Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Isnin, 6 Mei 2013

Macam Mana Nak Tahu Nutrition Fact Makanan

Nak tahu jumlah anggaran pengambilan, carbohydrate, protein @ lemak???

Kalau bahan yang di pack, dan ada label, senang jer nak refer. Just refer kat label pack tue jer.

Tapi kalau bahan raw a.k.a bahan mentah macam mana nak tahu??? ini pun senang jugak kalau nak tahu dalam anggaran. Ada macam2x web yang sediakan maklumat nieh.

Link yang nie senang Nutrient Search, boleh pilih ikut kehendak. Contoh nak yang tinggi protein tapi low carbohydrate, pilih kira dalam 100gram per serving atau 200gram per serving. Tekan2x pilih & search je. Nanti dia keluar list macam nie.



Boleh jugak pakai link nie Food and calories finder, nanti masukkan nama sayur @ buah @ daging @ ikan, lepas tue search. Nanti akan keluar detail macam nieh.


Link yang nie pulak senang jugak nak guna Carbohydrate counter, pilih je dari senarai yang di beri click & click keluar la list macam nie.



Haaa... senang jer kan... >_<

Bila dah biasa guna, senang nak cari, tapi kebiasaanya sayur/ikan/daging/buah yang kita ambil dalam pemakanan tak banyak pun kan kan kan...


Contoh Yang Biasa

1. Kobis
2. Broccoli
3. Sawi
4. Kacang buncis
5. Kacang panjang
6. Bunga kobis
7. Tomato
8. Timun
9. Ikan kembung
10. Ikan pari
11. Ikan mackerel
12. Ikan merah
13. Ikan bilis
14. Daging lembu
15. Daging kambing
16. Ayam
17. Itik




Tiada ulasan:

Catat Ulasan