu aku peluk citam & nanes... mama mintak maaf... mama geram tak tahan ngan perangai ngew ngew... rasa bersalah... sebab aku sayang giler kat kucing-kucing aku... dah aku marah-marah, aku balik rasa sedih...

sekarang tengah survey pasal ammonia... dalam web tue cakap jangan gunakan pencuci yang mengandungi ammonia, nie akan menyebabkan kucing akan pergi balik kat tempat yang sama... hmmm... agaknya sabun yang aku guna ada ammonia ker??? aku guna sabun serbuk breeze warna merah... lepas tu pencuci lantai dari cosway....

ha... nak kena surft internet cari info pasal sabun yang tak ada ammonia... ammonia nie terdapat dalam banyak peluntur, sebab dia tergolong dalam produk pemutihan.

dan bercadang nak menambah tray kuning sebiji lagi... jadi ada 2 la tray yang sama nanti... sekarang ada 2 tray... tapi berlainan... satu tue tak sesuai letak pasir...

itu aje kot untuk entry kali nieh...

* umur ngew ngew dah 43 hari
* semua ngew ngew asik makan pasir... jenuh korek mulut diaorang.... @_@

Part 3

2 ulasan:

  1. so sweet la meow awak ni...seronok plak baca...love to meet u...saya pun pencinta kucing jugak...anyway...nama saya Cheriz....slmt berkenalan...

    BalasPadam
  2. salam... selamat berkenalan.... ^_^

    BalasPadam