Mengenai Saya

Foto saya
Doa ayat 286, Surah Al Baqarah: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Sabtu, 4 Mei 2013

Senarai Senaman & Jumlah Anggaran Calories Burn

Pandangan due puloh sen NN.

Jumlah pembakaran lemak sangat berkait dengan, umur, pengambilan makanan (berapa meal per day), aktiviti yang dilakukan, masa melakukan aktiviti, kesihatan tubuh badan dan cara kita lakukan senaman (terdapat macam2x cara nak bersenam nieh).

Pembakaran calories adalah berbeza bagi setiap orang, sebabnya banyak, macam kat atas tue yang NN dah tuliskan tue. Pergerakan menyebabkan nadi kita bergerak laju @ perlahan mengikut aktiviti. Lagi satu faktor umur bila semakin berumur tahap metabolisme seseorang akan berkurang.

Guna converter untuk tukarkan KG ke POUND jika perlu.

NN guna 78 KG - 172 POUNDS

Gunakan  Calories Burn Calculator untuk mengetahui jumlah anggaran calories burn mengikut senaman pilihan.

NN letak yang standard je lah, yang mana lain2x NN tak tulis tue, silah click link calculator kat atas tue dan masukkan berat diri sendiri dan pilih aktiviti pilihan hati. >_< 

Nilai anggaran kat bawah nie bedasarkan berat NN 78kg dan masa yang NN masukkan 60minit a.k.a 1jam.


Antara aktiviti :-

1. Tidur______________72cal
2. Jogging_____________547cal
3. Rope Jumping _______784cal
4. Aerobic - low impact____475cal
5. Aerobic - high impact______547cal
6. Swimming Moderate________475cal
7. Shopping__________________186cal
8. Zumba_____________________619cal

~~~

Ini pembakaran lemak untuk 1 jam apabila buat aktiviti, cuba buat kiraan untuk per day. Nanti dapatlah calories burn per day.

Contoh, gabungkan aktiviti, berehat, berdiri, berjalan, memasak, kerja rumah, bekerja dan tidur. (masukkan lah semua aktiviti harian ikut masa yang kita buat) nanti tambahkan semua nilai anggaran). Nanti bolehlah tahu, berapa lagi nak tambah untuk burn calories untuk kurangkan berat badan.


Contoh yang simple je NN letak sini.

DCR NN 2123.

Aktiviti harian contoh

Tidur ~ 500
Jogging ~ 600
Kerja + pergi/balik 8-9 jam ~ 1000
Tengok tv - 50

=500+600+1000+50
=2150

kalau ikut aktiviti tue, NN dah lebih dari calories need per day DCR.
aktiviti - DCR ~ 2150-2123
lebih sikit jer. 27 cal je. <<< tak dapat lah turun berat. yang nie dapat maintain je lah.
itu pun sekiranya pengambilan makanan tak melebihi DCR tue.
kalau lebih, naiklah berat badan.... wuwuwuwuwuw....

untuk turunkan berat badan 1 kg dalam 1 minggu, kita kena burn lebih kurang 7000cal.
bersamaan 1 hari 1000 cal.

jadi kita kena tolak dari pemakanan 500 cal.
senam 500 cal.
ikut kesesuaian badan.

kalau nak tolak dari diet 700, senam 300 pun boleh.
kalau nak tolak dari diet 300, senam 700 pun boleh.
as long as totalkan dua2x jadilah 1000.
itu pun kalau target 1000 per day.
setiap cara akan mendatangkan hasil yang berbeza. tak sama setiap indivudu.

~~~~

* senaman kebiasaannya NN akan buat selama 1 jam jarang over sampai 2 jam.
* paling tinggi 2 jam bila riadah di luar... contoh jalan2x pusing kawasan riadah.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan