Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Rabu, 13 Februari 2013

D.I.Y ~ Tandas Kucing a.k.a Litter Box From Storage Box

D.I.Y dari storage box...


Serba guna box nieh... ahahaha... tempat tencing... tempat uk uk... tempat tido. -.- yang nieh pening dibuatnyer... ader ke tempat mein kejor2x...

Tue si perang tengah mentidokan diri dier atas litter box baru dier tue... haizzz... situ pun jadi... dier nieh lah yang kuat melabor basah dan kering di merata-rata tempat... huhuhu... beza betul antara kucing jantan & betina...

Harga box nieh RM 10.90 sahaja di Tesco Paradigm Mall kat Kelana Jaya... ha.. beli jangan tak beli... senang jer... lukis kotak 4 segi kat tepi box tue... kemudian... panaskan pisau... dan boleh potong box tue dengan mudah... tak pun guna gunting yang heavy duty... hmmm.. ada ke gunting yang heavy duty???

Lapikkan surat khabar sebelum letak pasir... ha... nanti senang nak cuci litter box nieh... scoop uk uk dier... kemudian tarik je surat khabar tue... pasir kucing yang dah basah kena air kencing kucing tak lekat kat litter box tue nanti... dier lekat kat surat khabar tue... senang sangat2x... ngeeee...

Lepas dah tarik surat khabar tue, pasir yang tertinggal dalam box tue, keluarkan ke penutup box tue... box dah kosong... kemudian lapikkan dengan surat khabar baru pada lantai box tue... kemudian tuang balik pasir tue... ha... senang kan tak payah cuci dengan air litter box tue... tak payah nak scoop yang melekat2x tue... jimat masa... seminggu sekali basuh la box tue... kalau tak mau guna surat khabar... a.k.a ada bujet lebih ler katakan... bolehlah beli cat litter box liners...

Storage box nieh... ada jugak kat Giant & Carefour cuma dari segi harga... tak pasti sama ke tidak...

Terpaksa buat.. sebab ngew ngew nieh banyak songeh...(ngew2x a.k.a anak ciktam) nak uk & cheng kat tempat tersorok... kalau cik tam... letak ajelah kat mana je dia punya litter box.. kat situ la dia pergi...

Ada dua pilihan, sama ada buat lubang kat tepi box atau kat penutup box...aku pilih untuk buat kat tepi box... sebab??? ngew3x masih lambat pick up... nak cari jalan pun blur2x lagi... nanti kang melabor merata-rata lagi... adoooiii...

Yang nieh contoh pintu dier kat atas box...

Yang nieh contoh pintu dier kat tepi box...

* cik tam dah berani share toilet dengan diaorang... sebab aku tak marah dia guna litter box yang nieh... cuba kalo litter box yang kuning tue... wahahaha... memang tak kan la... sebab dier dah kena marah masa dier baru je tinggung dalam tue... kwkwkw... beza betul dier dengan anak dier... -.- weng weng weng paler otak...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan