Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Jumaat, 3 Mei 2013

Diet Atkins

Fasa 1 - Induction
- 2 minggu yang pertama boleh kehilangan berat lebih dari 6.8kg.
 (jumlah kehilangan berat ikut kondisi badan individu & juga aktiviti individu)
- dibenarkan ambil 20gram carb sahaja.
- sumber dari protein, healthy fat & sayur-sayuran.




Fasa 2 - Eat More Food. Lose More Weight
Makan Lebih Makanan. Hilang Lebih Berat
- ongoing weight loss - kehilangan berat badan berterusan. (dalam kadar perlahan)
- pengambilan carb  naik sedikit berbanding Fasa 1, 25-45gram carb sahaja.
- sumber dari protein, healthy fat, sayur-sayuran ditambah dengan kekacang, berries & yogurt.





Fasa 3 - T-Minus 10 and Counting
Kurang dari 4.5kg dari berat ideal/goal
- dikenali sebagai pre-maintenance.
- sumber dari protein, healthy fat, sayur-sayuran, kekacang, berries, yogurt ditambah buah-buahan, roti & bijirin.
- sekarang nie tak jauh dari berat ideal/goal.
- tambah pengambilan carb 50-70gram.
- masih dalam penurunan berat badan. (adjust turunkan carb slow2 bagi maintain berat tu turun)




Fasa 4 - The End Of Diet
- dah habis dah program diet, nie lifetime maintenance lah.
- adjust pengambilan makanan untuk kekalkan berat.
- sama macam Fasa 3, semua sumber makanan dah boleh makan.




Link nie Cab Counter yang menunjukkan kiraan nilai Carbohydrate dalam makanan dari page Atkins Diet.

* mana2x sumber pun semua adalah anggaran, melainkan diaorang ada buat lab test. tapi semua berbeza2x sebab dia... weih... kalau buah tue bajanya lebih, lebih lah manis nya... betul tak??? betul tak??? sendiri kena fikir lebih sikit.

* tak perlulah beli e-book kalau info boleh didapati di internet, kalau nak beli tak ada siapa pun halang, tapi memang kebanyakan orang apabila dah capai kekurusan @ kecantikan, mulalah nak berbisnes... wuhuhuhu...

* NN pun ada beli e-book, tapi itu untuk memahami cara penggunaan sumber tenaga dalam badan.


Sumber
Atkins Diet

Nie link ke web yang tunjukkan kiraan Carbohydrate & Calories
Carb & Cal Counter 1
Carb & Cal Counter 2
Carb & Cal Counter 3



Tiada ulasan:

Catat Ulasan