Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Selasa, 22 Januari 2013

Part 3 ~ Macam Mana Nak Ajar Anak Kucing Guna Litter Box

Hari nie, dengan jayanya... tak ada spot kencing @ beyak dari anak kucing kat luar litter box... ehehehe... tapi masih kena berjaga-jaga... kena awasi selagi boleh.

Yang penting, masa pagi-pagi nak pergi kerja, kena pasang mata, kadang-kadang ada anak kucing yang nak guna toilet. Paling kena jaga lepas bagi anak kucing makan... lepas dia makan dia akan main-main kejap, lepas tu nak pergi toilet... 

Weee... suker-suker... ngew ngew dah pandai sikit... dengan diaorang kena cakap lembut-lembut jer masa diaorang ngew-ngew nak kencing tue... cakap lah... " ha... tencing la dalam box tue.... phat tencing phat... granda ma tak mawah lau tencing dalam box tue..."

Ekekeke... nampak macam sengal... tapi memang itulah kenyataan... bercakap dengan kucing...

Litter box kena la selalu dibersihkan... paling kurang sekali sehari... itu kalau bilangan kucing sikit... kalau bilangan dia banyak dan guna hanya satu litter box, memang kena 2-3 kali sehari cuci... bukan apa kucing tak suka bilik air dia penuh, nanti dia p cari port baru untuk dijadikan toilet dier... jeng jeng jeng...

Kena di pantau sampai usia diaorang 60 hari a.k.a 2 bulan... selepas itu kalau tak ada onar, boleh lah lepaskan diaorang keliling satu rumah... 

Ha... tak sabarnyer... bilakah tiba masa itu... >_<

23/1/2013 - Rabu
5.30am
ader 1 spot tencing!!!!! betul2x tepi litter box... saperlah punya kerja... pantang grandma nn tido... korang buat projek tencing rater2x!!!  @_@


24/1/2013 - Khamis
9.00pm
untuk nak senangkan kerja cuci litter box, sebelum letak pasir dalam litter box, letakkan 3 lapisan surat khabar dalam litter box. jadi nak cuci senang je nanti. angkat surat khabar tuangkan lebihan pasir yang bersih ke satu tempat lain. kemudian gantikan surat khabar baru, dan masukkan balik lebihan pasir & tambah pasir baru sikit. (pasir yang dah kena kencing ngew ngew automatik akan bergumpal dan melekat pada surat khabar) kalau tak letak surat khabar nanti pasir senang lekat kat lantai liter box tue.












Tiada ulasan:

Catat Ulasan