Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Sabtu, 16 Februari 2013

Cara Buat Kotak Comel ~ Danbo


Hari tue aku kata nak sharekan link-link untuk buat danboard... tapi tak jugak sharekan lagi sebabnyer aku sibuk dengan penjagaan anak aku dan cucu2x tucing aku... ibu tucing yang menyusukan anak2x tucing memang kena  makan dengan secukupnya... jadi kena lah lebihkan masa dengan dierorang...

Jom buat danboard... tak ada kerja... cari kerja...

Barang yang yang diperlukan.
Gunting, Gam UHU, Pembaris, Jarum Peniti & Kertas Recycle.

1- Langkah pertama download, save dan print template.
2- Gunting semua bahagian dan jangan lupa tulis nombor.
3- Cantum2xkan.
4- Biarkan kering sekejap.
5- Da boleh start posing2xkan danboard.

Dekat sini sayer sertakan link untuk template & arahan cara  nak buat danboard nie. Instruction dier bukan dalam Bahasa Melayu & English. Tapi melalui gambar, rasanya bila tengok nanti dah boleh faham kan kan kan...

Link yang nie template menggunakan kertas yang bewarna.
Template 1A - 1 keping kertas A4
Template 1B - 1 keping kertas A4

Link yang nie template menggunakan kertas bewarna putih.
Template 1i - 1 keping kertas A4
Template 1ii - 1 keping kertas A4

Arahan secara begambar dan bertulis. ~ Bukan Bahasa Melayu
Langkah Step by Step

Tutorial melalui video. Memang senang nak faham bila ditunjukkan dalam video.
Tutorial Untuk Buat Dunboard

* Tips

  1. Lebih elok gunakan gam UHU, kalau guna gam cair lambat kering dan comot sikit.
  2. Kertas cari yang agak keras sikit dari kertas A4 80gm untuk bentuk yang lebih kemas.
  3. Ada bahagian-bahagian tertentu bagus guna 2 helai kertas (contoh dah print gambar pada 1 helai kertas... gamkan kertas tersebut kat kertas yang kosong tapi color yang sama jugak) . Ini untuk menguatkan bahagian2x badan2x danboard yang kerap di pusing2xkan.
  4. Kalau boleh keingkan betul2x kat bahagian lubang tengkuk dan tangan dier, bila dah kering test2x supaya dier punya fungsi berpusing tue jalan ke tak. Kalau terlekat semasa gam, hati2x cungkil gunakan jarum peniti, kalau tak mau susah, bikin baru.
  5. 1st trial banyak2x kan besabar kalau guna kertas A4 nipis ngeh ngeh ngeh.
  6. Kalau nak besarkan kena la print dalam kertas saiz A3. 
* 2nd dunbo... gambar dah snap... tapi hp rosak... tak ada rezeki nak tempek gambar step by step... jadi sesiapa yang nak buat... kena la refer link2x kat atas tue..

1st dunbo...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan